Altalaban az ember kirandulni jar egy adott helyre, varosba, termeszeti nevezetesseghez. En a tegnap egy kicsit kiszelesitettem ezen fogalmat, ugyanis a fent felsoroltak helyett, 2 elhagyott ipari kozpontot latogattam meg. Csak hogy konnyebben ertheto legyen (marosvasarhelyiek most elonyben), feltetelezzuk, hogy a marosvasarhelyi vegyi kombinatot ma bezarjuk, arra fele sem megyunk es mondjuk 30 ev mulva meglatogatjuk, hogy mi is tortent ez ido alatt. Vagy ha nemzetkozi peldaval akarunk elni, akkor vegyuk az elhagyott Chernobyl atomeromuvet es kornyeket.

Ket helyiseget latogattunk meg, az egyik Zollverein, ahol egykoron a vilag legnagyobb szenkitermelese folyt (ma a Vilagorokseg resze), majd kesobb meglatogattunk egy elhagyatott acel ontodet (lasd Landshaftspark), amit mara a termeszet nagymertekben visszafoglalt. Sosem jartam meg ilyen helyeken, de valami bamulatos. Latni azt, hogy mi munka es energia kellett, hogy ezeket az ipari monstrumokat abban az idoben labra allitsak. No persze nem lehet figyelmen kivul hagyni a nemet mernoki munkat, ami felviragoztatta es teszi ma is a nemet gazdasagot...

Erdekes, hogy sokan eskuvoi kepeket csinalnak ezeken az elhagyatott helyeken, masok meg akt fotokat es megint masok meg csak szedulnek felmenni a 70 meter magassagu letesitmeny tetejere. Szerintem a kepek melyeket sikerult keszitenem a Zollverein-rol illetve a Landshaftspark-rol onmagukert beszelnek.

A Zollverein egy teljes mertekben atalakitott muzeum, ime innen is latszik, hogy mennyire atlattak, hogy a Ruhr videken nem igazan van latnivalo, hat abbol gazdalkodtak ami rendelkezesukre allt. Erdekesseg, hogy ez az egyetlen hely, melyet nem bombaztak a II Vilaghaboru alatt, hisz ez mar akkor szerzodesi zalog volt, miszerint hadisarckent Nemetorszag szenet kellett szallitson, igy hat meghagytak. Maskulonben jol tudja mindenki, Nemetorszagot teljes mertekig lebombaztak a haboru evei alatt. Ha mondjuk Irak is ilyen sikertortenetet tud felmutatni 30-40 ev mulva, akkor azt kell mondanom, hogy talan megerte az aldozatot, de ketlem, hogy sikerulne.

1 Comment:

  1. Johann Stan said...
    Nagyon jo kepek!

Post a Comment