Sakura


Gondolom mindenkinek furan hangzik ez a japan elnevezes pedig nem az. Valami kellemes dolgot takar, espedig a cseresznyefa viragzast. Mar sokat hallottam rola de most a ket szememmel gyonyorkodhettem benne. Persze nalunk is van tavasz unnepe es nyar unnep is, mikor kalaszba szokken a buza de ez azert mas. Egy europainak mindenkeppen mas. A francia impresszionistak lett volna mit fessenek, nem csak a tengert es a kerteket, hanem ezeket a fakat melyek viragaikkal elhalmozzak a teljes japan sziget csoportot.

Mit is kell tudni errol az unneprol. A cseresznye, mely Japanban viragzik marcius vegen, aprilis elejen honos a Himalaja siksagain, eszak Indiaban, es Kinaban is. Sot mi tobb, valoszinu, hogy japan honfitarsaink ezt a szokast adaz ellensegeiktol a kinaiaktol tanultak. A hanami biztositotta az uralkodo retegnek, hogy csodaljak a viragokat. Igy kerulnek eloszor plantalasra Kyoto kornyeken a cseresznyefak.

Erdekes, hogy Okinawa szigeten mar januarban kezd viragozni es igy jut el marcius kozepere Tokyo es Kyoto kornyekere majd halad vegig a teljes szigeten es nehany het mulva Hokkaido lakosait orvendezteti meg. A Japan Meteorologia Szolgalat minden evben megjelentet egy prognozist, hogy mikor lehet az egyes teruleteken hanami-t unnepelni. Altalaban minden iskola udvaran megtalalhato akarcsak a kozepuletek kertjeiben es a parkokban is szazaval orvendeztetik meg az arra setalokat. Valami elkepeszto amint a fakrol csak ugy omlik a rozsaszin virag. Szazaval, ezrevel, megszamlalhatatlanul.

Mit is szimbolizal? A kinaiaknal noi szepseget mig a japanoknal az elet ciklusat es megallithatatlan voltat jelkepezi. Viragzas, kibontakozas majd gyors elmulas. A II. Vilaghaboru alatt arra volt hivatott, hogy segitse a katonakat abban, hogy aldozatot hozzanak a hazaert. Erdekes modon amolyan felsegjelkent is hasznaltak a kolonialis idokben. Ezert Seoul-ban azzal emlekeztek a japan uralom aloli 50 eves felszabadulasra, hogy kivagtak minden cseresznyefat a Gyeongbok Palota kornyeken.




Ilyenkor Japanban mar csodalatos ido van es az emberek parkokban ulnek, a cseresznyefak alatt es beszelgetnek es esznek es csodaljak a termezset nyujotta varazst. Nehany kepet sikerult nekem is lencsevegre kapnom de az igazi elmenyt azt magamban hordozom es velem is maradnak az idok vegezeteig.

0 Comments:

Post a Comment