Orommel olvastam, hogy ma miset celebraltak Galileo Galilei tiszteletere Romaban a Santa Maria degli Angeli szekesegyhazban. Leven, hogy 2009 a Nemzetkozi Asztronomia Eve, igencsak rajottek, hogy Galileo igencsak ujszerut alkotott es tudomanyossaga nem vitathato. XVI Benedek papa ma ot egy melyen hivo embernek iteli meg ,aki "ugy latta a termeszetet, mint egy Isten altal irott konyvet". Sajnos koraban (1564-1642) nem igy gondoltak es ujszeru, tudomanyos eredmenyeit eretneksegnek tartottak es papai utasitasra haziorizetben halt meg vakon. Hawking szerint Galileo "teheto felelosse" a mai modern tudomany kialakulasaert.

Hasonlo orommel fogadtam azt a tenyt is, hogy a nehai II Janos Pal papa kepes volt felvallalni a keresztes haborukat es bocsanatot kerni a gyilkolasok miatt, melyet a kereszt , a keresztenyseg es Isten neveben uztek egykoron foleg a Szent Foldon. Mino nagysag ilyet tenni. Majdnem 800 evnek kellett eltelni, hogy ez valaki megtegye de O megtette. Kepes volt belatni a hibat es ezert bocsanatot kerni. Mindenki peldakepe lehetne ez az Ember.

Nem konnyu bocsanatot kerni, de ha sikerul az nagsagra vall (lasd Luk 15. 21) es ugy itelem meg, hogy megbocsajtani is hasonlo nagysag kell. Eljunk mindkettovel! Sokkal teljesebbek leszunk.

0 Comments:

Post a Comment