A [roman] csoda

Mar jegyzek ket rovidebb-hosszabb irast ez ugyben, de most megkockaztatok egy jovokepet adni a roman kozepiskolas erettsegirol. 200,000 diakbol kevesebb, mint 100,000 vizsgazott sikeresen, es igy sikeresen jutott egy erettsegi bizonyitvany tulajdonaba. Gratulalunk nekik! Ugyesek voltak! No de mi lesz a a gyengen szerepelt tarsakkal?

Hat mi mas, mint csoda. En is voltam diak, es az egyetemen maradt el vizsgam (legtobb 1 evente, ha nem tevedek 1x vagy 2x tortent ilyensmi, amiben volt egy adag strategia is, mert az evi atlag igencsak szamitott a kollegiumi szoba elnyereseben, illetve az osztondijat is a jegyek fuggvenyeben osztogattak, es minden jegy igencsak szamitott. No de ez egy vizsga volt a sok tobbi mellett, es egy nyar sok mindenre adott idot.

No de a diszes tarsasag nagyreszenel, tisztelet a kivetel, mar akit megillet, nem csak egy tantargybol bizonyitott a magas szakertelem, hanem sorozatban azonos a szint. Kerdem en, ha negy ev nem volt eleg arra, hogy atmenore tanuljon a nagyerdemu, hogy fog neki sikerulni ket honap leforgasa alatt mindezt behozni. Hat hogy is maskeppen, mint csodaval! Igen kerem, csodaval! Nem hallottak rola? Romaniaban boven van ra pelda es sejtem megint ez a "csoda" segiti majd meg a nemzetet, mert hat ha mar szegenyek es balkaniak vagyunk, papiron mar europaiak is, de a csoda az a mienk. Ez nem vita kerdese, a szerencse es a csoda az a mienk!

A mi szuleink azt mondtak, "tanulj fiam, mert a tudast nem tudjak elvenni toled", ma szerintem kisse atertekelodott a tanacs es valami hasonlova alakult "ne tanulj fiam, mert ertelme nincs, csak legyen szerencsed vagy vard a csodat". Most mar meg is ertem, hogy miert nem tudott a nagyerdemu a tanulasra koncentralni. A csodaval volt elfoglalva.

Leforditva a csodat a jelenlegi roman valosagra, ugy nez ki a dolog, hogy csodaval hataros modon, az oszi vizsga idoszakra minden vegzos diak behozza a lemaradast es mindenki jelesre vizsgazik. Nem csak azt fogjak bebizonyitani, hogy nagyon tudnak, hanem azt is, hogy a csoda letezik es resze a roman valosagnak!

1 Comment:

  1. Zonga said...
    Engem inkább az rémiszt meg, hogy mennyire nem... (hmmm piac-orientált, mondanám - de nem is annyira az eladhatóságról mint inkább a használhatóságról van szó) a romániai tanügyi rendszer által forgalmazott tudás.

    Az egyetemen sajnos még a mesterin is találkozom "funkcionális analfabetákkal" s ilyenkor csak tehetetlenül pislog az ember. Tényleg nagy baj lehet az egész rendszerrel, ha százával diplomáznak le ezeka diákok.

Post a Comment