Kommunikacio


Ujabb hangzatos szo, mi? Ma mar minden honnan ez folyik. A szamitogepek betortek az eletunkbe es ez nagymertekben hozzajarult, hogy manapsag mar senki nem ir kezzel levelet, hanem ma mar csak arra vagyunk kivancsiak, hogy kinek mi az e-mail cime vagy a mobil telefon szama. Megvaltozott a vilag. Megvaltozott. Es majdnem elfelejtettem. A kommunikacio magasabb fokat jeloli az utobbi idoben annyira felkapott chat programok ugyanis igy mar online lehet rovid szoveges uzeneteket kuldeni, netan kepeket vagy egyeb dokumentumokat kuldeni es ma mar video konferenciakat is lebonyolithatunk ahol latjak a felek egymast es egyidoben halljak is egymast. Valoszinu sok telefon tarsasag nem orvend ennek de hat erre csak egyszeruen a valasz: ime ez az Internet. Mindent lehet. Mindent de megsem.

Ma mar konnyuszerrel meg lehet talalni egy reg nem latott baratot, akar a vilag masik vegen, kapcsolatba lepni vele mig ezelott nehany evvel errol meg almodozni sem mertunk volna. Ma mar valosag es csak fejlodunk. Es nem kell hozza csak egy szamitogep vagy valami hasonlo eszkoz es egy eletet ado madzag, ami viszi a biteket.


Most nem is ezt akarom magasztalni hanem sokkal inkabb egy arnyalatara akarnek kiterni, espedig milyen befolyassal lehet ez a digitalis kommunikacio az emberek kozott kommunikaciora. Segiti azt vagy sem? Ezt a szoros osszefonodast szeretnem most vizsgalni bizonyos kriteriumok alapjan.

1) Gyorsasag.

Ketsegtelen hogy az. Manapsag napi 15 milliard level (lasd e-mail) cserel gazdat es lassuk be sokuknak igencsak fontos hirerteke van. Egy level a vilag egyik reszen masodpercek toredek alatt a vilag masik reszen levo cel szemely levelesladajaban landol. Ez igen gyorsasag. Irtozatos sebesseggel terjed manapsag az informacio. Ujsagokat olvashatunk online igy nem kell megvarnunk napokat heteket, hogy a nyomtatott sajto eljusson hozzank. Csak bird kovetni.

2) Hirertek, tartalom

Sok a hasztalan informacio de mindeniknek van hirerteke es tartalma. A fontos, hogy kepesek legyunk szelektalni ebbol az aradatbol ami csak ugy omlik felenk. Ma mar az a muveszet, hogy ki tudj igazodni ebben a rengetegben. Regebb csak egyesek jutottak hozza az informaciokhoz de ma mar barki kepes erre es mindezert meg fizetni sem kell. Nehany kattintas es maris megtudhatjuk, hogy hogyan kell H bombat kesziteni vagy netan a hitbuzgobbak arra is valaszt kapnak, hogy milyen elliptikus integralok kellettek A. Wiles matematikusnak, hogy bebizonyitsa a Fermat sejtest. No persze hasonlo elven mar papirra is nyomtathatjuk a nagymama kedvenc sutemeny receptjet vagy netan a kedvenc autonkat, melyet hamarosan megvasarolunk.

3) Minoseg

Nos itt mar kezdodnek a gondok. Tudni kell azt, hogy naponta tobb millio weboldal kerul fel a vilaghalora ami kozvetlen vagy kozvetett uton elerheto az Interneten "szorfolok" szamara. Sajnos sem ido, sem penz, sem hatalom nem all rendelkezesunkre, hogy a kozzetett informaciot megszurjuk. Rogvest jogorvoslatert is kialtanannak az emberek, ha kulonbseget tennenk oldalak es oldalak kozott. Igy vallom, hogy sok gyenge minosegu oldal is felkerul, ami vagy tartalmilag, vagy minosegileg vagy mindketto szempontjabol nem megfelelo de sajnos nem tehetunk semmit ellenuk. Magara az egyenre harul a feladat, hogy tudjon kulonbseget tenni jo es rossz kozott, hasznos es hasztalan informacio kozott. Ez nagy felelosseg.

4) Szemelyes

Ez az a pont amire legjobban szeretnek kiterni ugyanis ebben latom a nagy hatranyat ennek a merhetetlen kommunikacionak. Kuldjuk a leveleket, a rovid uzeneteket (sms) de ne feledjuk el, hogy ezeket a gepunk elol kuldjuk es a cimzett tolunk sok sok kilometerre lehet es nem latjuk a reakciojat, a hansulyt amellyel mondja (netan irja) a szavakat. Habar ma mar sokak webkameraval is rendelkeznek, meg ez sem eleg arra, hogy a tobb ezer eves emberi kommunikaciot teljes mertekben helyettesitsek. Nem latvan a komunikacios partnert netan nem latjuk ot, ez sok felreerteshez vezet. Igy szerintem az a legjobb, hogy az informacio jellegu dolgokat erdemes es hasznos ezeken a gyors informacios csatornakon keresztul kommunikalni, mig a szemelyes jellegu dolgokat probaljuk meg szemelyesen elintezni.

Sokat lehetne meg errol irni es gondolkodni de szerintem kezdetnek mar ez is jo. Kommunikaljunk de esszel!