A Google hipotezis

Ket kutatasi otlet kozott (jelen pillanatban eppen a regi es a remelhetoleg uj otlet kozott lezengek) felvetettem magamban egy hipotezist, melyet, mint azt manapasag szakszeruen szokas, elneveztem a Google hipotezisnek. Nos hat akkor miben is all a Google hipotezis?

Induljunk ki abbol a feltevesbol (lasd hipotezis), hogy valamilyen oknal fogva a Google reszvenyek drasztikusan lecsokkennek es a Google Inc. csodbe megy. Tekintsuk ezt a hipotezist, mint a Google elmelet posztulatumat. (Megjegyzes: A posztulatum olyan igazsag, mely nem szorul bizonyitasra. Pl. Euklideszi geometriaban nem kell bizonyitanunk a kovetkezo posztulatumokat:
  1. Ket pont kozott csak egy egyenes huzhato
  2. Minden szakasz meghosszabbithato egy vegtelen egyenesbe
  3. Barmely szakasz eseten szerkesztheto egy kor melynek kozeppontja a szakasz egyik vegpontja es sugara eppen maga a szakasz
  4. Minden egyenes szog kongruens
  5. Kulso pontbol egy egyeneshez csak egy parhuzamos egyenes szerkesztheto.
No persze ahogy Einstein is kitalalta a relativitas fogalmat, ugy a posztulatumok is csak bizonyos eszmerendszerben ervenyesek. A fent emlitett posztulatumok mar nem igazak a nem Euklideszi geometriaban, ahol a parhuzamosok talalkoznak, netan egy adott haromszog szogeinek ossze kisebb, mint 180°. Aki nem hiszi, az csak rajzoljon egy haromszoget a pszeudoszferara.)

Mindezt, annak erdekeben irtam le, hogy megertsuk a posztulatum fogalmat es ne vitassuk annak voltat, igy a Google hipotezist sem!

A kerdes ami rogvest adodik ebbol a hipotezisbol az, hogy hogyan befolyasolna a mar altalunk is jol ismert informacios tarsadalmat a Google hianya. Gondolok itt mindenre amit alkottak: kereso (Google), csevego program (Google Talk), dokumentum kezelo es megoszto (Google Documents), weboldal (Google Sites), kepmegoszto (Google Photos), Youtube, Google Blog, hirek (Google News), terkepek (Google Maps), tudomanyos publikaciora szakosodott kereso (Google Scholar) es a lista vegtelen ...

Nos, eddig hogy tetszik a Google hipotezis?

Az elkovetkezendo bejegyzeseknek az lesz a celja, hogy megfogalmazzak a Google hipotezis posztulatumait.

Ui. Barmilyen otletet, posztulatumot szivesen latok a megjegyzesekben es rogvest kozze is teszem!

August 31, 1999

Yes. This is a date. Quite a normal one but rather particular for me. It was 10 years ago, a sunny day when I just left my hometown and I have started a long journey which is still going on.

I remember that day. I recall my mother came to me and she gave me 80.000ft which was quite a sum at that time. She told me, that's all I have my son! So I have started my career at that day when using and old bus I moved to Budapest, Hungary. You can imagine, a young computer scientist in a huge city as Budapest. Many things were new at that time but I survived. PhD, lectures at Eotvos Lorand University, a job in a company, bad things, good things, loves, passion , my first apartment and so on. After that I moved to France, India, back to Budapest and right now I am in Dortmund, Germany. 10 years ...




There is a hype around Barack Obama nowadays. Of course he is is using quite well the media for his own purpose but we should admit he is quite a character in the American society. Anyway I was quite happy when he was elected and invested as President of United States of America. He is the first African American holding the Oval Office and the White House. Congratulation! This is the accomplished American Dream!

However, I would like to discuss something more formal than this. More precisely how we should address the President of the United States of America. Is it possible to call him Mr. Obama? or President Obama?

I think once he was invested as president we should not call him just simply Mr. Obama but rather President Obama. Omitting his status is considered as being a miss respect against the person and his status. Similar issue is raised in the academical area where you should address a professor. I think you should never address a university professor by Mr/Miss/Mrs excepting you have a close personal relation with the person. What do you think?


Nem fizetett blogger vagyok, hanem eppen arrol irok, amit fontosnak itelek meg. A mai nap a reklam helye.

Nehany napja bitorlok egy HTC Hero telefont, amirol annyit kell tudni, hogy a HTC az Apple iPhone rivalisanak szanta. Mindketto erintokepernyos telefon, de a HTC mogott nem all olyan hatalmas marketing, mint az tapasztalhato a Steve Jobs termeke mogott. De azert egy ideje a Google kulonleges figyelmet es tamogatasat elvezi. Vagyis a harc minden teruleten a ket orias kozott zajlik, lasd Google es Apple. Ki lesz a nyertes?

Hat bevallom, miota hasznalom, kezd megvaltozni a velemenyem a telefonalasrol es teljesen mas erzes. No persze nem kell semmi kulonosebbre gondolni, csak az erintokepernyo kisse mas es szerintem akar jo otlet is lehet, de valoszinu nem igy fogok velekedni idos koromba, mikor majd reszketni fog a kezem es mindig mas virtualis billentyut akarok majd leutni. No de addig hasznaljuk ki azt amit masok kitalaltak.

A telefonalas elmenyen tulnyulva, teljes erteku bongeszest tesz lehetove, levelezest barmilyen kulso levelezo tamogatasat biztositva es persze nem hianyoznak a telefonbol a tobbfele kommunikacios platformok lasd pl. Google Talk (ezt ajanlom barkinek, mert a tobbi alkalmazassal ellentetbe, ez lehetoseget biztosit arra, hogy hang uzenetet hagyjunk az offline allapotba levo beszelgeto partnerunknek, amit az illeto mp3 formatumba talal meg levelesl ladajaban), Skype es remelem hamarosan Europaban is elerheto lesz a Google Voice nevu szolgaltatas. Elvileg egy rovidebb utazasra teljes mertekig helyettestiheti a sokkal nehezebb notebook-ot, netan a manapsag hasznalatos netbook-ot. Es a repteren nem azzal kell idetlenkedni, hogy hogyan varazsoljuk vissza a gepet a helyere hanem csak hanyagul zsebre vagjuk! :-)

No es persze minden szocialis halozatot tamogat, mint pl. a Facebook, Twitter es meg sorolhatnam. Ellenben a regi telefonokkal, itt mar beszelhetunk onallo alkalmazasokrol is, melyeket lehet telepiteni a telefonra es futtathatok, es parhuzamos futast is lehetove tesz az Android platfom, ami fut ezeket a modern gepeken. (Megjegyzes: En is dolgozom eppen egy ilyen prototipuson, de remelem hamarosan kerul ra egy doktorandusz vagy diplomazo diak aki folytatja, mert nekem van mas eleg elfoglaltsagom.)
Azt azert latni kell, hogy itt a fejlesztok megnyitottak a platform-ot a nagykozonsegnek es mindenki irhat alkalmazasokat a telefonra es ennek semmi mas nem szab hatart , mint a programozo kepzeloereje es persze ideje.

GPS modul is leven benne (ezt muholdas helyzet meghatarozasra hasznaljak), nagyon konnyen hasznalhato navigacios celra, hisz a Google Map barhova elvezet es a terkepek naprakeszek habar nehany orszag szemelyes jogokra hivatkozva kitiltotta a Google fenykepezo csapatat.

No es persze WiFi chip is kerult a nagyon kellemes erintesu boritas ala igy barhol lehet vele bongeszni ha nyitott WiFi spot mellett vagyunk. Egyszoval minden megtalalhato benne, ebresztoora, kalendarium ami hajlando minden mas kalendariummal informaciot cserelni, igy tobbek kozott a Google Calendar alkalmazast is hasznalhatjuk.

Ha van ra lehetosegetek, probaljatok ki, meglatjatok, hogy erdekes es mas, mint az eddig megszokott telefonok. Annyi a hatranya, hogy arban kb. 300 € kerul de ajanlom, hogy ne Magyaroszagon vegyetek meg, mert kb. 100 € arrest alkalmaznak. No meg mindig elonyere irhato, hogy fele annyiba kerul, mint egy iPhone.



Leven, hogy kiveseztuk mar, hogy mire is jo a blog, most inkabb foglalkozzunk egy kicsit a blog tartalmaval. Ketsegtelen, attol fuggoen, hogy kie az illeto blog, ugy valtozik a tartalma is. No persze a szerzo sokoldalusagat bizonyitja, ha szeleskoru temakban nyilvanul meg de, altalaban a blog irok probaljak kulonvalasztani a temakat es minden temanak vagy temkornek probalnak kulon blog-ot szentelni.

Igy beszelhetunk szemelyes blogrol, mely altalaban online naplokent jelenkezik es az illeto szerzo szemelyes elmenyeit irja le. Ilyen bloggal buszkelkedhet a Peter csalad (lasd Maria es Csaba), akinek ausztral kalandozasait kiserhetjuk online a tavoly Sydney-bol.. Hasonlo naplot vezet fiatal tehetseges doktorandusz honfitarsunk Johann is, aki utazasait reszletezi.

Politikusaink szerintem ertelmesebb resze is raharapott az online media izere es hatalmara es ma mar sokuk vezet online naplot. Ilyen pl. Nagy Zsolt es Kelemen Hunor altal vezetett irasok, csak mint az latszik, ok kimondottan csak partfogasbol es zavazoik vonzasa miatt vezetnek naplot. Ha nincs valasztas, netan szavazas, rogvest nincs bejegyzes sem hisz minek. De mindenkeppen dicseretre melto, hogy legalabb hasznaljak.

(Megjegyzes: Szandekosan nem jeloltem meg a link-eket melyek a fent emlitett naplokra vezetnek, mert nem all szandekomban "reklamozni" oldalaikat. Akit erdekel, az megtalalja nagyon konnyen. Szakmai korokben erre azt mondjak, hogy "Google loves you".)

Vannak bizonyos ujsagirok, akik szinten irnak sajat blog bejegyzeseket, de altalaban ezek egy resze reszben vagy teljes mertekben elhatarolodik a mainstream mediatol. Ok sajat velemenyeket fogalmaznak meg es nem diktal nekik altalaban semmilyen gazdasagi erdek. Larry King is vezet ilyent itt. No o persze a CNN hircsatorna szineiben jelentkezik.

Nem maradhat el a sorbol a fejlesztoi blog sem, ahol a kulonbozo szamitogepes programokat gyarto elmek megosztjak a velemenyuket sajat oldalukon, lehetoseget adva masoknak is az interakciora. (Megjegyzes: Jelen pillanatban eppen ezen irasokat bongeszem, mert eppen egy uj technologiai csodaval ismerkedem.)

Nem utolso sorban jonnek a corporate blog tipusu irasok, melyek altalaban ceges celt szolgalnak es fo feladatuk markenting, branding es hasonlo manapsag igencsak hasznalt fogalmak kialakitasa a megfelelo olvaso kozonsegben. Ime egy ilyen tipusu blog a Boeing ceg marketinges szakemberetol. Manapsag ebben a korben arrol vitatkoznak, hogy a hatalmas cegek vezetoi vezessenek vagy sem ilyen naplot. Altalaban ilyen korokben is igencsak elterjed es nagyon nepszeru es a fajta naplo, hisz sokan kivancsiak, hogy hogyan telik egy ilyen nagy felelosseggel biro ember napja.

Leven, hogy a penz nagy ur mondana Ady, sokan szemelyes blog-ot vezetnek, ami kesobb kiderul ceges "segitseggel" tortent. Alatalaban az olvasok jobban hisznek a szemelyeknek, mint egy adott cegnek. Ezert ma latni annyi reklamot, ahol hiressegek adjak a nevuket bizonyos termekhez.

Jomagam bejegyzesei is foleg az elso csoportba tartoznak. Mar eleg reg jegyzek online irasokat, de nem csak utazasaimrol szamolok be, hanem szocialis, politikai, etikai, oktatasugyi, vallasos, es sok mas egyeb temaban is nyilvanitok velemenyt. En merem vallalni a velemenyemet nyilvanosan es ezert is szuletett ez a blog. Szerintem hasznos dolog es remelem, hogy az elkovetkezendo idokben mind tobben fognak online blog jegyzeteket feltolteni a vilaghalora.

Ketsegtelen, egy ido ota igencsak megnyiltak a lehetosegek elottunk es manapsag sokunk a vilag mas es mas reszen el es alkot (itt persze nem foltetlenul muveszetre gondolok). A blog lehetoseget ad arra, hogy tartsuk a kapcsolatot egymassal, megosszuk elmenyeinket es velemenyeinket es a kotelekek megmaradjanak meg ha csak igy is az Internet "hullamhosszan".


A banya videk


Ma lattam, hogy miert is nevezik a Ruhr videket banya videknek. Foleg szenet es vasercet hoztak a felszinre mar a XVI szazadban es tartott mindez a mult szazad kozepeig, mert a nemetek bezartak a banyakat nem mint nalunk, hogy meg 50 evre ra is kezdetleges eszkozokkel dolgozunk.

Erdekes modon az erdo ujra hatalmaba vette ezt a kiaknazott teruletet es sok helyen mar csak avatott szemek veszik eszre az egyes maradvanyokat. No persze sokat tettek azert, hogy minden hely latogahato legyen es muzeumot is hoztak letre. Valami csodalatos ez a termeszetes keveredes. No es nem kell mondjam, hogy minden megkozelitheto kerekparral es ellenben velunk, akiknek nem igazan imponal a kerekpar, hanem sokkal inkabb az auto, itt az emberek vigyaznak a termeszetre es ha tehetik kimelik is. Ha mindenki igy viselkedne, ahogy azt teszik a nemetek, talan kisse mas lenne a vilag alakulasa.


Szomoruan ertesultem, hogy a mai nap Solyom Laszlo a Magyar Koztarsasag elnoke nem kivanatos szemely Szlovakiaban. Hasonlo esetrol ertesulhettunk az ev elso feleben, mikor is Romania nem adott leszallasi engedelyt az elnoki repulonek. Egyszoval hallatlan, hogy bizonyos -magukat demokratikus es europainak nevezo - orszagok mit nem engednek meg maguknak.

A trianoni bekediktatum mar regen atrendezte a terkepet de sajnos meg ennyi ev tavlatabol is kiserti nemzetunket. A koztarsasagi elnok nem azert jott Erdelybe es nem azert szandekozott Szlovakiaba menni, hogy ott valamilyen fele zavargasokat keltsen, hanem sokkal inkabb, hogy a hatarokon kivul szakadt magyarok szamara is egyertelmuve tegye, hogy a nemzet fogalma atmutat barmely fizikai hataron. Sajnos ezt hazai politikusaink egy resze es szlovak kollegaik is ugy elik meg, hogy egy ilyen elnoki beszed netan meg visszarendezodeshez vezethet. Teljes abszurdum de sajnos a nacionalista taborban ugy roman reszen, mint szlovak reszen ez igencsak hatassal lehet bizonyos szavazokra.

Amint azt tapasztalhatjuk manapsag, a nacionalista szlogenek es a szelsojobb azon orszagok kegyeltjei, melyek gazdasagilag nem allnak a helyzet magaslatan. Ilyenkor nem leven semmilyen konkret gazdasag politikai megoldas az adott orszag problemaira, mindenki elohuzza az ingujjbol a mar jol ismert revizionizmust, mig felvilagosultabb tarsaik az autonomia torekveseket probaljak eltiporni.

Csak osszehasonlitas keppen, mig a vilag vilag nem lesz olyan, hogy a nemet kancellar nemkivanatos szemely lenne Franciaorszagban es forditva is teljesen elkepzelhetetlen az Europai Unio ket nagy nemzete kozott, hogy ilyen tortenjen. Ilyen jogcimen a franciak is joggal allithatnak, hogy a nemetek nincs mit keressenek a hatszogben, de ennek ellenere nemzeti unnepukon meghivtak a nemet hadsereg bizonyos egysegeit, hogy egyutt meneteljenek a Champs Elysee kovein. Valoszinu nehany emberben furcsa erzeseket valthatott ki de ennek ellenere meg nem nyilvanitottak nemet kollegaikat nemkivanatos szemelynek.

Ezt hivjak demokracianak, de sajnos ennel a fejezetnel a keleti unios tagallamok meg igencsak iskolazasra szorulnak. Remelem, hogy majd egyszer a Spinoza fele demokracia elmelet valosagga valik de addig meg meg kell tanulnunk egymast tisztelni es elfogadni a massagot. Utana majd johet a demokracia iskolaja!

Pentek reggel


Az Internetnek koszonhetoen tegnap sikerult eloben megneznem a Budapesten zajlo allamalapitasi rendezvenyek egy reszet, tobbek kozott a Koztarsasagi Elnok beszedet. A beszed nagyon tetszett es ha keleti szomszedja is ennyi kezseggel lenne megaldva, mint Solyom Laszlo, akkor nem is lenne semmi gond.

Este sort keritettem a tuzijatek megtekintesere is es ennek fenyeben ma nagyon koran ebredtem igy nagyon koran (ez 7 orat jelent) mar az irodamban voltam. De ilyenkor az eljaras: "koran jovok, koran megyek", vagyis ma nem erem itt meg a keso delutant.

A blog iras


Irunk, irunk, csak nem tudjuk mit es hogyan. Ketsegtelen a blog iras a publicisztika egyik legujabb vivmanya es lehetetlen lenne Internet nelkul muvelni. Manapsag azonban minden lakasban talalhato vilaghalo valamilyen formaban, es az emberek (meg a laikusok is) kezdenek megbaratkozni a gondolattal, hogy ma mar ez is egy uj mufaj es nepszerusege csak naprol-napra no.

Mivel tobb, mint a klasszikus ertelembe vett ujsagiras, regeny vagy egyeb rovid proza? Hat sok mindenben. Az egyeduli dolog amiben azonos, hogy irott, de minden egyebben mas es szerintem ez sokkal ember kozelibb, mint mondjuk egy konyv, habar annak is kulonos varazsa van. Pl. Sosem volnek kepes egy regenyt szamitogepen olvasni. A tudomanyos cikkeket, melyeknek terjedelme nehany oldal ha lehetoseg van kinyomtatom es ugy olvasom.

Mi az ami plusz a blogban? Elsosorban nincs a hozzaferesek szama korlatozva. Mig mas nyomtatott alapu iras bizonyos korlatozott peldany szamban jelenik meg, a blognak a hatalmas elonye, hogy akar egy weboldal, barhonnan elerheto, igy a hozzaferesek szama teljes mertekben nyitott a vilag olvasokozonseg elott.

A masik nagy elonye, hogy barmit tartalmazhat nem csak irott szoveget. Kepeket, zenet es nem utolso sorban videokat is. Es kimaradt meg a link, ami igencsak gazdagga tesz egy ilyen dokumentumot, hisz mig egy papir alapu irasban egy utalas megtalalasa sok idobe telik, itt mindennek csak az olvaso letoltesi sebessege szab hatart.

Mig a nyomtatott irasok csak bizonyos iroi korok kivaltsaga (egyreszben iroi tehetseg mig mas reszben anyagi fedezet), a blog mindenki szamara adatott, hisz manapsag sok ingyenes szolgaltatas all a blog-olok rendelkezesere. (Megjegyzes: Irasaimban probalom elkerulni az idegen szavak magyaritasat, habar manapsag erre a Magyar Tudomanyos Akademia rabolintott, es sejtem, hogy nemsokara mar talalunk az ertelmezo szotarba "blogolni" iget. Bevallom nem orvendek az ilyen jellegu magyaritasi kezdemenyezeseknek, de sajnos ezeket az elvi kerdeseket nem en dontom el es ha tetszik ha nem, el kell tudnunk fogadni, hogy a magyar nyelv is fejlodik. Ennek ellenere sosem leszek hajlando byte helyett bajt-ot irni netan file helyett fajl-t, de ez mar maradjon mindenki sajat gondja. Az angol szotarakban mar letezik a to google ige. Lam-lam a Google mar nem csak a digitalis vilagban remekel ujitasaival, hanem a nyelvet is reformalja.)

Es mit irunk egy ilyen blog hasabjaiba? Egyszoval mindent. Itt nincsenek megkotesek. Sem tartalmi sem formai megkotesek nem leteznek. Persze azert van egy etikai hatar hisz olyan dolgot ne irjunk, amely valamelyben megserti mas embertarsunkat vagy barmik es barmit.

Ami mar az iras igazsagtartalmat es helyesseget illeti, itt sajnos van egy nagy gond, amelyre senki nem gondol jelenleg. Naponta tobb millio (5-6) weboldal keletkezik es leven, hogy az Internet megtestesiti a Spinoza fele demokracia fogalmat (igen mar letezett demokracia fogalom a XVII szazadban is) barki publikalhat barmit. Ez meg rendben is lenne, mert a szabad akarat es a szolas szabadsag pontosan ezt teszi lehetove, de ha valakinek szuksege van egy informaciora, akkor hogyan tudja eldonteni annak helyesseget es igazsagtartalmat.

Manapsag erre az a megoldas, hogy elofordulasi statisztikat veszunk figyelembe es annak fuggvenyeben dontunk, netan bizonyos oldalakon probalunk tajekozodni (lasd Wikipedia) ha netan egy adott fogalomra, nevre vagyunk kivancsi. De mi van mondjuk ha egy tortenelmi esemeny hitelesseget szeretnek megvizsgalni. (Megjegyzes: Vegezzuk el a kovetkezo kiserletet. A Google keresojebe (www.google.com) irjuk be a kovetkezo szot "Tienanmen" es meglatjuk az a kepet ami mar bejarta a vilagot, amikor egy bekes tunteto a tankok ele veti magat. Hasonloan jarva el a www.google.cn oldalon, az eredmeny mar kisse mas. A tortenelem meg ugyanaz (kellene legyen es megsem ...))

Mindezen buktatok ellenere, ugy gondolom, hogy hatalmas lepes a blog az emberek kozotti kommunikacioban de vigyazzunk mit irunk es mit olvasunk. A valasztas a mi kezunkben van.

Ui. Meg vannak bizonyos dolgok melyeket szeretnek targyalni, de majd legkozelebb folytatom.


Miota kijottem a korhazbol egyszeruen csak jo es nagyon jo a kedvem. Ez rendjen is van (Ilosvai inkabb irna vala) es emelle meg tarsul egy kis jo zene is igy nagyon jol erzem magam. Kellemesen sut itt a nap a Ruhr videk kozepen es "gozerovel" megy a kutatas es az eredmenyek is nagyon biztatoak. Kell ennel tobb?

Amugy aki egy kis jo zenere vagyik, annak csak ajanlani tudom David Lanz korongjait netan Lisa Sullivan-t, de aki ugy dont hogy megsem, az akkor hallgasson csak Jan Garbarek-et es/vagy Pink Floyd-ot es meglatja a napja teljesse valik. Ha meg ez sem tetszik, akkor csak hallgasson valami zenet ami eppen neki tetszik.

Ui. Ugy nez ki osztol vagy tavasztol tarthatok mar nagy eloadasokat is az egyetemen. Tudom, most mindenki megkerdi, hogy ennyire jol megy mar a nemet? A valasz nem, az eloadasok majd angolul folynak es a vizsga (szobeli) is Shakespeare ekes nyelven folyik majd.

Usain Bolt egy fenomen. Egyszeruen nincs jobb nala. Ebben a fiatal sportoloban meg van energia tobbre is es valoszinu meg fog meglepeteseket okozni a londoni Olimpia elott is. Kovessuk figyelemmel.

Tavaly futott 9.69 es a tegnap este ezt lefaragta 9.58-ra. Ilyet meg ember nem csinalt, hogy 11 szazadmasodpercet javitson a sajat maga altal felallitott vilagcsucson.

Korhazi jelentes

Lehet nem akartam sajat magamanak bevallani de tudtam mar az uton a korhaz fele, hogy ez a “korhazi kirandulas” sokkal konnyebb lesz, mint a multkori. Igy is tortent. Penteken kiszedtek a szandekosan ott felejtett stent-et a vesembol es mar kesz is lettem voln, ha nem talaltak volna valami fura dolgot a vesevezetekben es igy ugy dontottek, hogy kicserelik a mar letezot egy masikra. Ennek nem orventem kulonosebben, mert ennek az volt az ara, hogy szombat delelotti hazamenes helyett meg hetfon reggel itt vagyok a korhazba. A hetvegem amolyan “korhaziasra” sikeredett. Panaszra nem volt okom, szerencsemre a torok szobatarsam szombaton reggel elment, igy en lettem a szoba egyeduli lakoja a teljes hetvegere.

Nagyon jo volt ez igy habar neha egy kis kommunikacio segitett volna de neha sikerult szot valtani az apolokkal. Mindenki rendkivu kedves es segitokesz. Tobbszor bejonnek es megkerdik segithetnek valamiben es mindig mosolyognak. Ilyen korulmenyek kozott konnyu a felepules. A hetvegi udules egyetlen kellemetlen momentuma amikor kiszedtek belolem remelem az utolso stent-et. Ezt ugy kell elkepzelni, mint egy nagyon hajlekony, nehany mm atmeroju csovet, ami pontosan 28 cm hosszu. Valami elkepeszto volt latni, hogy mekkora csovet kepesek beled gyomoszolni majd biztos kezzel kiszedni. De hat ez a mai orvostudomany.

Elmelkedessel, olvasassal es nemi mozizassal tettem erdekesebbe az “udulest”. Sikerult befejeznem Noah Gordon, The Last Jew c. konyvet es felelevenitetni nehany vicces jelenetet a The Big Bang Theory c. sorozatbol. Egeszen kipihentem magam es vasarnap delutan ereztem ugy igazabol, hogy most mar minden rendben es meggyogyultam.

A tegnapi napnak volt egy kulonos pillanata de erre kulon bekezdest akartam szanni. Penteken most mar nem mondom meg, hogy a mutet elott vagy utan de bejott egy fiatal de osz bacsi es elkezdett hozzam beszelni nemetul. Leven, hogy nem ertettem, magyarazom neki, hogy angolul vagy franciaul, kulonben minden igyekezete hasztalan. Bolintott es folytatta tovabb angolul. O lelkesz es a vasarnapi istentiszteletre hivna ha volna kedvem A torok szobatarsam leven muzulman nem lelkesedett de jomagam igencsak. Mar vartam, hogy majd vasarnap reggel hivnak de semmi nem tortent. Egyszer csak megjelenik a lelkesz a szobaban es mint az kiderult, en ertettem felre es ma mindenkihez “hazhoz” mennek, igy hat kulon csak nekem szertartasnak voltam reszese. Es mindez raadasul angolul. Nagyon kellemes erzes volt.

Most eppen varom a vegso szot, hogy mehessek mar haza. Jo itt is, ketsegtelen, de a legjobb otthon. No es persze varnak a dokumentumok is amelyeket fel kellene ismerni illetve a doktoranduszaim. Az egyikkel kellene irnom egy cikket szeptember kozepeig de nem tudom ha sikerulni fog. Van is amirol, van is amit csak ido nincs. Miert all a nap csak 24 orabol?

Ma koran volt az ebredes, ugyanis be kellett ballagnom a korhazba az utolso beavatkozas miatt. Remelem ez az utolso es tobbet veserol csak akkor hallok, amikor a mediaban megszelloztetik, hogy ujabb szervkereskedelmi halozatot fuleltek le. Ketsegtelen, nem oromtol duzzadva docogtem a villamoson, de hat ha menni kell hat menni kell. Mese nincs.

Igyekeztem pontos lenni, mert hat nemet honfitarsaim errol igencsak hiresek. Valahol joggal, mert meg is latszik mindenen amit kiadnak a kezukbol. Pontos, preciz es megbizhato munka. Ezzel nincs is baj, de nekem egy honapja megbeszelt idopontra kellett jelenkeznem. Orommel be is ertem idoben a korhazba es amint bejelenkeztem, rogvest meg is vizsgalt egy orvos, aki tudta mar mi a problemam, milyen beavatkozasokat eszkozoltek eddig es miert vagyok itt most. Leven, hogy vizelet mintat is kellett adnom, a felcimkezett doboz mar vart ram. Vagyis, meg mielott en megerkeztem volna a korhazba, ok mar mindent elokeszitettek. Elkepzelhetetlen, foleg egy magamfajta szamara, aki hozza van szokva a sorokhoz es a varakozasokhoz, meg a remtortenetekhez, melyeket a korhazakrol meselnek.

Itt is foldi halandok latjak el a tevekenyseget, nem emberfeletti erovel megaldott lenyek, egyszeru emberek, mint te es en es nem tesznek mast csak vegzik a kotelesseguket, ahogy az elo van irva. Es ime mukodik. Igy is lehet! Nalunk ez miert nem mukodik?

Valoszinu, tobb minden kozrejatszik annak erdekeben, hogy mukodjon es az emberi eroforrason es annak hozzaallasan kivul valoszinu sok mas anyagi vonatkozasu dolog is segit.

Ma volt egy nagyon erdekes beszelgetesem. Egy szamomra nagyon kedves es ertekes ember felhivta a figyelmemet arra, hogy o nem ugy gondolja mint en annak a tenynek a letjogosultsagat, hogy erdelyi magyarkent es roman allampolgarkent kotelessegunk megtanulni romanul. Ahogy errol elozo irasaimban is kitertem, semmilyen legalis dokumentum nem letezik (a jelen pillanatban), amely erre kotelezne barmely erdelyi magyar, roman allampolgart, hogy tudjon (kotelezoen) romanul. A kotelesseget nem is kimondottan jogi szempontbol ertettem, hanem sokkal inkabb az egyen onmagaval szemben allitott kotelessegenek.

Megjegyzes: Barmely erdelyi magyar aki a romaniai iskolarendszerben nevelkedett elvileg magasfokon kellene beszelnie a roman nyelvet hisz hasonlo oraszamban tanulja azt, mint sajat anyanyelvet, esetunkben a magyar.

Jomagam ugy itelem meg, hogy ha egy egyen egy adott orszagnak az allampolgara, akkor "kotelessege" (fontos) beszelni az adott nyelvet, legyen az barmilyen nyelv. A hivatalos nyelv hianyaban az egyen nem lehet teljes erteku tagja az illeto tarsadalomnak, hisz nem erti meg alapstrukturait, torvenykezeset es semmi egyebet ami az allam hivatalos nyelven folyik. Egyszoval kirekeszti sajat magat a tarsadalombol. Az ellenerv az, hogy o nem is akar resze lenni ennek a tarsadalomnak. Rendben, ehhez joga van, de igy teljes mertekben leszukiti az eletteret, mozgasi szabadsagat de igy is lehet elni. Ez mar az egyen hataskorebe tartozik eldonteni, hogy hogyan szeretne elni.

Erdekes, hogy mint egyenek mindig csak azt nezzuk, hogy milyen jogokat biztosit nekunk a tarsadalom, de mindig hatterbe szorul az, hogy nekunk, mint egyedeknek milyen kotelessegeink vannak. Erre J. F. Kennedy elnok hires mondata igencsak talalo: "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country".

Sok orszagba megfordultam es mindenhol azt lattam, hogy mindenki arra torekszik, hogy beszelje az illeto orszag hivatalos nyelvet, ellenkezo esetben eselye nincs integralodni. Rogvest mondhatjuk, hogy az erdelyi magyarsag nem akar integralodni es ez teljes mertekig erheto, sot meg kell tennunk mindent annak erdekeben, hogy fentmaradjunk, mint onallo nemzet az erdelyi medenceben es evszazadok multan is elmondhassuk, hogy itt egykoron magyar oseink epitettek falvakat, varosokat, iskolakat es ma ezek melle masokat emeltunk mi, ezen orokseg varomanyosaikent es orzoikent.

Megnezve az erem ket oldalat, lehet, hogy a "kotelesseg" fogalma kisse bantoan erinthet bizonyos egyedeket, de azt mindenki atlatja, hogy manapsag erdelyi magyarkent beszelni a roman nyelvet annak csak elonyere szolgalhat. Aki Erdelyben akar boldogulni annak szerintem a roman nyelv tanulasa es gyakorlasa nem kotelessegkent jelenkezik, hanem sokkal inkabb egy kihivasnak. Mindazok akik igy elik meg ezt a problemat kepesek megtanulni rovid idon belul romanul es azt eletukben megfeleloen kamatoztatni.

Fogalmazzunk inkabb ugy, hogy a roman nyelv megtanulasa minden erdelyi magyar szamara egy hatalmas elony lehet.

Yesterday I was looking the CNN broadcasting from Guadalajara, Mexico. The Mexican president Calderon together with Canadian prime minister Harper and last but not least the US president Obama have a press conference late in the afternoon (western European time). It is quite normal that each leader have had addressed the public in his own language, namely Spanish, English and PM Harper considered both official languages of his country: French and English.

Once PM Harper started his speech in French the CNN commentator just stated that there is no french translator available so they just cut the broadcasting and returned to the spot once the prime minister started to give its talk in English. I consider it pretty lame this approach of the CNN as they are one of the biggest news network all over the world so they should be prepared for such an event. However it was nothing new. The Canadian PM is delivering his talk always in French and English ...

I think this total hegemony of English all over the other languages of the planet can be a drawback in such cases. I think we can claim also some respect for our own language even if it is not so popular than English is. Do not forget. Many people speak English as a second language while English speaking persons mainly do not speak any other foreign language!

Leven, hogy egy olyan teruleten dolgozom ahol nincsenek szabalyok, igy sok esetben van meglepetes. A mai reggel is ilyen volt. A szokasos ebredes, forgolodas, zuhanyozas, fogmosas, oltozes, stb. utan indulni kellett volna de mar, az ido is szoritott, igy a reggelizes elmaradt. Nalam ez (sajnos) altalaban elmarad. Ez egy regi szokasom a multbol de hat azert van a mult, hogy kisertsen, nem de? Ehesnek persze ehes az ember es mit csinaltam? Mit csinaltam? Kivettem a hutobol 3 szep nagy murkot (a gyengebbek kedveert sargarepat) es az uton az iroda fele szep lassan elmajszoltam oket. Vagyis leegyszerusitve murkot reggeliztem. Hat meg ilyet?!!!

Időm kevés, mégis hajt valami tovább ,
Kormos városomban rám , nem várnak csodák
Hajszolt kutyák futnak az út menti porban,
Új filmeket adnak a régi mozikban.

Fáztam eleget az utcák kövén,
Falhoz dőlve rád vártam én.
Hosszú vonatsíneken kóboroltam tovább
Időm kevés, mégis hajt valami hozzád.

Titkaim nem őrzi senki meg
De szívemben a dal megmarad nekem
Újra átélem örök hangjait,
Ha szól az ének, álmodom , a világot veled.

Ref.:
Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak előtt.

Fáztam eleget az utcák kövén,
Falhoz dőlve rád vártam én.
Hosszú vonatsíneken kóboroltam tovább
Időm kevés, mégis hajt valami hozzád.


Ref.:
Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak előtt.


Mosolyogva olvasom Lengyel Beata tollabol szarmazo Nyelvbukta c. irast (lasd Nepujsag LXI evfolyam 180. (17271.) sz, 2009. augusztus 8.). Nehany evvel ezelott sokak eretneknek kialtottak, mert szot emeltem annak erdekeben, hogy minden erdelyi magyarnak meg kellene tanulnia romanul. Leven, hogy Romania allampolgarai vagyunk ez egy egyfajta kotelesseg is, meg ha errol semmilyen (torvenyes) dokumentum nem is rendelkezik. Ma mar latom valtozik a helyzet es nem a kotelesseg, hanem sokkal inkabb a kenyszer es a valosag (esszeruseg) vezeti ra a szuloket, hogy feleszmeljenek, hogy okos csemeteik bar a szamitogep modern gurui, egy kukkot sem tudnak romanul es ha meg boldogulni akarnak itt Erdelyben, akkor akarva akaratlanul meg kell tanulniuk romanul. A ketsegbeesett anyuka mar roman csaladba valo cserenyaraltatasra is vallalkozna, csak legyen valami eredmenye, joggal. Sokaknak valoszinu sokkolo a ketsegbeesese eme szulonek, de ez is csak azt tamasztja ala, hogy mennyire fontos megtanulni romanul.

Amit elfelejtettek emliteni, hogy a gond nem csak a fokent magyarok lakta teruletekre jellemzo, hanem elmondhatjuk ezt Marosvasarhelyen is, ahol ma, mint azt tudjuk, a magyar nyelvu lakossag szamaranya kisebb, mint a tobbsegi roman lakossage. Es gondolom az iskola sem valtozott olyan sokat, mint az volt ezelott 20 eve es az akkori generaciok ma egeszen jol beszelnek romanul. Ketsegtelen, akkor heti 2 ora magyar nyelvu TV adas volt es minden mas roman nyelvu volt de ez meg nem lehet magyarazat mindenre.

A problemat sokkal inkabb magunkban kellene keresnunk es nem mindig mast okolni miatta. Az az erzesem, hogy ez az egyfajta elutasitasa mindennek ami roman probalja egyesek nemzeti identitasat eletben tartani. Szomoruan kell elmondanom, hogy nem attol leszunk mi magyarok, hogy nem beszelunk romanul. Ahogy a fentebb emlitett iras szerzoje is kiemeli, a dac es az ellenszenv igencsak jellemzo ezen magatartas kinyilvanitasaban. Ameddig hallani ilyeneket, hogy "Roman gyerekkel ne jatszodj fiam!" vagy "Nem azert jottunk a Sapientiara, hogy romanul tanuljunk!" addig a problemakat a sajat hazunk tajan kelll keresni..

Remelem, hogy idovel a dac es az ellenszenv, legyen az tudatos vagy kevesbe, kihal az erdelyi magyar emberek tudatabol es mindenki megerti majd, hogy a roman nyelv birtoklasa nem szegyen hanem elony.

I know many of you have never heard about this guy but I have to tell you he is quite famous. He is the biggest composer in India. Once he is composing the the soundtrack of a movie the movie is just a success. Just like that. For more details please refer to the corresponding title (A R Rahman) in Wikipedia.

Yes, anybody who is interested should just look for movies like Lagaan, 1947 Earth or the new movie Slumdog Millionaire. Of course you can google (this is a verb from quite a while) on the web about his name and song. You will just simply love it. He is just great!