Tudom, fura lesz egy ilyen cim utan egy kedves elmenyrol irni, de azert megis meg fogom probalni. Minap eppen Szent Istvan unnepsegekrol cikkeztem es mit nem hoz a szerencse, Isteni gondviseles, hogy a Szent Istvan bazilika fele iranyitom a ma esti setankat. Az otlet jo, hisz este a templom ki van vilagitva es csodas a latvany es mi tarsul ehhez? Koncert, elo koncert es nem mas, mint az Istvan a kiraly c. produkcio felujitott valtozata. A ter tele es a szinpad meg a bazilika lepcsoi elott. Csodalatos otlet, hatalmas ter es hatalmas tomeg.

Ketsegtelen, hogy nagymertekben az is hozzajarult, hogy kellemes nyar este volt, hatalmas teren, ingyenes belepessel es perzse nem utolso sorban ne feledjuk Istvan a kiraly kerult szinpadra. No es meg valami. Es ez maga a bazilika. Valami csodas parositas volt. Szent Istvan bazilika amolyan patronuskent tekint le nevadojara. Szenzacios otlet volt ott megszervezni.

A koncert a 25 eves kiadas egy felujitott masa de maga a hely teljesen elvarazsolt es magaval ragadott. A diszletek csodalatosak voltak, minden forgott, minden olyan tokeletes volt es persze latni lehetett a rezgest az emberekben. Ne feledjuk, nekunk erdelyieknek meg fontosabb volt, hisz nalunk a rendszervaltas elott ezek tiltott daloknak szamitottak es csak titkon hallgattuk oket egy szoba sarkaban egy regi lemezjatszo sercego hangfalaban.

A mai eloadok, be kell vallanunk kisse messze allnak azoktol akik ezt a darabot beirtak a magyar tortenelembe, lasd Vikidal Gyula, Varga Miklos, Szorenyi Levente, Brody Janos es gondolok mindenkire aki hozzajarult, hogy ez a rock opera letrejojjon. Augusztus 20-an lattam a produkciot de akkor online Interneten es bevallom nagyon kellemetlen erzes fogott el. Igy, hogy lattam a darabot eloben, bevallom sokkal inkabb hatott ram es tetszett. Sok volt a vetes, sok volt a hiba es sajnos Vikidal Koppanyat senki sem tudja felulmulni de azert dicseretre melto volt ezen fiatal szineszek, enekesek, munkassaga is. Gratulalok nekik es remelem, hogy meg lesz alkalmam latni es hallani ezt a nagyszeru zenei, tortenelmi es dramai produkciot.

Ps. De az erdekes resze elmaradt a dolognak. Miert adtam ezt a cimet irasomnak? Fejtegeteseket, esetleges magyarazatokat, talalgatasokat varom nagy erdeklodessel.

4 Comments:

  1. Johann Stan said...
    Gondolom megragadott a kivilagitott templom latvanya, ilyenkor az embert athatja egyfajta misztikus allapot. Innen johetett a Biblia egyik legismertebb uzenete, az "En vagyok az Ut, az Igazsag es az Elet".
    Eltalaltam? :)
    Szilárd VAJDA said...
    Az idezet az ok de nem ez volt az indittatas, hanem ....
    zille said...
    A timpanon alatti párkányon olvasható a Szentírásból vett krisztusi mondat : Ego sum via,veritas et vita!
    Sajnálom,hogy aznap nem voltam ott!
    Anonymous said...
    Szia Szilárd!
    Már 1 éve hogy írtam Neked...
    Hogy megy az idő!

Post a Comment