Nos hat ez erdekes egy dolog lesz, mert azert ilyet meg nem irtam, de a mi Lacikank megerdemli. Vagyis mi egy nagyon osszetarto csapat vagyunk, fiuk, lanyok es Babo (ez a felsorolas tortenettel bir de aki ismeri az meg is fogja erteni) Most eppen ezen csapat egy eminens tagjarol szeretnek irni, pontosabban Lacikarol. A szemelyes jogok tiszteletbentartasa erdekeben, nem fogok teljes neveket megadni, de Lacikat ismerve ezt egy jo reklam fogasnak tekinti majd, hisz a neve mar nehanyszor jelenkezett ezen blog bejegyzes soraiban. Nem de? Manapsag, ingyen reklam?

Hat az ugy tortent, hogy legtobbunk Lacikat pontosan ezelott sok-sok evvel egy evnyiton ismertuk meg, espedig abbol az okbol kifolyolag, hogy kerekparjaval kinek is hajtott neki a hatalmas Bolyai udvaran mint eppen az akkori iskola igazgatonak Klementisz tanar urnak. Szoval jo kezdes. Orakat lehetne irni rola, hisz nagyon szeretjuk de vazlatszeruen csak felsorolok nehany erdekesebb tenyezot, amely osszekotheto tisztelt szemelyevel.

O az, aki:
  • szerint mindent informatikai feladat (lasd algoritmus) megoldhato "for next" ciklussal
  • mindig utolsonak szol, meg a tanar utan is, aki kulonosen keri arra, hogy most mar ne beszeljen tobbet
  • hajlando szembeszalni barkivel es barmivel ha eppen neki ugy tetszik
  • mindig ugy koszon, hogy "Mit csinalsz gyermek?"
  • -nek sok autoja van, de nem tudja megallni, hogy ne piszkaljon valamelyikhez es emiatt egyik autoja sem uzemkepes
  • sokat cigarettazik es Cola-t iszik. Nem is tudom mi tortenne ha csodbe menne a Coca-Cola
  • (rajtamon kivul) imadja a Romaniaban nem forgalmazott Cherry Coke-ot
  • -tol mindig lehet szamitani valami nemlegesre vagy masra
  • akkor dolgozik mikor mas alszik es akkor alszik, mikor mas dolgozik
  • fulbevalot hord es jol is all neki
  • megvedi a Sziget fesztival alatt furdeni vagyokat es kameraval pasztazza a teljes Maros partot
  • mindig utolsonak er a kirandulas helyszinere es igy mindig lemarad a furdoszobarol
  • mindig zsortolodik emiatt, de sajnos ez senkit nem zavar
  • szereli es alakitja a nyomtatokat es erdekes dolgokat tud eloallitani minden fele dologra (lasd papir, polo, bogre, parna, stb) -utolagos engedelyevel, majd megjelenitem azokat az oldalakat, ahol ezeket a remekmuveket meg is tekinthetik (Higgins, Shrink)
  • a legnyugodtabban vezet mindenki kozul, pedig senki sem gondolna, betartva a szabalyokat, ami manapsag igencsak dicseretes dolog
  • nem szereti a bambikat, ahol a bambi kulonos ertelmet nyert (lasd szerkesztoseg)
  • nem er el a sajat szuletesnapjara, de a baratai nagyon jol erzik magukat es oromuket lelik ha meg csak 5 percre is de megpillanthatjak
  • szereti az ujat es a massagot es ezert kepes munkat es penzt aldozni
  • mindig akkor erkezik az osztalytalakozokra, mikor a tobbiek mar mennenek haza
  • mindig akkor szeretne rendelni, mikor mar minden konyha bezart, legyen az barmilyen kesoig is nyitva
  • magasztalja a Motorola V.3 telefont ami szerintem is egy nagyon eltalalt keszulek
  • egy csavarhuzoval barmit kepes megreperalni ha van megfelelo mennyisegu cigaretta es Cola es persze tarsasag
  • informatikusbol lett mernok majd masod diplomas pszihologus (vagy szemelyi trainer, javitson ki ha tevedek) es persze van egy magiszteri diplomaja is
Amit az az elobbi felsorolasbol lathato, a mi Lacikank egy nagyon sokoldalu es nagyon sok jo tulajdonsaga van a nehany rossz mellett. Es mi azt szeretnek, hogy a mi Lacikank sose valtozzon, mert a csapatban igencsak fontos, hogy fenttartsa az egyensulyt es legyen valaki aki mindig zsortolodik es szenvtelenul mondja, hogy NEM.

Erdely hangjai


Orommel veszem eszre, hogy egyre tobb media organum jelenik meg magyarul Erdely szinten lasd radiok, napilapok, hirportalok, forumok, stb. Ez nagyon jo, mert igy egyre jobban felszinre torhet a sokszinuseg es a massag. Az atkosban (nem tudom ha van ilyen szo a szotarban de utana fogok nezni) bizony csak egy kozponti napilap volt (lasd Elore) illetve a helyi lapok, Marosvasarhelyen mi mas is lehetett volna, mint Voros Zaszlo es persze a hetfo delutan sugarzott Magyar adas, ahol szivszakadva vartuk Susu a sarkany ujabb kalandjait, netan Linda hostetteit vagy a Nyolc evszak c. film nosztalgikus melodiait vagy Vuk kisroka kalandjait no es persze Tomcsanyi Maria felejhetetlen hangjat.

No de ne eljunk a multban, hanem nezzuk a jelenbe is. Hogy mit hoz majd a jovo, azt csak Isten tudja. A gond az, hogy sajna manapsag az Erdelyi magyarsag nagyon elkenyelmesedett es kevesbe fogekony az uj dolgokra. Gondolok itt foleg az idosebb generaciokra, akik "nekunk mar jol van igy is" stilussal igencsak megfosztjak magukat, mas, erdekes es ertekes dolgoktol.

Ketsegtelen sok szeny es hasztalan dolog lepi el a piacot, az olvasok, a hallgatok, a nezok kegyeiert versenyezve, de azert ma sok uj es ertekes organum is jelenkezik Erdely szinten. Valasszunk kedvunkre es ne ragadjuk le, a mar jol bejaratottaknal, mert konnyen megtortenhet, hogy sajat magunkat fosztjuk meg a sokszinusegtol. Ne eljunk meg mindig a multban, hanem eljunk a maban!



I just came from a regular check-up early this morning but I was just amazed to see how people think. We discussed with the doc about the holidays and so on and we reached the point of this particular weekend.

I told him it will be quite an interesting one as the federal elections are going to happen this Sunday. You know, here in Germany each "region" has its own government while the federal election will elect members in the Bundestag. However, for the doctor this was nothing but he highlighted the Biggest Event of the Year here in Dortmund: the football derby Borussia Dortmund -Schalke. You can see, how people are interested here in the elections. :-)

Ps. You should also know, that Shalke is the biggest rival of Borussia Dortmund.


Writing blogs is quite popular nowadays. It is just cool, no restrictions, you can mix images, text snippets, videos, links, etc. You can do it without any hard investment. You just need a computer and an Internet access, of course some self motivation and writing skills but not necessary.

It is open for the whole Internet community, you can read it all the time and once the blog is in the system, all the research engines can have a hit on your ideas. You just write down your opinions, thoughts, feelings, etc, and everybody can interact with you trough the comments available for the readers. This is the main achievement and novelty of this type of media. Here instead of just being a simple reader of some lines, you can directly interact with the writer and develop further details if necessary. If you have your personal opinion about the lines you have read earlier, a new viewpoint, a new angle, you can go public by sharing your ideas with the writer and the community.

Such an interaction can be beneficial for both parties as a dialog is initiated between the blog owner and his/her readers. The reader can also cooperate, elaborate new ideas and became a writer on his own. It's an extended idea of the reader's column known from the newspapers. Of course there is a control handled by the blog owner but I suppose nobody will censure some ideas (good ones, different ones, etc.) coming from the reading community. This is really the democracy which can not be detected in the World right now.

Ps. Do not be afraid to write comments, ideas and interact in different blogs! Your idea is also important!






Manapsag mast sem hallunk a digitalis vilagban csak, hogy a Google igy meg a Google ugy. Es valojaban, ma ugy tunik, hogy majdnem minden roluk szol. Kezdetben egy garazsbol indulo vallalkozas volt (lasd ket Stanford-os doktorandusz nagyon esszeru algoritmusa), es ma uraljak a webkereso piac 99% es latvan a potencialt mas termekekben, terjeszkednek gozerovel.

Van sajat e-mail szolgaltatasuk, weboldal, blog, csevego, naptar, kep portal, video portal, tudomanyos cikkek, hir portal, dokumentum kezelo es megoszto, sajat fejlesztesu bongeszo (Chrome), 2006 ota sajat google igejuk (lasd Oxford English Dictionary) es a sor meg folytatodik es folytatodik. Es a reszvenyeik csak ugy szarnyalnak, joggal. No persze leven, hogy sok mindenben kezdik uralni a piacot, el lehet azon is gondolkodni, hogy mi lesz ha a Google lesz Orwell XXI. szazadi Nagy Testvere. Sokan ettol rettegnek, es akar be is kovetkezhet, de eddig meg nincs tudomasunk ilyen tendenciarol. Ketsegtelen nem volt becsuletes amit tettek a keresojukkel Kinaban, de ez volt az ara annak, hogy bekeruljenek a Felkelo Nap orszagaba.

Ma meg ujabb dologgal rukkolnak elo, espedig ma mar az olvasasi es konyv vasarlasi szokasainkat akarjak megvaltoztatni es szerintem sikerrel. Eddig hogy vasaroltunk konyvet?

Elmentunk a mar jol ismert konyves boltjaink egyikebe, es forgattuk, nezegettuk a konyveket, majd ha valami nagyon megtetszett, akkor azzal a penztarhoz ballagtunk. Telt mult az ido, es megjelent az Amazon es a tobbi online shop, ahol megrendelhetok a konyvek es megsporoltunk egy utat egeszen a konyves boltig, habar lehet sokunknak eppen ez jelentette a feludulest, hogy megannyi konyv kozott szivhattuk magunkba a nyomda illatat, mikor kinyitottunk egy konyvet vagy egy masikat. Talan gyerekes de sokan igencsak fontosnak erzik ezt a jelenseget. Jomagam is ebbe a taborba tartozom.

De a technika nem hagyta a kutatokat nyugodni es kifejlesztettek az elektronikus konyveket, melyeket nem lapon hanem digitalis formaban vasarolhatunk meg es egy erre kifejlesztett szerkezettel tudunk olvasni, anelkul, hogy tobb kg konyvet kellene magunkkal cipelni. Elonyok es hatranyok. Megis, valahogy minden marketing fogas ellenere nem igazan terjedt el.

Es ekkor jott a Google es azt tuzte ki celul, hogy minel tobb konyv elerheto legyen a vilaghalon, bedigitalizalva, hogy barki szamara elerheto legyen ilyen vagy olyan formaba. Ma mar tobb millio ilyen konyv van a halon es meg nincs vege. Jogos, hogy az EU ellenkezik es jogorvoslatert kialt, mert az altala fejlesztett Europeana project sajnos elegge csufosan megbukott mar beindulasanak elso napjan, es azota sem igazan latni erdemi fejlodest. No de ez legyen az o bajuk, nekunk a fontos, hogy sok olyan konyv elerheto, melyre mar nem vonatkoznak a szerzoi jogok.

Es most mit talaltak ki? Akar a manapsag igencsak hasznalatos penz automatak (lasd ATM) ilyen konyv automatak, melyek ott helyben kinyomtatjak a kivant konyvet atlagosan 8 USD elleneben. Vagyis megallunk mondjuk egy repteren, megnezzuk, hogy eppen milyen konyvet szeretnenk elolvasni egy hosszu repulout alatt, rakeresunk, hogy mar letezik a szabadon nyomtathato konyvek listajaban es egy gombnyomasra nehany perc alatt a gondolatok konyve vallnak. Igy nem kell tobbet keresgelnunk egy eldugott polcon levo konyv utan, de ugyanakkor elveszitjuk a "konyvek kozott levoseg" elmenyet. Valamit valamiert .....

Es ha a jovo konyvesboltja megvaltozik, meg mindig ott vannak a konytarak!

Mar tobb napja foglalkoztat egy tudomanyos problema, de sajnos a megoldast nem lattam es persze a megoldas kell(ett) ahhoz, hogy tovabb folytathassam kutatasaim. Es ma ereztem, hogy a megoldas "odaat" van (lasd X Files c. filmet "The truth is out there") es kepes voltam majdnem egyhuzamban 12 orat dolgozni reggeltol-estig, most mar etlen-szomjan, de most mar tudom, hogy igen, az igazsag odaat van.

Bar nekem, nagyon fontos, hogy latom az (en) igazsagomat, de ez teljes mertekben eltorpul egy igazi alkotas mellett. Pl. Wiles mikor 6-7 ev megfeszitett munka utan letette a tollat es azt mondta, igen, bebizonyitottam a Fermat sejtest. Az volt valami. Vagy fel sem tudom fogni, hogy mit gondolhatott Feszty mikor megfestette "A magyarok bevonulasa" c. monumentalis munkat. Ez az alkotas elmenye .....

Ui. Es mindez csak emberi alkotas, mi lehetett Isten tudataban, mikor a hetedik nap megpihent?

Nos hat sajnos mig eddig odakat zengtem, hogy milyen mas az elet itt a vilagnak ebben a sarkaban, ma ra kellett jonnom, hogy sajnos itt is csak emberek elnek, pont olyanok, mint mashol. Es mivel bunben fogantunk, a sok csodas dolog mellett sok rosszat is teszunk.

Ma este elmentunk vacsorazni egy egeszen normalis helyre Dortmund belvarosaba es a nagy eves-ivas-beszelgetes kozepette ket asztaltarsamat kiraboltak. Nagyon sokkolt az esemeny. Nem a penzrol volt szo, hanem sokkal inkabb magarol a tenyrol. Igy ra kell jonnom, hogy sehol sincs totalis biztonsag.

Ui. Leven, hogy egyeseknel volt laptop, meg vicceltem is veluk, hogy vigyazzanak a gepeikre de mindenki csak legyintett. Latszik, hogy nem otthoni vizeken nevelkedtek. Sajnos az intelmem nem terjedt tovabb. Talan latnom kellett volna valamit de nem vettem eszre semmit. Nagyon kellemetlen erzes!


Furan hangzik, mert nehany hete, meg nem ereztem otthonomnak. No persze ez azert nem valtozott radikalisan, de nehany napja mintha jobban vonzodnek ehhez a varoshoz (lasd Dortmund), mely most otthont ad nekem.

Mennyire erdekes, hogy kepesek vagyunk valtozni idoben es terben es nem is kell foltetlenul valami kulonos esemeny hasson rank. Csak telik az ido es a sok kis hatas ami er bennunk kifejtik hatasukat es ime, ma-holnap Dortmund szerelmese leszek. Mikes utan szabadon, ugy szeretem Dortmund-ot, hogy nem feledem Marosvasarhelyt.

Altalaban az ember kirandulni jar egy adott helyre, varosba, termeszeti nevezetesseghez. En a tegnap egy kicsit kiszelesitettem ezen fogalmat, ugyanis a fent felsoroltak helyett, 2 elhagyott ipari kozpontot latogattam meg. Csak hogy konnyebben ertheto legyen (marosvasarhelyiek most elonyben), feltetelezzuk, hogy a marosvasarhelyi vegyi kombinatot ma bezarjuk, arra fele sem megyunk es mondjuk 30 ev mulva meglatogatjuk, hogy mi is tortent ez ido alatt. Vagy ha nemzetkozi peldaval akarunk elni, akkor vegyuk az elhagyott Chernobyl atomeromuvet es kornyeket.

Ket helyiseget latogattunk meg, az egyik Zollverein, ahol egykoron a vilag legnagyobb szenkitermelese folyt (ma a Vilagorokseg resze), majd kesobb meglatogattunk egy elhagyatott acel ontodet (lasd Landshaftspark), amit mara a termeszet nagymertekben visszafoglalt. Sosem jartam meg ilyen helyeken, de valami bamulatos. Latni azt, hogy mi munka es energia kellett, hogy ezeket az ipari monstrumokat abban az idoben labra allitsak. No persze nem lehet figyelmen kivul hagyni a nemet mernoki munkat, ami felviragoztatta es teszi ma is a nemet gazdasagot...

Erdekes, hogy sokan eskuvoi kepeket csinalnak ezeken az elhagyatott helyeken, masok meg akt fotokat es megint masok meg csak szedulnek felmenni a 70 meter magassagu letesitmeny tetejere. Szerintem a kepek melyeket sikerult keszitenem a Zollverein-rol illetve a Landshaftspark-rol onmagukert beszelnek.

A Zollverein egy teljes mertekben atalakitott muzeum, ime innen is latszik, hogy mennyire atlattak, hogy a Ruhr videken nem igazan van latnivalo, hat abbol gazdalkodtak ami rendelkezesukre allt. Erdekesseg, hogy ez az egyetlen hely, melyet nem bombaztak a II Vilaghaboru alatt, hisz ez mar akkor szerzodesi zalog volt, miszerint hadisarckent Nemetorszag szenet kellett szallitson, igy hat meghagytak. Maskulonben jol tudja mindenki, Nemetorszagot teljes mertekig lebombaztak a haboru evei alatt. Ha mondjuk Irak is ilyen sikertortenetet tud felmutatni 30-40 ev mulva, akkor azt kell mondanom, hogy talan megerte az aldozatot, de ketlem, hogy sikerulne.


Sokat gondolkodtam az utobbi idoben, hogy mit is hozott nekunk 9/11? Hat igy 8 ev tavlatabol, azt kell mondanom, hogy sok rosszat, keves jot. Az elkovetkezedokben megprobalom roviden osszefoglalni a fontosabb esemenyeket, de ketsegtelen lehetetlen vegigkovetni mindent. Ezert konnyen megtortenhet, hogy sokakat mas esemenyek befolyasoltak. Ime a szamomra fontos tenyek:

Amerika lerohanja es megszallja Irakot es Afganisztant es belekenyszeriti az ottani lakossagot, egy olyan eletforma elfogadasaba, amely nem az ove, tole idegen. Teljesen jogos, hogy kezzel-labbal kuzdenek ellene. No persze az olaj, az olaj marad es Amerika meg szomjuhozza az olajat, hisz a teljes gazdasaga erre epul. Minden UN veto ellenere, megbuktatnak egy diktatort, (ez nehany evtizede a Diszno obolben nem sikerul) olyan jogcimen, hogy oli a kisebbsegieket es suttyomba atom fegyvereket gyart de vegul mi sul ki? Es ebbe Blair angol miniszterelnok is belebukik, a jelentesek hamisak es tenyleg nyoma sincs atomfegyvereknek, de ez akkor mar mit sem szamit, hisz mar megvetettek a katonak a labukat Keleten.

Erdekes modon, sokszorosa a Saddam Hussein rendszer aldozatainak vesztette eletet azota, de sebaj, mert mindent a haladas es a demokracia erdekeiben tesszuk.
Es mi ertunk el mindezzel? Hat roviden annyit, hogy csaladokat kergettunk nyomorba, sokan elhagyjak az orszagot es mig egykoron bekesen eltek emberek, nemzetek egymas mellett, ma mindenki fel mindenkitol, es teljes kaosz uralkodik a teljes Kozep-Kelet tersegeben, amolyan haborus ovezet.

Ugy nez ki a dolog, hogy Amerika mar nem fer otthon es egy reszet a tarsadalmanak kulfoldre telepiti es teszi mindezt joggal, hisz neki szabad. Van egy olyan erzesem, hogy a igencsak parhuzam vonhato az Inkvizicio es a mostani haboru kozott. Akkor mindenkinek maglyan kellett bunhodnie ha az egyhaz ellen emelt hangot, ma mindenkinek bunhodnie kell aki olajmezon lakik vagy "terorista". Mig 800 ev tavlatabol II Janos Pal Papa kepes volt bocsanatot kerni a kereszt, Isten es az egyhaz neveben elkovetett gyilkossagokert, talan kerul majd valaki, lehetoleg nem 800 ev mulva, aki a mai modern ertelemben vett "inkvizicioert" fog bocsanatert esdekelni.

Es ha mar itt tartunk, sikerult a vilagban elterjeszteni egy pszihozist, miszerint minden arab terorista. Igy mikor mar repteren vagyunk, igencsak figyeljuk azokat akiknek sotetebb a bore szinuk, netan arabul beszelnek. Ha tehetnenk, beneznek a taskajaba, az inge ala, netan bombat rejteget. Mindenki orizkedik toluk es mindenki mindenert oket okolja. Az nem baj, hogy meggyalazzuk a vallasukat, szemelyes tudatlansagukbol fakadva, de ez nem szamit, hisz ok csak arabok (es raadasul nem is foltetlenul muzulmanok, mint azt sokan tevesen gondoljak). De ha mar repter, ... akkor nevetseges, hogy a kisbabak tejet elveszik a biztonsagi ovezetben, netan a vizunket es meg a ciponket is atkutatjak, nehogy valami robbanoszert csempesszunk. Es bekapcsoltatjak a szamitogepeket, es varjak, hogy megjelenjen a piros visszaszamlalo felirat, mint at latjuk az amerikai X kategorias filmek tomkelegeben. Nevetseges es elszomorito de mindez csak az utazo biztonsagat szolgalja es persze sok ezer embernek munkat ad, hisz valakinek el kell vennie a szegeny utas draga penzen megvasarolt illatszereit, mert bizony egy nehany mililiteres parfumon mulik minden. No persze, hogy gyujto van nalad az nem szamit de ha folyadek az mar baj!

Kitalaltunk egy kepzeletbeli ellenseget, folyton ellene harcolunk csak eredmenye nincs igazan sok, sajna annal tobb a civil lakossag koreben, akinek semmi beleszolasa sincs mindebben. De hat minek is? Ok nem szamitanak. Ahogy mondjak amerikai honfitarsaink: "collateral damage". De ez csak jo, mert van mivel megtolteni a mediat, ma mar kulon terrorista szakemberek vannak, habar sosem lattak meg egyetlen teroristat sem, de ezt nem tudja senki es ok meg nem hangoztatjak.

A kepernyokon mast sem latunk csak tamadasokat, halottakat es Arlington vegellathatatlan kereszt rengetege csak ujabb es ujabb keresztekkel "gazdagodik". No es persze sajnos sok mas nemzet katonaja is erre a sorsra jut, es nekik meg Arlington sem jut. A post mortem kituntetesek nem fogjak eletre kelteni azt a katonat, sem a pompa, sem az elnoki -meghatonak tuno- beszedek. De sebaj, hazafi volt, es ennyi eleg is nekunk.

Szomoruan kell latnom, hogy nem csak gazdasagi erdekek allnak a hatterben, hanem az ujsagiras, a sajto fotozas is ebbol el. Az utobbi evekben minden sajto foto kiallitas nyertesei a haboru remtetteit tekintik alapmotivumkent. No es persze mindent amit hozott vele. Nyomort, betegseget, fajdalmat, hitetlenseget, stb. De persze ma mar annyira raszoktunk ezekre a verengzo jelenetekre, hogy ha barmi "normalis" hirt hallunk, annak mar nincs is hirerteke.

Tanuljuk, hogy a tortenelem folyaman barbar nepek igaztak le egyik a masikat, hat igy most a XXI. szazad elejen azt kell mondanom, hogy semmi sem valtozott. Talan az eszkozok de ha jol meggondolom eleg primitivek meg azok is.

Amerikai barataink letrehozzak Guantanamo-t, no persze nem az anyafoldon, hogy ott barmit meg tudjanak engedni maguknak es hat lam, telik az ido es egyre csunyabb es csunyabb dolgok latnak napvilagot. No persze mindezert, mondjak egyesek, a Bush kormany a felelos, de miert nem volt egyetlen ember sem, aki felemelte volna a hangjat. Mindenkibol kihalt volna mara a lelkiismeret? Sajnos igencsak a jo uton haladunk, hogy hamarosan elmondhassuk, hoogy igen, kihalt. De mint mas annyit, irjuk ezt is a "haladas es ujitas" szamlajara. Jol hangzik, nem de?

Osszefoglalva, a demokracia, az egyenloseg jogan, ma oda jutottunk, hogy haboruzunk egymassal, kulonbozo vallasok kozott kieleztuk az ellenteteket, szitjuk azokat (sok esetben mestersegesen), ezreket elpusztitottunk, masokat megnyomoritottunk, foldonfutova teszunk. Idegen ertekkel akarunk felvertezni nemzeteket, melyek nem kernek belole, online kozvetitjuk oket, mert hat mire masra is lenne jo a vilaghalo es persze tesszuk mindezt, a fejlodes a haladas elomozditasaert.

Szomoruan kell kijelentenem, hogy bar sok esetben igencsak hatalmas lepeseket tettunk a fejlodes utjan, barbari mivoltunkat nehezen vetkozzuk le. Amolyan "a jovo Beatman-jei" vagyunk, akik tehetunk barmit, hisz (azt hisszuk) jogunkban all.





Sokaknak ma mar teljesen termeszetes, de jomagam teljes mertekben emlekszem, mikor 8 evvel ezelott a World Trade Center ket tornya osszeomlott. Akkor nem ertettuk meg, de ma mar tudom, hogy akkor valami megvaltozott. Es minden maskeppen tortenik azota.

Ketsegtelen, a 9/11 tamadasok elott is voltak gyilkos merenyletek, de ilyen meretu es ennyire osszehangolt meg nem.. Es erre ebredt ra a koztudat, hogy keves emberi eroforras segitsegevel es nagy elszantsaggal barmely rendszer sebezheto. Most erezte eloszor Pearl Harbor ota Amerika, hogy igenis van res a pajzson. Es ezrek eletebe kerult. A kepsorok remisztoek voltak es mindenki nezte tehetetlenul, hogy a vilag gazdasagi kozpontja csak ugy a langok martaleka lesz majd nemsokara minden csak megszunik letezni.

En ezt az esemenyt ugy elem meg, mint a II Vilaghaboru kirobbanasat, Hiroshima lebombazasat netan a Berlini Fal leomlasat. Mindezen esemenyek teljes mertekben megvaltoztattak a tortenelmet. A fal megszunese nyugat es kelet kozott nem kovetelt olyan sok emberaldozatot, de bizony a tobbi esemeny ezrek, milliok eletet kovetelte, es visszaut mar nincs. Marad az emlekezes es a tudatositas. Ezeket az esemenyeket nem feledhetjuk el, sem en, sem te, sem senki.

Remelem, hogy mindenki tanult beloluk, es mindenki megprobalja megakadalyozni, hogy ilyen esemenyeknek szemtanui legyunk ujra. Tamogatnam, hogy kialakitsunk egy kollektiv buntudatot (lasd a nemetek viszonyat a haboruhoz) ha ez eredmenyre vezetne. Egy dolog azonban biztos. 9/11 egy fordulopont volt az emberiseg torteneteben.



Konyvek. Tudas, gondolatok, erzelmek, tortenetek es minden. A konyveknek, mint informacio kozlesre legalkalmasabb es hasznalt kozegnek oriasi szerepuk van eletunkben. No persze mar kevesbe fontos az Internet generaciok szamara, csak azt felejtik el, hogy a Google digitalizalasi project nem letezne ha nem leteznenek konyvek. No de sebaj, van aki igy van aki ugy szerzi a tudast. A lenyeg az, hogy minel szelesebb reteg szamara tegyuk elerhetove a konyveket, legyen az konyv formaban vagy netan ujabban digitalis formaban.

Ma mar digitalis konyvekrol is hallani habar szamomra nem vonzoak. No es persze a lustak szamara (elnezest azoktol, akik ne lustasagbol hanem gyakorlati oldalrol szemlelve) a hangos konyvek mellett dontenek. Bevallom, szamomra az kimondottan csak informacio kozlesre lenne alkalmas es teljes mertekben megfosztana az olvasas elmenyetol.

Jomagam olyan regimodi olvaso vagyok aki szeret lapozni es erezni. No de hat ez mar a korral jar. Eleg keves idom van de mikor tehetem akkor olvasok. Az utobbi evekben foleg angol es francia nyelven de hat sajnos a vilag ezen reszen nem igazan kelendo porteka a magyar nyelven megjeleno konyv. Mig otthon magyarul olvasnak az emberek (lasd forditasok) en legtobbet eredetiben vagy angol, francia forditasban teszem. Nincs is ezzel semmi baj. No persze ha otthon vagyok rogvest olvasok valamit, mert anyanyelven elmeny olvasni. Ha mondjuk Wass netan Nyiro, Tamasi vagy Marai munkait emlitem, akkor azt kell mondanom, hogy tobb, mint szellemi kielegules. (Megjegyzes: Valoszinu ezt foleg mi erdelyi magyarok tudjuk igazan ertekelni, habar mig Wass, Nyiro es Tamasi nemzeti ertekeket kepvisel, Marai sokkal egyetemesebb.) Tudatosan nem emlitettem Kertesz nevet, mert annak ellenere, hogy az egyeduli magyar irodalmi Nobel-dijasunk, megsem tartom olyan fontosnak munkassagat, mint mondjuk Maraiet. No persze sok irodalmar ezert a kijelentesemert maglyara kuldene de szerencsere nem vagyunk mar IX Gergely Papa koraban.

Azon gondolkodtam, hogy egy rovid szamvetest vegezve, mily keves konyvet tudunk elolvasni egy emberolto alatt. Ha szamolunk azzal, hogy mondjuk hetente 1 konyvet olvasunk (sajnos sok esetben ez ennel sokkal kevesebb) akkor 1 honap alatt 4, ami egy ev alatt 48 konyvre tornassza fel magat. Atlag 60 evvel szamolva ez a szam nem tobb, mint 2880 konyv. Ennyi konyv egy nagyobb szemelyes konyvtarban is megtalalhato es akkor meg nem beszeltunk nagy konyvtarakrol, mint pl. a British Library, amely jelen pillanatban vezeto szereppel bir a tarolt konyvek sokasagat tekintve. Lam, milyen keves konyvet sikerul elolvasnunk es evente tobb ezer konyv jelenik meg. No es persze a szakmai kiadvanyokat nem is szamoltam.

Ha mar ugyis annyira szeretjuk a hipoteziseket, akkor most egy ujabb hipotezist szeretnek felallitani. Nevezzuk ez a "Konyv hipotezisnek". Ime a hipotezis:

Feltetelezve, hogy minden konyv megsemmisul a Foldon, szerintem a Biblia (Koran, stb.) eleg lenne, hogy minden tudast ujra megszerezzunk. No persze az ido korlatokat nem vesszuk figyelembe, mert ketsegtelen, a megfelelo tudas es leiras nelkul ma-holnap nem volnank kepesek az Armstrong fele urbravurt ujra vegrehajtani, netan Hirosimat lebombazni.

A szerzo megjegyzese: Az esetleges kozelitesi hibak elkerules vegett, mindki vegezze el a sajat szamitasat es akkor pontos kepet kap arrol, hogy hany konyvet tud o maga elolvasni! Magan tanulmany targyat kepezheti egy olyan szamolas, amely megkozelitoleg megmondja, hogy mennyi konyv banja, hogy olvasas helyett inkabb a TV kepernyojet bamuljuk, netan a szamitogepunket. Sejtem az eredmeny sok esetben lehangolo lesz, de ez majd egy ujabb hipotezis targyat fogja kepezi.


A hetvegemet, kedvenc idegen varosomban toltottem. Valoszinu, nem mindenki osztja a velemenyemet, de nekem Parizs az Alfa es az Omega. Olyan mintha haza mennek. Es ebben semmi tulzas nincs. Megtalaltam azt amit masok nem. No mondjuk a vonzalom 11 eve kezdodott de azota csak erosodik es szunni nem akar. No persze a vonzalom nem kimondottan az Eiffel torony kore csoportosul, habar bevallom mindig megcsodalom. Parizsnak van egy hangulata, egy erzelem vilaga, amit mashol nem tapasztaltam meg. Sok kellemes elmeny kot ehhez a varoshoz.

A cel nem a varos latogatas volt elso sorban, hanem egy volt kollegam eskuvojere erkeztem a hatszog fovarosaba. (Az elszallasolasert, kulon koszonet Jancsinak, aki eppen Kanada kies tajait csodalta, mikorben en bitoroltam a lakasat!)

A fiatal hazaspar ortodox vallasu leven, Parizs egyetlen ortodox templomaban eskudott, annak rendje es modja szerint. Ne kerdezzetek a nevet, de meg lehet nezni (lasd "a Google a legjobb baratod"). Erdekessege, hogy a templomot a Katolikus Egyhaztol vasarolta Romania, I Karoly idejeben, hisz mint azt tudjuk ahogy a magyar nemesseg nagyreszt nemet iskolakban nevelkedett, addig a roman ertelmiseg Parizsban szivta magaban a forradalom eszmeit es a Roman Kormany gondolt a hatarokon kivul levokre, es igy kerult a Roman Allam tulajdonaba 1882-ben. A templom magan viseli minden katolikus templom jeleit csak atalakitottak. Olyan erzesem volt, mintha otthon lettem volna egy gorog-katolikus templomba, melyet a Ceausescu rendszer kisajatitott. Remelem, hogy minden ilyen templom visszaker(t) jogos tulajdonosanak orokebe.

Maga a dinom-danom Parizs keleti reszen volt, egy parkban. Kepzelhetitek, milyen szep volt. Mindenhol hatalmas fak, bokrok es termeszet. A meghivottak nagyresze Franciaorszagban, Svajcban elo roman, de volt koztuk gorog es jomagam kepviseltem az erdelyi magyarsagot.

Bevallom, a negyzetmeterre juto doktorok szama eleg nagy volt es aki nem tudomanyos doktor volt (lasd a fiu reszerol levok) azok orvos doktorok voltak a lany reszerol. Erdekes parositas. Valamilyen uton-modon ismeretlen emberek melle helyeztek a nevtablamat az asztalnal, igy hat romanul es franciaul beszeltem vegig, a magyar nyelvet eleg kevesen ertettek, kiveve egy marosvasarhelyi doktornot aki a sok magyar betegtol megtanult egeszen jol beszelni.

Sok emberrel beszeltem es sok mindenrol. Kiderult amit eddig is tudtam. Semmi bajuk a tobbsegi romansagnak a magyarokkal. Igenis tisztelik oket es latjak a kulonbsegeket kozottunk es igencsak tisztelettel beszelnek minden erdelyirol, legyen az roman vagy magyar. Valtozast akarnak csak sajnos, mint azt tudjuk eleg nehez lesz ezt elerni manapsag Romaniaban, mert ahogy azt megjegyeztek "egy elnoki kezfogas a neppel" sok szavazatot hodit. Orommel toltott el, hogy az ejszakaba nyulo lagzi vegen a Craiova-i Orvosi Egyetem volt dekanja oda jott hozzam es kezet fogott velem es azt mondta, hogy nagyon orvend, hogy megismerhetett es barmikor szivesen lat nala. Innen latszik, hogy nem a nyelv a fontos, hanem sokkal inkabb az ertekek melyeket magunkban hordozunk.

Szerintem kevesbe fontos, hogy ki milyen nyelven beszel, hanem sokkal inkabb az, hogy mit akar es hogyan.

Ui. A vasarnapot meg ennel is kellemesebben toltottem, de ez maradjon az en titkom ...


No persze kiveve, hogy egy ilyen csodalatos es kellemes parizsi hetvege utan, az embernek semmi kedve nincs dolgozni, hanem csak almodozni es arra gondolni, hogy mikor lesz mar a kovetkezo, mikor setalhat verofenyes napsutesben, kellemes tarsasagban ujra a Szajna partjan, megis kell valamit csinalnom es mindezt ma delig. Kell irnom nehany sort es nagyon nehezen megy. Nem valami "rocket science", hanem egy rovid oneletrajzot kell leadnom, de egyszeruen nem megy.

Ime tehat, ami konnyu az lehet nehez is. Roviden kell irni es megis nehez osszezsufolni a szavakat es a sorokat es persze azert mindent tartalmazzon. Leven, hogy hataridos, holnap koran be fogok menni az irodamba, hogy valahogy megis elkeszuljon a nehany sor. Talan majd kozze fogom tenni az eredmenyt, ha elkeszul.

Jo ejt!

Trocadero

Today I spent some nice time. I started the day by having lunch with some old friends and we all had the same feeling. We felt like 5 years ago when we all were students in Nancy, France. Right now, some of us are in Scotland, others are still in France while I am in Dortmund, Germany. This friendship will never end no matter where we are.

We traveled Paris south to north in order to arrive to the wedding ceremony in Asnieres sur Seine. Everything was quite nice and we had some great time. You can see the parents how happy they are for their kids. It's touching.

The food is exactly as you can remember from the past. Everybody is nice. It was really great.

However, even if I am quite home in Paris we walked to Trocadeo and we just spent some nice time at the place, looking for the Eiffel Tower. I will never get bored of this city! Paris is just like a dream.

Paris

You know, I did my PhD in France. I spent a lot of time here and I love this country. I like to speak French and everything which is related to the "hexagon". All the time I am coming back to this country I coming home and I do not feel like being a tourist here. It is something amazing. Of course Marosvasarhely is my home but once I am in Budapest I am also home, when I am in France I am also home and I hope soon I can have the same feeling when I am in Germany too.


Mar egy ideje ugy ereztem, hogy a kisebb-nagyobb gondokat leszamitva, Romaniat is egyenlo partnerkent kezelik az EU kulonbozo forumain, lasd Leonard Orban tobbnyelvusegert felelos unios biztosi poziciojat is. Sajnos a pozicio csak 2007-ben kelt eletre E. Barosso regnalasa alatt, es nem annyira a nyelvek hasznalatat szorgalmazza, mint a multikulturalis oldalat tamogatja a kulonbozo nyelveknek az Europai Unio hatarain belul. Jomagam kiterjesztenem az egyes nyelvtorvenyek felulbirlasara (lasd Szlovakia, Ukrajna es Romania, habar legutobbiban ilyen kezdemenyezes meg nem szuletett de elkepzelheto) de talan Orban urnak sem igazan akarodzik ilyen iranyba mozditani hivatalat. Kenyes problema, foleg igy valasztasok elott...

Elve az EU nyujtotta lehetoseggel, mozgas szabadsagunkat ma mar nem a papirok (gondolok itt utlevelre es benne pecsetes vizumokra, melyet sokan meg megmosolyognak, akik ateltek azokat az idoket, mikor napokat alltunk a kovetsegek elott, hogy a hon ahitott Nyugat kapuja megnyiljon elottunk), hanem manapsag sokkal inkabb csak a zsebunk szab hatart utazasainknak. Es hat mit csinalunk? Utazunk, mert eddig csak hallottunk a meses Nyugatrol, most meg mar latni akarjuk es dokumentalni, hisz mivel is lenne tele az iwiw es a facebook (lasd kepek)?

Es ebbol adodik a problema! Sajnos Romaniaban a tulajdonjog oktatasa ugy otthon, mint az iskolban nehol igencsak hianyos tantargy es nem leven behatobb ismeret rola, az emberek neha bizony igen fura modon ertelmezik ezen fogalmat. Pontosabban, ami a tied az az enyem is vagy ha nem, akkor eltulajdonitom. Valoszinu ahol a tulajdonjog fogalma nem kerul okitasra, ott a parancsolatok sem szentek, de hat minek is nekunk az, hisz "modern" vilagban elunk, nem de?

Nem leven behatobb nemet tudasom, igy mikor kedvem kerekedik, akkor francia, angol es amerikai hirteleviziok musorait figyelem, hogy mi is tortenik a vilagban. Ma volt szerencsem a TV5 Monde "C'est dans l'air" c. adas kozepebe tenyerelni, ahol a francia bunozesrol beszelgettek. Fiatalok es rendorseg viszonyarol, mert mint azt tudjuk, a 2005 oktoberi lazadasok es azota volt raadas is, ezen ket reteg feszult viszonyabol eredt.

Eddig nem is volt baj csak amikor bejatszodtak egy rovid filmet Parizs metroiban, ahol alcazott rendorok zsakszamra gyujtik be a roman kiskoru fiatalokat, akik artatlan turistak zsebeiben gyakoroljak a tulajdonlast. Ez meg nem is lett volna baj, tudtam rola, tapasztaltam a sajat szememmel, de egy kriminologus szakember tett egy nagyon eles kijelentest. Szerinte Romaniaban meg XIX szazadi Dickensre jellemzo idok uralkodnak, ahol a lopas mindennapos es teljesen termeszetes (lasd Twist Oliver). Sokkolt a kijelentes, de kisebb habozas utan igazat kellett adnom ennek a szakembernek. Sajnos meg ha papiron magunkat fejlett es civilizalt tarsadalomnak tartjuk, meg bizony sokat kell tanulnunk es a tobb evtizedes kommunizmust nem lehet csak nehany ev alatt bepotolni.

Sajnos sok esetben meg igencsak aldatlan helyzetek uralkodnak Romaniaba, sok az intezetben nevelkedett gyerek, melyek oktatasa es tarsadalmi integralodasa megkerdojelezendo a legtobb esetben. De nem csak az allami gondozasban nevelekedett gyerekekkel van baj, hanem a legtobb esetben "normalis" csaladok gyerei okoznak gondot. Manapsag egyre inkabb hatterbe szorul a csalad es a neveles. A szulok mindent az iskolatol varnak es azt hiszik, hogy penzert minden meg lehet venni. Oktatast meg talan csak-csak de nevelest sajnos nem.

Mig eddig ugy tortunk be a nyugati koztudatba, mint hattyu evok, most mint tolvajok Dickens Angliajaban. Szepen fejlodunk (vissza)..., nem is beszelve az olaszorszagi esetekerol melyek halalhoz is vezettek. Kezdem megkerdojelezni (sajnos), hogy ez a nemzet valaha is kepes lesz kitorni lancaibol es felzarkozni europai tarsaihoz. Talan csak 100 evet kellene behozni, vagy talan tobbet? Majd a tortenelem eldonti.


Elozo bejegyzesemben megfogalmaztam magat a Google hipotezist, most meg a hipotezisbol eredezo posztulatumokat szeretnem targyalni. Sajnos egy ilyen komplex tarsadalmi-gazdasagi problemat nem lehet konnyen matematikailag modellezni, de azert megprobalunk a lehetosegekhez kepest egy analitikus targyalasmodot kovetni.

Ahogy azt Jancsi irta a megjegyzesekben (lasd elozo blog) valoszinu, hogy egy rovid idore az informacios tarsadalom megbenulna. No de mennyi ideig es ez milyen mertekben befolyasolna a gazdasagot es nem utolso sorban a civil tarsadalmat?

Ketsegtelen, az is valoszinu, hogy, mint "jogos" orokos a Microsoft es Yahoo marakodna a koncon vagy, ahogy Jancsi elovetitette, egy kozos front kialakitasa meg erosebbe tehetne oket. De ha mar olvastunk egy kis Orwell-t, akkor akar azt is elkepzelhetjuk, hogy az Amerikai Kormany fektetne be es akkor megvalosul a modern Nagy Testver ideal.

Kepes lenne a Microsoft es a Yahoo jobb kereso es index-elo algoritmus fejleszteni? Jelen pillanatba latni nehany probalkozast, de sajnos meg az atuto siker elmarad(t). Talan ha mar nem lesz ellenfel, ... de akkor meg nincs verseny. Es hajlando lesz mondjuk a Microsoft kovetni a Google gazdasagi modelt?

Most igy keso este, ugy veszem eszre, hogy meg kell nekem egy ki ido, hogy a posztulatumok megszulessenek. De tudjuk, hogy meg az igazi nagyok is (lasd Newton, Bolyai, Einstein, Wiles) sok idot toltottek az elmelkedessel. No es persze ebbol logikusan kovetkezik, hogy nekem tobb, sokkal tobb idore lesz szuksegem.

Ui. Andrew Wiles, fiatal angol matematikus, Cambridge falai kozott kezdett el foglalkozni a Fermat tetellel, es kb. 7 evre volt szuksege, hogy bebizonyitsa, hogy nem letezik olyan pozitiv egesz a, b, c szamharmas, amely n>2 egesz szam eseten kielegitene a kovetkezo egyenloseget: an + bn = cn









Today, I have seen something amazing. Honestly, I was raised in Europe so it is quite normal to be familiar with the European literature rather than others but today I have started to read a short novel written by Khalil Gibran: The Broken Wings. Gibran is a Lebanese writer later settled in Boston, USA performing writing, poetry, drawing, etc.

Nothing new, quite a well known setup but the words and the descriptions are just simply amazing. Some magic is coming out from his mind. It is really a short novel, if you are interested you can download it here. Worth to read!

In order to have an idea about his thoughts just read a few quotes:

"Solitude has soft, silky hands, but with strong fingers it grasps the heart and makes it ache with sorrow."

"Spring is beautiful everywhere , but it is the most beautiful in Lebanon."

"Real beauty lies in the spiritual accord that is called love which can exist between a man and a woman."

"Love is the only freedom in the world because it so elevates the spirit that laws of humanity and phenomena of nature do not alter its course."

"One look from a woman's eye makes you the happiest man in the world. One word from a man's lips will make you rich or poor."

"It is wrong to think that loves comes from long companionship and persevering courtship. Love is the offspring of spiritual affinity and unless that affinity is created in a moment, it will not be created in years or even generations."

Ps. This blog is dedicated to a good friend, who these days is the happiest man in the world!