Az intelektualis csod

Ketsegtelen, meg nem a teljes csod fenyeget, de kozel, nagyon kozel allunk hozza. Mig gorog baratainknal gazdasagi csod van kilatasban, Romania intelektualis csoddel kuzkodik. Valoszinu, hogy evek ota ez az elso olyan erettsegi vizsga idoszak, amikor a diakokat nem hagytak masolni, es maris latszanak az eredmenyek. Szamomra nem meglepo, de van olyan iskola, amelyben nincs atmenest biztosito 6,00 media. Nem semmi! Vagyis van olyan iskola ma Romaniaban, ahol 4 ev ugy telik el, hogy a diakok nem tanulnak semmit. Ezert kar a tanarnak is es a diaknak is iskolaba jarni, nem de?

No persze, ahogy az lenni szokott, a diak a tanart, a tanar a diakot hibaztatja. Hol az igazsag? Ahogy Mulder ugynok is mondana: "Az igazsag odaat van! ("The truth is out there!") Az latszik, hogy a jelenlegi tanugyi miniszter (lasd Daniel Funeriu), habar nem igazan tud beszelni helyesen anyanyelven, megfelemlitette a felugyelo tanarokat, akik nem mertek "egyezsegre lepni" a diakokkal, es ime a katasztrofalis eredmenyek. Egy Hunyad megyei iskolaban 70% a diakoknak masolt, igy menniuk kellett, es majd jovore tudnak csak ujra a vizsgaztatok ele jarulni. A fovarosban van olyan gimnazium ahol 3 diak felelt meg az erettsegi kovetelmenyeknek. A felhaborodas nagy, hisz a diakoknak varni kell, a szulok el vannak keseredve, illetve, egy dolog amire sokak nem gondolnak jelenleg, mi lesz a diploma gyar egyetemekkel, ahova ezen gyerekek nagyresze "nagy erokkel keszult"? Most ott kiket fognak pallerozni, hogy a tudomanyok gyumolcset izlelgessek? Hat akik elbuktak az idei erettsegi vizsgakat, azokat biztosan nem, de Romania a lehetosegek orszaga es valamit megint "kitalalunk".

Eljott volna az igazsag ideje Romaniaban? Bevallom oszinten nem hiszem, de talan valami elkezdodott nalunk is, es remelhetoleg ha ez a tisztulasi folyamat beindul, akkor nehany evtized mulva mi is [talan] jutunk valamire, de addig meg sajna sok analfabeta generacio fog felnoni.

Ui. Mindenkeppen becsuletre melto, hogy a tanarok, felelembol vagy sajat lelkiismeretukre hallgatva nem engedtek a masolasnak, a csalasnak!

0 Comments:

Post a Comment