Erdely hangjai


Orommel veszem eszre, hogy egyre tobb media organum jelenik meg magyarul Erdely szinten lasd radiok, napilapok, hirportalok, forumok, stb. Ez nagyon jo, mert igy egyre jobban felszinre torhet a sokszinuseg es a massag. Az atkosban (nem tudom ha van ilyen szo a szotarban de utana fogok nezni) bizony csak egy kozponti napilap volt (lasd Elore) illetve a helyi lapok, Marosvasarhelyen mi mas is lehetett volna, mint Voros Zaszlo es persze a hetfo delutan sugarzott Magyar adas, ahol szivszakadva vartuk Susu a sarkany ujabb kalandjait, netan Linda hostetteit vagy a Nyolc evszak c. film nosztalgikus melodiait vagy Vuk kisroka kalandjait no es persze Tomcsanyi Maria felejhetetlen hangjat.

No de ne eljunk a multban, hanem nezzuk a jelenbe is. Hogy mit hoz majd a jovo, azt csak Isten tudja. A gond az, hogy sajna manapsag az Erdelyi magyarsag nagyon elkenyelmesedett es kevesbe fogekony az uj dolgokra. Gondolok itt foleg az idosebb generaciokra, akik "nekunk mar jol van igy is" stilussal igencsak megfosztjak magukat, mas, erdekes es ertekes dolgoktol.

Ketsegtelen sok szeny es hasztalan dolog lepi el a piacot, az olvasok, a hallgatok, a nezok kegyeiert versenyezve, de azert ma sok uj es ertekes organum is jelenkezik Erdely szinten. Valasszunk kedvunkre es ne ragadjuk le, a mar jol bejaratottaknal, mert konnyen megtortenhet, hogy sajat magunkat fosztjuk meg a sokszinusegtol. Ne eljunk meg mindig a multban, hanem eljunk a maban!


0 Comments:

Post a Comment