Jo kerdes es bevallom, nem is tudom pontosan melyik. Tobb hetet toltottem mar Nemetorszagban es erdekes jelensegnek vagyok szemtanuja. Ugy a TV, mint az irott media (lasd konyvek) kiemelten foglalkoznak a hitleri Nemetorszag remtetteivel es annak minden arnyalataval. Nap mint nap kozolnek ujabb es ujabb dokumentum filmeket, es a konyv standok csak ugy roskandnak a kulonbozo visszaemlekezesektol, regi foglyokrol, csatakrol es nem utolso sorban a kivegzesekrol, amelyek nagyresze etnikai alapon tortent.

Ketsegtelen, ahhoz, hogy tudjuk elni teljes emberkent a mindennapjainkat, ismernunk kell a multunkat es ebbol epitkezve epithetunk egy szebb jovot magunknak es a gyerekeinknek. Ennek ellenere kisse tulzottnak ereztem, hogy nap mint nap uj es ujabb dolgok kerulnek az ember szeme ele. Leven, hogy felkeltette az erdeklodesemet a problema kezdtem kerdezoskodni nemet ajkuaktol, hogy mi ennek az oka. A valasz megdobbento volt. Maga a nemet tarsadalom probal egyfajta kollektiv buntudatot epiteni a nemetekben, ettol remelve a megoldast. Pontosabban a cel az, hogy nap mint nap az emberekbe sulykoljak, hogy ez mekkora bun volt es senki ne vetemedjen tobbe ilyensmire.

A nemetek mar reg megertettek, hogy nem volt helyes a haboru, de melyik haboru az? Tudatositani kell az emberekben a haboru helytelenseget de ne akarjunk buntudatot ebreszteni ma senkibe azert amit elodeink tettek 60 evvel ezelott. A tortenelmet megmasitani nem tudjuk csak megtanulni.

Remelem, hogy itt Europaban nem lesz tobbe sosem haboru es az utodaink buszken emlekezhetnek majd vissza elodeikre.

0 Comments:

Post a Comment