Elozo bejegyzesemben megfogalmaztam magat a Google hipotezist, most meg a hipotezisbol eredezo posztulatumokat szeretnem targyalni. Sajnos egy ilyen komplex tarsadalmi-gazdasagi problemat nem lehet konnyen matematikailag modellezni, de azert megprobalunk a lehetosegekhez kepest egy analitikus targyalasmodot kovetni.

Ahogy azt Jancsi irta a megjegyzesekben (lasd elozo blog) valoszinu, hogy egy rovid idore az informacios tarsadalom megbenulna. No de mennyi ideig es ez milyen mertekben befolyasolna a gazdasagot es nem utolso sorban a civil tarsadalmat?

Ketsegtelen, az is valoszinu, hogy, mint "jogos" orokos a Microsoft es Yahoo marakodna a koncon vagy, ahogy Jancsi elovetitette, egy kozos front kialakitasa meg erosebbe tehetne oket. De ha mar olvastunk egy kis Orwell-t, akkor akar azt is elkepzelhetjuk, hogy az Amerikai Kormany fektetne be es akkor megvalosul a modern Nagy Testver ideal.

Kepes lenne a Microsoft es a Yahoo jobb kereso es index-elo algoritmus fejleszteni? Jelen pillanatba latni nehany probalkozast, de sajnos meg az atuto siker elmarad(t). Talan ha mar nem lesz ellenfel, ... de akkor meg nincs verseny. Es hajlando lesz mondjuk a Microsoft kovetni a Google gazdasagi modelt?

Most igy keso este, ugy veszem eszre, hogy meg kell nekem egy ki ido, hogy a posztulatumok megszulessenek. De tudjuk, hogy meg az igazi nagyok is (lasd Newton, Bolyai, Einstein, Wiles) sok idot toltottek az elmelkedessel. No es persze ebbol logikusan kovetkezik, hogy nekem tobb, sokkal tobb idore lesz szuksegem.

Ui. Andrew Wiles, fiatal angol matematikus, Cambridge falai kozott kezdett el foglalkozni a Fermat tetellel, es kb. 7 evre volt szuksege, hogy bebizonyitsa, hogy nem letezik olyan pozitiv egesz a, b, c szamharmas, amely n>2 egesz szam eseten kielegitene a kovetkezo egyenloseget: an + bn = cn








0 Comments:

Post a Comment