Nem tartom magam egy maradi embernek, habar a halado eszmek mellett igencsak sok neo-konzervativ jelet is magamon viselek de megis egyik amulatbol a masikba tud ejteni a technika es a fejlodes aminek nap mint nap szemtanui vagyunk. Elviselhetetlen iramban fejlodunk minden teren, ugy tarsadalmilag, mint szocialis teren, mint gazdasagi teren es meg sorolhatnam es mindebben kulcs szerep harul a szamitogepre illetve ma mar inkabb halozatba kapcsolt halozatok tomkelegere, amit mi mar csak hanyagul Internet-nek titulalunk.


Ez valami megfoghatatlan digitalis csoda es mindenki vinne belole haza ha lehetne de legfennebb hozzaferest tudunk venni/berelni a legtobb esetben. Sokunkban fogalmi zavarok jelenkeznek rogvest mikor kiejtjuk ezt a magikus szot, de most nem ez a lenyeg. Fontosabb elso sorban hogy hasznaljuk kenyunkre-kedvunkre, majd a megfelelo fogalomtar amit general(t) majd csak kialakul valahogy. Roviden ez annyit jelent, hogy nem fontos tudni azt, hogy mi a p2p kommunikacios adat protocol es megis kepesek vagyunk, dacolva a szerzoi jogok megsertesevel, irdatlan mennyisegben filmeket/zenet letolteni masok gepeirol, amelyek a vilag masik vegen talalhatok de nem kizart, hogy eppen a szomszed geperol toltunk le anelkul, hogy arrol tudomast szereznenk. Itt mindeki IP cimek moge bujik es maris nevtelenne valik a dolog. No persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megtalalni, hogy ki is lapul igazan egy adott szamitogep mogott ....

Ketsegtelen, mar konyvtarnyi irodalom szuletett a temaban, folosleges lenne ujabb iromannyal boviteni a vilaghalot. En inkabb a fejlodesrol szeretnek irni es foleg annak irdatlan iramarol. Keleten kesobben jelentek meg a szemelyi szamitogepek, mint a vilag nyugati felen de ma mar joggal allithatom, hogy nem beszelhetunk lenyeges kulonbsegekrol. 15 evvel ezelott szamomra meg csoda szamba ment egy szamitogep ma mar torvenyszeruseg. A ZX Spectrum 64 KB memoriajara visszaemlekezve, mindig nevetnem kell de akkor az volt es azzal is csodakat muveltek, meg csak akkor igazan. Ma mindenki hordozhato szamitogepet hord magaval es evek ota nekem is ez jutott osztalyreszul. Ezzel meg nincs is gond, de ....

Minap, egy kezi szamitogepen keresztul, semmi madzag (alias kabel) nelkul bongeszhettem a halot, mellesleg szoveget szerkeszthettem es persze utbaigazitaskent is szolgalt utazasom alkalmaval (lasd GPS alapu helyzet meghatarozas es navigacio) majd elkuldhettem a dokumetumot egy masik e-mail cimre.

Most eppen ulok a repteren es varom a repulomet de kozben blog bejegyzest szerkesztek (lasd jelen iras), olvasom a hireket es toltom a telefonomat es nem unatkozom. No persze mindezt teszem madzag es megkotes nelkul. Evekkel ezelott mindez csak egy Stanislaw Lem fele regenybe illett volna .(Megjegyzes: Elnezest kerek Asimov urtol de Lem most kezd jobban tetszeni es talan meg valaki elolvas nehany irast ettol a brilians elmetol.) Ma valosag mindez es ennek "szenvedoi" vagyunk. A kerdesek csak ugy forognak bennem... Meg meddig vagyunk kepesek fejlodni? Van felso hatar az emberi elmeben? Es meg mi kovetkezhet?

Rovid tavon ami mar megvalosulni latszik az az, hogy nemsokara mar szabadon szorfolhetunk repulo utjaink alatt a sajat szamitogepunkkel, ami ma meg csak bizonyos lebutitott terminalokon lehetseges, korlatolt szolgaltatasokat igenybe veve. Es mi johet meg?

Ime a nagy Talany amire meg az Internet sem tudja a megoldast.

Manapsag mar kezd megszokasomma valni, hogy megnezzem ezt a kiallitast. Etnografiai Muzeum, Kossuth Ter, Budapest. Nem is talalhattak volna neki jobb helyet. Kisse nehezkesen fer el a sok kep az elocsarnokba de hat .....

Sajtofoto kiallitas, vagyis azert nem kell osszehasonlitani mondjuk egy Louvre kiallitas XVII szazadi holland festeszetevel, ne adj Isten a francia impresszionizmus remekeivel. Itt olyan kepekekkel talalkozni mivel maskor vezeto ujsagok oldalain talalkozhatunk. Aktual politika, termeszet, sport es minden ami manapsag korulvesz. Es minden kepekben megorokitve. Feher es fekete vagy netan szinesben. Kegyetlen valosag pillanatkepekben.

Felelevenitve a mar regebbi kiallitasokat, mindig egy dolog lepett meg. A kepek mindig eroszakot, gyuloletet, haborut, halalt, nyomort es fajdalmat abrazoltak. Semmi mast csak ennyit. Szomoru, hogy manapsag csak ilyensmi bir hirertekkel es csak ez a fajta tematika az ami versenybe szallhat egy ilyen versenyen. De ez a sajto, probalom megerteni.

Ennek ellenere, az idei kiallitas kevesebb vert tartalmazott. Ma inkabb nyomort es fajdalmat lattam a kepekben. Lehet ez meg tragikusabb. Latni ahogy emberek menekulnek, hazukat vedik a katonak elott, Sao Paolo nyomor negyedeben elne, egy jobb elet remenyeben vallaljak a tobb szaz kilometeres utat lelekvesztokon, hogy meg ha emigranskent is de megvaltoztathassak az eletuket vagy netan annak ellenere, hogy mecsetuket a foldrenges tonkretette, megis imadkoznak az Istenukhoz.

A legcsodalatrameltobb kep megis bibliai indittatasu. Monda néki Jézus: Kelj fel, vedd fel a te nyoszolyádat, és járj! (Jn 5,8)

Reg volt, most mar annak 31 eve, hogy megszulettem. Ma is vallom, hogy minden gyerek szuletese egy csoda. Isteni csoda, fuszerezve Darwin apank intelmeivel de ez mit sem valtoztat magan a csoda tenyen.

Ragyogoan indult ez a mai napom, marmint a tegnapi ugyanis ma hajnali 5 ora van de erre is kiterunk. Igen, 1976 oktobereben, pontosan annak 2-ik napjan napvilagot lattam sok mas gyerek tarsasagaban, egy szuleszet n-edik kortermeben, egy ma mar feledesbe merult vilagban. Ketsegtelen, szuletesem korulmenyei kisse bonyolultak de most nem is ez a lenyeg. Talan errol erdemes lenne irni majd egyszer de oda higgadtabb fej kell mintsem a ma reggeli, hisz ne feledjuk, hajnali 5 ora van.

Napsutes es jokedvvel indult a nap. Koran ebredes, a mar jol bejaratott szokasok, furdoszoba es miegymas. Mindezek ellenere sikerult egy kis idot szakitanom ebben a monotoniaban annak, hogy elgondolkozzam nehany dolgon es mindezt megvitassam Vele. Nehany perc volt de megerte. Mindig megeri.

Ki koran kel, aranyat lel szerint mar nagyon sok aranynak kellene lennie a tarsolyomban de ha mar ez a materialista vilag legfobb leteleme nem is lapul a zsebemben, megis nyerek valamit mindig. Orvendek a reggelnek, az embereknek, a termeszetnek es mindennek ami korulvesz.
Mindig elcsodalkozom, hogy hogyan is kell eletre minden a sotetsegbol. Kis oromok de nekem megteszik. Talan Neked is?! Utban a munkahely fele csorgott a telefonom es valaki aki szivemnek nagyon kedves, rogvest bele is dormogte: "Boldog Szuletesnapot!". Elnosztalgiaztunk a teman kisse majd folytatodott a nap a maga csodalataval.

Anya mar hetfon koszontott, o mindig igy csinalja. Bevallom oszinten fogalmam nincs miert, de O biztosan jobban tudja es a fontos.

Reggelente teazni szoktam Samu baratommal de sajnos ma ez nagyon rovidre sikeredett, ugyanis Samu x, y, z okot hozott fel ezen teazas leroviditese erdekeben de ennyi nagylelkuseg szorult belem is, hogy megertsem, hogy neki fontosabb most, hogy angolul ragozza az igeket mintsem velem egy ujdonsult 31 eves emberrel teazni. Indult a munka, kezdetben meg egyedul de lassan a kollegak is kezdtek szalingozni hisz az az erzesem nekik a csoda az alvasban rejlik es ok ott talaljak meg azt amit en reggel az uton. Valoszinunke tartom, ok mas napszakokert rajonganak de sokan vagyunk, sokfelek. Mi is lenne ha mindenki a reggel szerelmese lenne? ....

Es kezdtek jonni az uzenetek. Franciaorszagbol, eloszor magyarul, majd romanul es jottek az uzenetek. Kesobb a magyar fovarosbol jott egy uzenet majd rogvest egy ropke Marosvasarhelyrol. Nemsokara kaptam egy tortat Messengeren. Erdekes mi? De megigertek, hogy legkozelebb meg is sutik nekem, igy nem kell majd sovarogva neznem a szolo tortat ha nem tevedek. Jo dolgom van. Igen nagyon jo dolgom van. Mindjart del es ehes is vagyok (erdekes modon ez minden delben igy van, miert is?) de nincs semmi extra csak a megszokott ebed no es persze politizalunk vagy legalabb is ugy teszunk hisz manapsag c'est a la mode mondanak francia honfitarsaink.

Persze meg mielott ebedelni indulnek "vivok" egy csatat, hogy nekem ilyen ajandek kell de o meg nem hajlando csak olyan ajandekra, de vegul is ugy tudunk kompromisszumot kotni, hogy az mindenkinek elfogadhato legyen es igy nagyon szep ajandekom lesz mar tudom de errol majd kovetkezo irasomban.

Kora delutan van es cseng a telefonom. Egy masik fovarosbol telefonalnak es szinten koszontenek es meg a javuloban levo allapotomrol faggatnak ugyanakkor kiderul, hogy abban a masik fovarosban is meg lehet betegedni de mindez egy kis alvassal es nehany gombbal (ez nalam gyogyszert jelent) mindent helyre lehet hozni. A jokivansagok megorvendeztetnek de valami megis hianyzik. Hianyzik. Akkor meg nem tudatosult bennem de a beszelgetes utan rogvest. Hogy mi is ez? Ez a Talany. Onoknek nem valoszinu, hogy sikerul kideriteni de estere vegul is kiderult, hogy valaki megfejtette a talanyt. Igy beteljesedett minden.

Du. ujabb uzenet. Ez mar Marosvasarhelyrol jott. Jo erzes latni, hogy nehany embernek fontos vagy. Itt is kellett egy hasonlo "ajandek csatat" vivni de ez is megoldodott. Ujabb csodalatos ajandeknak vagyok a varomanyosa. De jo nekem! Lassan eltelik a nap es mar sietek is haza. Ennek a sietsegnek lett az aldozata a laptop-om tabkabele de egy kis bravur es egyik kedves kollegam is hozzajarult a szuletesnapomhoz azaltal, hogy elhozta nekem este. Fontos dolog volt hisz valami hianyzott meg(?). Tudattalanul is nagy szivesseget tett az emberisegnek de ha annak nem is, nekem igen. Koszonom.

Az este nagyresze egy technikai csoda korul forgott ( nem arulom el mirol van szo de nemsokara kiderul, mert errol is szandekszom majd irni hamarosan) de ez nagymertekben hozzasegitett ahhoz, hogy a hianyzo lancszem is megkeruljon. Mar kesore jart az ido ketsegtelen, de megkerult es bevallom nagyon orvendtem neki. A lenyege annyi, hogy tudtam, hogy megkerul, hisz ahogy Lavoisier is mondana, semmi nem vesz el csak atalakul. Koszonom, hogy megkerult az ami nagyon hianyzott.

Az este hatralevo reszeben meg faggattak az unneplesrol de szerintem unnepelni a hetvegen fogok. No persze ehhez meg nehany apro elofeltetelnek teljesulnie kell de szerintem meglesz.

Elaludtam ugy hogy ket laptop zugott korulottem de mar nem volt erom lekapcsolni oket igy hat zummogtek a fejem mellett. Csak arra ebredek, hogy nagyon rossz almom volt. Annyira rossz, hogy meg is ebredtem. Kisert a mult? Talan. Es most hajnali 5 ora van. Zenet hallgatok, amolyat ami kozben lehet irni, gondolkodni es mosolyogni, elvezni es megbecsulni az elet kis apro oromeit, elfelejteni a baljos almokat.

"Elvezd a kis dolgokat, mert egy nap vissza fogsz tekinteni es rajohetsz, hogy azok voltak a nagy dolgok!" (Robert Brault)