Nem. Ez nem reklam. Csak aradozni szeretnek egy kortars amerikai irorol, akit azert joggal tarthatunk europainak is, hisz sokat elt Europaban, foleg Anglia adott neki otthont evekig es manapsag is Norfolk-ban el. Es ki is ez az ember? Bill Bryson, Des Moines szulotte. Ha nem tevedek, Iowa allam, de akit jobban erdekel majd csak utana nez pontosan. Egy konyvenek elso mondata ragadott meg igazan:

"I come from Des Moines. Somebody had to".

Lehet masnak ez nem jelen semmit de ez a stilus teljes mertekben egyedi volt szamomra. Es persze jottek a konyvek egyik a masik utan. Altalaban az angol kiadasokat olvastam igy a cimeket is ugy irom de ma mar megtalalni oket magyar nyelven is: Notes from a Big Country, Notes from a Small Island, A Short History of Nearly Everything, Life and Times of The Thunderbolt Kid, Down Under es meg sorolhatnam. Made in America, Neither here nor there. Ha tehetitek olvassatok egy Bryson konyvet es meglatjatok, hogy mindjart mas lesz a vilag szemleletetek.

Mirol ir? Mindenrol? Milyen volt az elete egy kisiskolasnak az 50 evek Amerikajaban, milyen elmeny egy amerikainak bejarni Angliat hatizsakkal, milyen egy amerikainak visszakoltozni sok ev utan Amerikaba es latni, hogy mennyire masok az emberek a tengeren tul vagy netan eppen arrol mosolygunk, hogy hogyan tortenthet meg, hogy Ausztralia miniszterelnoke csak ugy eltunik a habokban es sosem tudni rola tobbet. Aki nem rajong hasonlo uti beszamolokert azoknak sincs minden veszve, mert az egesz vilag szemlelete jelen van a A Short History of Nearly Everything lapjain. Jo olvasast!

0 Comments:

Post a Comment