Mar egy ideje ugy ereztem, hogy a kisebb-nagyobb gondokat leszamitva, Romaniat is egyenlo partnerkent kezelik az EU kulonbozo forumain, lasd Leonard Orban tobbnyelvusegert felelos unios biztosi poziciojat is. Sajnos a pozicio csak 2007-ben kelt eletre E. Barosso regnalasa alatt, es nem annyira a nyelvek hasznalatat szorgalmazza, mint a multikulturalis oldalat tamogatja a kulonbozo nyelveknek az Europai Unio hatarain belul. Jomagam kiterjesztenem az egyes nyelvtorvenyek felulbirlasara (lasd Szlovakia, Ukrajna es Romania, habar legutobbiban ilyen kezdemenyezes meg nem szuletett de elkepzelheto) de talan Orban urnak sem igazan akarodzik ilyen iranyba mozditani hivatalat. Kenyes problema, foleg igy valasztasok elott...

Elve az EU nyujtotta lehetoseggel, mozgas szabadsagunkat ma mar nem a papirok (gondolok itt utlevelre es benne pecsetes vizumokra, melyet sokan meg megmosolyognak, akik ateltek azokat az idoket, mikor napokat alltunk a kovetsegek elott, hogy a hon ahitott Nyugat kapuja megnyiljon elottunk), hanem manapsag sokkal inkabb csak a zsebunk szab hatart utazasainknak. Es hat mit csinalunk? Utazunk, mert eddig csak hallottunk a meses Nyugatrol, most meg mar latni akarjuk es dokumentalni, hisz mivel is lenne tele az iwiw es a facebook (lasd kepek)?

Es ebbol adodik a problema! Sajnos Romaniaban a tulajdonjog oktatasa ugy otthon, mint az iskolban nehol igencsak hianyos tantargy es nem leven behatobb ismeret rola, az emberek neha bizony igen fura modon ertelmezik ezen fogalmat. Pontosabban, ami a tied az az enyem is vagy ha nem, akkor eltulajdonitom. Valoszinu ahol a tulajdonjog fogalma nem kerul okitasra, ott a parancsolatok sem szentek, de hat minek is nekunk az, hisz "modern" vilagban elunk, nem de?

Nem leven behatobb nemet tudasom, igy mikor kedvem kerekedik, akkor francia, angol es amerikai hirteleviziok musorait figyelem, hogy mi is tortenik a vilagban. Ma volt szerencsem a TV5 Monde "C'est dans l'air" c. adas kozepebe tenyerelni, ahol a francia bunozesrol beszelgettek. Fiatalok es rendorseg viszonyarol, mert mint azt tudjuk, a 2005 oktoberi lazadasok es azota volt raadas is, ezen ket reteg feszult viszonyabol eredt.

Eddig nem is volt baj csak amikor bejatszodtak egy rovid filmet Parizs metroiban, ahol alcazott rendorok zsakszamra gyujtik be a roman kiskoru fiatalokat, akik artatlan turistak zsebeiben gyakoroljak a tulajdonlast. Ez meg nem is lett volna baj, tudtam rola, tapasztaltam a sajat szememmel, de egy kriminologus szakember tett egy nagyon eles kijelentest. Szerinte Romaniaban meg XIX szazadi Dickensre jellemzo idok uralkodnak, ahol a lopas mindennapos es teljesen termeszetes (lasd Twist Oliver). Sokkolt a kijelentes, de kisebb habozas utan igazat kellett adnom ennek a szakembernek. Sajnos meg ha papiron magunkat fejlett es civilizalt tarsadalomnak tartjuk, meg bizony sokat kell tanulnunk es a tobb evtizedes kommunizmust nem lehet csak nehany ev alatt bepotolni.

Sajnos sok esetben meg igencsak aldatlan helyzetek uralkodnak Romaniaba, sok az intezetben nevelkedett gyerek, melyek oktatasa es tarsadalmi integralodasa megkerdojelezendo a legtobb esetben. De nem csak az allami gondozasban nevelekedett gyerekekkel van baj, hanem a legtobb esetben "normalis" csaladok gyerei okoznak gondot. Manapsag egyre inkabb hatterbe szorul a csalad es a neveles. A szulok mindent az iskolatol varnak es azt hiszik, hogy penzert minden meg lehet venni. Oktatast meg talan csak-csak de nevelest sajnos nem.

Mig eddig ugy tortunk be a nyugati koztudatba, mint hattyu evok, most mint tolvajok Dickens Angliajaban. Szepen fejlodunk (vissza)..., nem is beszelve az olaszorszagi esetekerol melyek halalhoz is vezettek. Kezdem megkerdojelezni (sajnos), hogy ez a nemzet valaha is kepes lesz kitorni lancaibol es felzarkozni europai tarsaihoz. Talan csak 100 evet kellene behozni, vagy talan tobbet? Majd a tortenelem eldonti.


0 Comments:

Post a Comment