Nu sunt regalist, caci nu stiu cum era inainte de 1947, dar un lucru e cert. Omul acesta are ceva ce le lipseste actualilor guvernanti. Numai unii s-au nascut cu dreptul de a conduce o tara, ceilalti doar incearca cu mai mult sau mai putin succes.

Astazi MS Regele Mihai I implineste varsta de 90 de ani, si dupa 65 de ani, se adreseaza din nou poporului roman in Parlamentul Romaniei. Cred ca a fost un moment istoric, solemn si sunt mandru ca am trait acest moment si am putut "asista" la acest moment. Nu ma intereseaza cine a organizat (vezi P.H. si partidele PNL si PSD) evenimentul dar a fost un moment magic si de neuitat.

Tot eu ma rusinez, sa vad ca presedintele meu si prim-ministrul actual al Romaniei lipsesc de la eveniment pe baza unor false atributii. Si marilor minti luminate se alatura si ministrii (cu exceptia lui Predoiu si ministrilor de la UDMR). Asta se numeste pe romaneste prostie si incultura, dar cred ca de la un marinar nu prea putem sa ne asteptam la mai mult. Este ceva care nu le face cinste, dar poate au nevoie de ceva ragaz sa consulte DEX-ul, sa inteleaga adevaratul sens al cuvantului "cinste" si "respect".

Se tem pentru scaune? Nu au de ce, dar totusi au preferat sa nu omagieze acest demnitar care a facut mai mult pentru tara decat toti acestia la un loc. Lipsa de scoala, lipsa de educatie si-a aratat adevarata fata. Ma bucur insa foarte tare ca cei multi chiar daca sunt impotriva monarchiei au fost acolo si s-au comportat asa cum se cuvine si au omagiat un adevart sef de stat, singurul in viata care si-a spus cuvantul la sfarsitul razboiului. Regele Mihai I e deja parte integranta a istoriei pe cand acesti parveniti doar spera sa ajunga niste nume [de uitat] pe o fila de carte. Sa nu uitam de Iliescu care nu l-a lasat pe rege sa isi viziteze tara! Doar in 1997, datorita lui Emil Constantinescu i-a fost permis sa intre in tara si sa primeasca pasaport romanesc. (Comentariu: Merita vazut intregul discurs si cum Iliescu este evitat! Super si merita sa fie tratat ca atare.)

Ps. Sincer sa fiu de cativa ani am incercat sa ma joc cu ideea de monarhie constitutionala, si putem sa vedem ca functionaza de minune in Spania, Anglia, Suedia, Olanda. In Romania? Nu sunt ferm convins ca ar functiona, dar personal mi-ar face mare placere ca nu un marinar sa semneze legile votate de Parlament ci un suveran care are harul si menirea de a semna asemenea documente de importanta majora pentru natiune.

0 Comments:

Post a Comment