Olvastam minap a Nepujsag hasabjain (lasd "A parkapcsolat utvesztoi" c. cikket Februar 12), hogy bizony igencsak moralis valsagban van a hazassag, mint intezmeny es ezt ala is tamasztjak az europai adatok, melyek azt mutatjak, hogy minden 10 hazassagbol 7 valassal vegzodik. No de azert nem foltetlenul kell ezt moralis valsagkent megelni vagy nem csak ezt kell tartani felelosnek. Igen, regebben amolyan holtomiglan-holtodiglan volt minden hazassag, es csak keves hazassag ert veget valassal. Gondolom ehhez nagymertekben hozzajarul(t) az Isteni intelem is: "Tisztesseges minden tekintetben a hazassag es a szeplotlen hazasagy; a paraznakat pedig es a hazassagrontokat megiteli az Isten" (Zsid 13,4). Manapsag, ahogy az a fent emlitett cikk szerzoje is megemliti, ez a trend igencsak megvaltozott es egyre gyakrabban vagyunk (foleg fiatal) hazasok valasanak szemtanui. Moralis valsag, felkeszuletlenseg, hanyagsag, erkolcsi szinvonal csokkenes? Sok esetben igen, de ne feledjuk, hogy mindezt igencsak elosegiti a tarsadalom alakulasa is.

Mig regebb igencsak "bun" volt elvalni, ma ez az egyhaz szerepenek a csokkenesevel, mindinkabb kevesebb es kevesebb buntudatot hordoz onmagaban. Ne feledjuk azt a fontos tenyezot, hogy a mult szazad kozepeig sok no nem dolgozott es anyagilag teljes mertekben kiszolgaltatottak voltak ferjeiknek. Ebben a felallasban sokkal nehezebb volt elvalni, hisz a no teljes mertekben kockaztatta anyagi egzisztenciajat es leven, hogy nem "nem ertett semmihez" (mert ugye a fozes, takaritas, gyerek neveles nem szamit munkanak), almodozni sem merhetett arrol, hogy gyerekeit valamely birosag is neki itelne. No de ez rohamosan megvaltozott, mikor a nok elkezdtek dolgozni es igencsak fontos szerepek betolteset vallaltak magukra. Ez egyidoben megteremtette nekik a ferfiakkal valo egyenjogusagot es sok esetben az anyagi fuggetlenseget. Ezert is latni manapsag egyre tobb fiatal anyukat, aki egyedul neveli gyereket es ma ez mar nem jar megbelyegzessel, sot, sok esetben pelda erteku a helytallasuk es a batorsaguk.

Erdekes modon, a fent emlitett cikk szerzoje, arra buzditja a noket, hogy hunyjanak szemet a ferfiak hutlenseg felett, mert ez akar meg is menthet egy hazassagot. Miert is kellene nekik? Mivel tobbek a ferfiak a noknel? Miert mindig a noknek kell megbocsajtaniuk? Ez amolyan mult szazad eleji hozzaallas, vagyis teljes mertekben figyelmen kivul hagyja a tarsadalmi fejlodest amin keresztulmentunk. Egy hazassag ket emberen mulik es egyenlo felkent kell reszt vegyenek a hazasagban, kulonben ertelmetlen. Szerintem mentalitas valtasra van szuksegunk. Manapsag ebben az egyenjogusagban amiben elunk ez a fajta gondolkodasmod nem vezethet eredmenyre.

Ami pedig az egyhazak szerepet illeti, bizony volna amit lepni, de mindenek elott jo peldaval kellene eloljarni de sajnos sok esetben ez nem igy tortenik. Egyre tobb hallatlan tortenetre derul feny es igy ne varjuk erkolcsi tartast az emberektol. Az egyhaz eltavolodott az emberektol es az emberek az egyhaztol. A jovo kihivasa az, hogy ezek az emberek megint orommel terjenek be egy templomba, zsinagogaba, mecsetbe es akkor talan sokkal tobb hazassag marad eletkepes "mig az aso, kapa s a nagy harang".

3 Comments:

  1. Noricska said...
    nehogy mar az egyhaz tartson ossze egy hazassagot...:-))
    Szilárd VAJDA said...
    This comment has been removed by the author.
    Szilárd VAJDA said...
    szo nincs rola. a hazassagot az embereknek kell osszetartaniuk.

    amugy gondolom volt egyhazi eskuvod nem de? minek ha nem ertesz vele egyutt? kepmutatas lett volna az egesz?

Post a Comment