Mi nyugati tarsadalmak nem valtozunk semmit, habar a fejlodes minta peldanyainak tartjuk magunkat. Mig 1000 evvel ezelott Istvan kiralyunkat koronaztuk meg "tuzzal-vassal hogyha kell", ma meg idegen nepeket taszitunk szolga sorsba a sajat hazajukban, a kaosz, az ehinseg, a terror fogsagaba, csak azert mert masok es maskeppen latjak a vilagot, mint mi.

Amerika leigazta es megszallta Irakot azert, mert WMD (weapon of mass destruction/tomeg pusztito fegyverek) letezeset veltek felfedezni, no es persze Saddam Hussein diktator uralmatol "szerettek volna" megszabaditani az orszagot. Erdekes modon Romaniaban is Ceasescu diktatortent volt szamon tartva a Nyugat szemeben, tobb ezer ember tunt el a bortonok sotet zugaiban es a Duna kanalis epitesenel, megsem jottek a "felszabadito amerikai csapatok", hogy elszorjak majd learassak a demokracia termeset Erdely lankas tajain.

Mint az ma kiderulni latszik, teljesen jogtalan volt Irak megtamadasa es a fegyverek (melyek sosem kerultek elo) csak egy jo urugy volt elhitetni a vilaggal, hogy meg kell tenni ezt a lepest. Es megtettek Anglia, Ausztralia, Dania es Lengyelorszag segitsegevel. (Megjegyzes: Szivbol remelem, hogy az angol torvenykezes nem hagyja buntetlenul az akkori brit miniszterelnok Tony Blair szerepet az ugyben, es a mostansag felallitott angol parlamenti bizottsag hivatalosan is eliteli a haborut, amely uj fordulatot hozott a vilag alakulasaban).

Es mi van ma Irakban? Es Afganisztanba? Kaosz, es nyomor es hallotak es teljes zurzavar. Es igy megszallokent Amerika nem erti, hogy miert van az, hogy ellensegesen viselkednek a helyi lakosok es nincs demokracia, mint az van naluk otthon, egy olyan foldreszen ahol 200 eve azt sem tudjak, hogy mi az, hogy haboru.

Tuzzel es vassal nem lehet beket es nyugalmat es demokraciat teremteni de sajnos ezt az amerikai okos hivatalnokok nem akarjak belatni es ertetlenkednek a fura fogadtatas lattan. Erdemes tudni, hogy Saddam Hussein szamlajara kb 40.000 meggyilkolt, eltunt ember irhato, mig ma a haboru aldozatai kb. 100.000 emberre teheto. Ha a demokracia es az emberi jogok vedelmeben szallunk sikra, akkor bizony van egy kis szamtani gond a problemaban de lehet, hogy Amerikaban csak Orszagh Peter (magyar szarmazasu gazdasagi ugyekben erdekelt elnoki tanacsado) ert szamokhoz. Erdekes modon arrol nem igazan szolnak a tortenetek, hogy Irak alatt hatalmas olaj keszlet fekszik ....

Barmennyire, okosak vagyunk, a demokracia meghitt vedelmezoinek tartjuk magunkat, meg kellene tanulni azt, hogy mig 1,000 eve lehetett (es kellett?) "tuzzal-vassal" keresztelni, ma ez nem megy es nem vezet sehova. Nem kenyszerithetunk ra egy nepre, egy orszagra valamit ami tole tavol all es idegen.

A minap a "The Doha debates" kereten belul egy ENSZ diplomata felrotta az Afgan Kormanynak, hogy nem demokratikus modon tortennek a valasztasok. Hogy is lehet demokratikus egy valasztas egy olyan orszagban amely 4-5 eve kezdi kostolgatni a talib megszallas utan, hogy mit is jelent az a fogalom, hogy demokracia, szabad valasztasok es sorolhatnam. Minalunk evszazadokon keresztul kristalyosodott ki, hogy mit jelent a modern allam fogalma, a demokracia es az emebri jogok es most erhetetlenul allunk a teny elott, hogy egy elmaradott orszag nem kepes magaeva tenni mindezt nehany ev alatt.

Jo volna talan elgondolkozni es kisse atertekelni a "tuzzel-vassal hogyha kell" metodust! II Janos-Pal Papa 800 ev utan kert bocsanatot a keresztes hadjaratokert a Szent Foldon, de remelem, hogy Irak es Afganisztan nepetol sokkal hamarabb fogunk bocsanatot kerni, mert azt hiszem igencsak raszolgaltak es megerdemlik.

0 Comments:

Post a Comment