Remelem megengedi nekem Kertesz Imre, hogy kolcsonozzem muvenek a cimet [1], mert most eppen errol szeretnek elmelkedni: Mit tanitsak a meg nem szuletett gyermekemnek?

Engem egyedul nevelt egy tanar ember, nagyon szukos korulmenyek kozott, es arra neveltek, hogy dolgozz sokat fiam, mert annak elobb vagy utobb csak lesz gyumolcse. Es legy becsuletes, es tudj reggel ugy ebredni, hogy ne kelljen szegyelned szembe nezned onmagaddal a tukorben.

Hogy sikerult vagy sem, tan majd az ido eldonti, mert annak ellenere, hogy az egyen velemenye a legfontosabb, fontos szerep harul a kornyezetre is, amely szinten megitelheti azt. En remelem, hogy nagymertekben sikerult bizonyos ertekeket elsajatitanom, de ahogy mondani szoktam a cikkeimre is: "There is still room for improvement", avagy tanulni es fejlodni sosem keso es tan meg hasznos is.

De en mar a mult vagyok, es eppen azon elmelkedem, hogy mit tanitsak en majd a gyerekemnek?

Bevallom oszinten, az utobbi idoben kisse elbizonytalanodtam. Ha azt mondom majd a gyerekemnek, hogy fiam becsuletesen szerezd meg a tanulmanyaidat, tan majd megkerdi, hogy "Pali bacsi, o nem kell becsuletesen megdolgozzon a tanulmanyaiert?". Nem tudom mit fogok mondani neki. Majd probalom elmagyarazni, hogy ne masok munkajan eloskodve szerezzen sajat [erdemi] hasznot, de majd vissza is fordithajta a kerdest : "Pali bacsi miert masolhat tobb szerzotol?" No erre nem lesz mit mondanom, mert a valosag neki ad igazat. Es ezutan mar jon a kovetkezo kerdes: "Miert ne masolnek ha az elnok ur is masolasra adta a fejet?". Ime az elo pelda arra, hogy hogyan lehet masolassal az orszag legfontosabb kozjogi meltosaganak lenni. Az arrogancia, a gog, a buszkeseg manapsag csak miniszterlnoki poziciora eleg, de ezt is nehez lesz majd megmagyaraznom a gyereknek, hogy o mas legyen es ne ilyen.

Mint kutato es tanar, nem tudom mit fogok majd mondani a diakoknak ha eppen valakit masolason fogok. Milyen alapon mondhatom neki, hogy ne masoljanak? Mire hivatkozzak? Ketsegtelen nem S. P. elnok urra, mert nem volna ildomos, nem de?

Azt hiszem, hogy fohaszra (lasd kaddis), bizalomra, gerincessegre es hitre van szuksegunk, mert kulonben a tarsadalmunk nagyon rossz iranyba halad.

Irodalom:

1. Kertesz Imre, Kaddis egy meg nem szuletett gyermekert, Magveto Kiado, 167 oldal, 2002

Ui. Ugy gondoltam, hogy referenciat is hasznalok annak rendje es modja szerint, hogy jol lehessen latni, hogy mi az ami az en irasom, illetve mi az ami nem es mas tollat dicseri. Tan masok is tanulnak belole! Remelem, hogy a gyerekem fog!

0 Comments:

Post a Comment