A "punga" hipotezis


Meg mielott valaki felreertene a dolgokat, szeretnek tisztazni valamit. A punga szo a roman nyelvbol ered (lasd pl. a "Punguta cu doi bani" c. Ion Creanga tollat dicsero nepmeset, ahol a punga szo kicsinyito kepzo tarsasagaban jelenkezik) es jelentese erszeny, zacsko.

Nalunk Erdelyben inkabb a punga de neylon terjedt el, ami a magyar neylon zacsko megfeleloje es valljuk be a polimer-kemia hatalmas felfedezese, hogy ilyen vegyuleteket volt kepes letrehozni akkortalyt. No es persze az emberek orvendtek, mert kicsi helyen elfert, sok mindent bele lehetett rakodni es olcso. Igen Romaniaba mindig penzt kertek erte, igy lett a punga de neylon-bol punga cu un leu. Ez sajnos ez beepult a sokak nyelvezetebe es ma mar teljes buszkeseggel kernek egy "punga-t" es feltetelezem, hogy sokak kepesek leirni magyar helyesiras szerint is.

Nyugat Europa bevasarlo kozpontjaiba eddig ingyenesen osztottak ezeket a zacskokat, mig Amerikaban ezek papir tarsaiba csomagoltak az arut. 2-3 eve azonban az EU vamot vetett ki ezekre, ugyanis lebomlasi idejuk van legalabb nehany szaz ev es sajnos hajlamosak vagyunk a szemet helyett a folre dobni ezeket a zacskokat es maris kesz az okologiai katasztrofa. No persze nem csak ezt dobjuk a foldre, ... hanem sok egyeb mast is de arrol majd maskor.

Es leven, hogy van ilyen zacskonk, azt magunkkal hordozzuk, hogy abba tegyuk a megszerzett foldi javakat, hisz igy nem kell ujra megvennunk es egyesek meg azt is nezik, hogy talan ne szennyezzek a kornyezetuket. Otthon latom, hogy az emberek mennek vasarolni, majd kerik az elarusitot, hogy "ontse" termeket a zacskoba, a vasarlok meg kezseggel tartjak ket kezzel a zacsko szajat, hogy a dolgok bele es ne melle pottyanjanak. Eddig rendben es ez bevett modszer foleg Erdelyben.

Minap meselem a kollegaimnak, hogy reggelenkent mikor megyek vasarolni a kedvenc pekemhez, mindig kapok egy hatalmas nagy papir zacskot, amire nekem pontosan 2 percig van szuksegem, mert mar haza is erkezem a forro sutemenyekkel, zsemlekkel, kenyerrel. ennyi ido alatt. Ez szerintem teljesen pazarlas es javasoltam, hogy akar mehetnek a regi zacskommal es abba kerhetnem a dolgokat. Erre megszolal az NSZK-ban nevelkedett kollegam, hogy itt Nemetorszagban arrol lehet felismerni a keletieket (lasd nemetek a fal mogul -amugy 20 eve bontottak le a falat a ketteszakadt Nemetorszag kozott), hogy mindig nyujtjak a zacskojukat, hogy abba tegyek a megvasarolt dolgokat. Egy nyugati sosem tenne ilyet, megvarja mig a termeket becsomagoljak, majd aztan teszi be a sajat "punga-jaba", ha van neki ilyen, vagy a bevasarlo kosarbol egyenesen a kocsija csomagtartojaba landolnak a dolgok.

Vagyis mindezt elolvasba es megszivlelve, arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy a "punga" hasznalata meghatarozhat "bizonyos regiokat" Europaban.

0 Comments:

Post a Comment