Fejlodunk, igen vissza


Az Orszagos Szechenyi Konyvtar kutatasa alapjan oda jutott a nemzet, hogy mar nem igazan olvas es sajnos a legolvasottabb Marai, Wass es Kertesz (akit jomagam nem tartok egy nagy ironak, de gondolom ezen kijelentesemert sokan ma megkoveznek, hogy az egyetlen magyar (talan nemet allampolgar is) Nobel dijas ironkat ily modon lebecsulom) helyett a legkedveltebb irok ma [sajnos ... ] Lorinc L. Laszlo, Danielle Steel es Rejto Jeno.

Ez a sorrend mutatja is nagymertekben a szinvonalat. Ketsegtelen, hazudnek ha azt mondanam, hogy nem olvastam jomagam is hasonlo konyveket, de fontosnak tartom, hogy ne csak ilyen mufajt olvassunk. Sajnos a TV es az uj csoda, vagyis az Internet elhoditotta a konyvek mellol az olvasokat es manapsag a konyv mar nem ertek ... No de talan meg ez sem lenne baj, hisz maga az olvasas egymagaban is szellemi tevekenyseg de sajnos Magyarorszagon 50% az mebereknek egy konyvet nem fog a kezeben, legyen az Marai, Wass netan meg Steel vagy Rejto. Ez tragedia, mert ez egyertelmuen egy alacsony intelligencia szintet fog eredmenyezni es megjelenik a "Discovery generacio" aki a TV-n tanul es amitja magat. Oda jutottunk, hogy az emberek tulnyomo tobbsege a TV-t ugy ertelmezi, mint masok a Szentirast. Ha egyszer mutattak a TV-ben, akkor annak igaznak kell lennie. A gond csak az, hogy nem latnak a TV moge es nem jonnek ra, hogy nincs szabad velemenyuk, hanem a TV alakitja a velemenyuket es a gondolataikat.

Ui. Annyi az uromben az orom ha fogalmazhatok igy, hogy mas nemzetek sem allnak sokkal jobban, igy nem nagyon logunk ki a sorbol. Szamomra ez azert igencsak elszomorito, de legalabb a statisztikakban nem mutatunk majd rosszabbul, mint azt masok is teszik.

0 Comments:

Post a Comment