Ki is vagyok en?


Egy elobbi bejegyzesben Dr. Kovacs egy nagyon erdekes megjegyzestt tett. Espedig, hogy eleg nehez elmagyarazni, hogy mi erdelyiek kik is vagyunk. Teljes mertekben igaz, hisz egy francianak mindenki aki francia utlevellel rendelkezik az francia, es nem is erti, hogy hogyan lehet valaki magyar aki elvegre "roman".

Ha engem kerdeznek, akkor rogvest hadarom, hogy "en lenni erdelyi magyar". Nem magyar es nem roman es nem semmi mas, hanem erdelyi magyar. Buszke vagyok erre es sosem tagadom ezt meg. Sajna sokan megteszik (lasd Magyaroszagon) de mar egzotikusabb helyen is talalkoztam ilyen jelenseggel.

Barmilyen mas allampolgarsagom lenne (vagy van), akkor sem tudnam magamrol azt mondani, hogy eppen kanadai vagy amerikai vagyok. Nem, en erdelyi magyar vagyok! Ennyi!

Ami a magyarazatokat illeti, eloszor azt kell megertetni masokkal, hogy a II. Vilaghaboru letrehozott olyan allamokat a hatarok ujrarajzolasa utan, ami miatt egy fedel ala tettek nemzeteket, melyek azelott kulon orszagok reszei voltak. Mikor ezt megertik, akkor erdemes tovabb folytatni. Ha franciaknak magyarazunk akkor erdemes megemliteni nekik Elzaszt, hisz ma ott sok olyan francia el akinek az anyanyelve nemet. Ismerve a franciakat sokan ezt nem ismerik majd el de igy van. En tobb ilyen franciaval talalkoztam.

Mindennel fontosabb azonban, hogy sajat magunk tisztaba legyunk az identitasunkkal es ha ezzel nincs gond, akkor barmilyen kerdesre tudunk valaszolni.

Ui. Bevallom mar sok nemzet fiainak probaltam ezt magyarazni de sokan nem ertettek, hogy mit is jelent ez a kisebbsegi let. Remelem nem is fogjak sosem megtudni.

1 Comment:

  1. Peter Csaba said...
    Magyarorszagon román voltal, Romaniában meg imputiţu' de ungur (büdös magyar), vagy akár a hontalan bozgor.

    Jár így az ember :)
    Amugy mivel Romániából jöttél, ott születtél, a külföldieknek az marad meg, hogy román vagy még akkor is ha te ezt távolról sem ugy érzed.

    Csaba

Post a Comment