Feher vagy fekete


Mintha a tortenelem ismetlodne. Ami volt eddig Magyarorszagon, az most Romania fele vandorol es egyre elesebbe valik. Nem feledhetjuk, hogy milyen intenzitassal "tamadta" az egykori hatalmat a FIDESZ altal penzelt HirTV. Minden kellemetlen tenyt feltartak az akkori hatalommal szemben, lasd pl. rendori visszaelesek a 2006-os oktoberi tuntetesekkel kapcsolatosan es a lista vegellathatatlan. Kellett is az akkor a tobbsegi hatalommal rendelkezo MSZP-SZDSZ-MDF koalicio ellen. Az MDF magat ellenzeknek tartotta, de mindenben segitette az akkori kormanypartot. Es szomoru, hogy baratsagok mentek tonkre, azert mert valaki eppen piros vagy netan naracssarga erzuletu volt. Emberek elfordultak egymastol ezert. Incidensek voltak szerte az orszagban es a az egymas iranti gyulolet a tetofokra hagott pedig csak a ket part versengett a hatalomert.

Ma ez a helyzet Romaniaban is, csak most ott a Realitatea es a Antenna media birodalmak fogadtak bosszut a hatalom es az elnok ellen. Es ketsegtelen, amit mutatnak es feltarnak nem igazan valik becsuletere a kormanynak sem a kormanyparti politikusoknak. Ketsegtelen vannak benne tulzasok is, de hat az erdekeket a penz diktalja. Mindket tarsasag mogott Romania mondhatni legfontosabb uzlet emberei allnak, lasd Sorin Ovidiu Vantu es Dan Voiculescu. Az egyertelmuen latszik, hogy mindket tarsasag eskudt ellenseg, es barmely lehetoseget megragadnak, hogy kritizaljak a kormanyt, sajnos sokszor joggal. Lehallgatasi ugyek, energia business, st. Ismeros, nem de?

A problema nem is itt van, hanem az emberekben. Manapsag mindenki elkotelezte magat, vagy az egyik oldalon vagy a masik oldalon es nem latnak mast csak feheret vagy feketet. Radikalizalodik a velemeny, es csak egy szint latnak: feher vagy fekete.

Ketsegtelen, a tarsadalom fiatalabb retege demokrata es liberalis erzuletu, mig az idosebb generacio tobb biztositekot lat a szocialista part igereteiben. Hogy hol az igazsag? .....
A gond nem is itt van, hanem ott, hogy az emberek nem kepesek elfogadni a massagot. Ha kritizalod a politikai balvanyaikat rogvest magasra hagnak az erzelmek. A minap "agymosottnak"-nak titulaltak, mert eppen az aktualis elnok ertelmi es politikai kepessegeit firtattam. Erdekes, hogy hirdetjuk a demokraciat megsem elunk vele. A szolas szabadsag es a velemeny nyilvanitas alapveto emberi jogaink egyike, akar a szabad vallasgyakorlas. Az egeszben a szomoru csak az, hogy az emberek egyre rosszabbul elnek es nem is igazan latszik a feny az alagut vegen, legyen ilyen vagy olyan a hatalom szine.

Felo, hogy a tarsadalmi elegedetlenseg odaig fajul, mint az tortent Magyarorszagon. Az emberek barkit megszavaznak majd csak ne halljanak tobbe az aktualis vezetesrol. Es mi ennek a vege? Elre tor a szelsoseg es oda juthatunk, mint ma Magyarorszagon, hogy a 2/3 tobbseg mindenre jogot ad a kormanypartnak es semmi kontrol nincs tobbe rajtuk. Mig eddig a populista dolgok kezdenek lejarni, most mar komoly (fajo) gazdasagi intezkedesekre kerul sor, es ez sejtem nem volt benne a valasztasi igeretkeben, de most mar nem lehet megakadalyozni, hisz 2/3-os torvenyek mindeniket keresztul tudja vinni a FIDESZ.
Lam-lam, majd csak felebred a magyar tarsadalom is! Sejtem ez fog tortenni Romaniaban is. Eddig meg sikerult a kormanynak hatalmon maradni, de ha igy folytatjak, akkor nem sokaig ulnek a szekekben, pedig az egyertelmu, hogy nagyon szeretik a szekeiket es a hatalmulat.

Amint sejtem, az RMDSZ erzi a vesztet, es minden lehetoseget megragad, hogy "emelt fovel" hagyjak el a kormanyzast es rogvest tudjanak atulni a kovetkezo kormany soraiba. Azt mar lattuk, hogy nekik nincsenek elveik, hisz nem lehet hogy ma a baloldal holnap meg a jobboldal csatlosai. Mig a tobbi part legalabb tudja, hogy hova tartozik es milyen elvek menten politizal, addig az RMDSZ csak a hatalom (barmely is legyen az) csatlosa. Talan erdemes lenne nevet is valtoztatni: a Romaniai Hatalom Cedaja Part.

0 Comments:

Post a Comment