Politicianul roman

In societate traim dupa reguli. Unii nu prea, dar e bine ca macar ne consideram pe hartie stat de drept. Vorbim de Romania

Asa si in politica. Vorbim de trei feluri de politicieni: cei care conduc, cei care gandesc si cei care executa. Daca poti imbina primele doua nivele te poti considera omul fericit si cu succes. Din pacate foarte putini politicieni din Romania imbina aceste calitati. Fara a jigni pe nimeni, am sa enumar citeva nume "marcante", si le voi clasifica dupa merit si tribut.

Politicianul conducator: Traian Basescu, Crin Antonescu, Bela Marko, Hunor Kelemen, Victor Ponta

Politicianul ganditor: Gyorgy Frunda (e si conducator),  Laszlo Borbely (pare sa aiba si influenta),  Ludovic Orban (si cu influenta), Petre Roman (desi a cam trecut timpul peste el), Mircea Diaconu (artist si asta se si vede, si va ramine asa), Elena Udrea (cu putere, bani si "imagine"), Attila Verestoy ("drujba lui Dumnezeu" cu bani, oligarh si el de meserie), Dinu Patriciu ("oligarhul" care misca economia Romaniei), Adrian Nastase (cardinalul Richelieu versiunea romaneasca), Calin Popescu-Tariceanu.

Politicianul executor: Emil Boc (pe hartie este [inca] prim ministru), Gelu Visan (cu scoala sta mai greu), Edmond Talmacean (un stand-up comedy versiunea romaneasca cu resurse fara limite), Danut Liga (aroganta si prostie la nivel inalt), si din pacate sirul este fara sfarsit. Nici nu mai vorbesc de George Becali sau Vadim Tudor doi dintre oamenii de marca care sunt "imaginea" Romaniei la Parlamentul European.

Ce putem sa concludem? Conducatorii, asa zisi politicieni conducatori, nu au calitati de lider, dar au ajuns in frunte, caci le trebuia niste prosti, de fatada celora din clasa ganditoare, ca sa ii manipuleze, ei ramanind in umbra si navigind politica dupa bunur lor plac.

Iar politicianul executor, e iarasi o veriga de nelipsit in sistem, caci el nu trebuie sa gandeasca, trebuie doar sa voteze cum le-au comunicat cei care gandesc. Nu prea iau cuvint in Parlamentul Romaniei, caci sa fim sinceri nici nu reusesc sa tina o cuvintare, si chiar ar fi rusine la partid sa ii puna sa ia cuvint sau sa propuna ceva, dar totusi sunt buni de trimisi la emisiunile de televiziune unde cu darzenie si inversunare se fac de rasul lumii mai tot timpul.

Voila, asta e politicianul roman! 

0 Comments:

Post a Comment