A csalodas


A csalodas egy negativ elmeny, amit mi emberek elunk meg eletunk soran. Csalodhatunk egy elmeletbe, egy eszmebe, egy partba (manapsag szerintem Romaniaban sokan csalodtak eloljaroikba) es vegso soron csalodhatunk emberekben.

Mindenek kozul a legszomorubb ha emberekben kell csalodnunk. Kialakitunk egy bizonyos kepet valakirol es az illeto lerombolja ezt a kepet. Ha egy eszmeben, egy idealban csalodunk azt eleg konnyu elviselni, de ha embertarsainkba csalodunk az nagyon szomoru elmeny. Erdekes modon a tudatos en az aki a csalodast megeli es szomoru, hogy mindezt mi emberke tesszuk mas embertasainkkal. Kivanom mindenkinek, hogy minel kevesebb embernek adjon okot csalodasra.

Humans

During the centuries we thought the human kind is developing and nowadays we are ruling the world or at least we think like this. We are above nature and we are in power to change the natural way of history. Is it good? I doubt but it is not in my power to change this.

The human is in top of the pyramid and seems to be invincible but .... There is a missing chain which does not exist in nature: feelings. Of course animals care about their cubs but it is more an instinct than feeling. Humans can not control their feelings and they do stupid things and even more.


Aldott Karacsonyt!

Craciun Fericit!

Merry Christmas!

Joyeux Noel!

Fröliche Weinachten!


Es ime egy kis ajandek (cadou/present/cadeau/Präsent) minden kedves Olvasonak!

Minap eppen a politikusainkat szapultam es fogom barmikor ha ennek szukseget erzem, de azert vannak hatarok. A hetvegen az olasz miniszterelnok (lasd Berlusconi) jobb-kozep politikust ert fizikai tamadas nagyon elszomoritott. Barmennyire is nem tetszik valaki neked, fizikai agressziot nem alkalmazhatunk ellene. Igy, magat az emberi meltosagat es elethez valo jogat sertjuk az egyennek. Remelem, hogy peldasan megbuntetik a tamadot.

Ketsegtelen az emberek kifejezhetik nemtetszesuket, de csak is a demokracia eszkozeivel: irott sajto, TV, Internet, tiltakozas, sztrajk, stb., de semmi esetre sem fizikai ero hasznalata. Az eroszak sosem hozott megoldast semmire.

Ui. Szerintem egy torta (lasd Bill Clinton volt amerikai elnok esete) meg tan belefer, de mar ez is surolja a hatarokat.

Remenykedtem, hogy talan megis csak en tevedtem, en ertettem felre, de nem. A tegnap M.B., az o magat az erdelyi magyarsag vezerenek nevezo valaki (?), bebizonyitotta az ellenkezojet. Roviden: ok szeretnenek kormany koaliciot letesiteni a nemzeti liberalisokkal, de nyitottak barmilyen kormanyzasi formara az eppen kissebbsegi kormanyal rendelkezo demokrata-liberalisokkal (lasd nehany hete meg ok buzditottak a valasztokat ellenuk, megallapodast irtak ala a szocialistakkal es a liberalisokkal), ami magyarra leforditva annyi: "Ugy szavazunk ahogy akartok, csak adjatok valamit". Nem szamit, hogy ki adja, csak adja a szeket es maris nyomjuk a pecsetet ahova kell".

Elkepeszto, hogy a hatalom mennyire kepes gerinctelenne tenni az embereket. Reszben orvendetes, mert igy nem csak a magyarsag de Romania egesz lakosaga elott levizsgaztak becsuletbol, lojalitasbol es gerincessegbol. Hat bevallom mindharom tantargybol jelesre buktak a tisztelt jeloltek, de nem eloszor teszik sajna. Nem is ketlem, hogy sok roman valaszto ezutan meg jobban osszehuzza a szemoldoket ha UDMR-t hall ... Megertem oket!

Remelem jovore meg kevesebben es azutan meg kevesebben tamogatjak oket ebben a gerinctelen politizalasban, amelyet szegeny, becsuletes, gerinces erdelyi magyar allampolgarok szavazatan uznek.


Honestly, it is really a mess what is happening nowadays in Romania. There is no president, there is no government, there is nothing at all. Everybody is just looking for different benefits out of this chaos but nobody is looking for the people. Nobody cares. Why should they? They are quite influential people (the politicians) so it does not matter if there is instability on both political and economical side, respectively. They do not give a damn about it.

One day we want a president, another day we want something else. One day we propose one PM, the next day another one. .... Buying votes for food or some products? It is just ridiculous.

I think all these post-communist countries do not have the capability and maturity to handle such a political crisis and of course they have never have seen such a slump. They are quite young democratic societies but they should put more effort and imagination to handle such situations in the future. Meanwhile, the Romanian political elite should learn what does it mean to do politics and have some programs and ideas not just nice speeches and nothing else in between.

Hat igy esett, a regi elnok, ma ujra elnok es marad is az elkovetkezendo 5 evben ha akarata es egeszsege engedi. Ahogy ismerem a tengeresz ur sok vizet es foldreszt megjart historiajat, nem lesz gond belole meg egy mandatumot vegighajozni Romania sekely es sehova nem vezeto vizein.

No de azt tudjak, hogy a szekeret valakinek kell tolnia is, mert kulonben nem megy a dolog es rogvest kertek egy kis nemzeti-liberalis segitseget es sajnos egyesek a partbol nem zarkoztak el. Ezt jelenti a hatalom. Ma kiallok egy eszme mellett es egy program mellett, holnap kisse maskeppen fuj a szel es maris elfelejtek mindent, es kepes vagyok uj programok teglait helyezni persze mindezt "a nep es az orszag erdekeben". Nem csodalom ha sok liberalis szavazo elpartol, mert ha ez lehetseges lesz, lasd egy jobb oldali kormany Romaniaban, akkor minden amit eddig allitottak egy mero hazugsag. (Megjegyzes: Ha Antonescu becsuletes akkor lemond, netan a part kette szakad, de sajnos a hatalom nagyobb falat, mintsem arrol csak ugy lemaradni es a becsulet oltaran magunkat felaldozni.)

No de ne szidjuk a hatalomra vagyo liberalisokat, van nekunk gondunk a sajat hazunk talyekan is. Mig mas partok el sem mentek (eddig) az esetleges egyeztetesre, az RMDSZ vezer elsonek kuncsorgott, netan hatha jut a (szegeny, elnyomott) magyar kisebbsegnek is valami. Netan egy tarca nelkuli miniszteri szek, netan valami allamtitkari poszt, mert nekunk barmi jo, csak legyen mogotte cim es szonyeg. Hatalom az mar reg nincs a kezunkben, de sokan meg utopisztikusan azt hiszik, hogy ez is jo valamire.

Nehany napja meg arra buzditottak a magyarsagot, hogy szavazzanak a demokrata-liberalisok ellen, ma meg mar acsorgunk a Viktoria palota lepcsojen es bebocsatasert esedezunk, hatha jut nekunk is valami. Nem szamit sem paktum, sem egyezseg, sem becsulet, csak hatalom es pozicio. Ez meg ezek az emberek tartjak magukat az erdelyi magyarsag kepviseloinek? Hat koszonom, de ilyen kepviseletbol nem kerek, es remelem, hogy sokan masok is meglatjak a hatalmas gerinctelenseget, melyet bizonyos politikai vezetok a valasztoik elott tanusitanak.

Nem csodalom ha egy ujabb valasztaskor a magyarok tavol maradnak a szavazastol. Manapsag mar kevesen is vagyunk, kepviseloink (mar aki meg annak erzi oket) elarultak, hatalomvagyuk miatt barmit kepesek bealdozni es egyszeruen nem akarom, hogy ezutan ezek az emberek magukat az erdelyi magyarsag kepviseloinek nevezzek.

Lefekeszel Geoana-val es felebredsz Basescu-val. Romaniaban ez tortent. Ketsegtelen, a ket jelolt nagyon kozel volt egymashoz, de ekkorat tevedni, ... hat legjobb esetben is fura. De ezt mar folosleges vitatni. A demokrata-liberalisok ujra sajat emberuket ultettek Romania "tronjara". Azt kell hogy mondjam, hogy Romanianak (sajnos) ilyen elnokre van szuksege. Kozejuk vegyuljon, veluk rohogjon (elnezest a kifejezesert, hogy egy elnokrol igy beszelek, de maskeppen nem igazan jellemezhetem) es "spontan" legyen, ahogy parttarsai es tamogatoi nevezik. Az mar mas, hogy kulfodi TV-nek adott interjuban olyan angolsaggal beszelt, hogy jobb helyen egy 8 altalanost vegzett is jobban beszel, de hat ez Romania....

A masik oldal is persze veti a hibat lepten-nyomon. Kikialtja magat nyertesnek, akkor meg semmi baj a valasztasokkal, reggelre meg fordul a kocka es akkorra mar az eremenyek nem realisak es csalassal vadoljak a rivalisokat. Ez nem, hogy nekik, de sokkal inkabb az ellensegnek kedvezett, de sajnos a kommunikacios osztaly a szocialistaknal biztos szabadsagra ment, meg a vegleges eredmenyes hirdetese elott. Vesztukre. Most meg mar keso barmit is tenni, a valasztasok eredmenyet nem fogjak tudni befolyasolni, ha tetszik ha nem. El kell ismerni, hogy a masikok jobbak (a modszerektol elvonatkoztatva) voltak.

Az orszag fele nevet, a masik fel sir. Es szerintem tobb a siras es nyomor, mint azt az emberek gondolnak. Parlamenti tobbseg az elnok ellen, az elnok a parlement ellen. Tokeletes paros. Igy nem lesz egyhamar kormany es koltsegvetes sem igazan, es addig a Nemzeti Valuta Alap a labat sem teszi be Romaniaba, es maradnak a (hatalmas kamattal szerzett) banki kolcsonok, hogy fizethessek a nyugdijakat es az allami alkalmazottak fizeteset.

A vege mindennek, mindig ugyanaz. A szegeny polgar issza a levet az egesznek, mert barki is legyen hatalmon, attol sajnos az egyszeru szavazonak attol jobb nem lesz. Sot most az az erzesem, hogy a gazdasagi valsagot egy elkovetkezo politikai valsag is tetezi majd. Mi lesz veled Romania? ...

Manapsag ez a kerdes Romaniaban. Es ma lattam egy tobb oras beszelgetest a ket elnok jelolt kozott, aki 7-en mar vezeti Romaniat. Hasonlo hangnemben telt, mint az elso, de itt sajnos mar sokkal kielezodottebb volt a helyzet, joggal, hisz vasarnap a valasztok az urnak ele jarulnak. Remelem, hogy minel tobben erzik ugy, hogy kell szavazni es el is fognak menni.

Basescu elnok, azt kell mondjam, hogy egeszen jol forgatta a mondatokat es sok esetben Mircea Geoana igencsak kellemetlen helyzetbe kerult es bizony hazugsagon is kaptak. Hogy mennyien vettek ezt eszre az mas dolog, de ketsegtelen, ha egyfajta box merkozesnek tekintjuk a vitat, akkor valoszinu a lekoszono elnok orvendhetne a gyozelemnek.

Geoana sokkal inkabb a mar jol bejaratott szovegeket probalta eljuttatni a szavazokhoz es ez latszott, minden egyes tema vegen, mikor probalta egy frappans mondattal befejezni beszedeit. Ez adott egy olyan "betanult" jelleget a szovegeinek, de ketsegtelen az o tanacsadoi valoszinu ezt javasoltak.

A lekeszono elnok nagyon nevetseges volt, amikor egyedi eseteket kezdett targyalni es olyan piaci stilust adott a beszelgetesnek ami igencsak ellenere valt. Geoana sokkal inkabb altalanos dolgokrol beszelt es ketsegtelen latszott, hogy sok esetben nem tajekozodott sot ...

Hogy ki lesz jovo heten Romania elnoke? Vasarnap eldol.