Noi, cei din linia intai

Da, e titlul unui film romanesc. Daca nu ma insel, regizat de marele regizor Sergiu Nicolaescu si pe vremuri era unul din filmele preferate, caci altceva nu prea aveam voie, dar erau timpuri de alta data.

Ma uit astazi la invitatii "de marca din linia intai" ale emisiunilor TV si observ cu stupoare ca noi oriunde am fi, suntem "cei din linia intai". Ma refer la impolitete. Marea majoritate a invitatilor participa la emisiuni in direct si se afiseaza cu telefonul mobil (celular) pe masa. Sa vada lumea ca stimatul invitat e inzestrat cu descoperirea secolului si mai poate citi mesaje sau chiar si mesaje codate in mai multe randuri, numite e-mail. E la moda si e monden sa mai strecori si tu un cuvant englezesc in discursul de doi bani, pe care multi il fac, caci e "misto" si "cool" (vezi Mircea Badea). Cei mai dintai uita chiar sa opreasca si soneria, si moderatorul e nevoit sa intervina .... E jalnic, dar nu conteza, caci suntem in Romania si ne permitem orice.

Personal consider o impolitete grava din partea politicienilor si ai multor gazetari sau "analisti politici" cum se auto-proclama ei insisi, care in timpul emisiunii se holbeaza la ecranul foarte mic al telefonului si "primesc mesaje de ultima ora", sau instructii de la partid, pe care le citesc cu voce tare, sa auda si prostul si necioplitul de telespectatori. Mai nou, unii dau dovada ce bine sa descurca pe tastatura unui amarat de calculator (vezi Radu Tudor, cel cu premiul APTR, de care e foarte mandru si felicitari, si speram ca i-a un premiu si pentru gafa comisa cu documentul fals, cu care incerca sa il acuze pe ministrul Funeriu) si ei facand pe stiutorii, caci reusesc [macar] sa citeasca de pe un monitor un text ce nu le apartine. La noi cam aici e nivelul. Nu suntem informati/pregatiti, dar primim mesaje sau ne credem tari, caci reusim sa tastam ceva in "Goagal", ca sa parafrazez un [mare] politician roman din Sectorul 5, Bucuresti. Cu cititul mai merge, caci daca am terminat o scola de gazetari, macar cititul sa mearga, chiar daca unii se perinda "pa carare" (vezi CTP) sau "pi carare". Eu nefiind vorbitor de limba materna, ma perind "pe carare", dar cred ca sunt eu cam demotat, si ar trebui sa invat limba literara romaneasca.

Interesant, caci uitandu-ma si la canale franceze, americane, elvetiene si germane, si ei fac talk-show-uri, unele chiar de foarte buna calitate, dar ei (vezi invitatii) nu se considera "cei din linia intai", si poate le e frica sau rusine, sa arate ca au si ei un BlackBerry, iPhone sau Nokia, etc. Desi s-a discutat enorm despre atasamentul Presedintelui Obama fata de telefonul sau, nu l-am vazut sa se fi afisat la o emisiune in direct, cu telefonul pe masa, la fel nici Sarkozy (desi "turmentat" l-am vazut deja dupa o discutie cu presedintele Putin) sau nici pe Angela Merkel, cancelar al Germaniei. Dar asta face diferenta dintre noi si ei. Noi suntem "cool cu telefonul pe masa", iar ei sunt [doar] civilizati!

0 Comments:

Post a Comment