A gyulolet

Ha jol szetnezunk a tortenelem porondjan, mindenhol megtalaljuk. Mindenki gyulol valakit. Manapsag amolyan divatot csinalunk belole. Miert kell ennek igy lenni? Sajnos a tortenelem sok okot ad arra, hogy egymast gyuloljuk csak azt felejtjuk el, hogy az apak buneert nem a gyereknek kell bunhodniuk. Nem, nem nekik.

Es ne menjunk messzire. Vegyuk csak a romanok es magyarok kozotti konfliktust. Sok csaladban meg ma is gyulolettel beszelnek a masikrol, habar a tortenelmet nem ok irtak, hanem a nagyszulok vagy utazhatunk meg az idoben nehany evszazadot. A megbekeles es az egymas mellett valo nyugodt elet igy sosem lesz adatott Erdeyben. Mindig lesz valami uj ok, sok esetben sajnos mondvacsinalt, ami lehetove teszi, hogy a gyulolet tovabb eljen az emberekben.

No de ne gondoljuk, hogy csak mi gyulolkodunk. Eleg csak az izraeli-palesztin konfliktusra gondolni. Evszazados gyuloletnek vagyunk a szemtanui es sajnos itt veres esemenyeknek is szemtanui vagyunk nap, mint nap. Emberek, politikusok nem tudnak egyutt elni, egyutt letezni es gyilkoljak egymast szuntelen. No es persze ne feledjuk a zsidok megiteleset a vilagban (lasd jogaiktol valo megfosztasukat a kozepkorban illetve a tragedia amit meg kellett elniuk a nazi koncetracios taborokban sok mas nemzettel egyetemben, mert azert ne feledjuk, a zsidok mellett sok mas nemzet fia es lanya veszett oda).

A kurdok is hasonloan ereznek a torokokkel szemben, hisz nem tudjak feledni mindazt, ami tortent veluk az I. Vilaghaboruban. Hasonlo erzesek vannak azon franciakban is, akik a mai Elzasz es Lotharingia teruleten elnek. A balkani haboru reszeseiben is keseru erzesek kavaroghatnak. Eluztek oket hazaikbol, etnikai tisztogatasnak voltak a reszesei es ha nem lett volna a Dayton-i szerzodes, talan meg ma sem rendezodhetett volna a helyzet mar amennyire lehet egy ilyen haboru utan. Megbocsajtani lehet de feledni nem, a sebek ott vannak es meg sokaig maradnak.

Es most a ciganyok. Majdnem minden Kelet-Europai orszagban megtalaljuk oket es sajnos eleg szomoru korulmenyek kozott leteznek barhol is lennenek. Vita targya lehetne, hogy miert vannak ott ahol de most nem ez a fontos. Tudomasul kell venni a letuket es a problemat amit jelentenek meg kell oldani. Es nem amolyan kirakat programokkal amivel a Magyar Kormany probalkozik. Ma egesz Europaban gyulolet es megvetes targyat kepezik.

Ma ezek az emberek tartanak felelembe tobb orszagot. Gyilkolnak, eroszakolnak, csalnak es bizony a vedett kisebbseg leple alatt sokszor csinaljak mindezt minden megtorlas nelkul. Felre ertes ne essek, szandekomban nem all bizonyos nepcsoportot bunozessel vadolni. Nem. Csak megallapitottam, hogy van egy gond amit sajnos minden kormany csak nehezen vagy sehogy nem tud kezelni es bizony nap mint nap ujabb horrorisztikus esemenyeknek vagyunk a szemtanui. Multkor egy tanar, ma egy sportolo es meg mi kovetkezik? Olaszorszagban meg tobb gyilkossag es eroszak no es persze a karton varosok ami ma Romat amolyan Indiara emlekezteti. Valahol jogos a gyulolet az emberkeben de megsem belyegezhetunk meg embereket ilyen alapon. Nem, nem tehetjuk. Nem demokratikus.

Meg kell ismerni ezeket az embereket, mert kulonben csak felszinesen tudjuk megoldani a gondjaikat ami ilyen sorba taszit sokukat kozuluk.

Erdekes modon Franciaoszagban, az egyenloseg es testveriseg orszagaban lehet a legjobban elsajatitani, hogy gyuloljunk arabokat vagy fekete boru embereket. Tudom sokaknak fura lesz de ez a valosag. Bevandorlasi politikajuk mara ezt eredmenyezte. Gyulolet, megvetes, kiszoritas a tarsadalom szelere. Egyeseknek ez jut osztalyreszul sajnos.

No persze mi emberek igencsak szeretjuk az extrem eseteket es foleg ezek ragadjak meg a figyelmunket sajnos. Furanak tartom azonban azt is, hogy sok esetben egy bizonyos fajta gyulolet leple alatt alap emberi jogainkat nyirbaljak meg, ami egy igazi demokraciaban nem szabadna. Ilyen alapon sok orszagban tiltott a Mein Kampf. Miert? Miert ne engedjuk meg az embereknek, hogy elolvassak majd ok dontsek el, hogy jo vagy sem. Ez amolyan romaniai atkos korszakra emlekeztet, ahol Wass Albert muvei sok masokkal egyetemben index alatt a voltak. Egyszeruen a hatalom eldontotte szamunkara, hogy az rossz. Ne egy allam dontse el, hogy milyen szellemi ertekeknek hodoljunk. Az allam feladata, hogy nevelje az egyedet olyanna, hogy az majd kesobb kulonseget tudjon tenni jo es rossz kozott.

Hasonlo eset a tobb orszagban, megjelent egy amolyan gyulolet torveny, amely komoly birsaggal, netan szabadsagvesztessel sujtja azokat, akik nyiltan vallaljak velemenyuket. Ezt nem tartom helyesnek. A szolas szabadsag illetvea a szabad velemeny nyilvanitas ma mar a demokracia alappillerei koze tartozik es ezert senkit ne lehessen megvadolni, mert elt ezekkel. Ketsegtelen es nagyon fontos, hogy az egyen ugy nyilvanitsa ki velemenyet, hogy ez mast ne sertsen vagy ne erje ezzel hatrany es megkulonboztetes.

Es most hogyan tovabb? Mit csinaljunk? Gyuloljuk egymast, mert ez a legkonyebb vagy ....? Lepeseket kell tennunk ugy erzem, hogy ez a gyulolet minimalisra csokkenjen, mert eltunni nem fog sosem, de nevelessel igencsak nagy eredemeny erheto el. Neveles, civil kezdemenyezes es tolerancia. Es meg valami.

A gyulolet sosem lesz megoldas!


(Szerk.: Erdekes modon ez a fajta gyulolet ami bizonyos nepcsoportok fele iranyul, foleg akkor szokott kielezodni, mikor gazdasagi valsagok lepnek szinre. Ilyenkor a politikusok nagyon jol iranyzottan tudjak manipulalni a szelesebb retegeket es probaljak ezeket az embereket okolni mindenert. Ne engedjuk, hogy egy valsag elvakitson!

0 Comments:

Post a Comment