A magyar messias ... papiron


Mar regota latszik, hogy Orban Viktor, jelenlegi magyar miniszterelnok, bizonyos merteku messianikus indittatast erez hivatasaban es ha nem is nyiltan, de burkolva igencsak, felfedezheto ez a tetszelgo, onmagat a nemzet megmentojenek tarto allamferfi, aki "majd megmutatom en" stilusban probal, foleg sajnos csak populizmussal hoditani. Sajnos egy kiehezett, szegeny, [sokszor] atvert (lasd szocialista vezetes (Medgyessy, Gyurcsany, Bajnai kevesbe) es sok esetben tudatlan tarsadalomban ez a fajta populizmus hodit, es ezt mutatja a folenyes valasztasi eredmeny is, mely a jobboldalt mindenhatova tette a Parlamentben 2010-tol.

Felreertes ne essek, nem is emlitheto egy lapon Orban miszternelnoksege mondjuk Gyurcsany Ferenc "tenykedeseivel". Nem. A 1998-2002 Fidesz kormanyzat tett valamit az orszagert es ez latszott is. Jomagam akkor kerultem Budapestre es ezt szemelyesen is tapasztaltam, hogy egy joleti tarsadalom kezdodott korvonalazodni abban a kormanyzasban, de mindezek ellenere csufos vereseget szenvedtek a 2002-es valasztasokon. Korrupcio, lopas, stb.

A masodik miniszterelnokseg alatt sajnos az ido is eltelt, oda a nagy igyekezet es a lendulet, maradt persze a populizmus es a retorika, de az eredmeny mar egyre gyengebb es halovanyabb. Ketsegtelen, ebben nagymertekben szerepe van a gazdasagi valtsagnak, de a valosag az, hogy a nagy igeretek igencsak elmaradtak, es bizony sok ember most kezd raebredni, hogy a mezes madzag csak addig volt mig az emberek voksoltak. Nem igazan teremtodtek munkahelyek, sot a mar letezok is eltuntek, bizonyos szocialis segelyek merteke csokkent, stb., vagyis a helyzet nem rozsas.

No de a messianikus szerepnek folytatodnia kell, es ha mar komoly tenyeket nem tudunk az asztalra tenni (ez azert igy sarkitas es ezt elismerem), akkor jatszuk a messiast hol mashol, mint papiron. Igen, mert a munkahely teremtes helyett, vagy netan a forint arfolyam stabilizalasa helyett Orban Viktor es partja Alkotmany-t modosit, mert ott nem kell semmit csinalni, csak irni papirra dolgokat. No es persze adnak a plebsnek csamcsognivalot. Es megint mit csinalunk, hoditunk a jol ismert es sokszor alkalmazott technologiaval: populizmussal. Mukodik. Tokeletessegre van fejlesztve Orban beszedeiben, ehhez ketseg nem fer.

Megyebol varmegyet, Magyar Koztarsasagbol Magyarorszagot vagy valami hasonlot csinalni semmi egyeb mint nehany tollvonas. A Szent Korona beillesztese az Alkotmanyba csak egy ugyes tollforgato, netan egy ratermett alkotmanyjogasz es maris lehetsegesse valik. Nem latom a kihivast, de abban mar igen, hogy oly merteku modositast eszkozolnek, hogy az anyaorszagon kivulieknek, akik a 2010 augusztus 20-an jovahagyott allampolgarsagi torveny modositas utan kaptak magyar allampolgarsagokat netan (majd) szavazati jogot kapjanak. Nem biztos meg, mert ez a kerdes eleg kenyes, de lassuk be egy ilyen dontes egyertelmuen bebetonozna a jobboldalt a kormanyzasba az elkovetkezendo evekben. Tudott dolog, hogy az orszag hatarain kivuli magyarok legnagyobb tobbsege jobboldali erzuletu es ez logikus is. Egyertelmu.

Ha az Intelmeket is beleszovik majd az uj Alkotmany soraiba, akkor sem latom, hogy mivel lesz jobb az egyszeru embernek a sorsa. Szent Istvan kiralyunk intelmei Imre herceghez talan adhatnak moralis tartast, de szerintem lenyegesen nem valtoztatjak meg a mar letezo magyar jogrendet, amely ketsegtelen modositasokra szorul, ezt jelenti a demokracia es a fejlodes, de bizonyos erkolcsi normakon felul sokat nem ad hozza. Talan kis nosztalgiat ad es probal visszanyulni a tortenelemben, de mindenkinek el kell fogadni, hogy nem a multban elunk hanem a jelenben, es ha a jovonket akarjuk epiteni, akkor ismerjuk meg a multunkat es tanuljunk belole, hogy modern allamot es modern jogrendet teremthessunk.

Ui. Sokkal inkabb lenne fontos Magyarorszagot gazdasagilag labra allitani, mintsem nosztalgikus, Magyarorszag tortenelmi fenykorat idezo megnevezesekkel jatszadozni. a Parlament gradicsain. Mikor lesz mindenkinek munkaja es Magyaroszag ujra elindul a fejlodes utjan, akkor akar meg hajlando is lennek tamogatni ezeket az igyekezeteket, de addig meg ugy erzem vannak sokkal fontosabb dologok. Jobb volna arra koncentralni!

0 Comments:

Post a Comment