Elmult a Karacsony es most sikerult nekem is egy kis idot szakitanom az irasra. Ez egy tartozas egy regebbi beszelgetes kapcsan. Egy kedves ismerosom nem ertett velem egyet azokrol melyeket a szavazasrol irtam, igy gondoltam irok nehany sort ez ugyben.

Ezert jo kicserelni a velemenyeket, mert igy az embernek lehetosege van latni azt, hogy masok hogyan velekednek hasonlo dolgokrol es ilyenkor derul csak ki igazan, hogy milyen kulonbozoen gondolkodunk. Legutobb a szavazasrol irtam es buzditottam, hogy mindenki menjen el szavazni, es ne maradjon el a szavazastol. Szerintem az emberek nagyresze ki van abrandulva a politikusainkbol. Joggal. Ezt a fejezetet nem is akarom most taglalni, mert teljes csalad regenyt irhatnank belole.

Ma mar tudjuk mi az eredmeny. A magyar kepviselok ellenzekbe szorultak es egeszen erdekes tobbsegi kormany koalicio alakult ket regi rivalis reszvetelevel de a hatalom mamora bizony sok kompromisszumra kepes. A magyarsag kepviseloi most fizetik annak a tobbszinu politikajuknak az arat melyet evek ota csinalnak. Meg is ertem, hogy nem kerultek kormanyra. Szanalmas volt a magyarazkodas, de valamit elo kellett halaszni es magyarazni es ehhez meg nagyon ertunk meg ha kisse nehezen is megy a magyarazkodas, es sok benne az "aaaaaa" de magyarazni azt tudunk. De ne is errol beszeljunk.

A szavazas a demokracia egyik alappillere es mar az Agora-n is jelenkezett. Itt mindenkinek alkotmanyos joga, hogy vezetoirol szavazzon es ebben ne befolyasoljak. Szabad akaratabol dontson arrol, hogy ot ki kepviselje. No persze az onosen kikialtott kepviselok mibenlete hagy nemi kivannivalot, de ez mar megint mas iras lenne.

Erdekes modon hajlamosak vagyunk, hogy ha sarokba szoritanak eloallunk es koveteljuk a jogainkat es demokraciat emlegetunk. A szavazas egy ilyen jog es megsem elunk vele. Fura, nem de? Alkotmany biztositotta jog es megsem koveteljuk, sot mikor szavazni kell, mar mela undorral gondolunk ra. Fiatal demokraciaban elunk, nem is igazan tudjuk mit kezdjunk vele. A kommunizmusban is lehetett szavazni de ott a szavazat tenyleg nem szamitott, mert Ceausescu elvtars mindig hatalmas elonnyel nyert. Na ez azert ma mar nem igy van. Ha hinni tudunk a partatlan valaszto bizottsagoknak, akkor a szavazat szamlalas tenyleg azt tukrozi, amit az emberek szavaztak. Csalas mindenhol van, de atlagban szerintem a szavazas becsuletes dolog es a nep akaratat tukrozi.

Azzal, hogy elmegyunk szavazni azt bizonyitja, hogy eleget tettunk allampolgari kotelessegunknek es szavazatunkkkal hozzajarulunk egy jobb jovo epitesehez. No persze politikusaink, eloljaroink sokszor igencsak nem oda valo szemelyek es nem ugy kepviselik az erdekeinket ahogy szeretnenk, de hat, mint azt irtam elobb is, a kepviseloinket sajnos nem direkt modon valasztjuk, habar a nevreszolo szavazas most is igencsak ereztette a kulonbozo szemelyek irant erzett szimpatiakat. Ez is a hosszu utnak a demokraciahoz vezeto egyik allomasa, es remelem, hogy elobb-utobb Romania is teljesen demokratikus allamma valtozhat.

Ha valaki nem akar valakire voksolni, akkor ezt is kifejezheti, azzal, hogy ervenytelen szavazocedulat dob az urnaba. Ez lehet olyan cedula amelyen sehol sincs pecset de a biztonsag kedveert javaslom, hogy jo ovodas modjara, pecseteljek ossze a szavazocedulat igy biztosak lehetunk, hogy senki nem el vissza johiszemusegunkkel.

Az ervenytelen szavazocedula azt mutatja, hogy az embereket erdekli az orszag sorsanak alakulasa, de sajnos egy part sem tudja nyujtani azt, amire a szavazonak szuksege van. Azzal, hogy tavol maradunk a szavazattol, nem dontheto el, hogy milyen akarat vezerel. Nem tudtunk elmenni, mert eppen elmentunk kirandulni, nem mentunk el, mert megcsomoroltunk a politikatol, egy politikai part es kepviselo sem erdemes arra, hogy bizalmunkkal kituntessuk, stb. A tartozkodas sosem ad megoldast. Lehet, hogy ideig oraig megoldja a problemat de elobb-utobb mindenkinek el kell dontenie, hogy mit akar.


Kedves Barátaim,

Kivánok Nektek es családotoknak egy békés, szeretetteljes Karácsonyt es egy örömökben gazdag, Istentől megáldott Boldog Új Évet!


"Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában" (Luk 2, 10-11)

Szeretettel,
Szilárd


Ui. Egy percre felejtsétek el a készülődéseket, az ajándékokat, a rohanást és csak gondoljatok a másikra szeretetben. Ez az én ajándékom nektek Karácsonyra.

Karacsony


Mit is lehetne ujat irni a Karacsonyrol? Hat ha en nem is tudok, az ajandek arusok bizonyara tudnanak. Csak ugy roskadoznak a kirakatok a szebbnel szebb ajandekoktol, no es persze ez az arukban is igencsak megmutatkozik. Es persze mi mit csinalunk, mint a fogyaszto tarsadalom diszes polgarai? Eleget teszunk folottebb nemes tarsadalmi kotelessegeinknek es fogyasztunk. Fenyarban usznak a varosok es mar december eleje ota mindenki masrol sem beszel csak a Karacsonyrol. Ha lehet ugy fogalmazni nagyreszunk inkabb a keszulodesekrol beszel, mintsem magarol a Karacsonyrol.

Fellapozzuk a recept konyveket es ujabb finomabbnal finomabb sutemenyek varnak elkeszitesre no es persze mindenki toltott kaposztahoz vasarolja az alapanyagokat. Nalunk Erdelyben legalabb is ez is van. Magyarorszagon inkabb a halaszlevet reszesitik elonybe. Helyek es szokasok. Vagyis igencsak nagy a keszulodes, foleg a kereszteny vilagban, de Japanban is igencsak varjak sokan a Karacsonyt, mert akkor ajandekok cserelnek gazdat meg a messzi szigetorszagban is. Fura de igy van. Mig regebb igencsak vallasos jellege volt az unnepnek, manapsag inkabb a keszulodesrol szol es foleg az ajandekokrol. Nincs is ezzel baj, hisz egy jol valasztott ajandek oromet szerezhet annak, aki kapja, es oromet jelenhet annak is aki adja.

Van egy roman zsidobol atkeresztelkedett ortodox remete, nev szerint Nicu Steinhardt, aki igencsak maradandot alkotott a roman vallas filozofiaban, annak ellenere, hogy a kommunista hatalom meghurcolta es sok evig bortonbe vetette halado gondolkodasa es rendithetetlen Isten hite miatt. O neki van egy konyve, melynek cime "Daruind vei dobindi" (Through Giving You Shall Receive) mely az Isteni nagysagrol tesz tanubizonysagot. (Megjegyzes: A kony eleg komoly elotanulmanyt igenyel de nem lehetetlen elolvasni. 1992 jelent meg post-mortem kiadasban. Ha valakit erdekel szivesen a rendelkezesere bocsajtom. Hasonloan javaslom a "Jurnalul fericirii" c. (Happiness Diary) munkat is, szinten Steinhard tollabol. Steinhard-nak igaza van, odaadassal lehet birtokolni valamit.

De terjunk csak vissza a Karacsonyra. Keszulodunk, jarjuk az uzleteket es mindent megteszunk, hogy az a legjobbra sikeruljon. Manapsag mar az ajandekok arat is figyeljuk hisz milyen dolog az ha olcso ajandekot adunk valakinek. Sajnos ezt diktalja a tarsadalom es nagyreszunk sikerrel azonosulni is tud ezzel a tarsadalmi elvarassal. A vegen mar kezdunk beleorulni a sok keszulodesbe, a megfelo ajandek kivalasztasaba es meg mindig nem tartunk sehol, hisz a Karacsony meg messze van.

Mire oda jutunk, hogy eljon a Szent Este, semmire sincs kedvunk, csak aludni akarunk, netan megkostolni az illatos toltott kaposztat es megnezni, hgy mit is hozott az Angyal a gombokkel es egokkel diszitett Karacsonyfa lehajlo agai ala. Pedig a Karacsony nem errol szol. A Karacsony a csaladrol szol, a szeretetrol, a meghittsegrol es nem utolso sorban az Isteni gyermek szuleteserol. Ez a Karacsony, ez az igazi ajandek. De errol sajna manapsag mar csak oly ritkan beszelunk. Az emberek elfelejtenek karacsonyi dalokat enekelni es oromuk is csak feluletes. A gyertyakat is elektromos feny helyettesiti a legtobb helyen, pedig ha tudnak, hogy mily csodalatos gyertyafenynel "Menybol az angyal"-t enekelni es igazan erezni, hogy ez a csalad unnepe, a szeretet unnepe es ennel nincs fontosabb, ha van ajandek a fa alatt, ha nincs.

Engem mindig boldogsaggal tolt el ez az unnep, mert hiszem es vallom, hogy csodak vannak es ez pontosan olyan este mikor a csodak valora valnak. Sosem hagynek ki egyetlen Karacsonyt sem, hogy ne legyek a csaladommal, a szeretteimmel es veluk egyutt orvendhessek mindannak ami Istentol adatott. Annak a kis fenyonek, a nehany disznek, a pislakolo gyertyaknak es maganak az unnepnek. Csodalatos elmeny. Nekem az az igazi ajandek, ha latom azokat akiket szeretek es latom, hogy ok is hasonloan orvendenek. Nekem ez a Karacsony. Ez az ajandek, a csoda.

No persze ez nem azt jelenti, hogy nem veszek ajandekokat. De, szoktam, de manapsag mind kevesebb es kevesebb idot szanok rajuk. Jol megvalasztom oket es aranylag mindig celba talalnak. Most azonban van egy ajandek aminek a sorsat meg nem tudom pontosan, de mar van otletem rola. Valami szep, kedves, diszkret de elegans a maga nemeben es nem utolso sorban a jovendobeli gazdajanak tessek. Egesz komoly fejtoro, nem de?

Levelet az iden nem irtam az Angyalnak, de irtam egyet regebb es ha nem tevedek, van ra eselyem, hogy az iden a kereseim beteljesedjenek. Kiderul, de en bizom benne, hogy igen.

Mindenkinek javaslom, hogy rajzoljon egy kepzeletbeli szivet, melyet osszon fel az ev napjaira es szinezze be oket pirosra mikor ugy iteli meg, hogy jo volt, mig feketere azokat mikor ugy erzi, hogy bizony rossz volt. Ha a rajzolassal megvolnank, akkor ki ki maga eldontheti, hogy mennyire volt jo az illeto evben es ennek fuggvenyeben szamitson az Angyal jovetelere. Barmi is lenne az eredmeny, egy dolog bizonyos. Isten egyforman szeret bennunket es az Angyal mindenkihez eljut.

Kivanok Mindenkinek Kellemes Karacsonyi Unnepet, kivanom, hogy mindenki tolthesse a Szent Estet szerettei koreben es mindenki emlekezzen arra, hogy ez az este nem csak az ajandekokrol szol, hanem a szeretetrol, a csaladrol es a oromrol melyet az Isten gyermek Jezus Krisztus szuletese jelentette az emberisegnek!



Szavazas

Erdekes dolgot tapasztalok. Az emberek teljesen kiabrandultak a politikabol es egyszeruen nem mennek szavazni. Van hozza joguk es megsem teszik. Jomagam ugy gondolom, hogy kell szavazni es ha nemtetszesunket akarjuk kifejezni, akkor adjunk le ervenytelen szavazatot de eljunk a szavazati jogunkkal.

A Nyugat opiuma

Nagyon ugyesen csinalja az ember. Vedi onmagat. A negativ elmenyeket megszuri es csak a pozitiv es kellemes elmenyeket tartja eszbe. Ez egyfajta vedelmi mechanizmus s amint azt tapasztaljuk, igencsak mukodik. Most ugorjunk vissza az idoben 20 evet...

Szilard ekkor buszke pionir es osztag parancsnok ha nem tevedek. Lam-lam, mar megint csak a szep es kellemes elmenyek. Jo lett volna osztaly parancsnoknak is lenni, de oda jobban kellett volna tanulni es Csilla baratnom, mindig megelozott igy hat maradt az osztag parancsnoki beosztas. De bizony milyen elet volt az. Marosvasarhely, Sport Iskola, a tanaraim, a barataim es azok a tokeletes evek a Kovesdombon. Igen, tudom, hogy talan megsem igy kellene, de akkor mindezt en ugy lattam es ma sem banom azokat az evek, sot ...., eletem egyik legszebb idoszaka volt. Fontos megjegyezni, hogy az akkori velemenyemet az akkori viszonyitasi rendszerben alakitottam, es mint azt tudjuk, minden esemeny mas es mas ha mas rendszerben helyezzuk el a megfigyelot.

Lepjunk csak tovabb, mert meg beleesunk az ido kelepcejebe es rogvest elkezdunk nosztalgiazni. Szilard akkor nem tudta igazan mit jelent a Nyugat csak annyit tudott, hogy volt rokonsag Nemetorszagban, neha latta ennek a kulfoldi rokonsagnak a hasznat, is hisz Rama margarint zabalhatott nagy buszken es Haribo gumicukrot tomkodhetett magaba no es neha egy-egy tejes csokoladet. Valami elkepzelhetetlen volt. No es persze szuleivel hallgatta a Szabad Europa Radiot es igy ertesult arrol, hogy Ceausescu elvtars igencsak persona non grata kulfoldon. Sosem tudta, hogy nez ki a Nyugat, csak annyit tudott, hogy az ott mas, vannak nyugati autok es az emberek fenemod gazdagok no es persze van rago es csoki, ami nalunk nem volt. Es neha hallotta, hogy emberek kiszoktek Nyugatra. Ennyi.

Szilard akkor meg nem fogta fel, hogy akkor az emberek es az o szulei sem mehettek csak ugy kenyukre-kedvukre kulfoldre. Szilard csak annyit tudott, hogy edesanyja egyszer volt Magyarorszagon, de neki ez is eleg volt, hogy erre buszke legyen. De nem is ez volt a fontos akkor. Sokkal inkabb az, hogy kiranduljunk, nagyszulokhoz utazzunk es eljuk a 80' evek nekunk szant reszet.

Es 89 decembereben megfordult minden. Szabadok lettunk. Emlekszem az elejen nem tudtuk mit is kell kezdeni vele. Orvendtunk, Karacsony volt es egybol minden megvaltozott. Jol emlekszem, hogy a Bolyai utca tetejen lehetett kifizetni az utlevelre az illeteket es oras sorokat kellett allni, mert ha mar az ember szabad, akkor utazni akar, nem de? No persze szentul meg vagyok gyozodve, hogy sokan nem foltetlenul az utazas elmenyet reszesitettek akkor elonybe, hanem vasarolni akartak kulfoldon es azt eladni, de hat ertsuk meg oket is. Akkor meg mas idoket jartunk. Az emberek nem tudtak mit is kezdjenek a szabadsagukkal. Ok sem, en sem es sokan nem. Egyesek tudtak es ki is hasznaltak. Ma mar politikusoknak hivjak magukat, akkor meg mas volt a nevuk de meg ez sem fontos.

Szilard elso kulfoldi utja Magyarorszagra vezetett 1990 nyaran. Jo tanulo volt igy hat nehany kedves osztalytarsaval kiutazhatott Magyaroszagra, amibol csak Miskolc es Debrecen maradt meg benne, no meg egy rendes befogado csalad, aki elvitte oket nyar kozepen egy szabadteri jegpalyara korcsolyazni. Ez valami mennyei dolog volt, Szilard nem is ertette. Es rogvest meg is szerette a Nyugatot. No persze Magyarorszag nem Nyugat, legjobb esetben kozep-kelet Europa, es ma mar sokkal inkabb Balkan, de akkor neki a Nyugat megtestesitoje volt. Tetszett neki, mas volt, az emberek magyarul beszeltek es sok volt a bolt es lehetett bameszkodni es minden olyan dolog amire meg gondolni sem lehetett mikor meg a regi rendszerben tengette fiatal diakeveit.

Es teltek az evek. Szilardot vonzotta a Nyugat, de egyelore csak Magyarorszagra tudott utazni vizum nelkul. Gyujtotte a penzet es ha tehette tobbszor is visszatert ebbe az orszagba, ahol mindig latott valami ujat, valamit amit otthon nem. Mindig orommel utazott meg ha az ut eleg kellemetlen volt is. Szilard emlekszik a hosszu utazasokra, a pihenokre, a lerobbant buszokra es vegellathatatlan sorokra a hatarnal de ez sem tantoritotta vissza. Evente, ketevente mindig sikerult kijutnia Magyarorszagra es ez neki nagyon nagy dolog volt.

Szilard elkerult egyetemre es onnan egyenesen vezetett az ut Magyaroszagra. Szilard elkezdett tobbet jarni Magyarorszagra, meg egy Orszagos Tudomanyos Diakkori Kulondijat is bezsebelt Sziszi baratjaval egyetembe es hat akkor igy mentek a dolgok. No es akkor hajokazott a Dunan eloszor es osztottak Sziszivel az eszt a setahajo felso fedelzeten. Milyen reg is volt az.

Kesobb Szilard Doktori Iskolaba jelenkezett es hova mashova, mint Budapestre. Kepzeljunk csak bele, egy marosvasarhelyi egyszeru fiatal erdelyi magyar ertelmiseg Budapesten tanit az Eotvos Lorand Tudomanyegyetemen es kozben doktori cselekmenyt folytat. Hat nem semmi. Ezt akkor Szilard is igy gondolta. Es akkor kovetkeztek mas orszagok. Es ha tehette akkor mindent meglatogatott, mert szerette a Nyugatot.Vonzotta. Megbabonazta.

No persze akkor a Nyugat nem szerette ot es vizumokkal sujtotta Szilardot, de ez sem volt akadaly. Szilard hajthatatlan volt. Allta a sorokat a kovetsegek lepcsoin, mert vonzotta a Nyugat. Es utazott es latott es ez tetszett neki. Latta, hogy lehet maskeppen is elni es szomoruan tapasztalta, hogy fiatalsaganak vara mely felnevelte es utjara inditotta csak jobban sulyed az ingovanyba es azokat a kedves embereket akiket oly nagyon szeret elsullyednek es elvesznek a forgatagban. Ez nem tetszett Szilardnak. Ennek ellenere, hajtotta a megimeres, az uj dolgok iranti vonzalom es mindaz ami Nyugat.

Es Szilard turte a megalaztatasokat melyeket el kellett viselnie az egyes hataratkeloknel. Addig sosem volt baj ameddig nem kerult elo az utlevele. Ha elokerult, akkor a kedves mosoly rogvest lefagyott a hataror arcarol es a hangnem is valtozott. Szilard ertette nagyjabol, hogy miert bannak vele igy, hisz a honfitarsai ettek meg Becsben a hattyukat es loptak aruhazakbol, netan elfelejtettek a berelt autokat visszaadni, de ezert o nem volt hibas. O csak utazni akart, latni es megismerni es magaba szivni mindazt ami jo es hasznos. De minden kellemetlenseg ellenere o nem tagitott es a vonzalom csak nott.

Azota sok minden megvaltozott es Szilard ma mar bejarta Europat, Azsia egy reszet, Eszak Afrika nehany orszagat es joggal tartja magarol, hogy europai allampolgar szivben es lelekben. Megis, van benne egy adag nosztalgia azokrol az idokrol, mikor meg almodni sem mert volna, hogy szemelyazonosito kartyajaval felfegyverkezve meglatogatja a London Tower-t, netan a Latin negyed utcaiban vacsorazik barataival egy doktori vedes utan vagy eppen barataival forralt bort kortyol Becsben a Karacsonyi Vasaron, netan Kolnben a domot csodalja ejnek idejen es senki sem torodik vele, hogy milyen nyelven beszel, mi szel hozta ide es mit akar. O is csak egy akit megfertozott a Nyugat.

Ui. Szilard mar tervezi Eszak Amerikaban meglatogatni egy gyerekkori jobaratjat akivel sokat utazott mar a vilag tobb reszen es sok utazasi elmeny koti ossze oket (szeltek at kozosen a Gangeszt, utaztak egy riksaban, hajtottak fejet Korosi Csoma Sandor sirjanal Darjeeling tea ultetvenyei kozott, futottak Parizs utcain a TGV-t elerni, reggeliztek Szloveniaban az ut szelen, aludtak Ausztria zold lankain, stb). Ma mar megteheti mindezt, anelkul, hogy ez kulonosebb gondot jelentsen szamara. Veszi az utlevelet, eletronikus repulo jegyet es hop maris atrepult oda ahol ma-holnap egy fekete boru elnok vezeti az orszagot. Hat nem csodalatos mindez? Es Szilard tudja, hogy ez az, es mindez annak koszonheto, hogy tudja honnan indult el es merre tart.


Eppen repulok Budapestre. Kellemesen telt a hetvegem, ledoktoraltam es megis hianyzik valami. Igen, van egy ures resz mindenben. Sok mindent elertem, de az az erzesem nem is igazan orvendek neki. Egy ideig kihivast jelent, de utana mar minden a multe es ujabb kihivasok kovetkeznek. Talan ideje lenne megallni, vagy tan megsem? Nem is tudom mit mondjak. Sokszor az az erzesem, hogy eleg volt maskor meg az, hogy most mi uj fog jonni az eletembe es mar varom vagy keresem az ujabb kihivasokat az ujabb celokat. Erdekes de megis nehez. A nagyobb gond az inkabb az, hogy nem is az a problema, hogy a kihivasok, hanem sokkal inkabb az, hogy egyaltalan nem tudod megosztani az oromoket. Szerintem ez meg letfontossagu.

Jarkaltam a vilagban, lattam, hallottam, megismertem tapasztaltam es annyi informacio aramlik felem, hogy egyszeruen erzem, hogy sokat tudnek adni es megosztani, de neha magam maradok az elmenyekkel es azok szabadsagaval.
Szerintem az elmenyeinket meg kell osztanunk masokkal. Ez elemi kovetelmenye annak, hogy ujabb elmenyekkel gazdagodjunk es akarjunk gazdagodni ujabbakkal. Ez egyfajta visszacsatolas melyre szuksege van az embernek, hogy ujabb es ujabb terveket kovacsoljon es azokat megvalositsa.


No es most jon a paradox. Neha volna kivel megosztani es megsem teszem. Mi ilyenkor a gond? Nem akarod megosztani, nem Vele akarod megosztani vaggy valami mas az ok. Talan jobban kellene ertekelni azt amink van, amit elertunk? Talan! Nem tudom. Jomagam azt vallom, hogy merjunk nagyok lenni es nagyot gondolni. Ha sikerul (neha) en ezt teszem. Talan az a gond, hogy tul nagyban latom a vilagot es a kis koztes lepeseket kihagyom, netan figyelmen kivul hagyom. Leven kutato, inkabb az otletek hive vagyok, mintsem a teljes kivitelezes. Szerintem az ujdonsag az otletben rejlik es nem a kivitelezesben. Ketsegtelen a kivitelezes is jelenthet kihivast, sot sok esetben tulszarnyalja az otletet. Netan tul eszmei lennek? Lehet.... Kepzeljunk csak bele. Egy picurkat konnyu megalmodni, netan meg a kivitelezes sem jar kulonosebb gonddal de felnevelni az az igazi kihivas.

Minap kaptam egy levelet. Nem erdekes kitol es mi volt benne, de ketsegtelenul egy nagyon fontos informaciot hordozott magaban. Mar reg vartam ezt a levelet es lam a varakozas meghozta a gyumolcset. Jott a level es benne egy targysor ami igencsak meglepett. Nem vartam ilyen valaszt es valljuk be, nagyon kecsegteto volt amit irtak benne, megis úgy dontottem, hogy tul keson jott. Eveket vartam erre a valaszra es megis nem tudtam mar neki orvendeni, sot.

Most eppen azon elmelkedem, így a felhok felett, hogy ennyit vartam ra, megjott vegre a valasz amire vartam es most meg mar teljesen ervenyet vesztette az egesz. Helyes ez így? Lehet ennyire sarkitani? Talan a valasz sem johetett hamarabb, ennyi idore volt szukseg, hogy ez a fajta valasz kialakuljon, de megis szamomra egy letunt dolog ma mar.

Vagyaink kialakulasa hosszu folyamat es akkor miert ne lehetne megvalositani oket meg ha hosszu ideg is tartanak. Valoszinunek tartom, hogy az ido ellenunk fordithajta a vagyainkat es megoli azokat. Elfogadjuk, hogy nem lehet megvalositani es egy ido mulva elfordulunk es ujabb elmenyeket keresunk es uj megvalositasok utan nezunk. Az az erzesem, hogy velem is ez tortent.

Eppen kineztem es valami csodalatos hegyeket latok, tetejuket ho lepi es maris arra gondolok, hogy milyen jo lesz az ev vegen egyutt sizni a barataimmal. No persze nem adjuk fel es megy tovabb az otleteles, hogy mi a jo es rossz es melyek a jo dontesek melyek nem. Az az erzesem, hogy az otthonrol hozottt utravalo pontosan erre eleg, hogy tudjunk kulonbseget tenni jo es rossz kozott es ennek megfeleloen cselekedni. Ezert kulonosen halas vagyok edesanyamnak aki evekig ezen munkalkodott tobb kevesebb sikerrel. Ami meg megoldasra var, az az, hogy talan neha helyezzem eloterbe azt amit erzek, mintsem amit gondolok. Kezdjek rajonni, hogy a vilag nem mindig irhato le egzakt rendszerekkel. Vannak benne ismeretlen foltok, vagy eppen lathatatlanok es ott mar nem ervenyesek a logikus gondolatok vagy ezen eszmerendszerek melyek eletunket vezerlik.

Igen, most mar lehet. No persze ezt a tegnap meg nem mondtam volna, habar ugy koran reggel megszallt egy elmondhatatlan nyugalom es mar nem voltam ideges. Tudtam, hogy mit fogok mondani, mit fogok gondolni, hogyan fogom eloadni. Es eloadtam. Es buszken allitom, hogy sikerrel. Angolul tartottam az eloadast de a biralok kerdeseire mar franciaul valaszoltam igy egeszen nemzetkozire sikerul a doktori vedesem. :-) Es igen, megvan. Nem volt konnyu es voltak nehez percek de az most mar csak a mult.

Az utobbi idoben eleg sok idot voltam elutazva es leven, hogy ilyenkor nem kell napi gondokkal foglalkoznia az embernek, mi mast is tehetne azonkivul, hogy Csaszari Palotat latogat Tokyo sziveben, hat mi mast is, mint gondolkodni. Igen, ezen nemes feladat muvelheto anelkul, hogy kulonosebb erofeszitesre adnank a fejunket. No persze meg annyit azert hozza kell tennem, hogy 10.000 km tavolsagban az embernek igencsak sok otlete tamad es igencsak nehez a tavolsaggal felvenni a versenyt.

Hianyzik a csalad, az emberek, a baratok, az ismerosok hisz ne feledjunk a Japan Szigetek messze vannak Europatol sot meg annal is messzebb Marosvasarhelytol. 14 eve nem elek otthon es jarom a vilagot es utazom a vilag kulonbozo reszeibe, megis sosem tudom feledni az otthont. Mindig ott van velem es megis hianyzik. Felhokarcolok es csodalatos kertek kozepen is mindig nosztalgiaval gondolok azokra a mar 30-40 eve felpitett tombhazakra ahol gyerekeskedtem, ahol minden szurke es sivar es keves benne a remeny de megis az a mienk. Az enyem, a tied es azoke akik benne laknak es probalnak kiutat talalni belole es meglatni az alagut vegen a fenyt.

No persze ez ugy hangzott, hogy mindenki aki Marosvasarhelyen el az nyomorult. Nem igy van. Ott is emberek elnek, bajokkal es oromokkel es banatokkal es mindazzal amivel az Elet jar.

De visszaterve a gondolkodas "feletebb nemes voltara" (lasd Kriza) probaltam megerti gy dolgot. Emberi viselkedesrol van szo elorebocsajtom. Miert viselkedunk igy es miert ilyenek a megnyilvanulasaink? Sokan vagyunk, sokfelek. Mindenikunk maskeppen latja a vilagot es annak reszeseit es mas a kommunikacios kezsegunk is es barmit mondanank ,azt mindenki maskeppen erti. Jovo heten eppen nekem is egy hasonlo dologrol kell meggyoznom egy bizottsagot, espedig arrol, hogy miert nehez az emberi kezirast felismerni. No de terjunk vissza a viselkedesre.

Sok embert ismerek, sok helyen megfordultam es sok mindent lattam es hallottam. ezalatt a nehany ev alatt. Probaltam es probalom szuntelen megerteni es felfogni a vilag torteneseit es ha valami nem tiszta akkor megprobalok tenni erte. Sajnos most nem tudok habar szeretnek. Szeretnem megerteni, hogy egyesek miert viselkednek igy vagy ugy. No persze ha meg azt is hozza teszem, hogy nem logikus akkor mar el is arultam magam. Espedig legjobb belatasom szerint nem igy kellene tortenjenek bizonyos dolgok es megis. No persze nem vagyunk egyszeru deduktiv rendszerek, emberek vagyunk, lelegzunk, gondolkodunk, erzunk, akarunk de akkor is. Sok mindent sikerult megoldanom az eletben, es ezt megsem sikerul. Miert? Nem tudom. Bevallom nagyon szeretnem megoldani de egyszeruen mar kifogytam a magyarazatokbol. Nincs tobb!

Igyekezetemben, megis talaltam valamit, ami segithet. Espedig ezt: " Gondolkodom, hogy ezt megerthessem, de nehez dolog ez szemeimben". Valaki segitsen megertenem, mert egyedul mar nem tudom. Van ra megoldas tudom de egyutt kell gondolkodnunk. Tudunk egyutt gondolkodni? Kepesek vagyunk ra? Akarunk egyutt gondolkodni? A valasz odaat van.



Igen, mar nehany hete egy ilyen kis joszag tulajdonosa vagyok. A kep nem torzit!!! Pontosan ekkora a valosagban. Nem is dolgozni kell vele, hanem megenni, mert annyira aranyos. Elkepeszto mereteivel es sulyaval rogvest a szivemhez nott es mindenhova hurcolaszom magammal. No persze, ennek a masik HP laptop latja a karat, de azert o sem panaszkodhat, hisz naphosszat egyutt vagyunk munka kozben.

Mit tud ez a kis Asus gep? Nekem egy Asus Eee Pc 900 gepem van igy errol fogok nehany dolgot megosztani. A design az tokeletes es szerintem feketeben nez ki a legjobban. Kepernyo 8.9", ami egeszen elviselheto, ha olvasni kell egy weboldalt, netan egy irott dokumentumot. A processzor egy 900 MHz Intel Celeron, ami teljesen elegendo arra, amire ennek a gepnek szuksege van. Bongeszes, levelezgetes, dokumentum olvasas es iras, zene hallhatas es film nezes. Hasonloan jol teljesit ha skype-olni kell valakivel es az 1,3 MP kamera meg sokkal jobban teljesit, mint a sajat kulso USB kameram. Memoria benne 1 GB, ami teljes mertekben elegendo is. Az egyeduli hatulutoje a lassu ssd (solid state disk) ami miatt neha sikerul belassulnia a kis gepnek de egy kis turelemmel minden megoldhato. Az elem ami van hozza 4 cellas igy kb. 1 orat siman bir tap nelkul. Leven, hogy nincs beepitett DVD/CD olvaso, az embernek meggyulhet a baja az operacio rendszer telepitesenel de USB kulcsokrol is egeszen jol lehet telepiteni Windows-t vagy valamilyen Linux disztribuciot. A beepitett hattertar egy 4GB iletve egy 16 GB ssd. Van rajta 3 USB 2.0 csatlakozo illetve hangkartya kimenet es mikrofon bemenet meg egy SD kartya olvaso. No es majdnem megfeledkeztem rola van beepitett halozati kartyaja es WiFi is villog benne.

Jelen pillanatban nalam fut egy Windows XP Pro, illetve SD kartyan meg egy Ubuntu 8.4 LTS ekeskedik. Boot eseten egy ESC gondoskodik arrol, hogy valaszthto legyen, hogy honnan is induljon a boot. A gep teljesen egyuttmukodik a Vodafone 3G modememmel igy 1 kg tartalmaz nekem egy csodas kis masinat, amin fut 2 operacios rendszer, tokeletesen hasznalhato multimedias alkalmazasokra es a video kimenete lehetove tesz 1200*900 felbontast, mig a kepernyoje csak 1024*600 felbontast szolgaltat. Egyszoval egy csodalatos kis gep.

A billentyuzete meg eppen hasznalhato habar igenyel nehany ora gepelest, mig az ember megszokja. A hangszorok nagyon erosek, de ugy velem, hogy a beepitett mikrofon nem eleg jo de hasznalhato ha az ember kisse erosebben beszel, netan kozelebb hajol a gephez. A rajtalevo Linux disztribucio teljes mertekben megfelel minden kovetelmenynek es ha a gep gazdajanak nincsenek kulonosebb ohajai akkor nem is erdemes mas operacios rendszert telepitenie. Ami van az pont eleg es hasznalhato.

Tavoli gepre valo becsatlakozashoz tokeletes es maris mehet az igazi munka, mert azert ne akarjunk vele Microsoft Visual C++ project-eket forditani. Egy ilyen gepnek nem az a rendeltetese, hanem sokkal inkabb a sulya es a kezelhetosege amire ezt kihegyeztek.

Mindenkinek csak ajanlani tudom!

Lattam nehany feliratot es hallottam egyet es mast errol a cegrol, de utazni nem utaztam veluk sosem. A napokban azonban olvasom, hogy az erdelyi utasszaliltok szervezete vagy valami hasonlo nevu erdek (?) tomorules, blokadokat akar allitani, mert ez a tarsasag olcsobban es jobb korulmenyek kozott szallitja az utasokat Budapestrol Csikszeredaba. Ez azert mar fura volt.

Domping arakrol beszeltek es meg mit tudom en mit fel nem hoztak mentsegul. Na igy mar erdekelni kezdett a dolog es vartam a hetveget, ugyanis Becsbe utaztunk. A jegy ara 3800 ft oda-vissza es minden foglalast meg tudtam oldani Interneten. Meg a helyeket is lattam, hogy hova fogunk ulni. Ugy ereztem magam, mint mikor Franciaorszagban a TGV-re foglaltam jegyet. Tetszett, de azert gondoltam, majd csak varjuk ki a vasar napjat, ahogy nalunk mondjak Erdelyben. Es kivartuk. Es volt vasar, de meg milyen. Na ezt nevezem szolgaltatasnak. Ez igen. Chapeau mondanak francia barataink, mi meg csak annyit tudtunk mondani, hogy le az osszes kalapokkal de azt tettuk surun.

Kedves utaskisero magyarazta el, hogy hova utazunk, mi fog tortenni az uton es olyan buszba ultunk fel, hogy egyszeruen nem tudtam mit modani. Eleg sok orszagban jartam mar de ilyen buszban meg sosem utaztam. Nem utaztam. Bor ulesek, minden tiszta es kellemes hangulat uralkodott. Nem erezni kolbasz szagot netan egy kis hagymat, mint azt volt egykoron a buszokon, melyekkel fel napokat utaztunk haza Budapestrol Marosvasarhelyre. Ez europai szinvonalu szolgaltatas. Az arakrol nem is beszelve. 3800 ft volt oda vissza. No es persze nem is beszelve, hogy mozit lehetett nezni es aki igenyelte annak kavet es hasonlo fekete zamatos italokat szolgaltak fel. Tobb mit emberi esz, foleg egy kelet europai felfoghat. Es ime egy ujabb pelda, hogy lehet igy is szolgaltatast nyujtani.

Az erdelyi szallitoknak meg sokkal inkabb azon kellene elgondolkodniuk, hogy ok miert nem csinalnak hasonlo minosegu szolgaltatast es kevesbe azon, hogy torlaszokat szervezzenek. De hat ez a konyebb, mert igy megvedhetik az erdekeiket es leven, hogy az erdelyiek mar meg vannak szokva a gyatra korulmenyekkel es a magas arakkal, "jo lesz nekik igy is", nem de? Es meg azt is elerik, hogy a roman kozlekedesi miniszter is megrovasban reszesiti oket. es az engedelyeik bevonasaval fenyegetozik. Nem vagyok miniszteri tanacsado, de javasolnam a tisztelt miniszter urnak, hogy utazzon o is az Orangeways egyik jaratan es meglatja, hogy az utazas lehet elmeny. Nekunk az volt.

Pontossag? Hat bevallom sosem erkeztem meg meg idoben busszal idoben kiveve Japanba, de most ez a ceg bebizonyitotta nekem, hogy lehet pontossagot gyakorolni itt Europaban is. Pontosan akkor erkeztunk meg amikor mondtak es pontosan oda ahova mondtak. Mi kell ennel tobb?

Nem hiszem, hogy Erdelybe valaha is utazni foguk veluk, mert sokkal inkabb repulo parti vagyok es marosvasarhelyi leven, sokkal konyebb repulovel utazni de aki nem tud repulovel utazni, annak csak melegen ajanlom, hogy probalja ki oket es igerem nem fog csalodni. Mi mar tervezunk egy utat Krakkoba es Pragaba. Es a valasztas egyertelmuen OrangeWays.

Aki meg teheti, az vessen egy pillantast az oldalukra: www.orangeways.com
es gyozodjon meg onmaga.


Tudom, fura lesz egy ilyen cim utan egy kedves elmenyrol irni, de azert megis meg fogom probalni. Minap eppen Szent Istvan unnepsegekrol cikkeztem es mit nem hoz a szerencse, Isteni gondviseles, hogy a Szent Istvan bazilika fele iranyitom a ma esti setankat. Az otlet jo, hisz este a templom ki van vilagitva es csodas a latvany es mi tarsul ehhez? Koncert, elo koncert es nem mas, mint az Istvan a kiraly c. produkcio felujitott valtozata. A ter tele es a szinpad meg a bazilika lepcsoi elott. Csodalatos otlet, hatalmas ter es hatalmas tomeg.

Ketsegtelen, hogy nagymertekben az is hozzajarult, hogy kellemes nyar este volt, hatalmas teren, ingyenes belepessel es perzse nem utolso sorban ne feledjuk Istvan a kiraly kerult szinpadra. No es meg valami. Es ez maga a bazilika. Valami csodas parositas volt. Szent Istvan bazilika amolyan patronuskent tekint le nevadojara. Szenzacios otlet volt ott megszervezni.

A koncert a 25 eves kiadas egy felujitott masa de maga a hely teljesen elvarazsolt es magaval ragadott. A diszletek csodalatosak voltak, minden forgott, minden olyan tokeletes volt es persze latni lehetett a rezgest az emberekben. Ne feledjuk, nekunk erdelyieknek meg fontosabb volt, hisz nalunk a rendszervaltas elott ezek tiltott daloknak szamitottak es csak titkon hallgattuk oket egy szoba sarkaban egy regi lemezjatszo sercego hangfalaban.

A mai eloadok, be kell vallanunk kisse messze allnak azoktol akik ezt a darabot beirtak a magyar tortenelembe, lasd Vikidal Gyula, Varga Miklos, Szorenyi Levente, Brody Janos es gondolok mindenkire aki hozzajarult, hogy ez a rock opera letrejojjon. Augusztus 20-an lattam a produkciot de akkor online Interneten es bevallom nagyon kellemetlen erzes fogott el. Igy, hogy lattam a darabot eloben, bevallom sokkal inkabb hatott ram es tetszett. Sok volt a vetes, sok volt a hiba es sajnos Vikidal Koppanyat senki sem tudja felulmulni de azert dicseretre melto volt ezen fiatal szineszek, enekesek, munkassaga is. Gratulalok nekik es remelem, hogy meg lesz alkalmam latni es hallani ezt a nagyszeru zenei, tortenelmi es dramai produkciot.

Ps. De az erdekes resze elmaradt a dolognak. Miert adtam ezt a cimet irasomnak? Fejtegeteseket, esetleges magyarazatokat, talalgatasokat varom nagy erdeklodessel.

A 2nd chance


Mar egy ideje foglalkoztat. Manapsag igencsak idoszeru, mert nem figyelunk egymasra, nagyon enkozpontu lett a Vilag es megis fontos, hogy van lehetoseg egy masodik eselyre vagy sem. Nagyon konnyu valamit elrontani es meg nehezebb ujra epiteni. Felegetni konnyu de epiteni, alkotni mar nem.

Sokat tunodtem a napokban ezen. Ugy erzem, hogy feledni nem lehet de megbocsajtani igen. Nem konnyu, nagyon nem az de megis teljesebbek vagyunk igy, nem de? Gondoljunk a tekozlo fiu esetere, aki elveri apja ra eso hagyatekat es mikor elfogy a penz megter es apja befogadja es oromunnep ragyogja be a hazat. Es a masik testver? O mit csinal? Dolgozik es haragszik az apjara amiert ujra befogadja a tekozlot. Altalaban jomagam is ezen ket ember kozott vivodom. Az apa nagysaga hatartalan "Az pedig monda néki: Fiam, te mindenkor én velem vagy, és mindenem a tiéd! Vígadnod és örülnöd kellene hát, hogy ez a te testvéred meghalt, és feltámadott; és elveszett, és megtaláltatott." Minden szonak hatalmas a sulya de megis, neha nehez, nagyon nehez. Nehez feledni, nehez feldolgozni a serelmeket. Emberek vagyunk, sebezhetok ...

Az a velemenyem, hogy feledni nem szabad es nem kell de kell tudni bocsanatot gyakorolni. Isteni ajandek ez es kell vele elni. Meg kell tudni bocsajtani a Masiknak meg ha nehez is. No persze a megbocsajtas meg nem elegendo ahhoz, hogy a regi allapotokat visszaallitsuk, sot mar sosem lesz ugyanaz de talan meg lehet probalni.

Ps. A kep Edward Coley Burne-Jones munkajat dicseri es a cime: The tree of forgiveness (1882).


Augusztus 19. Az egesz nemzet keszulodik az allamalapito Szent Istvan unnepsegekre. No persze a plebsz nagyresze nem is tudja, hogy mit unnepel, de jo, mert nem kell menni dolgozni es lehet sok helyen sort inni a Duna partjan. Es van air race meg tuzijatek. Mindenki megtalalja a maganak valo elfoglaltsagot. Sokan vagyunk, sokfelek... De most nem is errol, hanem egy nemzeti szimbolumrol szeretnek irni nehany gondolatot.

Erdelyi vagyok es sosem tagadtam es sosem fogom, mint azt teszik sokan akik itt elnek. A multat nem lehet letagadni es nem is kell. Es ha akarjak tudni, akkor arra is buszke vagyok, hogy anyanyelvi szinten beszelem a roman nyelvet.

Egy dolog, megis minden erdelyi magyart bosszant (elnezest kerek azoktol akiket nem), espedig az un. roman tulbuzgosag egyik jelkepe, a haromszinu trikolor. Mindenhova kiaggatjak unnepekkor es ez egyfajta visszatetszest valtott ki sokunkban. Mindig a tulfutottseget lattuk benne, a megalazast es sosem a hazafiassagot. Erdekes modon most Budapest utcain setalgattam es hasonlo dolgokat tapasztaltam. Az unnepre keszulve sokan kiakasztottak a magyar cimeres zaszlot es erdekes modon nem zavart, mert teljesen termeszetesnek veltem, hogy az unnep miatt aggatjak ki. Bevallom oszinten nem a szimbolumok tesznek valakive de talan egyeseket megerosit es ha jomagam nem is hasznalom oket, el tudom fogadni.

Rogvest elgondolkodtam es rajottem, hogy otthon a roman ajku kozosseg is nem azert teszi, mert bosszantani akarja a magyar kissebbseget, hanem azert, mert unnepelni akar es buszke nemzete zaszlajara. Megmosolyogtam a helyzetet es rajottem, hogy ezutan toleransabbnak kell lennem. Es igerem az leszek!

Dear Reader,

Yesterday I got a good idea from an old friend of mine. He told me to put an RSS feed on my site in order to allow a more simple access to my blog. At once, I was worried because I was not really sure if it is possible or not to do it. However, you know how Google is. Everything is possible. By clicking on this link you can subscribe so you will have it in your bookmarks or live bookmarks so you don't have to visit all the time the blog just look about it in your browser for any new entries.

If it does not working, just drop me an e-mail and I will explain it. If you are interested in RSS feeds, just look for this site.


Today was really a full day. Last night I've invited my friends to a party and we went to sleep at 1:00 am, so we've tried to sleep as much as possible. We did it. :-)

Today we visited the Bodies (and how the preparation was going on) and after that we headed to the Sziget. Can you imagine? R.E.M and Goran Bregovic in the same time on different stages. Can you guess my choice? Of course, it was the music which is really close to my soul. I am Hungarian and I am so proud of it but I admit that I have also something in my veins which is balcanic. The music performed by Bregovic is nothing else but rythm and fiever and Balcan. It was something really amazing. No particular show, no particular costumes, no particular scenario. Just music, good music and a lot of people who really enjoyed that music, the styled, the feeling. They performed Ederlezi and the song from the White cat, black cat, and many others know and unknown tracks.

If you have the possibility do not miss a Bregovic concert! It's fantastic!


Yes, indeed. It was somewhere back in time. You know, I am 31 years old and I love Enya. I always did. Somebody had to. However, what happened before the Enya period? That period of my youth was really nothing but heavy metal and Iron Maiden. Of course, some Judas Priest and Twisted Sister also, but mainly it was nothing but Maiden.

It can be quite strange but that period of mine was one of the most exciting one. I was born in a eastern European country where it was impossible to attend such a concert at those time.s So what did we do? We were just listening music on and on . Deep inside we were nothing but rockers thirsty of heavy metal. It was a kind of faith. T-shirts, jeans, chains and rivets and of course long hair to look like real heavy metal fans. That was really some a hell of a time.

I remember my first concert was around in the early '90s and it was a Hungarian heavy metal band OssiaN or it was PokolGeP? Honestly, I do not remember anymore. I just know how excited I was and it was really a lifetime experience. Unfortunately time is passing by and I was attracted to other kind of music (mainly new age) but I never give up listening from time to time old songs from Iron Maiden, Judas Priest, Metallica, Kiss, Van Halen, Helloween and so on. You know, as W. Churchill did in 1940 "...we shall never surrender". So did I with this music.

Yesterday, one of my dreams has come true. I've attended a live concert of Iron Maiden, -my idols- in Budapest, Hungary. It was unbelievable. I was also lucky because I have attended the concert with my best friends, old classmates also eager to listen and play tribute to this great band. A lot of people were gathered on the 0th day of the Sziget Fesztival. I have even seen older guys than me, wearing Iron Maiden t-shirts and so on. It was really something amazing.

I was seeking in my memory but nothing has changed. Maybe the band was 20 year older but nothing else. The guys, the sound, the music, the movement it was like 20 year ago. It was just great. I was really excited about everything. Unbelivable. The cloths were similar. I remember the VHS tapes what we were rolling on and on. Everything it was like 20 years ago.

Can you imagine to see Eddie moving on the stage? I've waited two decades to see this and I have seen with my own eyes.

I think it was another lifetime experience for me and I hope every Iron Maiden fan should meet his/her idols trough such a life concerts. All what I can say is: Thank you Iron Maiden! Maiden is the best. It was the best and it will be the best ever in Time.

Lam-lam, az Internet arcul csapja az informacios tarsadalmat. Ketsegtelen, informacios szuper sztrada, de egyben a mar elevulo jogrendszerunk teljes reformaciojat koveteli. Manapsag az a kozhiedelem el sokakban, hogy a "neten minden szabad". Ennek van reszben igazsagtartalma de masok teljesen atertekelik ezt a tartalmat es az informacio szabadsag eszmejet sajatos celokra hasznaljak, ami igencsak megcsorbitja masok szemelyes szabadsagat es sok esetben igencsak a torveny betuibe utkozik. Gondoljunk csak arra, hogy egy lesifotot felteszunk valakirol egy weboldalra. Nagyon konnyu megtenni es maris egy egesz vilag tud rola. Szabad ilyet csinalni? Etikus? Es ha mar a szabadsagnal tartunk, akkor miert ne tehetnenk meg, hisz ez is lehet egyfajta szemelyes velemeny nyilvanitas. Ha valaki kisse is belegondolt, rogvest rajon, hogy a jelenlegi jogrend igencsak elevalult es uj digitalis es media torvenyekre van szuksegunk, annak erdekeben, hogy az Internet-t kordaba tudjuk tartani es azt "csak" nemes celokra hasznaljuk.

Hajnali 3 ora van nemsokara itt Japanba, de leven, hogy a jet lag miatt nem tudok aludni, igy gondoltam meg megtoldom a jelen irast nehany gondolattal. Mint ma mar tudjuk es tapasztaljuk, futotuzkent terjed az Internet es azaltal minden ami media, beleertve itt mindent, mint pl. dokumentumok, videok, kepek, zenek, filmek, programok.

Programok

Gondolom a legtobb blog olvaso, ahogy azt a statisztikak is mutatjak IE hasznalnak bongeszesre , ami feltetelezi, hogy az illeto gepen Windows operacio rendszer fut, ami sajnos nem ingyenes. Sokan megveszik, sokan nem. Jelentem alasan a gepemen jogtiszta OS fut mivel a gepen ceges tulajdon.

Mi tortenik ha otthon hasznaljak a gepet? Akkor foleg Kelet Europaban es mas kisse elmaradottabb orszagokban sokan nem vasarolnak jogtiszta programokat, hanem lemasoljak azokat es illegalisan hasznaljak. Igen, sajnos ez mar illegalitas. Annak ellenere, hogy Bill Gates bankszamlajat nem igazan zavarja a gyarapodasban, megis torvenytelen amit sokan csinalnak. A programot kifejlesztette valaki, penzt fektetett bele masok meg ellopjak es jogtalanul hasznaljak. Tudom az erv az, hogy draga es a Microsoft meg mar ugy is halalra kereste magat. Sajnos ez meg akkor sem jelenthet jogalapot az illegalis hasznalatra es masolasra. Egyszeruen nem. Ez valakinek a tulajdona mi meg csak ellopjuk. Hasonlo eset a tobbi programmal is. Azokat valaki kifejlesztette ami idot es penzt olelt fel. Nem lehet csak ugy eltulajdonitani. Sokan csak magan celra hasznaljak de sokan meg hasznot is hajtanak belole. Mindketto bun es buntetendo de azert erezni nemi kulonbseget a ket dolog kozott.

Gondoljunk csak bele, azert mi sem orulnenk ha mondjuk a vadonatuj kocsinkat valaki csak ugy eltulajdonitana. Nem de? Azert mi dolgoztunk, mi kuzdottunk es akkor valaki eltulajdonitja. Ez igy nem mukodik. Meg ha az draga es nekunk nincs ra eppen penzunk, hogy azt kifizessuk.

Media (fim es zene)

Lam-lam melegedik a helyzet, mert mig regebb az emberek csak software kalozkodassal foglalkoztak, ma hala a p2p alapon mukodo file cserelo programoknak, hip-hop letolthetunk egy DVD minosegu filmet. No es az minek minosul?

Manapsag a CD es DVD boltok konganak, mivel senki nem teved be, hisz minek is tennek, hat konnyebb letolteni mindent egy masik ugybuzgo netezo szamitogeperol, hisz ez a peer-to-peer lenyege, nem de? A felhasznalok egymas kozott osztjak meg a filmeket. Egy valaki megveszi, digitalizalja, netan a teljes DVD anyagot felteszi es mar indulhat is a letoltes. Ez akar csak a programok es alkalmazasok eseten, lopasnak minosul. Jogtalan hasznalat, vagy nevezzuk aminek akarjuk de torvenytelen. Es itt sem mervado, hogy a mozi palotak nagyon sok penzt kernek egy mozifilmert. A filmet valaki megcsinalta, penzt fektetett bele, altalaban nem is keveset es akkor a felhasznalo nem megy el a moziba, hanem letolti a filmet ingyen (no persze az Internet elofizetesi dijat be kell szamolni) es otthon kenyelmesen megnezni a hazimozi rendszereben annak rendje es modja szerint. Kenyelmesnek kenyelmes, koltseg hatekony csak illegalis, ugyanis a mozifilm forgalmazo azt megvasarolta, gyartotta es egyebek.

Mi a teendo? Hat ez most kerdeses. A cegek probalkoznak mindennel. Perbe fognak embereket, "peldat statualtatnak" (lasd Tanu c. film) Sajnos az esetek nagyreszeben semmi haszna az egesznek. Nemetorszaban nem inditanak senki ellen eljarast akinek a gepen kevesebb, mint 3000 euro osszegu media talalhato. Mas orszagokban is toleransak, ha magan celra tortenik a zene hallgatas, a mozi nezes, akkor szemet hunynak. Masok probaltak az ISP-en bevasalni habar ez sem fair hisz aki nem tolt le az miert fizessen dragabban.
Magyaroszagon is hasonlo szelek fujnak. Erdekes modon a mobil internet szolgaltatok korlatozzak a letoltest ha p2p jelzes szekvenciakat velnek felfedezni. No persze ezt is egyszeru kikerulni last vpn es egyeb ftp alkalmatossaggal de inkabb hagyjuk oket abban a tudatban, hogy a kiepitett rendszeruk megbizhato.

Kovetkeztetes, leven, hogy a civitas becsuletere nem igazan szamithatunk, uj torvenyeket, uj business modelleket kell kitalalnunk annak erdekeben, hogy a szerzoi jogok ne seruljenek.



(To Be Continued)

Minden március 15. örömmel tölt el, hiszen ez minden magyar ünnepe, éljen a trianoni békediktátum előtti vagy utáni területeken, bárhol a nagyvilágban. Az egykori 48-as magyar fiatalok követelései jogosak voltak, és örökérvényűek. Ők hittek! Sajnos, ma már inkább csak a forma maradt, kevésbé a tartalom. Mindenki készül, mindenki mond, és semmi sem történik. Nos, ez az idén sem volt másképp. És ehhez mindannyian értünk. Nagy, pátosszal teli szavakat zengeni oly könnyű, és sok ember bedől a mázos, hazafias szavaknak. Később sajnos mindenki szomorúan rájön, hogy a „víz szalad, a kő marad, a kő marad". És ez a kő az, amivel a magyarságnak, de főleg az erdélyi magyarságnak nap, mint nap szembe kell néznie. Semmi egyéb, csak a kő, az embert próbáló kő. Mikor látunk már virágot és bomló kalászt?

Egyesek autonómia törekvéseikkel állnak elő, mások elkésett populista frázisokat rejtenek diskurzusaikba. Színes és változatos a választék, csak tartalmatlan, utópisztikus és szavahihetetlen. Nem áll szándékomban ítélkezni, hisz mindenki azt mond, amit akar, hiszen mire másra lenne jó a demokrácia? Sajnos, elvben kezdjük jól ismerni ezen intézményrendszer alappilléreit, de alkalmazni már sokkal nehezebben megy. Nem tudjuk a másságot elfogadni, sárral dobálózunk, egymást mocskoljuk. És sosem tudunk együtt gondolkozni, együtt akarni, együtt cselekedni. Amolyan átkozott nemzet vagyunk. Mit vétettünk az Isteneknek, hogy így bánnak velünk?

Végezetül csak egy Nyírő idézetet szeretnék említeni, amiben szerintem megvan a válasz.

„Az a valóság, hogy egymástól felfordulhatunk. Szervezetlenek, szétesettek vagyunk, és csak nyögni tudunk, de cselekedni nem. Csak röpködünk a levegőben. Mindent megmagyarázunk a politikával, gazdasági helyzettel, kisebbségi sorssal, és csak tátjuk a szájunkat a népek országútján. Nem csoda, hogy mindenki megelőz, mindenki letipor... Régi életformáink szétestek, újakat nem tudunk teremteni magunknak, mert hitünk sincs önmagunkban. Hiányzik a saját életünknek az elgondolása, az új életforma, amely ellenállhatatlanul magához kapcsol ezen a földön minden magyart." (Nyírő József, Az én népem, Révai Kiadás, 1935)

Vajda Szilárd, Párizs

Megjegyzes: A jelen irast azert teszem kozze e blogbaN, mivel most veltem felfedezni a Szabadsag c. ujsag hasabjain (2006. marcius 30) es gondoltam igy meg nehanyan hozzajuthatnak.


Nem. Ez nem reklam. Csak aradozni szeretnek egy kortars amerikai irorol, akit azert joggal tarthatunk europainak is, hisz sokat elt Europaban, foleg Anglia adott neki otthont evekig es manapsag is Norfolk-ban el. Es ki is ez az ember? Bill Bryson, Des Moines szulotte. Ha nem tevedek, Iowa allam, de akit jobban erdekel majd csak utana nez pontosan. Egy konyvenek elso mondata ragadott meg igazan:

"I come from Des Moines. Somebody had to".

Lehet masnak ez nem jelen semmit de ez a stilus teljes mertekben egyedi volt szamomra. Es persze jottek a konyvek egyik a masik utan. Altalaban az angol kiadasokat olvastam igy a cimeket is ugy irom de ma mar megtalalni oket magyar nyelven is: Notes from a Big Country, Notes from a Small Island, A Short History of Nearly Everything, Life and Times of The Thunderbolt Kid, Down Under es meg sorolhatnam. Made in America, Neither here nor there. Ha tehetitek olvassatok egy Bryson konyvet es meglatjatok, hogy mindjart mas lesz a vilag szemleletetek.

Mirol ir? Mindenrol? Milyen volt az elete egy kisiskolasnak az 50 evek Amerikajaban, milyen elmeny egy amerikainak bejarni Angliat hatizsakkal, milyen egy amerikainak visszakoltozni sok ev utan Amerikaba es latni, hogy mennyire masok az emberek a tengeren tul vagy netan eppen arrol mosolygunk, hogy hogyan tortenthet meg, hogy Ausztralia miniszterelnoke csak ugy eltunik a habokban es sosem tudni rola tobbet. Aki nem rajong hasonlo uti beszamolokert azoknak sincs minden veszve, mert az egesz vilag szemlelete jelen van a A Short History of Nearly Everything lapjain. Jo olvasast!


Fura. Ha megkerdeznek, hogy mi a XX szazad egyik legnagyobb vivmanya, rogvest ravagom, hogy a TV, hisz orias mertekben megvaltoztatta azt es nem utolso sorban befolyasolja azt. Ketsegtelen a tudomanynak koszonheto minden nemi-nemu fejlodes ide tartozik es van beloluk eleg de megis a TV valami egyedi dolog. Ehhez kezd most felzarkozni nagyon gyors utembe a szamitogep es a ma mar csak vilaghalonak titulalt Internet.

Legutobbi koltozesemkor bucsut kellett mondanom hon szeretett TV keszulekemnek es igy a Naphegyre mar ilyen csoda berendezes nelkul jottem. Radio es szamitogep az van, TV az nincs. Az elso napokban hianyzott, hisz mar megszokasbol is bekapcsolja az ember, hisz "hadd szoljon". A mar jol kialakult taviranyito kapcsolo gombok is hianyoztak es maga a csatorna valtogatas, amibol manapsag ma mar sportot uzunk ha eppen unalmasnak tunik valamelyik musor. Es teltek multak a napok. A TV meg nem hianyzott. Egyaltalan nem. Lassan megtanultam elni nelkule.

No persze ez nem azt jelenti, hogy aszketakent semmilyen hirforrast nem figyeltem de a mozgo csoda kimaradt. Manapsag sok ujsagot olvasok, hirportalokat, radiot hallgatok (a BBC angol es francia adasait) de semmi ami TV. Es az eredemeny ragyogo. Sokkal tobb idom van masra. Nem koti le a figyelmemet, van ido konyveket olvasni, sportolni es minden mas egyebre amit eddig kitoltott a bambulas.

Ugy erzem, hogy nagyon helyesen dontottem es nem is kell az elkovetkezendokben TV keszulek a lakasomba. Igy nem azt kell neznem amit iranyitottan elem raknak hanem azt nezem amit szeretnek es amire kivancsi vagyok. Ezt nevezem en szelektiv media csemegenek. Egeszen jol mukodik.

Erdekes, hogy mikor haza utazom mindig bekapcsolom a TV keszulekemet es erdeklodve figyelem, hogy milyen musorok mennek de mire visszajovok mar nem erdekel. Mas eletforma de nem banom. A vilag meg megy elore TV nelkul is.


Japan [revisited]

Japan. Mit mondhatnek meg? Egy ujabb ut, ujabb elmenyek no es persze kozotte sok es megfeszitett munka. Most nem is annyira helyekrol vagy esemenyekrol szeretnek irni, hanem magukrol a japanokrol es szokasaikrol. Ne varjon senki tolem egy teljes erteku tarsadalmi portret, mert erre csak akkor kerulhetne sor ha tobb evig Japanba elne az ember es teljes mertekig elsajatitana a japan nyelvet. Nem konnyu de nem is lehetetlen. Egy kedves baratom felesege japan tolmacs. Ha neki sikerult, talan masnak is.

Erdekes modon mikor egy europai Keletre utazik, legyen az Japan, Thaifold, Korea, India, stb. mindig azt hiszi, hogy majd ott megtalaja azt, amit keresett. Sokkal inkabb tradicionalis vilagot kepzelnek el, mint amilyenbe csoppennek. Teny es valo, hogy van ra pelda, de nem teljes mertekben jellemzo. Sokkal konyebb egy holgyet megpillantani szariban Indiaban, netan kimonoban Japanba, mint modjuk egy matyo mintas, fejkendos nenit Budapest kozpontjaban. Nagy jelentoseget tulajdonitanak a hagyomanyoknak, melyek szorosan osszefonodnak a vallassal es emiatt sokkal jobban orzik es apoljak oket de ok is fejlodnek (?) es ne gondoljuk, hogy minden japan 6 danos judo mester netan minden indiai ferfi a szerelem istene. De talan tevedek! Sosem lehet tudni....

Es most vagjunk bele. A keves szabadidoben amim akadt, neha beleneztem a japan TV nehany adasaba es annak ellenere, hogy nem ertettem egy hangot sem amit mondanak, megis egeszen erdekes dolgokat fedeztem fel. Nem akarok senkit megserteni, legkevesbe japan tarsainkat de nevetseges amit muvelnek. A nevetseges johet abbol is, hogy mas testbeszedet hasznalnak, mas az intonaciojuk, a kiejtesuk es neha fura hangokat hallatnak, amelyeket mi nem hasznalunk es ezert egeszen furava teszi oket. No de ezek meg csak a hanghatasok. Es elarulom, hogy sok van beloluk....

Sokkal vizualisabbak mint mi es ez lepten nyomon jelenkezik. A csomagolas mesterei. Bemesz egy uzletbe es rogvest elajulsz. Nem tudom mi van a kulonbozo dobozokba, mert sok rajta a kanji de erzed, hogy ezt neked muszaly megvenned, mert ez fontos szamodra. Minden ki van diszitve, minden mozog, minden csillog es villog. Kaprazatos. A kirakatokban fenyek es minden amit el lehet kepzelni. Míg nalunk mindent csodalatos, kaprazatos felmeztelen lanyokkal tarsitanak a nagyobb eladas remenyeben, itt minden rajzfilm figurakkal, babakkal, rajzokkal hozhato osszefuggesbe. Ez europainak ez gyerekes de talan velunk van a baj. No es meg valami. Minden kutyu amit el lehet kepzelni, Japanban van. Mi is lenne veluk ha nem lennenek ezek a csodak. Hordozhato zene felszereles, mobil telefon, ovre akaszthato udito es meg sorolhatnam a vegtelensegig de ezeket latni kell.

Es ha mar vizualitasrol beszelunk. Gondolom nagymertekben az is hozzajarul ehhez, hogy nekik nem 26 betut kell megtanulniuk, mint egy angol kisiskolasnak, hanem annal sokkal tobbet es meg így is kell legalabb 2000 kanji, hogy kepesek legyunk megerteni egy ujsagot. Meg belegondolni is rossz, nem de? Így gondolom sokkal konnyebb kepekben gondolkozni. Ezert is tapasztalhato, hogy Tokyo metroiban az emberek inkabb a telefonjukat bamuljak, ami netezesbol, sms irasbol es jatszasbol all vagy ha nem akkor mangat lapozgatnak. A manga japan rajfilm es ma mar csucsokat dont es minden japan kedvence. A TV tele van veluk, az uzletek tele vannak veluk es gondolom minden japan buszken tekint rajuk es a sajatjanak vallja oket. Manapsag a manga a japan kultura szerves resze.

Na es meg ott van a Kitty effektus ami ma mar vilagmereteket olt. Kitty ha nem tevedek a 70 evek talalmanya es azota minden elkepzelhetot csinalnak belole. Mit is mondhatnek meg? Talan mindekinek el kellene mennie es megtapasztalnia onmaga mindezt a konglomeraciot ami a tradicio es az uj otvozetebol fakad. Fura, gyerekes, mas, de egy kedves tanarom azt tanitottam nekem, hogy csak úgy leszek igazi europai ha nyitott szemmel jarok es latok es kepes vagyok elfogadni a massagot. Es buszke vagyok, hogy europainak vallhatom magam meg ha sokszor balkaninak is titulalnak.

Bulgaria roviden

Mar nagyon keso van es holnap amerikai meg japan ugyfelekkel kell lennem, igy nagyon gyors leszek. Bulgaria. Mit is mondhatnek. Balkan es kesz. Amolyan otthoni feeling lett urra rajtam lepten nyomon. Persze ezzel semmi gond nincs sot, neha egeszen kellemes erzes volt. Latszik az embereken, hogy segitokeszek es baratsagosak es jokedvuek. Ennek ellenere meg csak hirbol hasonlitanak egy EUs orszaghoz es sajnos egyhamar nem is fognak.

A tengerpartjuk kiepuloben van de perspektivikus, a konyhajuk kituno, a boraik jok habar ittam rossz bort is es a kiszolgalas meg pompas. Nagyin kellemesen ereztem magam ebben a balkani orszagban es ha tehetem meg meg fogom latogatni.


Gondolom kisse mindenki elgondolkodott a cimen, hisz nem mindegy, hogy ki a kritika targya es ki a kritikus. Fiatalokrol szerentek irni. Pentek este van es a Moricz Zsigmond Korteren akadt dolgom es gondoltam ha mar itt vagyok akkor elsetalhatok kutatoi karrierem kezdetet dedelgeto intezmenyemhez. Igy hat az ELTE fele vettem az utam.

Mar utban arra fele ereztem, hogy valami nincs rendjen. Az utcak tele fiatalokkal (18 ev alattiakrol beszelek) kezukben italos uvegek, hangoskodnak, ruhazatukkal es viselkedesukkel is egyarant probaljak magukra iranyitani minden jarokelo figyelmet. Az elso gondolat ami felvillan, hogy hogyan jutnak ezek a kiskoruak alkoholhoz, hisz torveny van ra, hogy nem adhatnak kiskoruaknak semmilyen nemu szeszes italt. Es megis, minden gyerek kezeben hatalmas boros uveg lapul, netan dobozos sor. Jomagam is betoppanok egy uzletbe de mig en beerem egy Mars csokoladeval addig fiatalabb tarsaim igencsak az italos pult korul olalkodnak es vegul nagy hangosan eldontik, hogy 2 uveg "piat" vesznek es kulon fizetik, mert igy sikerult osszegyujteni a penzt ra. Az elado szova teszi, hogy a kora kisse nem stimmel de vegul is a fiatalember kisetal nagy diadalittasan az uzletbol es ket uveg boldog tulajdonosa.

Lassan setalok, igy lehetosegem van sok fiatalt szemugyre venni. Ertelem nem igazan csillog a szemukben, ekszerek, festek es furabbnal furabb oltozetek annal inkabb. Manapsag ez a csillogas. Az en idomben meg azzal dicsekedtunk, hogy ilyen vagy olyan versenyen nyertunk dijat. Ma mar sokkal inkabb azzal hivjak fel a fiatalok egymasra a figyelmet, hogy ki vannak festve, a lanyok haja ezer es ezer szinu, mindenki cigarettazik es a telefonjat babralja. Hat nem mondom, ez is valami de erdekes modon legutobbi csak a kulsosegeken alapszik. Vagyis nagy emberi ertek nem szuksegeltetik, hanem minden egyszeruen penz kerdesre redukalodik. Ha van penzed es a szuleid eleg lazak (szlengel elve cool-ak) akkor barmi lehetseges. Festet haj, kormok, villogo telefon es "divatos" ruhazat.

A ruhazat, nagyjabol street cipobol all, feliratos polok tomkelege es sokak sapkat viselnek. A lanyok nagyreszt festett hajjal viritanak es ki vannak festve, hogy neha megijedtem en magam is habar eleg sok dolgot lattam es tapasztaltam a ropke 30 evem alatt. De lehet velem van a baj es nem veluk. En lettem maradi igy 30 folott. Talan igen, talan nem?

Nem akarom hasonlitani a mai fiatalokat hisz mas idok jarnak manapsag, mas szelek fujnak de megis valamihez viszonyitanom kell. Regebb nem lehetett ennyi italozo fiatalt latni az utcakon. Lam lam demokracia. Orwell vilagaban ez lehetettlen lett volna de ma mar eluztuk mindazt ami korlatokat allit es ma csak siman elunk es gyakoroljuk a jogainkat. Kotelezettsegrol nem igazan merek beszelni, mert rogvest maradinak titulalnak.

Kerdem en, mi lesz ezekbol a fiatalokbol 5-10 ev mulva? Sikeresen tudnak majd integralodni a tarsadalomba es annak integrans reszeve vallni vagy folytatjak ezt az eletformat amit most oly nagy szakertelemmel muvelnek. Nem tudom, megvalik 10 ev mulva, hogy kiket kell majd az egyetemen tanitanom, kik fogjak vezetni az orszagot es merre haladunk majd?!

Ha kritikus szemmel nezem oket, es tisztelet a kivetel, ok a holnap Beatman-jei a nagyvarosi millieu-ben.....




Sakura


Gondolom mindenkinek furan hangzik ez a japan elnevezes pedig nem az. Valami kellemes dolgot takar, espedig a cseresznyefa viragzast. Mar sokat hallottam rola de most a ket szememmel gyonyorkodhettem benne. Persze nalunk is van tavasz unnepe es nyar unnep is, mikor kalaszba szokken a buza de ez azert mas. Egy europainak mindenkeppen mas. A francia impresszionistak lett volna mit fessenek, nem csak a tengert es a kerteket, hanem ezeket a fakat melyek viragaikkal elhalmozzak a teljes japan sziget csoportot.

Mit is kell tudni errol az unneprol. A cseresznye, mely Japanban viragzik marcius vegen, aprilis elejen honos a Himalaja siksagain, eszak Indiaban, es Kinaban is. Sot mi tobb, valoszinu, hogy japan honfitarsaink ezt a szokast adaz ellensegeiktol a kinaiaktol tanultak. A hanami biztositotta az uralkodo retegnek, hogy csodaljak a viragokat. Igy kerulnek eloszor plantalasra Kyoto kornyeken a cseresznyefak.

Erdekes, hogy Okinawa szigeten mar januarban kezd viragozni es igy jut el marcius kozepere Tokyo es Kyoto kornyekere majd halad vegig a teljes szigeten es nehany het mulva Hokkaido lakosait orvendezteti meg. A Japan Meteorologia Szolgalat minden evben megjelentet egy prognozist, hogy mikor lehet az egyes teruleteken hanami-t unnepelni. Altalaban minden iskola udvaran megtalalhato akarcsak a kozepuletek kertjeiben es a parkokban is szazaval orvendeztetik meg az arra setalokat. Valami elkepeszto amint a fakrol csak ugy omlik a rozsaszin virag. Szazaval, ezrevel, megszamlalhatatlanul.

Mit is szimbolizal? A kinaiaknal noi szepseget mig a japanoknal az elet ciklusat es megallithatatlan voltat jelkepezi. Viragzas, kibontakozas majd gyors elmulas. A II. Vilaghaboru alatt arra volt hivatott, hogy segitse a katonakat abban, hogy aldozatot hozzanak a hazaert. Erdekes modon amolyan felsegjelkent is hasznaltak a kolonialis idokben. Ezert Seoul-ban azzal emlekeztek a japan uralom aloli 50 eves felszabadulasra, hogy kivagtak minden cseresznyefat a Gyeongbok Palota kornyeken.




Ilyenkor Japanban mar csodalatos ido van es az emberek parkokban ulnek, a cseresznyefak alatt es beszelgetnek es esznek es csodaljak a termezset nyujotta varazst. Nehany kepet sikerult nekem is lencsevegre kapnom de az igazi elmenyt azt magamban hordozom es velem is maradnak az idok vegezeteig.

Falling down

Gondolom azt sokan tudjatok, hogy van nehany atrepult kilometer a hatam mogott de ami most volt az kisse atlepett a hataron. Parizsbol Japanba tartva, a Japan tenger folott egyszerre csak szabadesesnek indult a hatalmas Boeing 777. Minden volt csak kellemes nem. Gondolom aki mar repult tudja, hogy milyen erzes amikor "huppan" egy kicsit a gep. No itt kisse nagy "huppanasok voltak. Lett is riadalom rogvest. Ez abban nyilvanult meg, hogy 10-20 m zuhansz anelkul, hogy erezned, hogy van kontrol a gepben. A legiutas kiserok es kapkodtak, fogozkodtak ahova csak tudtak de nem volt konnyu talpon maradni. Az egesz gond nehany percig tartott de nem volt egy kellemes elmeny. Talan masoknak nem lesz benne reszuk.


Motto: To be or not to be married?

Olvasva a Nepujsag hasabjain megjeleno, a hazassag intezmenyevel kapcsolatos velemenyeket, gondoltam jomagam is billentyuzetet ragadok es lejegyzek nehany ropke gondolatot. Az allaspontok, melyek a hazassag fontossaga korul fonodnak, igencsak szeles koru spektrumot olelnek fel es mindenkinek igaza van es megsem. Roviden ez annyit tesz, hogy ez a kerdes nem irhato le Bool fele logikaval, hanem a feher es fekete kozott sok a szurke, az atlathatatlan, a megfoghatatlan. Igen, sajnos a hazassag ilyen dolog. Sok benne az ismeretlen.

Gondolom a hazassag partiak, meg ha sokan nem is tudatosan de legfokeppen Bibliai indittatast latnak a hazassag intezmenyeben es annak fontossagaban. Errol tanuskodik az alabbi Isteni intelem is: "Tisztesseges minden tekintetben a hazassag es a szeplotelen hazasagy; a paraznakat pedig es a hazassagrontokat megíteli az Isten" (Zsid 13,4). Sokunk igy nott fel es valljuk be, hatranyos, sokszor igencsak botranyos volt apa nelkul felnoni, netan anya nelkul nevelkedni. Tetszett, nem tetszett, ez volt! Masra gondolni sem mertek az emberek. A csalad ketsegtelen az a csodas tarsadalmi forma, mely eddig vitte elore a vilagot. Ma azonban mar uj szelek jarnak, az egyhaz szerepe egyre inkabb hatterbe szorul es a liberalis, piacgazdasagra epulo rendszerek bizonyulnak eletkepesebbnek. Amolyan modern kori darwinizmus ez, ha szabad igy fogalmaznom. Ma mar sokkal inkabb biologiai egyedekrol beszelunk, mintsem anyarol es aparol. Bizonyos szempontokbol degeneralodasnak ertekelhetnenk hisz ma mar annyira enkozpontuva valt a vilag, hogy a csalad mitsem szamit csak az erdekek es az oncel az, ami vezerel. Ha a tarsadalmat, mint egy onszervezo rendszert vizsgaljuk, akkor akar meg is kaphatjuk a magyarazatot erre a jelensegre. Minden fizikai rendszer torekszik stabil allapotba kerulni es ez akar egy lehetseges megoldaskent jelentkezhet a stabil allapot eleresere.

Ezert tapasztalni ma, hogy az utobbi evekben az EU orszagaiban kotott minden 10 hazassagbol 7 valassal vegzodik. Ennek ellenere meg ma is megbelyegezettnek tekintunk egy elvalt not es tarsadalmi statuszat ezaltal alabecsuljuk. Erdekes modon ez a ferfiakra nem ervenyes. Ha az Isteni rendeleseket vesszuk alapul, akkor egy esetleges valas mindket resztvevoje azonos mertekben hibas: "A ki elbocsatja feleseget es mast vesz el, hazassagtorest kovet el az ellen. Ha pedig a feleseg hagyja el a ferjet es massal kel egybe, hazzasagtorest kovet el." (Mk 10,11-12).

Tegyuk felre most egy kicsit az erkolcsosseget es vizsgaljuk a jelenseget annak csak pragmatikus oldalarol. Ketsegtelen, hogy nyert ugyuk van azoknak, akik azt gondoljak, hogy a hazassag elott egyutt akarnak elni, hogy igencsak megtapasztaljak azt, amit egy esetleges hazassag hozhat: szerelmet, vidamsagot, banatot, oromot, konnyet, nehezsegeket es mindent mast, amivel naponta meg kell kuzdenie egy csaladnak. No persze sok esetben eles dontesek ele kerulnek a kapcsolatban levok. Sok esetben kiderul, es ez latszik korvonalazodni a leirtakban is, hogy bizony nem is igazan talalnak, masok meg igy jonnek ra, hogy oket "az Isten is egymasnak teremtette". Ennek ellenere, tudnak elni hazassag nelkul is. Jol, rosszul, erkolcsosen, erkolcstelenul, ki tudna megmondani? Nem egy torvenyes hazassaglevel fogja eldonteni, hogy jo egy hazassag vagy nem. Altalaban ez inditja el a folyamatot, miszerint "most mar hazasok vagyunk, ember es Isten szine elott es jo kenyelmesen hatra is dolhetunk, mert most mar ugy is mukodik a dolog ha akarjuk ha nem". Ilyenkor mar kevesebbet teszunk a masikert, a kapcsolatert, a csaladert. Ez amolyan albiztonsag ami kell mindenkinek. Erdekes modon, a nok vagynak ra jobban, gondolom ugy tarsadalmi statuszuk elismerese, mint anyagi biztonsaguk valamilyen merteku konszolidacioja erdekeben. Rendben. Mi van ha megsem mukodik a hazassag, ilyen vagy amolyan okok miatt. Nyomoritsunk meg ket embert, netalan gyerekeket is, csak azert, mert a papir "osszekot"? Ezt senki sem varhatja el tolunk. Szabad akarattal rendelkezunk es azt tesszuk amit helyesnek itelunk. Iteleteink jogalapjaul az ertekrendszerunk szolgal es a lelkiismeretunk.

No persze az is megfordulhat a fejunkben, hogy miert jutott ket ember oda, hogy mar nem szeretik egymast, semmi kozos nincs az eletukben es nem akarnak tobbet egyutt elni. Szentul meg vagyok gyozodve, hogy mikor ket ember Isten es ember szine elott fogadalmat tesz egymasnak, mint hazastarsak, nem azert teszik, hogy nehany honap vagy ev mulva a torvenyszeken kossenek ki. Es megis megtortenik. Miert? Amolyan paradoxon ize van a dolognak, habar egy dolgot nem veszunk figyelembe. Emberek vagyunk es valtozunk. A kozos celok, a kozos almok neha letunnek, ujabbak lepnek szinre es lehet, hogy abban mar nincs helye a masiknak es lam maris egy valas kellos kozepeben talaljuk magunkat. Es mi tortenik ekkor? Egy kellemetlen jogi procedura ami igencsak megviseli az egesz csaladot. Legfokeppen az anyagi javak elosztasa kepes kihozni az emberekbol, mindent ami nem emberi. Sajnos ezek vagyunk mi emberek, gyarlok es bunosok. El kell fogadjuk onmagunkat. Es mindez megelozheto, ha a feleket nem koti jogilag semmilyen szerzodes, mint pl. egy hazassag vagy elettarsi szerzodes, ami igencsak kezd divatos lenni ma foleg nyugat europai orszagokban. No persze ez azert ennel komplikaltabb kerdeskor, hisz mi lesz a gyerekkel, ki viseli es mily mertekben gondjat, mi van a javakkal melyeket kozosen szereztek a felek es meg sorolhatnam a vegelathatatlan kerdes ozont.

Jo ez? Kell ez? Hatekony? Erkolcsos? A tapasztalat azt mutatja, hogy igen, jo, hatekony es leven, hogy az emberek igenybe veszik arra is enged kovetkeztetni, hogy van ra szukseg. Erkolcsos? Nos erre a kerdesre mindenki maga kell megtalalja a valaszt. Ez ra van bizva az egyedre es a dontest onmaganak kell meghoznia. Ketsegtelen, Bibliai ertelemben nem az, es bunnek minosul de ennek ellenere ugy erzem, hogy lehet elni hazassag nelkul, felve az Istent es teljes koru tagjai lenni a jelen tarsadalomnak. Igen, emberek vagyunk, valtozunk es meg kell tanulnunk elfogadni a valtozasokat.

Es hogyan tovabb? Isten adta vagy masok szerint a termeszet adta jogainknal fogva kepesek vagyunk szabadon gondolkodni, szabadon elni es onmagunk donteseinket meghozni es ervenyesiteni. A dontes a tied kedves Olvaso!