A replika jogan


Elmult a Karacsony es most sikerult nekem is egy kis idot szakitanom az irasra. Ez egy tartozas egy regebbi beszelgetes kapcsan. Egy kedves ismerosom nem ertett velem egyet azokrol melyeket a szavazasrol irtam, igy gondoltam irok nehany sort ez ugyben.

Ezert jo kicserelni a velemenyeket, mert igy az embernek lehetosege van latni azt, hogy masok hogyan velekednek hasonlo dolgokrol es ilyenkor derul csak ki igazan, hogy milyen kulonbozoen gondolkodunk. Legutobb a szavazasrol irtam es buzditottam, hogy mindenki menjen el szavazni, es ne maradjon el a szavazastol. Szerintem az emberek nagyresze ki van abrandulva a politikusainkbol. Joggal. Ezt a fejezetet nem is akarom most taglalni, mert teljes csalad regenyt irhatnank belole.

Ma mar tudjuk mi az eredmeny. A magyar kepviselok ellenzekbe szorultak es egeszen erdekes tobbsegi kormany koalicio alakult ket regi rivalis reszvetelevel de a hatalom mamora bizony sok kompromisszumra kepes. A magyarsag kepviseloi most fizetik annak a tobbszinu politikajuknak az arat melyet evek ota csinalnak. Meg is ertem, hogy nem kerultek kormanyra. Szanalmas volt a magyarazkodas, de valamit elo kellett halaszni es magyarazni es ehhez meg nagyon ertunk meg ha kisse nehezen is megy a magyarazkodas, es sok benne az "aaaaaa" de magyarazni azt tudunk. De ne is errol beszeljunk.

A szavazas a demokracia egyik alappillere es mar az Agora-n is jelenkezett. Itt mindenkinek alkotmanyos joga, hogy vezetoirol szavazzon es ebben ne befolyasoljak. Szabad akaratabol dontson arrol, hogy ot ki kepviselje. No persze az onosen kikialtott kepviselok mibenlete hagy nemi kivannivalot, de ez mar megint mas iras lenne.

Erdekes modon hajlamosak vagyunk, hogy ha sarokba szoritanak eloallunk es koveteljuk a jogainkat es demokraciat emlegetunk. A szavazas egy ilyen jog es megsem elunk vele. Fura, nem de? Alkotmany biztositotta jog es megsem koveteljuk, sot mikor szavazni kell, mar mela undorral gondolunk ra. Fiatal demokraciaban elunk, nem is igazan tudjuk mit kezdjunk vele. A kommunizmusban is lehetett szavazni de ott a szavazat tenyleg nem szamitott, mert Ceausescu elvtars mindig hatalmas elonnyel nyert. Na ez azert ma mar nem igy van. Ha hinni tudunk a partatlan valaszto bizottsagoknak, akkor a szavazat szamlalas tenyleg azt tukrozi, amit az emberek szavaztak. Csalas mindenhol van, de atlagban szerintem a szavazas becsuletes dolog es a nep akaratat tukrozi.

Azzal, hogy elmegyunk szavazni azt bizonyitja, hogy eleget tettunk allampolgari kotelessegunknek es szavazatunkkkal hozzajarulunk egy jobb jovo epitesehez. No persze politikusaink, eloljaroink sokszor igencsak nem oda valo szemelyek es nem ugy kepviselik az erdekeinket ahogy szeretnenk, de hat, mint azt irtam elobb is, a kepviseloinket sajnos nem direkt modon valasztjuk, habar a nevreszolo szavazas most is igencsak ereztette a kulonbozo szemelyek irant erzett szimpatiakat. Ez is a hosszu utnak a demokraciahoz vezeto egyik allomasa, es remelem, hogy elobb-utobb Romania is teljesen demokratikus allamma valtozhat.

Ha valaki nem akar valakire voksolni, akkor ezt is kifejezheti, azzal, hogy ervenytelen szavazocedulat dob az urnaba. Ez lehet olyan cedula amelyen sehol sincs pecset de a biztonsag kedveert javaslom, hogy jo ovodas modjara, pecseteljek ossze a szavazocedulat igy biztosak lehetunk, hogy senki nem el vissza johiszemusegunkkel.

Az ervenytelen szavazocedula azt mutatja, hogy az embereket erdekli az orszag sorsanak alakulasa, de sajnos egy part sem tudja nyujtani azt, amire a szavazonak szuksege van. Azzal, hogy tavol maradunk a szavazattol, nem dontheto el, hogy milyen akarat vezerel. Nem tudtunk elmenni, mert eppen elmentunk kirandulni, nem mentunk el, mert megcsomoroltunk a politikatol, egy politikai part es kepviselo sem erdemes arra, hogy bizalmunkkal kituntessuk, stb. A tartozkodas sosem ad megoldast. Lehet, hogy ideig oraig megoldja a problemat de elobb-utobb mindenkinek el kell dontenie, hogy mit akar.

2 Comments:

  1. Noricska said...
    hiaba...
    meg mindig nem ertek egyet az ervenytelen szavazatokkal
    az ervenytelen szavazat nem jut el senkihez es nem valtoztat meg semmit
    sehol nem lattam meg ugy irva eredmenyt,hogy az rmdsz kapott huszezer igent huszezer nem es huszezer ervenytelen szavazatot....gondoljuk csak tovabb
    es az rmdsz elgondolkodik,hogy vajon miert kapott ennyi ervenytelent...ez biztos valamifele jelzes az emberek reszerol,hmmm...na ne ;-)))

    en amugyis teljesen mas hovatartozast kepviselek es kimondottan nem is erdekel ki mikor kire hany ervenytelen szavazatot ad le
    Johann Stan said...
    A szavazas velemenyem szerint alapveto pillere a demokracianak. Teljesen egyetertek azzal, hogy abban az esetben is, ha nincs megfelelo szemely akire szavazol, megis elmesz. Ezt azt jelenti, hogy reszt veszel a tarsadalom epiteseben.
    Teljesen mas az, hogy elmegy 70% szazalek szavazni, ebbol 40% ervenyes, a tobbi ervenytelen, vagy pedig ha elmegy csak 40%. A ketto kozott a kulonbseg az, hogy a masodik esetben a nepesseg reszt vesz a allam mukodeseben, a masodik esetben pedig 60%at abszolut nem erdekli mi tortenik.

Post a Comment