Egy kis keleti nosztalgia


A II. Vilaghaboru, annak ellenere, hogy Romania szamara teruleti szempontbol egy hatalmas elonyt jelentett (lasd Erdely), megis a terkep jobb oldalara rajzolta annak lakoit, es igy hat megkezdodott a hideg haboru, ahol minket mindenki kommunistanak titulalt pedig arra nem gondoltak, hogy a mi borunkon lehettek es maradhattak ok kapitalistak. Volt ebben jo is, volt sok rossz, de ami a szabad helyvaltoztatast illeti, hat ott bizony voltak nagy hianyok ...

Roman reszrol, mert nem adtak egyaltalan utlevelet, es ha adtak is, arra nagyon vigyaztak, hogy egy teljes csalad ne utazhasson, mindig maradjon valaki, akivel egy esetleges disszidalas eseten lehet zsarolni. No de a masik oldal sem volt kulonb, hisz a kommunista oldalon kivul bizony nem lehetett nagyon kijutni. Ha meg igen, akkor kovetkezett a hosszadalmas es megalazo vizum keresi procedura.

Jomagam, inkabb a rendszervaltas utani idorol tudok beszelni, hisz en akkor kezdtem vizumokert folyamodni. Es megvallom, nagyon megalazo es hosszadalmas procedurak voltak. Mig masok mehettek egy egyszeru utlevellel, nekem tobb tucat papirt kellett beszereznem, es be kellett bizonyitanom, hogy van megfelelo penztomeg a szamlamon. Es ennek ellenere, mikor valamilyen kulfoldi hatarhoz ertunk, rogvest valtozott a hatarorok viselkedese es valami pariaknak tekintettek. Minden papirt tobbszor megneztek, a csomagokat szinten tuzetesen atvizsgaltak es latszott rajtuk, hogy szomoruan at kellett engedniuk, mert nem volt semmi kulonosebb okuk amiert megtagadhattak volna az illeto orszagba valo belepesunket. Nem mi voltunk a hibasak, megis minket alaztak.

Valtoztak az idok, valtozott a vilag. Ma mar NATO tagallam vagyunk (2004) es 2007 ota meg EU tagorszag is. Erdekes modon azota minden megvaltozott. Eloszor ez abban merult ki, hogy eltoroltek a vizumkenyszert, majd mar szemelyigazolvannyal is lehetett utazni Europa legtobb orszagaba, ahova a legtobb romaniai vagyott. Erdekes modon semmi sem valtozott, az emberek azonosak, az utlevelek sem sokat valtoztak, de most mar mehetnek. Ha jobban belegondolunk ebbe, ez meg megalazobba teszi a helyzetunket most is es akkor is.

Es mara meg oda jutottunk, hogy nem is tudjuk, mit is jelent egy vizum. Mig eddig sorokat es papirokat toltottunk ki, netan megbeszelesre hivtak be az Amerikai Kovetsegre, hogy ellenorizzek, hogy miert is akarunk Amerikaba menni, ma egy egyszeru Internet hozzaferes es nehany nagyon egyszeru adat megadasaval maris vizummal rendelkezunk. Mi valtozott? Semmi. Eddig honapokig tartott egy vizum kerelem megitelese most meg nehany pillanat.

Nagyon orvendek, hogy ma a roman allampolgarok szabadon utazhatnak sok orszagba, es nincsenek megbellyegezve valami olyansmiert amiert ok maguk nem tehettek, de nem fogom tudni egyetlen nyugati orszagnak sem elfelejteni, hogy hogyan bantak velunk azert, mert ok nem tettek meg mindent annak erdekeben, hogy ne orosz befolyas ala keruljunk a haboru vegeztevel.

0 Comments:

Post a Comment