Az utobbi idoben eleg sok idot voltam elutazva es leven, hogy ilyenkor nem kell napi gondokkal foglalkoznia az embernek, mi mast is tehetne azonkivul, hogy Csaszari Palotat latogat Tokyo sziveben, hat mi mast is, mint gondolkodni. Igen, ezen nemes feladat muvelheto anelkul, hogy kulonosebb erofeszitesre adnank a fejunket. No persze meg annyit azert hozza kell tennem, hogy 10.000 km tavolsagban az embernek igencsak sok otlete tamad es igencsak nehez a tavolsaggal felvenni a versenyt.

Hianyzik a csalad, az emberek, a baratok, az ismerosok hisz ne feledjunk a Japan Szigetek messze vannak Europatol sot meg annal is messzebb Marosvasarhelytol. 14 eve nem elek otthon es jarom a vilagot es utazom a vilag kulonbozo reszeibe, megis sosem tudom feledni az otthont. Mindig ott van velem es megis hianyzik. Felhokarcolok es csodalatos kertek kozepen is mindig nosztalgiaval gondolok azokra a mar 30-40 eve felpitett tombhazakra ahol gyerekeskedtem, ahol minden szurke es sivar es keves benne a remeny de megis az a mienk. Az enyem, a tied es azoke akik benne laknak es probalnak kiutat talalni belole es meglatni az alagut vegen a fenyt.

No persze ez ugy hangzott, hogy mindenki aki Marosvasarhelyen el az nyomorult. Nem igy van. Ott is emberek elnek, bajokkal es oromokkel es banatokkal es mindazzal amivel az Elet jar.

De visszaterve a gondolkodas "feletebb nemes voltara" (lasd Kriza) probaltam megerti gy dolgot. Emberi viselkedesrol van szo elorebocsajtom. Miert viselkedunk igy es miert ilyenek a megnyilvanulasaink? Sokan vagyunk, sokfelek. Mindenikunk maskeppen latja a vilagot es annak reszeseit es mas a kommunikacios kezsegunk is es barmit mondanank ,azt mindenki maskeppen erti. Jovo heten eppen nekem is egy hasonlo dologrol kell meggyoznom egy bizottsagot, espedig arrol, hogy miert nehez az emberi kezirast felismerni. No de terjunk vissza a viselkedesre.

Sok embert ismerek, sok helyen megfordultam es sok mindent lattam es hallottam. ezalatt a nehany ev alatt. Probaltam es probalom szuntelen megerteni es felfogni a vilag torteneseit es ha valami nem tiszta akkor megprobalok tenni erte. Sajnos most nem tudok habar szeretnek. Szeretnem megerteni, hogy egyesek miert viselkednek igy vagy ugy. No persze ha meg azt is hozza teszem, hogy nem logikus akkor mar el is arultam magam. Espedig legjobb belatasom szerint nem igy kellene tortenjenek bizonyos dolgok es megis. No persze nem vagyunk egyszeru deduktiv rendszerek, emberek vagyunk, lelegzunk, gondolkodunk, erzunk, akarunk de akkor is. Sok mindent sikerult megoldanom az eletben, es ezt megsem sikerul. Miert? Nem tudom. Bevallom nagyon szeretnem megoldani de egyszeruen mar kifogytam a magyarazatokbol. Nincs tobb!

Igyekezetemben, megis talaltam valamit, ami segithet. Espedig ezt: " Gondolkodom, hogy ezt megerthessem, de nehez dolog ez szemeimben". Valaki segitsen megertenem, mert egyedul mar nem tudom. Van ra megoldas tudom de egyutt kell gondolkodnunk. Tudunk egyutt gondolkodni? Kepesek vagyunk ra? Akarunk egyutt gondolkodni? A valasz odaat van.


3 Comments:

  1. Johann Stan said...
    Sok sikert kivanok a "meggyozeshez"!
    Anonymous said...
    ez eleg zavarosra sikeredett
    Unknown said...
    Szilard akar hanyszor olvasom irasaidat, magamat latom benne. Sokat tunodtem azzon en is, hogy barhova is utazok a vilag barmilyen tajara, megis eszemben jut az a hely ahol felnottunk. Szurke, semmit mondo tomhazak; furcsa gondolkodasu emberek, ures lelekek es anyagi elvu gondolkodasu emberek de valami hianyzik "Marosvasarhely" vagyom haza asztan par nap utan vagyom el es telnek az evek es valtozatlan iranta erzesem szivemben... Nagyon jok az irasaid Szilarad igazan ...sok sikert tovabbiakban .. Udv Melinda

Post a Comment