Csak szet kell nezni, es rogvest latjuk, hogy Romania nagyon elsullyed(t) a gazdasagi valtsag habjaiban es jelen pillanatban menthetetlen. A kormany oldal tesz amit tesz(?), inkabb csak mondja, hogy tesz, de a szomoru valosag, hogy semmi jele nincs annak, hogy latnank a tavolban egy [esetleges] mentoovet. Es ami erdekes, meg ha nem is tesznek semmit, de egy jol kidolgozott kommunikacios strategiaval bizony vihetnek valamire. Es az nem kerulne annyiba, mint valoszinuleg amit valojaban be kellene fektetni. Es ennek ellenere, nem es nem.

Ahhoz, hogy barmilyen megszorito intezkedest at tudjon vinni egy kormany, azt megfeleloen kell kommunikalni es meg kell magyarazni az embereknek a sok "miert"-et. Erdekes modon a jelenlegi demokrata liberalis kormany erre nem aldoz, sot nagyon is gyenge a kommunikacios politikaja. Mig az ellenzek eleg komoly es rangos szemelyeket "delegal" a TV adasokba (innen jut el a legtobb informacio a tomegekhez), veluk szemben nagyon gyengen kepzett, sok esetben analfabetanak tuno szemelyek ulnek. Latszik rajtuk, hogy part utasitasra cselekednek, de nem csak a gazdasag lesz rajtuk urra, hanem a kommunikacio is es a korlatoltsaguk is.

Ezt tudatosan csinaljak? Ha igen, akkor ki es miert? Netan sejtik, hogy elvesztik a jovo evi valasztasokat akar az MSZP a FIDESZ-el szemben 2010-ben, es nem latjak mar ertelmet energiat fektetni bele? Nem tudom, neha nem ertem, de en vagyok korlatolt.

Szinten fura, hogy a roman politikaban egyre jobban kezd meghonosodni egy nagyon alacsony szintu beszed stilus, mintha a piacon lennenk. Nem szabad elfeledni, hogy ez olyan kommunista hagyomany, hogy a munkas osztalynak adjuk a szerepet es az ertelmiseget mellozzuk. Nem kell tovabb menni, az elnok ur T. B. elo pelda erre. Olyan szinten beszel egy orszag szine elott, hogy en szegyelem magam, raadasul meg nem is anyanyelvem a roman. No persze van sok mas kozszereplo aki szinten kitesz magaert, de ha egy orszag elnoke csak igy tud beszelni, akkor ne is varjunk sokkal tobbet masoktol.

Megjegyzes: Szet lehet nezni a vilagban, es rogvest kiderul, hogy a legtobb orszag elnoke (Nemetorszag, Franciaorszag, Olaszorszag, Amerikai Egyesult Allamok, stb.), eleg komoly kepzesben reszesult es komoly szerepe volt az illeto orszagban. Sajnos ez Romaniaban nem mondhato el. Es minden allamfoi talalkozon latszik, hogy mekkora a megvetes iranta, de ez ertheto is.

0 Comments:

Post a Comment