A vilag TV nelkul is mukodik


Fura. Ha megkerdeznek, hogy mi a XX szazad egyik legnagyobb vivmanya, rogvest ravagom, hogy a TV, hisz orias mertekben megvaltoztatta azt es nem utolso sorban befolyasolja azt. Ketsegtelen a tudomanynak koszonheto minden nemi-nemu fejlodes ide tartozik es van beloluk eleg de megis a TV valami egyedi dolog. Ehhez kezd most felzarkozni nagyon gyors utembe a szamitogep es a ma mar csak vilaghalonak titulalt Internet.

Legutobbi koltozesemkor bucsut kellett mondanom hon szeretett TV keszulekemnek es igy a Naphegyre mar ilyen csoda berendezes nelkul jottem. Radio es szamitogep az van, TV az nincs. Az elso napokban hianyzott, hisz mar megszokasbol is bekapcsolja az ember, hisz "hadd szoljon". A mar jol kialakult taviranyito kapcsolo gombok is hianyoztak es maga a csatorna valtogatas, amibol manapsag ma mar sportot uzunk ha eppen unalmasnak tunik valamelyik musor. Es teltek multak a napok. A TV meg nem hianyzott. Egyaltalan nem. Lassan megtanultam elni nelkule.

No persze ez nem azt jelenti, hogy aszketakent semmilyen hirforrast nem figyeltem de a mozgo csoda kimaradt. Manapsag sok ujsagot olvasok, hirportalokat, radiot hallgatok (a BBC angol es francia adasait) de semmi ami TV. Es az eredemeny ragyogo. Sokkal tobb idom van masra. Nem koti le a figyelmemet, van ido konyveket olvasni, sportolni es minden mas egyebre amit eddig kitoltott a bambulas.

Ugy erzem, hogy nagyon helyesen dontottem es nem is kell az elkovetkezendokben TV keszulek a lakasomba. Igy nem azt kell neznem amit iranyitottan elem raknak hanem azt nezem amit szeretnek es amire kivancsi vagyok. Ezt nevezem en szelektiv media csemegenek. Egeszen jol mukodik.

Erdekes, hogy mikor haza utazom mindig bekapcsolom a TV keszulekemet es erdeklodve figyelem, hogy milyen musorok mennek de mire visszajovok mar nem erdekel. Mas eletforma de nem banom. A vilag meg megy elore TV nelkul is.


1 Comment:

  1. Johann Stan said...
    En is pont igy vagyok, tv-t csak otthon nezek. Talan azert van ez igy, mert a tv musort nem tudja az ember szelektalni...nem lehet elore menni illetve vissza, mint egy internetes hirujsagban. A tv valoban nagyon sok idot elvesz, szinte eszre sem vesszuk, es mar eltelt az este. Pedig mennyi mindent lehetne ezalatt csinalni...

Post a Comment