Motto: To be or not to be married?

Olvasva a Nepujsag hasabjain megjeleno, a hazassag intezmenyevel kapcsolatos velemenyeket, gondoltam jomagam is billentyuzetet ragadok es lejegyzek nehany ropke gondolatot. Az allaspontok, melyek a hazassag fontossaga korul fonodnak, igencsak szeles koru spektrumot olelnek fel es mindenkinek igaza van es megsem. Roviden ez annyit tesz, hogy ez a kerdes nem irhato le Bool fele logikaval, hanem a feher es fekete kozott sok a szurke, az atlathatatlan, a megfoghatatlan. Igen, sajnos a hazassag ilyen dolog. Sok benne az ismeretlen.

Gondolom a hazassag partiak, meg ha sokan nem is tudatosan de legfokeppen Bibliai indittatast latnak a hazassag intezmenyeben es annak fontossagaban. Errol tanuskodik az alabbi Isteni intelem is: "Tisztesseges minden tekintetben a hazassag es a szeplotelen hazasagy; a paraznakat pedig es a hazassagrontokat megíteli az Isten" (Zsid 13,4). Sokunk igy nott fel es valljuk be, hatranyos, sokszor igencsak botranyos volt apa nelkul felnoni, netan anya nelkul nevelkedni. Tetszett, nem tetszett, ez volt! Masra gondolni sem mertek az emberek. A csalad ketsegtelen az a csodas tarsadalmi forma, mely eddig vitte elore a vilagot. Ma azonban mar uj szelek jarnak, az egyhaz szerepe egyre inkabb hatterbe szorul es a liberalis, piacgazdasagra epulo rendszerek bizonyulnak eletkepesebbnek. Amolyan modern kori darwinizmus ez, ha szabad igy fogalmaznom. Ma mar sokkal inkabb biologiai egyedekrol beszelunk, mintsem anyarol es aparol. Bizonyos szempontokbol degeneralodasnak ertekelhetnenk hisz ma mar annyira enkozpontuva valt a vilag, hogy a csalad mitsem szamit csak az erdekek es az oncel az, ami vezerel. Ha a tarsadalmat, mint egy onszervezo rendszert vizsgaljuk, akkor akar meg is kaphatjuk a magyarazatot erre a jelensegre. Minden fizikai rendszer torekszik stabil allapotba kerulni es ez akar egy lehetseges megoldaskent jelentkezhet a stabil allapot eleresere.

Ezert tapasztalni ma, hogy az utobbi evekben az EU orszagaiban kotott minden 10 hazassagbol 7 valassal vegzodik. Ennek ellenere meg ma is megbelyegezettnek tekintunk egy elvalt not es tarsadalmi statuszat ezaltal alabecsuljuk. Erdekes modon ez a ferfiakra nem ervenyes. Ha az Isteni rendeleseket vesszuk alapul, akkor egy esetleges valas mindket resztvevoje azonos mertekben hibas: "A ki elbocsatja feleseget es mast vesz el, hazassagtorest kovet el az ellen. Ha pedig a feleseg hagyja el a ferjet es massal kel egybe, hazzasagtorest kovet el." (Mk 10,11-12).

Tegyuk felre most egy kicsit az erkolcsosseget es vizsgaljuk a jelenseget annak csak pragmatikus oldalarol. Ketsegtelen, hogy nyert ugyuk van azoknak, akik azt gondoljak, hogy a hazassag elott egyutt akarnak elni, hogy igencsak megtapasztaljak azt, amit egy esetleges hazassag hozhat: szerelmet, vidamsagot, banatot, oromot, konnyet, nehezsegeket es mindent mast, amivel naponta meg kell kuzdenie egy csaladnak. No persze sok esetben eles dontesek ele kerulnek a kapcsolatban levok. Sok esetben kiderul, es ez latszik korvonalazodni a leirtakban is, hogy bizony nem is igazan talalnak, masok meg igy jonnek ra, hogy oket "az Isten is egymasnak teremtette". Ennek ellenere, tudnak elni hazassag nelkul is. Jol, rosszul, erkolcsosen, erkolcstelenul, ki tudna megmondani? Nem egy torvenyes hazassaglevel fogja eldonteni, hogy jo egy hazassag vagy nem. Altalaban ez inditja el a folyamatot, miszerint "most mar hazasok vagyunk, ember es Isten szine elott es jo kenyelmesen hatra is dolhetunk, mert most mar ugy is mukodik a dolog ha akarjuk ha nem". Ilyenkor mar kevesebbet teszunk a masikert, a kapcsolatert, a csaladert. Ez amolyan albiztonsag ami kell mindenkinek. Erdekes modon, a nok vagynak ra jobban, gondolom ugy tarsadalmi statuszuk elismerese, mint anyagi biztonsaguk valamilyen merteku konszolidacioja erdekeben. Rendben. Mi van ha megsem mukodik a hazassag, ilyen vagy amolyan okok miatt. Nyomoritsunk meg ket embert, netalan gyerekeket is, csak azert, mert a papir "osszekot"? Ezt senki sem varhatja el tolunk. Szabad akarattal rendelkezunk es azt tesszuk amit helyesnek itelunk. Iteleteink jogalapjaul az ertekrendszerunk szolgal es a lelkiismeretunk.

No persze az is megfordulhat a fejunkben, hogy miert jutott ket ember oda, hogy mar nem szeretik egymast, semmi kozos nincs az eletukben es nem akarnak tobbet egyutt elni. Szentul meg vagyok gyozodve, hogy mikor ket ember Isten es ember szine elott fogadalmat tesz egymasnak, mint hazastarsak, nem azert teszik, hogy nehany honap vagy ev mulva a torvenyszeken kossenek ki. Es megis megtortenik. Miert? Amolyan paradoxon ize van a dolognak, habar egy dolgot nem veszunk figyelembe. Emberek vagyunk es valtozunk. A kozos celok, a kozos almok neha letunnek, ujabbak lepnek szinre es lehet, hogy abban mar nincs helye a masiknak es lam maris egy valas kellos kozepeben talaljuk magunkat. Es mi tortenik ekkor? Egy kellemetlen jogi procedura ami igencsak megviseli az egesz csaladot. Legfokeppen az anyagi javak elosztasa kepes kihozni az emberekbol, mindent ami nem emberi. Sajnos ezek vagyunk mi emberek, gyarlok es bunosok. El kell fogadjuk onmagunkat. Es mindez megelozheto, ha a feleket nem koti jogilag semmilyen szerzodes, mint pl. egy hazassag vagy elettarsi szerzodes, ami igencsak kezd divatos lenni ma foleg nyugat europai orszagokban. No persze ez azert ennel komplikaltabb kerdeskor, hisz mi lesz a gyerekkel, ki viseli es mily mertekben gondjat, mi van a javakkal melyeket kozosen szereztek a felek es meg sorolhatnam a vegelathatatlan kerdes ozont.

Jo ez? Kell ez? Hatekony? Erkolcsos? A tapasztalat azt mutatja, hogy igen, jo, hatekony es leven, hogy az emberek igenybe veszik arra is enged kovetkeztetni, hogy van ra szukseg. Erkolcsos? Nos erre a kerdesre mindenki maga kell megtalalja a valaszt. Ez ra van bizva az egyedre es a dontest onmaganak kell meghoznia. Ketsegtelen, Bibliai ertelemben nem az, es bunnek minosul de ennek ellenere ugy erzem, hogy lehet elni hazassag nelkul, felve az Istent es teljes koru tagjai lenni a jelen tarsadalomnak. Igen, emberek vagyunk, valtozunk es meg kell tanulnunk elfogadni a valtozasokat.

Es hogyan tovabb? Isten adta vagy masok szerint a termeszet adta jogainknal fogva kepesek vagyunk szabadon gondolkodni, szabadon elni es onmagunk donteseinket meghozni es ervenyesiteni. A dontes a tied kedves Olvaso!