Tolerancia


Tolerancia. Sokunk szotaraban nem is letezik ez a szo. Nem tudjuk, hogy mit jelent, es ha igen, akkor is csak nagyon korlatozott tartalmat tanusitunk neki. Valami mindig megakadalyoz, hogy toleransak legyunk.

Egy kedves gimnaziumi tanarom megtanitott arra, hogy merjek nagyot gondolni es tenni es ne csak szuk otthonomba gondolkodjam, hanem egeszeben lassam a vilagot. Ma orommel mondhatom, hogy ha nem is mindig, de neha sikerul latni a nagy osszefuggeseket.

De terjunk vissza a toleraciara. Sok idore volt nekem is szuksegem, hogy valamivel is toleransabb legyek. Meg kell tanulni elfogadni, bizonyos dolgokat, meg ha nehezunkre esik is. Nem konnyu hisz minden porcikank ellenkezik, es azt sugja az enunk, hogy ez nem helyes vagy nem jo, de el kell tudni fogadni, hogy ez a velemeny a sajat szemelyes szuronkon keresztul "tunik" helytelennek, netan eppen rossznak vagy elfogadhatatlannak. Nem akarok masokat megseretni, ezert sajat peldakon probalom erzekeltetni, hogy mirol is beszelek.

1) Sok ido kellett ameddig rajottem arra, hogy sokaknak nem megoldas a kulfoldre valo vandorlas. Ok jol vannak ott ahol vannak, vagy (talan) nem kepesek legyozni a felelmeiket az ismeretlen irant, illetve nem kepesek helyt allni egy idegen vilagban, ahol a kovetelmenyek es az elvarasok nagyok, es lehet, hogy nem kepesek, vagy nem erzik magukat kepesnek erre. Elegge megfizettem en ennek az arat, de ma mar tudom mit jelent.

2) Tetovalas es piercing. Ma az egyik tarsadalmi enkep. Sokak igy probaljak felhivni magukra a figyelmet. Nagyon egyszeru modja annak, hogy vizualis uton felhivjuk magunkra a figyelmet. Sokak ezt erteknek nevezik, magam csak undorodni tudok tole es mikor ilyet latok, rogvest eszembe jutnak azok a regi tetovalasok, melyeket a katonasagban keszultek es egy atdofott szivet abrazoltak es mindehez meg jart egy "Rozsi szeretlek" vagy hasonloak. Szerintem massal kellene az embereknek kitunniuk, de ez van. Ez csak nehany dollarba kerul, egy kis fajdalom es maris lehet vele villogni. Mas dolgokert sokkal tobb munkat es onmagunkat kell beleolni, es ez sokaknak nem megy. Inkabb megvasaroljak ezt es osszerajzoltatjak a testuket, amelyet majd kesobb megbannak, de az mar legyen az o szerencsejuk. Mikor latom oket elmosolyodom es nevetek magaban, neha megjegyzeseket is teszek, de megertem, hogy ok (sajnos) csak igy tudnak kitunni. Elnezest kerek azoktol, akik a tetovalast nem erre hasznaljak!

3) Szervezett es kaotikus eletforma. Nagyon fura latni sok ismerosomet es baratomat, hogy egyik naprol elnek a masikra. Nem tudjak mi fog tortenni es mi lesz holnap. Nincsenek terveik az eletukben, hisz abban a kaotikus letben amelyben elnek ilyenre nincs lehetoseg. Ketsegtelen, ez nem egyezik azzal a jol beosztott lettel, amelyben jomagam elek, hisz tudom mi fog tortenni holnap, es azutan, es a terveim is megvannak decemberig, persze ebbe egy kis kaosz meg mindig belefer. No persze ha kozos programot akarsz szervezni elore, akkor bizony nagyon kellemetlen, mert te meg vagy szokva a rendezett elettel, ok meg .... hat enyhen szomoru, hogy igy elnek. De probalom elfogadni, es igazodni hozzajuk persze ha tudok.

A felsorolas vegellathatatlan, hisz masok vagyunk, mas ertekek szerint elunk es latjuk a vilagot es bizony neha komoly erofeszitesbe telik elfogadni, hogy leteznek emberek akik maskeppen latjak, maskeppen csinaljak maskeppen elnek meg bizonyos dolgokat. Hogy lehet megis ellene tenni?

1) Biralunk es mepgrobalunk erveket felhozni, annak erdekeben, hogy masokat "jobb beleatasra teritsunk". Neha mukodik, de legtobbszor nem, hisz a kritikat nehezen birja mindenki.

2) Nem veszunk rola tudomast. Ez a masik veglet, hisz ilyenkor teljes mertekben probaljuk magunkat fuggetleniteni az illeto szemelytol, esemenytol es probalunk tudomast sem venni rola. Eleg konnyu megoldas, de neha nem felelossegteljes.

3) Toleransak vagyunk. Elfogadjuk a masikat olyannak amilyen, es probalunk ezzel a tennyel elni. Felreertes ne essek. Nem kell egyeterteni vele, csak el kell tudni fogadni, hogy ilyen. Ez a legnehezebb de megis a legsikeresebb.

A hulyeseg, a butasag es a pofatlansag sosem tartozott azon dolgok koze melyeket tudtam es tudnam toleralni. Mindig elesen biralom es megprobalok mindent megtenni annak erdekeben, hogy valtozzon, foleg Erdelyben , ahol mindenikunkre szukseg van. Igy van ez a politikusainkkal is. Mindig is biralni fogom az RMDSZ-t, mert sajnos van amiert es nem igazan all szandekukban valtozni. Ellenben manapsag mar sokkal inkabb tolerans vagyok a kulonbozo naciok irant, meg ha mas a boruk szine, mas nyelvet beszelnek es mas a kulturajuk. Ok ilyenek, en ilyen es lehet harmoniaban elni egymas mellett. Hasonalo kezdek tolerans lenni a kulonozo vallasok iranyaban es elfogadni, hogy masok vallasa, hite is hasonloan fontos, mint az enyem. Es persze vannak a dolgok, melyekrol nem veszek tudomast ....






0 Comments:

Post a Comment