Sokan meg sem voltak szuletve, masok mar nem elnek es vagyunk mi azok akik megeltuk es melyen beleivodott a letunkbe. A kisebbsegi sors mellett nekunk marosvasarhelyieknek meg kellett azt is tapasztalnunk, hogy mit jelent az, ha a gyulolet vezerel embereket egymas ellen. Igen, Marosvasarhelyen ezelott 20 evvel szuksegallapotot rendeltek el. Meg jol emlekszem a tankokra, amelyek kozott jartam iskolaba no es persze az uvegtormelekekre, melyek megtoltottek a foteret. Nem volt olyan veres, mint a Balkanon, de nem szeretnem soha tobbet megelni azokat a napokat.

Csendes szomszedokbol, percek alatt lett magyar vero roman es roman gyulolo magyar. A tortenelmunk legaljara sullyedtunk, es mar-mar nem is merem emliteni emberi mivoltunkat, mert akkor sokak nem emberkent viselkedtek.

Emlekezzunk azokra a szomoru pillanatokra, es minden halottjara. Tegyunk meg mindent, hogy ilyen tobbe Erdely foldjen, es lehetoleg a vilag mas reszen sem, tobbe elo ne fordulhasson.

Ui. Erdekes modon a romaniai magyar politikai elit (szerintem ontitulus, mert elitnek messzire nem azok) most ebredezik, hogy kellene tudni mi tortent. Eddig nem erdekelte oket, vagy most mosni akarjak a buneiket, hogy szovetkeztek az ellenseggel, ahogy tette Romania egykoron, a haboru befejeztekor. Miert eppen most? Eddig is mindig a "hatalom oldalan" voltak, mert ez biztositotta a barsony szeket. Mire fel ez a hatalmas erdeklodes?

0 Comments:

Post a Comment