Lam-lam, az Internet arcul csapja az informacios tarsadalmat. Ketsegtelen, informacios szuper sztrada, de egyben a mar elevulo jogrendszerunk teljes reformaciojat koveteli. Manapsag az a kozhiedelem el sokakban, hogy a "neten minden szabad". Ennek van reszben igazsagtartalma de masok teljesen atertekelik ezt a tartalmat es az informacio szabadsag eszmejet sajatos celokra hasznaljak, ami igencsak megcsorbitja masok szemelyes szabadsagat es sok esetben igencsak a torveny betuibe utkozik. Gondoljunk csak arra, hogy egy lesifotot felteszunk valakirol egy weboldalra. Nagyon konnyu megtenni es maris egy egesz vilag tud rola. Szabad ilyet csinalni? Etikus? Es ha mar a szabadsagnal tartunk, akkor miert ne tehetnenk meg, hisz ez is lehet egyfajta szemelyes velemeny nyilvanitas. Ha valaki kisse is belegondolt, rogvest rajon, hogy a jelenlegi jogrend igencsak elevalult es uj digitalis es media torvenyekre van szuksegunk, annak erdekeben, hogy az Internet-t kordaba tudjuk tartani es azt "csak" nemes celokra hasznaljuk.

Hajnali 3 ora van nemsokara itt Japanba, de leven, hogy a jet lag miatt nem tudok aludni, igy gondoltam meg megtoldom a jelen irast nehany gondolattal. Mint ma mar tudjuk es tapasztaljuk, futotuzkent terjed az Internet es azaltal minden ami media, beleertve itt mindent, mint pl. dokumentumok, videok, kepek, zenek, filmek, programok.

Programok

Gondolom a legtobb blog olvaso, ahogy azt a statisztikak is mutatjak IE hasznalnak bongeszesre , ami feltetelezi, hogy az illeto gepen Windows operacio rendszer fut, ami sajnos nem ingyenes. Sokan megveszik, sokan nem. Jelentem alasan a gepemen jogtiszta OS fut mivel a gepen ceges tulajdon.

Mi tortenik ha otthon hasznaljak a gepet? Akkor foleg Kelet Europaban es mas kisse elmaradottabb orszagokban sokan nem vasarolnak jogtiszta programokat, hanem lemasoljak azokat es illegalisan hasznaljak. Igen, sajnos ez mar illegalitas. Annak ellenere, hogy Bill Gates bankszamlajat nem igazan zavarja a gyarapodasban, megis torvenytelen amit sokan csinalnak. A programot kifejlesztette valaki, penzt fektetett bele masok meg ellopjak es jogtalanul hasznaljak. Tudom az erv az, hogy draga es a Microsoft meg mar ugy is halalra kereste magat. Sajnos ez meg akkor sem jelenthet jogalapot az illegalis hasznalatra es masolasra. Egyszeruen nem. Ez valakinek a tulajdona mi meg csak ellopjuk. Hasonlo eset a tobbi programmal is. Azokat valaki kifejlesztette ami idot es penzt olelt fel. Nem lehet csak ugy eltulajdonitani. Sokan csak magan celra hasznaljak de sokan meg hasznot is hajtanak belole. Mindketto bun es buntetendo de azert erezni nemi kulonbseget a ket dolog kozott.

Gondoljunk csak bele, azert mi sem orulnenk ha mondjuk a vadonatuj kocsinkat valaki csak ugy eltulajdonitana. Nem de? Azert mi dolgoztunk, mi kuzdottunk es akkor valaki eltulajdonitja. Ez igy nem mukodik. Meg ha az draga es nekunk nincs ra eppen penzunk, hogy azt kifizessuk.

Media (fim es zene)

Lam-lam melegedik a helyzet, mert mig regebb az emberek csak software kalozkodassal foglalkoztak, ma hala a p2p alapon mukodo file cserelo programoknak, hip-hop letolthetunk egy DVD minosegu filmet. No es az minek minosul?

Manapsag a CD es DVD boltok konganak, mivel senki nem teved be, hisz minek is tennek, hat konnyebb letolteni mindent egy masik ugybuzgo netezo szamitogeperol, hisz ez a peer-to-peer lenyege, nem de? A felhasznalok egymas kozott osztjak meg a filmeket. Egy valaki megveszi, digitalizalja, netan a teljes DVD anyagot felteszi es mar indulhat is a letoltes. Ez akar csak a programok es alkalmazasok eseten, lopasnak minosul. Jogtalan hasznalat, vagy nevezzuk aminek akarjuk de torvenytelen. Es itt sem mervado, hogy a mozi palotak nagyon sok penzt kernek egy mozifilmert. A filmet valaki megcsinalta, penzt fektetett bele, altalaban nem is keveset es akkor a felhasznalo nem megy el a moziba, hanem letolti a filmet ingyen (no persze az Internet elofizetesi dijat be kell szamolni) es otthon kenyelmesen megnezni a hazimozi rendszereben annak rendje es modja szerint. Kenyelmesnek kenyelmes, koltseg hatekony csak illegalis, ugyanis a mozifilm forgalmazo azt megvasarolta, gyartotta es egyebek.

Mi a teendo? Hat ez most kerdeses. A cegek probalkoznak mindennel. Perbe fognak embereket, "peldat statualtatnak" (lasd Tanu c. film) Sajnos az esetek nagyreszeben semmi haszna az egesznek. Nemetorszaban nem inditanak senki ellen eljarast akinek a gepen kevesebb, mint 3000 euro osszegu media talalhato. Mas orszagokban is toleransak, ha magan celra tortenik a zene hallgatas, a mozi nezes, akkor szemet hunynak. Masok probaltak az ISP-en bevasalni habar ez sem fair hisz aki nem tolt le az miert fizessen dragabban.
Magyaroszagon is hasonlo szelek fujnak. Erdekes modon a mobil internet szolgaltatok korlatozzak a letoltest ha p2p jelzes szekvenciakat velnek felfedezni. No persze ezt is egyszeru kikerulni last vpn es egyeb ftp alkalmatossaggal de inkabb hagyjuk oket abban a tudatban, hogy a kiepitett rendszeruk megbizhato.

Kovetkeztetes, leven, hogy a civitas becsuletere nem igazan szamithatunk, uj torvenyeket, uj business modelleket kell kitalalnunk annak erdekeben, hogy a szerzoi jogok ne seruljenek.



(To Be Continued)

1 Comment:

  1. Johann Stan said...
    Egyetertek a gondolatmenettel. Az informatika azt gondolom hasonlithato a festeszethez. Ugy, ahogy peldaul egy Van Gogh kepet meg lehet orakig csodalni, egy informatikai programot is. Egyreszt, mivel nem hagy cserben es felhasznalobarat. Viszont ezert idot es energiat kell bele fektetni. Ezt pedig meg kell becsulni. Mindenki idejet es energiajat, amit azert fektet be, hogy masok munkajat konyebbe tegye. Azt gondolom a szerzoi jog tiszteletben tartasa egyfajta moralis kerdes kell legyen. Egyszeruen hozzatartozik egy fejlett szolgaltatasokon alapulo tarsadalom mindennapjaihoz.

Post a Comment