St Andrews


Sok helyen megfordultam de ilyet meg nem lattam. Leven kisebb-nagyobb akademiai multam, igencsak vonzodom mindenhez ami regi es egyetem. Es St Andrews pontosan ez. Regi, es egyetem, es hires es nem utolso sorban skot.

Az egyetem szerves resze a varosnak es valami elkepesztoen csodalatos. Mintha megallt volna az ido es valami kozepkori varosba csoppentunk volna. Az egyetem utcai nagyon keskenyek es kovezettek es minden epuletbol csak ugy arad a mult. Ne feledjuk, 1410 alapitottak es azota allja a skot idok viharat. Megfordultak itt Nobel dijasok, politikusok, irok es meg a welszi herceg is. Manapsag Cambridge es Oxford utan kovetkezik a sorban es valami alomszep helyen fekszik. Az egyetem ablakai a tengerre neznek es elkapraztato latvany a regi katedralis amibol csak nehany fal es torony maradt meg.

Setalni a katedralis kertjeben, olvasni a regi neveket a sirkoveken, erezni a szel sos izet es elmelkedni, valami egeszen kulonos elmeny. Egy ilyen helyen kulonos elmenyt jelentene az oktatas hisz itt lehetoseg nyilna otvozni mindent ami uj egy regi, idotallo kulturaval.

Ui. Kipling es John Stuart Mill rektori tevekenyseget is betoltott ezen hires egyetemen. No es persze Bryson is megfordult itt nehanyszor.

0 Comments:

Post a Comment