Szamadas 9/11 utan


Sokat gondolkodtam az utobbi idoben, hogy mit is hozott nekunk 9/11? Hat igy 8 ev tavlatabol, azt kell mondanom, hogy sok rosszat, keves jot. Az elkovetkezedokben megprobalom roviden osszefoglalni a fontosabb esemenyeket, de ketsegtelen lehetetlen vegigkovetni mindent. Ezert konnyen megtortenhet, hogy sokakat mas esemenyek befolyasoltak. Ime a szamomra fontos tenyek:

Amerika lerohanja es megszallja Irakot es Afganisztant es belekenyszeriti az ottani lakossagot, egy olyan eletforma elfogadasaba, amely nem az ove, tole idegen. Teljesen jogos, hogy kezzel-labbal kuzdenek ellene. No persze az olaj, az olaj marad es Amerika meg szomjuhozza az olajat, hisz a teljes gazdasaga erre epul. Minden UN veto ellenere, megbuktatnak egy diktatort, (ez nehany evtizede a Diszno obolben nem sikerul) olyan jogcimen, hogy oli a kisebbsegieket es suttyomba atom fegyvereket gyart de vegul mi sul ki? Es ebbe Blair angol miniszterelnok is belebukik, a jelentesek hamisak es tenyleg nyoma sincs atomfegyvereknek, de ez akkor mar mit sem szamit, hisz mar megvetettek a katonak a labukat Keleten.

Erdekes modon, sokszorosa a Saddam Hussein rendszer aldozatainak vesztette eletet azota, de sebaj, mert mindent a haladas es a demokracia erdekeiben tesszuk.
Es mi ertunk el mindezzel? Hat roviden annyit, hogy csaladokat kergettunk nyomorba, sokan elhagyjak az orszagot es mig egykoron bekesen eltek emberek, nemzetek egymas mellett, ma mindenki fel mindenkitol, es teljes kaosz uralkodik a teljes Kozep-Kelet tersegeben, amolyan haborus ovezet.

Ugy nez ki a dolog, hogy Amerika mar nem fer otthon es egy reszet a tarsadalmanak kulfoldre telepiti es teszi mindezt joggal, hisz neki szabad. Van egy olyan erzesem, hogy a igencsak parhuzam vonhato az Inkvizicio es a mostani haboru kozott. Akkor mindenkinek maglyan kellett bunhodnie ha az egyhaz ellen emelt hangot, ma mindenkinek bunhodnie kell aki olajmezon lakik vagy "terorista". Mig 800 ev tavlatabol II Janos Pal Papa kepes volt bocsanatot kerni a kereszt, Isten es az egyhaz neveben elkovetett gyilkossagokert, talan kerul majd valaki, lehetoleg nem 800 ev mulva, aki a mai modern ertelemben vett "inkvizicioert" fog bocsanatert esdekelni.

Es ha mar itt tartunk, sikerult a vilagban elterjeszteni egy pszihozist, miszerint minden arab terorista. Igy mikor mar repteren vagyunk, igencsak figyeljuk azokat akiknek sotetebb a bore szinuk, netan arabul beszelnek. Ha tehetnenk, beneznek a taskajaba, az inge ala, netan bombat rejteget. Mindenki orizkedik toluk es mindenki mindenert oket okolja. Az nem baj, hogy meggyalazzuk a vallasukat, szemelyes tudatlansagukbol fakadva, de ez nem szamit, hisz ok csak arabok (es raadasul nem is foltetlenul muzulmanok, mint azt sokan tevesen gondoljak). De ha mar repter, ... akkor nevetseges, hogy a kisbabak tejet elveszik a biztonsagi ovezetben, netan a vizunket es meg a ciponket is atkutatjak, nehogy valami robbanoszert csempesszunk. Es bekapcsoltatjak a szamitogepeket, es varjak, hogy megjelenjen a piros visszaszamlalo felirat, mint at latjuk az amerikai X kategorias filmek tomkelegeben. Nevetseges es elszomorito de mindez csak az utazo biztonsagat szolgalja es persze sok ezer embernek munkat ad, hisz valakinek el kell vennie a szegeny utas draga penzen megvasarolt illatszereit, mert bizony egy nehany mililiteres parfumon mulik minden. No persze, hogy gyujto van nalad az nem szamit de ha folyadek az mar baj!

Kitalaltunk egy kepzeletbeli ellenseget, folyton ellene harcolunk csak eredmenye nincs igazan sok, sajna annal tobb a civil lakossag koreben, akinek semmi beleszolasa sincs mindebben. De hat minek is? Ok nem szamitanak. Ahogy mondjak amerikai honfitarsaink: "collateral damage". De ez csak jo, mert van mivel megtolteni a mediat, ma mar kulon terrorista szakemberek vannak, habar sosem lattak meg egyetlen teroristat sem, de ezt nem tudja senki es ok meg nem hangoztatjak.

A kepernyokon mast sem latunk csak tamadasokat, halottakat es Arlington vegellathatatlan kereszt rengetege csak ujabb es ujabb keresztekkel "gazdagodik". No es persze sajnos sok mas nemzet katonaja is erre a sorsra jut, es nekik meg Arlington sem jut. A post mortem kituntetesek nem fogjak eletre kelteni azt a katonat, sem a pompa, sem az elnoki -meghatonak tuno- beszedek. De sebaj, hazafi volt, es ennyi eleg is nekunk.

Szomoruan kell latnom, hogy nem csak gazdasagi erdekek allnak a hatterben, hanem az ujsagiras, a sajto fotozas is ebbol el. Az utobbi evekben minden sajto foto kiallitas nyertesei a haboru remtetteit tekintik alapmotivumkent. No es persze mindent amit hozott vele. Nyomort, betegseget, fajdalmat, hitetlenseget, stb. De persze ma mar annyira raszoktunk ezekre a verengzo jelenetekre, hogy ha barmi "normalis" hirt hallunk, annak mar nincs is hirerteke.

Tanuljuk, hogy a tortenelem folyaman barbar nepek igaztak le egyik a masikat, hat igy most a XXI. szazad elejen azt kell mondanom, hogy semmi sem valtozott. Talan az eszkozok de ha jol meggondolom eleg primitivek meg azok is.

Amerikai barataink letrehozzak Guantanamo-t, no persze nem az anyafoldon, hogy ott barmit meg tudjanak engedni maguknak es hat lam, telik az ido es egyre csunyabb es csunyabb dolgok latnak napvilagot. No persze mindezert, mondjak egyesek, a Bush kormany a felelos, de miert nem volt egyetlen ember sem, aki felemelte volna a hangjat. Mindenkibol kihalt volna mara a lelkiismeret? Sajnos igencsak a jo uton haladunk, hogy hamarosan elmondhassuk, hoogy igen, kihalt. De mint mas annyit, irjuk ezt is a "haladas es ujitas" szamlajara. Jol hangzik, nem de?

Osszefoglalva, a demokracia, az egyenloseg jogan, ma oda jutottunk, hogy haboruzunk egymassal, kulonbozo vallasok kozott kieleztuk az ellenteteket, szitjuk azokat (sok esetben mestersegesen), ezreket elpusztitottunk, masokat megnyomoritottunk, foldonfutova teszunk. Idegen ertekkel akarunk felvertezni nemzeteket, melyek nem kernek belole, online kozvetitjuk oket, mert hat mire masra is lenne jo a vilaghalo es persze tesszuk mindezt, a fejlodes a haladas elomozditasaert.

Szomoruan kell kijelentenem, hogy bar sok esetben igencsak hatalmas lepeseket tettunk a fejlodes utjan, barbari mivoltunkat nehezen vetkozzuk le. Amolyan "a jovo Beatman-jei" vagyunk, akik tehetunk barmit, hisz (azt hisszuk) jogunkban all.




0 Comments:

Post a Comment