Az utobbi idoben azt hallom, hogy az iskolaban a diakok sokkal tobb mindent tanulnak, mint regen. No es persze semmire sincs ido, mert tul sokat kell tanulni es annyi a kulonfele tantargy, hogy meg felsorolni is nehez oket.

Nem ismerem a tanterveket mostansag, de ha megeroltetem magam es visszaemlekezem, nekem sem volt sokkal tobb idom, hisz ameddig a roman nyelvtan hazifeladat a szotani es mondattani elemzessel elkeszult, no meg a feladatok matematikabol belevesodtek a "kockas" fuzetbe, bizony keves ido maradt a biologiara, a tortenelemre es a foldrajzra, de ennek ellenere meg mindig nem fogok eltevedni ha netan nincs Google Maps a kozelemben vagy netan egy GPS eszkoz.

Most egy dolgot azert megsem ertek ennek ellenere. Hogy van az, hogy az en generaciombol barki, legyen az osztalyelso vagy netan eppen utolso folyekonyan beszel(t) roman nyelven, mig a mai diakok meg meg sem tudnak szolalni romanul. Hasonloan erthetetlenul allok azon teny elott is, ha olyan sok mindent tanultak a mai diakok, hogy van az, hogy mikor a tisztelt diak egyetemre kerul (hatalmas tudasbazissal, hisz annyi mindent tanult), kiderul, hogy nem tud helyesen irni a sajat anyanyelven, hogy ne is beszeljunk a romany nyelv helyes muveleserol, es ket szam osszeadasa mar komoly szakmai kihivast jelent. Ezt kerem magyarazza meg nekem valaki. Minden magyarazat erdekel!

1 Comment:

  1. Johann Stan said...
    Nehany dolog, amiket innen onnan hallottam:
    - 7. osztalyban peldaul 18 tantargy van
    - a legnagyobb problema az, hogy mindenki szamitogep elott ul otthon kicsi kortol kezdbe. Mar a legszegenyebb csaladokban is legalabb egy pentium 1es van. A gyerekek nem mennek ki jatszani, nem baratkoznak, igy nem tanulnak meg romanul. Nehanyan, akik sportra jarnak tudnak, mert az edzo altalaban roman es a tarsak is.
    - sajnos a roman es magyar kozossegek nem keverednek. Egyetlen kapcsolat a ketto kozott az, hogy osszeverekednek.
    Na kerem, hat igy allunk.

Post a Comment