Romania. 2009 oktober. Kormanyvalsag. Allamelnok valasztas. Megbuktatott uj kormany kezdemenyezes. Valasztasok. Referendum. Nemzeti-liberalis koalicio szocial-demokratakkal tarkitva es persze RMDSZ, mert ahol valami konc vetodik, arra a part is vevo. Ez jellemzo (sajnos) a romaniai magyar erdekkepviseletre. Barki legyen a hatalmon, nem szamit csak adjanak barsonyszeket a vezernek es talpnyalo csapatanak es maris van "magyar tamogatottsag".

Roviden igy jellemezheto manapsag a romaniai politika. Teljes kaosz, fejetlenseg, mindenki foggal-korommel tartja az allasokat, ameddig csak lehet, es persze mit sem szamit, hogy a Nemzeti Valuta Alap nem hajlando tobb kolcsont folyositani, es kenytelenek vagyunk banki kolcsonokbe belemenni, hogy igy valasztasok derekan senki nem akarja, hogy a "kedves szavazo polgarok" elveszitsek a fizetesuket, netan az idosebb korosztaly nyugdij folyositasa elapadjon. Es persze a kovetkezmenyekre legyintunk, hisz ugy sem ok fizetik majd hanem a nep "ha kellett nekik kolcson", nem de?

A kampany eleg "otthoni" stilusban zajlott, de mit is varhatnank. A vezetok is csak olyanok lehetnek, mint amilyet ez a nep megerdemel es talan e nep nem is erdemel jobbat. Egy bukott liberal-demokrata, aki hajlando bohockodni es a neppel kezet razni nehany szavazatert, kuzd egy remenykedo aspirans nemzeti-liberalis tortenelem tanarral es egy szocial-demokrata, aki nagy tamogatottsagnak is orvend es raadasul tudja is mit csinal. Ertheto, hisz politikus es be kell vallani, egeszen a jobbik fajtabol, mar ami a politikai karrierjet illeti. Egyes RMDSZ honatyak csak almodni merhetnek, hogy ilyen karriert futhatnanak, mint ez legutobbi. Nem. Tevedtem. Az osszest beleertve, nem is beszelve a vezerrol, aki meg "romanyul" sem tud igazan beszelni. De hat egy politikus-irodalmar(?) karrierhez talan nem is kell, hisz minek?, kerdezne O.

Es az eredmenyek lehangoloak. Sokan remenykedtunk, hogy lesz liberalis elnoke Romanianak, de sajnos merfoldkovekrol latszott, hogy ez csak egy alom, mely lebeg es elillan. A szomoru valosag pedig, egy bukott elnok, aki elnoki poziciobol iranyitja a partot es annak vezeret, mint egy babut, illetve egy nagyon ugyes szocialista politikus, aki onmagaban veve egy izzig-verig diplomata. Nem is lenne vele semmi baj csak ne lenne szocialista, de az. No persze azert sokkal haladobb, mint Iliescu, de meg mindig ott van, hogy szocialista. Es a roman ertelmiseg nagyresze es sokan masok is emlekezni sem akarnak a szocialistakra. Sokakban meg elnek a regi beidegzodesek, es joggal hisz a mai napig nem derult ki, hogy mi tortent Marosvasarhelyen 1990 marciusaban es azon ev kozepe fele miert "latogattak" banyaszaink a fovarosba es a lista azert eleg hosszu....

De hat a valosagot kar lenne tagadni. El kell fogadni es annak fuggvenyeben tevekenykedni. Igy is tettek. Minden erkolcsot, gatlast es ideologiat felre teve, szovetkezik a szocial-demokrata es a nemzeti-liberalis part csak hogy, megbuktassak a hatalmon levo elnokot. Mintha meg nehany hete nem egymast mocskoltak a parlamenti pulpitusokrol, de az mar a mult. A romaniai magyar erdekkepviselet (mar aki maganak erzi?) nem is lep meg, hisz o mar mindenkivel barat, csak pozicio adjanak. O a romaniai politika sopredeke. O a ceda, a kitagadott (lasd Ady) aki barkivel es barmit csak pozicio legyen. Ezt hivom en modern prostitucionak, ahol erkolcs, gatlas es joindulat nem szamit csak hatalom.

Mar olvastam egy kezdetleges alkut is, ami jol hangzik de sajnos csak a papiron fenylik, a valosagban ....

Ami valosag, hogy Romania igencsak a csod szelen all, mig mas orszagok (talan) kezdenek kilabalni a gazdasagi valsag remalmabol, Romania csak sullyed a terhek alatt. Jovore meg magasabb lesz a munkanelkuliseg es egyre jobban sordrodik az orszag a kilatastalansagba.


Interesting, huh? Just look the video about this show. Recently I have seen such a show in Münster, a really nice city near Dortmund. It is just impressive ...

11 ora

Masok regenyt irnak 11 perc-rol, nekem csak egy blogra futja 11 orarol. Pontosan ennyit varakoztam november 9-en a kolozsvari repteren, ugyanis a gep meghibasodasa miatt nem lehetett felszallni. Eleg kellemetlen volt es raadasul semmi kulonosebb tajekoztatot nem adtak. Becsuletukre legyen irva, 2-3 orankent vizzel es ennivaloval kinaltak egy-egy alairas fejeben. Vagyis hajnali 7:20 korul kellett volna erkeznem es en megerkeztem este 18:00 orakor.

Csak, hogy ki ne maradjon a legitarsasag neve a Vecsesen (Magyarorszag) szekelo WizzAir legitarsasagrol beszelek. Vegul, mikor mar minden remeny szertefoszlani latszott, elindultunk egy orosznak tuno legitarsasag gepevel. Annyira orosz volt, hogy a legiutas kiserok a mentomelleny hasznalatat ki is hagytak a szokasos prezentaciobol. Kisse fura volt, de ennyi ido utan mar csak azt vartam, hogy landolhassak Dortmundba. Nem erdekelt sem a mentomelleny sem az orosz akcentussal beszelt angol. Vegul szerencsesen landoltunk es vegre megerkeztem.


Sokat gondolkodtam, hogy mi is legyen ezen bejegyzes cime, de megis csak arra jutottam, hogy nem a cim a fontos, hanem az emlekezes. November 1 fontos datum minden reformatus, katolikus anglikanus szemeben. Ilyenkor Mindszentekkor unnepeljuk a Reformacio unnepet es persze ami a legfontosabb, hallotainkra emlekezunk es sirjaiknal gyertyakat gyujtunk.

Lehet tevedek, de a szuletes es a halal utan a legfontosabb unnep (lasd Karacsony es Husvet). Ilyenkor Erdelyben zarandoklasok tortennek hatarokon innen es tul es mindenki haza erkezik vilagitani. No persze sokuk mar csak "kulfodre", jon de en orvendek, hogy sokunk meg mindig igazan haza jon, meg ha tobb ezer kilometer is valaszt el szulofoldunktol. Csodalatos erzes haza utazni es latni, hogy masok is itthon vannak, es mindenki megy vilagitani es meg ha hallotainkra is gondolunk, valahol megis unnepelunk, mert ez az alkalom nem csak az emlekezesrol szol, hanem a szetszakadt csaladok ilyenkor ujra talalkoznak, es reg nem latott rokonokkal ilyenkor lehet egyutt lenni es a csaladrol es az emlekekrol beszelgetni. Lehet, hogy gyerekesnek tunik, de szamomra mindig is fontos volt ez az unnep, es mindig csodalattal toltott el, hogy a csaladok egyutt mentek sotetetes utan a temetokbe, hogy hallottaiknak emleket allitsanak.

Mindig elvarazsolt a tuz, a lang es hat ilyenkor a temetokben bizony az emlekezes gyertyai vilagitanak es ujra eled a varazs. Csendes emberek, viragok csodalatos egyvelege es gyertyak. Mi igy emlekezunk hallottainkra kiket elszolitott az Ur melollunk. Tunhet primitivnek, de nekem mindig fontos volt es lesz az eletemben.

A tegnap is a temetoben voltam este, es hagytam, hogy a gyertyak varazslatos halojaba gabalyodjam. Csodalatos erzes latni, hogy a hold vilagit, a gyertyak ezrei vilagitanak es jatszanak az arnyak es olvasni a sotetben a neveket a sirkoveken. Mindig amolyan gyerekes kivancsisag vezerel a temetokbe. A csend, a tancolo fenyek es a sirkovek homalyos alakjai egeszen misztikussa varazsoljak az emlekezest.

Jo latni, hogy nem csak kozvetlen halottainkra figyelunk, hanem megemlekezunk oseinkrol is es jo erzes volt latni, hogy a Bolyaiak sirjanal minden helyet egy langolo gyertya foglalt el es Kozma Bela tanar ur sirjat is melyen beleptek a gyertyak, a viragok es az emlekek.

Azon elmelkedtem, hogy egy temetonyi kis helyen ilyenkor mennyi kellemes emlek elevenedik meg es mennyi minden jut eszunkbe. Mindenkinek vannak kozvetlen hozzatartozoi, baratai, ismerosei, amelyeket a halal magaval ragadott es ilyenkor es meg sok mas alkalommal tudunk rajuk emlekezni es nehany percet, pillanatot nekik szentelni az eletunkbol. Jo erzes visszaemlekezni a regmultra, mikor meg gondtalanul eltuk az eletunket es ok is kozottunk voltak es reszesei voltak eletunk bizonyos momentumainak.

De ahogy az este a vegehez kozeledik, a fenyek egyre inkabb pislakolni kezdenek, az emberek haza fele indulnak es a temeto elneptelenedik A zaj elul, a fenyek kihalnak es leszen csond ....

Ma egy kellemetlen elmenyrol szeretnek beszamolni. A tegnap este is volt "szerencsem" nehany kellemetlen dolgot megelni, de hat talan ez mar ilyen, ez a het. Sajna akkor is emberek voltak a kozeppontban es ma sem valtozott a helyzet. Valoszinu legtobbjukben nem tudatosul de a szememben szomoru a felismeres ....

Ma ugy egyeztunk egy gyerekkori baratommal, hogy jobb hian, azt fogjuk csinalni, amit csinaltunk 15-20 eve minden vasarnap reggel: ocska piac. Ez abban az idoben valami kulonos tarsadalmi esemeny volt es esemenynek szamitott a marosvasarhelyi milieux-ben. Annyit kell errol a helyrol tudni, hogy a Maros masik oldalan, a regi tanpalyan esedekes es mindent lehet kapni, amit mashol nem. Sok ruham, magno szallagom szarmazik onnan no es persze sok minden egyeb es emlekek. Diak koromban egeszen jo penzt lehetett igy keresni es mindig orommel es szivesen mentem "az ocskara". Ismerek olyanokat, akik innen indultak, ma Vasarhely leggazdagabbjai koze tartoznak, de hat ilyen a vilag, a szerencse forgando es mulando.

Ma sem volt ez maskeppen. Jo erzes volt ujra feleveniteni azokat az elmenyeket, es kellemes napnak indult. Minden fele ember, arusok, vasarlok, uzleteles (piacolas) vagyis a regi mesterseg semmit nem vesztett a varazsabol. Nagyon jol ereztem magam.

Eleg hamar rajottem, hogy a helyzet bar a regi, megis sokkal szomorubb. Az emberek nagyresze ruhakat arult es vasarolt. Annyi kulonbseggel, hogy ma az arusok nagyreszet kalapos ciganyok uraljak, es amint vettem eszre, ok uraljak a vasarhelyi hasznalt ruha piacot. Ez meg rendjen is volna, hisz valoszinunek tartom, hogy adottsagaiknak koszonhetoen megszereztek ezt a piaci szegments de nagyon elszomoritott a masik oldal, a vasarlok. Elkepeszto, hogy mire voltak kepesek az emberek egy kabatert, egy cipoert. Szabalyosan lokdosodtek, csak, hogy jobb ruhahoz cipohoz hozzaferhessenek. Ugy nezett ki, hogy mig 20 evvel ezelott tenyleg nem volt semmi "jo ruhank" de ma meg mindig ott tartunk, sot egyre inkabb az a latszat, hogy a tarsadalom, nem hogy gazdagodna, hanem sokkal inkabb szegenyebb, mint volt ezeletott ket evtizede. Szomoru volt latni, hogy egyesek hogy marakodtak a koncokon, csak azert, mert olcso. Vagyis leforditva, oda jutottunk, hogy 20 ev arra volt eleg, hogy a vasarhelyi es kornyeki tarsadalom manapsag sokkal gyatrabb korulmenyek kozott el, mint tette ezt a rendszervaltas utan.

Az egeszben a legszomorubb az volt, amikor lattam, hogy szinte lokdosodtek az emberek egy hatalmas kupac mellett, ahol noi es ferfi alsonemuket arultak, es zoknikat. No persze egyertelmu, hogy hasznalt dolgokrol beszelunk. Oda jutottunk, hogy alsonemut, ami az egyik legintimebb rugazatunk, mar azt is csak hasznaltat tudunk vasarolni. Nagyon eszomorodtam. Egyik szemem nevetett, mert jo volt azokat a regi emlekeket ujra megelni, melyek oly fontos szerepet jatszodtak gyerekkorunkban, de latni ezt a merteku szegenyseget, bizony a masik szememben konnyet varazsolt. Lassan azt kell mondanom, hogy sokuknknak a fejlodes visszafejlodest jelent, igy 20 ev tavlatabol ...