Szomoru, hogy ilyet kell leirnom, mert ezaltal sajat magam is minositem, de ra kellett jonnom, hogy sajnos ez igy mukodik. Nem tudtunk mit kezdeni a demokraciaval, amit kaptunk ezelott ket evtizede, es most ott tartunk, hogy csak akkor kerulunk teritekre, ha valami negativ peldat kell emliteni. Kerek minden kedves honfitarsamat, hogy jol ertse amit irok, itt nem szemelyekre terjed ki a figyelmem, hanem a tarsadalom egeszere.

Romaniaban mindent lehet. Lefekszunk egy elnokkel, reggel felebredunk egy masikkal. Az elnok ur ugy kinezetre (amiert nem tehet, talan nem is illo, hogy ilyet irok) ugy ertelemre es foleg ezzel van a gondom, egy olyan szinten all, hogy manapsag az EU elnokok szegyelnek megallni mellette, hogy ne emlegessem a nyelvezetet es a stilust, amit hasznal es ahogy vezeti az orszagot.

De ne csak az elnokot szidjuk, nezzunk korul a sajat hazunk tajekan is. Mig egy olyan part tartja magat a magyarsag kepviselojenek (szerintem jogtalanul), aki egyik percrol a masikra 180 ° fordulva atall a hatalom javara a poziciok erdekeben, akkor itt is vannak bajok, sot nem is keves. Manapsag, meg latvan, hogy a nepszerutlen gazdasagi intezkedesek a bukashoz vezet(het)nek, arra kezdik osztonozni a "kepviseloket", hogy kihatraljanak, mert sullyedni senki sem akar. Gyerekek egnek elve egy szuleszeten, es ki felel erte, egy szegeny apolono, mert hat valakinek meg kell fizetni az arat, nem de? A nyugdijasok nem tudjak megvasarolni a gyogyszereiket, de mit sem szamit? Oregek, nem igazan szamitanak, foleg hasznot nem hajtanak az orszagnak. A 40 ev amit ledolgoztak ..., hol van mar az?

No es ma ott tartunk, hogy 4 osztallyal bekerulhetunk az EU Parlementbe kepviselonek, igy hat teljes mertekben jogos, hogy 50% az erettsegi vizsgaknak sikertelen. Minek tanulni? A penz megold mindent manapsag. Sajnos eszet nem lehet penzen vasarolni, de 4 osztallyal ezt sajna nem is lehet felfogni. Manapsag, igencsak ez a peldakep. Ha neki sikerult, nekem miert is ne sikerulne?

Es ne feledjuk magunkat sem, egyszeru allampolgarokat. Adot nem fizetunk, hisz hulye mindenki aki fizet. Csalunk, hazudunk es mindent megteszunk a szemelyes erdekeink ugyeben, ha kell atgazolunk masokon, mert "azt csinalok amit akarok, demokracia van". Fenttartjuk a csuszopenzeket a kozigazgatasban, az orvosi ellatasban, mikor intezkedni kell, rogvest a telefon utan nyulunk es valakit felhivunk, mert hogy is lehetne maskeppen. Jol meno vallalkozasok mindenike Isten tudja mi okbol de profitot nem termel soha (?), sot a tulajdonosok meg munkanelkuli segelyert is folyamodnak, hisz megilleti oket, mert ok evekik becsulettel fizettek a megfelelo jarulekokat.

Sajnalkozunk, hogy elmennek az ertelmesek (lasd orvosok, apolok, informatikusok, mernokok, stb.), a romak miatt meg orvendunk (lasd az elnokot is beleertve), mert addig is nem nalunk csinaljak a botranyt, hanem Parizsban es ma mar az egesz vilag elott. Es igy tortenik, hogy mig masok eppen a gazdasagi valsagbol kilabalnak, mi meg sullyedunk egyre melyebbre a politikai szemetben, a korrupcioban es a negativ image-ben, amit a vilag alkot rolunk.

Azt kell mondanom, hogy mi vagyunk erte a hibasok. Ne mindig masban keressuk a hibat. Tegyunk erte valamit! Ki-ki a maga szintjen, es szerintem jobb lesz, de sajnos ez a fajta letforma eletunk reszeve valt, es az a velemenyem, hogy nem is akarunk valtozni. Nekunk igy jo es probalunk a kommunista idokkel takarozni es magyarazkodni. Van benne valami, de 20 ev sok ido, es semmi eredmenyt nem mutattunk fel. Ha igy folytatjuk, valoszinu a Schengen-i egyezmeny resze sem leszunk, es mindig csak masodrangu tagallam szerepet fogjuk betolteni az EU berkeiben es (csak) arra leszunk jok, hogy a gazdasagi/politikai eloadasokban legyunk jo peldak, amelyet nem szabad kovetni.

0 Comments:

Post a Comment