Es a vilag megvaltozott


Sokaknak ma mar teljesen termeszetes, de jomagam teljes mertekben emlekszem, mikor 8 evvel ezelott a World Trade Center ket tornya osszeomlott. Akkor nem ertettuk meg, de ma mar tudom, hogy akkor valami megvaltozott. Es minden maskeppen tortenik azota.

Ketsegtelen, a 9/11 tamadasok elott is voltak gyilkos merenyletek, de ilyen meretu es ennyire osszehangolt meg nem.. Es erre ebredt ra a koztudat, hogy keves emberi eroforras segitsegevel es nagy elszantsaggal barmely rendszer sebezheto. Most erezte eloszor Pearl Harbor ota Amerika, hogy igenis van res a pajzson. Es ezrek eletebe kerult. A kepsorok remisztoek voltak es mindenki nezte tehetetlenul, hogy a vilag gazdasagi kozpontja csak ugy a langok martaleka lesz majd nemsokara minden csak megszunik letezni.

En ezt az esemenyt ugy elem meg, mint a II Vilaghaboru kirobbanasat, Hiroshima lebombazasat netan a Berlini Fal leomlasat. Mindezen esemenyek teljes mertekben megvaltoztattak a tortenelmet. A fal megszunese nyugat es kelet kozott nem kovetelt olyan sok emberaldozatot, de bizony a tobbi esemeny ezrek, milliok eletet kovetelte, es visszaut mar nincs. Marad az emlekezes es a tudatositas. Ezeket az esemenyeket nem feledhetjuk el, sem en, sem te, sem senki.

Remelem, hogy mindenki tanult beloluk, es mindenki megprobalja megakadalyozni, hogy ilyen esemenyeknek szemtanui legyunk ujra. Tamogatnam, hogy kialakitsunk egy kollektiv buntudatot (lasd a nemetek viszonyat a haboruhoz) ha ez eredmenyre vezetne. Egy dolog azonban biztos. 9/11 egy fordulopont volt az emberiseg torteneteben.


0 Comments:

Post a Comment