Ha nem is matematikus vagyok, de megis azert tudom, hogy egyenloseg jelet akkor tehetunk ket entitas kozott, ha azok egyformak. Valoszinu otthon, ezt sokan nem igy ertik vagy maskeppen definialjak az operatort. Erre a C++ lehetoseget ad (itt elnezest kerek azoktol akik nem szakmabeliek es nem ertik ezt a megjegyzest) de sajnos ez a programok szintjen mukodokepes es hasznos, de kevesbe mukodik a valosagban.

Kelet Europa mindig probalja hasonlitani magat nyugati tarsaihoz, ami szamunkra fenyt es csillogast jelent, jo utakat, szep hazakat, es mindent ami megtestesiti a tarsadalmi joletet. Rogvest kovetkeznek a kerdesek: Nalunk miert nincs igy? Miert nincs annyi nyugdij, mint ott? Miert van tisztasag? Miert keresnek olyan jol az emberek? es azt hiszem, hogy a kerdesek aradata sosem er(ne) veget. Leven szolas es gondolati szabadsag, teljesen jogos a kerdes, vagyis inkabb az, hogy ilyen kerdes akar meg is fordulhat a fejunkben, csak elfelejtunk nehany dolgot:

  • Kelet Europa orosz befolyas alatt volt 1945-1989 kozott es legjobb esetben csak konyvbol tudtuk mit is jelent a piacgazdasag (no ezeket eretneksegnek tartottuk akkor vagy probaltak erre nevelni tobb kevesebb sikerrel).
  • Hatalmas allamadosaggal rendelkezunk amit csak gorgetunk magunk elott de mikor szabadulunk tole azt nem lehet tudni es meg sejteni vagy megjosolni sem.
  • A nyugdij alapunk nem olyan merteku, mint mondjuk az egy Nemetorszag eseteben
  • Bar 20 eve "demokracianak" nevezett valamiben elunk, meg mindig nem tudjuk mit is jelent ez. Nem ertjuk, hogy versenykepes kell lenni. Az mi? (Megjegyzes: Menjunk el dolgozni, uljuk le a 8 orat es akkor minden rendben, nem de?)
  • Nemzeti sportkent muveljuk a korrupciot.
  • Probalunk minel kevesebb adot fizetni, ha egyaltalan fizetunk valamit is.
  • Ha 20 ev alatt modjuk technikai szempontbol teljes mertekben felfejlodtunk a nyugati hatalmak szintjere, nem szabad elfelejteni, hogy 20 ev nem eleg arra, hogy egy tarsadalom mentalitasat megvaltoztassuk.
Valoszinu, hogy a listat folytatnom kellene es hosszu is lenne, de foloslegesnek erzem. Annyi bizonyos, hogy sosem tehetunk egyenloseget egy Romania es mondjuk Franciaorszag kozott, hogy ne emlitsuk Nemetorszagot vagy Angliat, mert Svajcot emlegetni mar bun lenne. Ezt meg kell ertenunk de sajnos az az erzesem, hogy sok viznek kell meg leflynia a Dunan mig ez tudatosul bennunk.

0 Comments:

Post a Comment