Szerencsesen landoltam Amsterdamban ropke 12 ora utazas utan de elotte meg utba ejtettem Kamakura-t, ami egy kis varos Tokyo mellett ahol lattam egy templomot meg egy nagyon erdekes parkot meg sok kedves kis gyereket, majd meg 2 ora es maris Budapest utcain zotykolodtem es raebredtem, hogy ujra kozep-kelet Europaban vagyok, ahol mar van duda szo, cigaretta vegek a foldon es amolyan igazi balkan, ahogy az rank mar oly jol illik. Persze sokan ezert elitelnek, hogy elek egy orszagban, amely jelen pillanatban otthont ad nekem, megelhetest biztosit es meg folytathatnam es gondoljak, hogy ezert halasabb es alazatosabb kellene lennem de hat akik ismernek tudjak, hogy nalam ez azert nem igy mukodik. Meg mielott tarsadalmi netan szocio-kulturalis fejtegestere vetemednek, inkabb meg nehany japan elmenyt szeretnek "papirra vetni". Elgondolkoztak azon, hogy mar a gyerekeink szotarabol nagy valoszinuseggel ezek a szavak hianyozni fognak. No de nem kell felteni, hogy reszaranyosan csokken majd a gyerekeink szokincse, hisz kivaltjak ezen osdi regi szavakat mint papirra vetni, tollba mondani, valami cyber akarmik, melyek oly divatosak manapsag.

Kommunikacio. Tudom, hogy nem mindenki szamara fontos, de leven, hogy szakmabeli vagyok, meg ha nem is eppen a telecom az eros oldalam, megis gondoltam megosztom ezt a nehany technikai adatot az Olvasoval is.
Kezdenem mindjart a mobil kommunikacioval, ugyanis ma ez a dolog teljesen elvalaszthatoatlan minden japantol. Minden szigetlako rendelkezik telefonnal. Mint azt mar emlitettem, ott nem a hagyomanyos altalunk ismert mobil szolgaltatas letezik, hanem sokkal nagyobb adat atvitelt biztosito halozatot hoztak letre, amolyan 3G technologiat. Szerintem a technikai megoldas hattere nem is annyira fontos. A telefonok aranylag nagyobbak, vagy nagyobb kepernyovel rendelkeznek es nagyreszuk kagylos tipusu, ugyanis a ket reszbol allo telefon egyik reszet majdnem teljes mertekben a kepernyo foglalja el. Minden japan telefonjan van egy kis kabala figura, ami manapsag mar itt Europaban is kezd terjedni, de bevallom, mar elkepeszto dolgokat is kepesek raaggatni a kis ekszerre. Ennek ellenere, hogy a telefonjuk szerves resze az eletuknek, megis nagyon diszkreten hasznaljak. El lehet kepzelni, hogy mit jelent ez, ha mondjuk Tokyo metroban egyaltalan nem hallani zavaro telefon csengest, sem hangos beszedet. No persze erre szoban es irasban is figyelmeztetnek csak annyi a kulonbseg, hogy ott hajlanak a jo szora es ezt be is tartjak. Ezzel ellentetben, a metroban mast sem csinalnak a japanok, mintsem a telefonjukat babraljak, alszanak es olvasnak, ebben a sorrendben. Probaltam kideriteni, hogy mi koti le figyelmuket ennyire egy kis telefon kepernyojen es arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy nagyreszuk jatszik. Erdekes modon ezt csinalja idos es fiatal egyarant. Neha olyan furan latni, hogy 50 kozeli, jol oltozott uriember is atadja magat a jatek oromeinek. Ezt koveti az adatletoltes illetve az informacio szerzes. Sokan a telefonjukat hasznaljak, hogy megkeressenek csatlakozasokat ugyanis tudni kell, hogy a metro illetve HEV tipusu elovarosi vonat halozat egy kicsit nagyobb, mint mondjuk Budapesten, netan Parizsban habar ha figyelembe vesszuk az RER jaratokat is akkor talan de en megis azt mondanam, hogy nem. Kulon fenttartott helyek vannak idoseknek, gyerekes anyukaknak, betegeknek es erre fel is hivjak plakatokkal es szoval is a figyelmet, raadasul meg azt is tudni kell, hogy megkernek, hogy ezen szekek (helyek) kozeleben a kedves utazo legyen szives kikapcsolni a telefonjat. Kivancsi leszek mikor jutunk mi el ide? Szerintem soha. Rend es fegyelem. Ime hova vezette ezt az orszagot. Ne feledjuk Japan a II Vilaghaboru elottig agrar allamkent szerepelt a nagyhatalmak szemeben es akkor Pearl Harbor es minden megvaltozott. Ma Japan elit helyet foglal el a G8-ak csaladjaban es joggal. Sajnos ez a fegyelem es rend az ami ebbol a modern nyugati vilagbol elfogyott. Japan kepes volt atvenni mindent ami jo volt a nyugati demokraciabol de megorizte a fegyelmet, a rendet, a tiszteletet amely oly nagy multra tekint vissza a sziget orszagban.

Mivel lehet a legjobban buntetni egy japant? Hat semmi egyebbel, mint elvenni a telefonjat utazas kozben. Szerintem ennel nagyobb buntetes nem is letezik. Eddig nem lattam olyan japant aki belepett volna a vonatba (metro), hogy ne nezett volna ra a telefonjara. Ime leteznek a buntetes vegrehajtasnak nemesebb fajtai habar manapsag meg sok helyen van es letezik halal buntetes. Van jogunk valaki elete felett itelkezni? Ezen erdemes lenne elgondolkodni...

Internet. Itt is kisse elen jarnak a szigetorszag lakoi, de hol nem, ha szabad oszintenek lennem? Mig manapsabg itt mega bites vonalakert folyik a harc, ott nagyon termeszetes, hogy barmely lambda user GB meri az adatforgalmat. No es persze teljesen normalis, hogy barmely hotelben (utam alatt 4 ilyen "intezmenyben" laktam) van Internet hozzaferes es ez is GB meretu. Talan egyszer majd nalunk is igy lesz....

Kozlekedes. Hat ez az a valami ami nalunk nincs es nem is lesz. A pontossag az ami ott van es itt nincs. No es persze a szolgaltatas minosege is kisse mas. Az arak nagyjabol megegyeznek az Europaban megszokott arakkal de ott az emberek kapnak is valamit a penzukert. Tokyo es vonzaskorzeteben ket tipusu vonatot lehet talalni. Az egyik a metro, a masik meg az elovarosi vonat de bevallom nagy kulonbseg nincs a ketto kozott. Mindketto pontos, tiszta, gyors es olyan amilyennek egy vonatnak kell lennie. Erdekes modon ott is emberek laknak megis nincs lokdosodes a bejaratoknal, kellemes a legkor a vonat kocsikban, a meleg ellenere a legkor teljesen normalis es a padlozat is teljesen tiszta. Jegyeket mindenki automatakban vasarol vagy berlettel rendelkeznek az emberek es a kapuk ugy vannak megoldva, mint Parizsban. Talan Budapest BKV nagy moguljai elmehetnenek egy kis tapasztalat cserere es maris megtakarithatnanak egy rakas penzt igy talan meg ki tudnak fizetni a lekoszono BKV vezer elmaradt beret.


Tudom, hogy hihetetlennek tunik, nekem megis sikerult. Az volt a gond, hogy utolso pillanatba derult ki, hogy Tokyo is bekerul az utvonalba igy nem is igazan keszultem ra. Tudom nem igy kellett volna de nagyon jora sikeredett. Bevallom, annyit megneztem vasarnap reggel, hogy hol van a Csaszari Palota es maris indultam. Bementem egy HEV tipusu vonattal Tokyo Main Stationra es maris indult a Tokyo tura. Akkor meg mosolygosan es tele energiaval. Egy utcan be es maris elem tarult a japan Csaszari Palota es az ot korulvevo kert. Tokyo sziveben, a felhokarcolok kozott egy csodalatos oazis, zold, es viz, es fal es epuletek es csoda. Hatalmas teruleten terul el a palota, amelyet falak vesznek korul es vizes arok, vagyis athatolhatatlan, illetve vannak olyan oldalai, ahol tobb tiz metert kell felkapaszkodni. Egyszeruen bevehetetlen. Sajnos nem igazan lehet latogatni vagy ha lehet is nem vasarnap. Igy maradtak a kepek es az elmenyek. Valoszinunek tartom, hogy amiatt is epult ilyenre a palota, hogy az uralkodo nagysagat es hozzaferhetetlenseget hirdessek tova az egesz tartomanyba.

Utana kovetkezett a belvaros, vagyis az a hely, ahol a yuppiek dolgoznak, vagyis a felhokarcolok. Frankfurtban es Parizsban tenyleg van nehany nagy torony de itt egy utcaban van annyit mint Europaban. Meg sem lehet szamolni hany emeletesek, csak fennebb es fennebb es meg mindig van emelet.
Oracle, Sony es mindenki aki szamit, sajat toronyhazat birtokol. Itt a nev kotelez. Egyik utca a masik utan, hotel hotel hatan. Csak ugy kapkodja az ember a fejet, mert van amit latni. Erdekes modon annak ellenere, hogy ezek amolyan acel rengetegek, sok uveggel, megis nincs az az erzesed, hogy valami sci-fi az egesz. Talalni a belvarosban is kis utcakat, kedves kis vendeglokkel, kedves idos emberekkel. No es persze csak mesz es meg mindig nincs vege, es meg mindig nincs vege. Es en mentem. Es meleg volt. Nagyon meleg. Ime itt egy kis feludules.

Bekerultem egy shopping negyedbe. Ilyeszto. Nem tudsz haladni, mindenhol emberek, mindenki tele van csomagokkal, zenet hallgatnak, reklamok hada vesz korul mindehol es zene es feny es ragyogas es vibralas es energia. Valami leirhatatlan. A budapesti Vaci utca amolyan csendes kis mellekutcanak szamitana ebben a forgatagban.

Csak hogy szavamat ne feledjem meg mindig megyek es fogalmam sincs, hogy merre. Annyit tudok, hogy kb. a bal kezem iranyaba meg kellene talanom a tengert de hogy az meg mennyire van arrol fogalmam nincs. Fenykepezgetek, nezelodom es haladok, elore. Meg azt sem mondhatom, hogy toronyiranyt, hisz csak felhokarcolok vannak mindenhol, egyik eltakarja a masikat. Kezdetben gondoltam, hogy tajekozodom majd a Tokyo Tower utan ami 333m de sajnos a torny irant modszer ahogy emlitettem nem mukodik. Igy csak taposom a kilometereket. Persze a tablak nagyresze csak japanul es abbol nem sokat erteni. Vegre megis sikerul talalni egy utiranyt.

Meiji Shrine es Park. Tokeletes uticel egy turistanak aki valojaban azt sem tudja, hogy hol van. No persze valaszthattam volna metrot vagy elovarosi vonatot de ugy az egesznek nincs ertelme. Egy varost gyalog lehet megismerni. Erezni kell a kilometerek a labadban. Ez a park valami csodalat. Oriasi es egy egesz erdorol van szo, a kozepeben meg egy templom. Szerencsemre eppen olyankor ertem oda, mikor is egy japan eskuvo fenykepeit keszitettek. Bevallom mar en untam, hogy meddig igazitjak a fotosok az arat de bevallom a ket kep amit keszitettem az ekuvorol, megert minden varakozast.

Kierve a parkbol fiatal zeneszekbe botlottam es bevallom nagyon lekesek, talan beloluk kerul ki az uj japan Elvis Presley. Mindenki a sajat felszerelesevel, muzsikajaval, rajongoival. Fiatalok es idosek egyutt orulnek es adjak at magukat a zenenek.


Ezutan kovetkezett egy legalabb egy oras kitero mikor is rajottem, hogy korbe forgok. No persze nem volt elveszett ido, mert sok mindent lattam, uszo halakat, melyeket gondolom amolyan latvany konyhan feltalaltak ha volt szived ramutatni valamelyik halacskara, beszelgettem rendor bacsival es o miatta fordultam balra ahol jobbra kellett volna majd egy utcai arus igazitott utba es tudatositotta bennem, hogy jobbra kellett volna fordulnom, ahogy azt en ereztem. El is felejtettem mondani, hogy az uticel a Tokyo Tower volt. Ekkorra mar tenyleg el voltam faradva, ugyanis kb. 7-8 oraja uton voltam. Nem kell mindanom, hogy minden udito automatat kiuritettem ami utamba kerult. Ehes nem voltam de szomjas igencsak. Elkepeszhto mennyi fizet el tudtam nyelni nehany ora alatt. Vegul is feladtam es a gyorsabb megoldashoz folyamodtam vagyis metro. Nehany ropke kerdes es maris repultem egy erdekes allomas fele, ami kozel van a Roppongi allamashoz. Sajnos csak ez maradt meg. Kisse maskeppen hangzanak itt a nevek es nem tudok mindent megjegyezni.

Kiszaltam de hult helye volt a toronynak. Semmi sehol. Ha mondjuk a Szajna partjan kiszalsz, rogvest meglatod az Eiifel Tornyot de itt semmi. Mar el is keseredte, hogy rossz iranyba iranyitottak de vegul is egy bacsi utba igazitott. Egy kicsit elore majd balra. Bingo. Elfordultam balra es tenyleg ott volt. Elotte meg beultem egy kedves St. Andras templom kertjebe es utana kovetkezett a Torony. Erdekes modon nagyon emlekeztetett a parizsira de azert ne vadoljuk meg japan baratainkat masolassal hisz nem lenne diplomatikus. Belegondoltak egy percre is, no more Panasonic, Sony es meg sorolhatnam. Meg ragondolni is rossz.

A torony sarga, ami igazan eltero a parizsi szurke kolosszustol de nagy es nincs messze a japan Tokyo kikototol. Meresz dologra adtam a fejem. Az elejen csak fenykepeztemd e utana mertem nagyot gondolni. Miert is ne? A tetejerol minden mas. Igy volt. Nem bantam meg. Nem is kellett sokat varnom es maris 150 m magassagban talaltam magam. A kepek magukro beszelnek. Es utana jott a 250 m magassag, ami mar szedito volt. Es egy kicsit szamitottam es vartam es megerte. Ime a japan csoda: Tokyo by night.

Utana kovetkezett egy 1 oras vissza ut, most mar vonattal es este 9 orakor mar a hotel szobamba voltam. Kb. 10 orat voltam gyalog a japan fovarosba anelkul, hogy terkepem lett volna.

Irany Tokyo


Es ime eljott a varva vart reggel mikor is indulhattam meghoditani Tokyot, Japan fovarosat. Az hajnali kettokor meg ebren voltam de reggel otkor mar en voltam az elso latogato a furdoben, mert azert nem akartam kihagyni ezt a remek alkalmat, hogy meg egyszer ne erezzem a meleg vizet, amit a gyogyfurdo medenceje zubogtatott. Ez hangutanzo szo ha nem tevedek. Milyen reg volt mikor szotani elemzessel voltam en elfoglalva. Reg volt, igaz sem volt.

Miutan kiegyenlitettem a szalloda szamlamat, maris taxi vart kint es mehettunk is az allomasra. Gondolom, mondanom sem kell, hogy nem vertek le egymast az emberek szombat hajnalba az utakon. Minden szep, rendezett, csendes es kellemes napsutes. Sikerult kivaltani a mar lefoglalt jegyeket, de azert eleg nehez votl ravenni a bacsit, hogy arrol szamlat is adjon es erdekes modon meg a nevjegyemrol is nehezen sikerult bemasolnia a ceg nevet. Valoszinu nem olvas reggelente Herald Tribune-t de sebaj, o legalabb le tudta irni amit en kertem de ha forditva lett volna bizony nagy gondba lennek.

Kollegaim eleg hamar elmentek, ugyanis ok Kansai Airport fele vettek az iranyt, mig jomagam vartam ket orat az allomason, hogy Maibara fele indulhassak. Hat itt is egy IC szeru vonattal utaztam, de erdekes modon itt az IC bizony valami mast takar. Kellemes ulesek, tagas hely, eldontheto ulesek, teljes kenyelem. Sok fele vonaton utaztam de eddig csak a nemet vonatokat hasonlithatom az itteniekhez. Nem is kell mondanom, hogy percre pontosan erkezett a vonat es mar repult is akar a szel Maibara fele. Leven, hogy eloszor utazom egyedul Japanban kisse feltem, hisz atszallni 10 percem volt es azt sem tudtam, hogy hova. Marmint tudni tudtam hisz a shinkanzen Japanban is fogalom, ugyanis ez a Japan Vasut (Japanese Railway) buszkesege, akar a franciak TGV-je. Az embereken latszik, hogy nem kell oket fegyelmezni, hangoskodas nincs. Telefonalni kimennek, nem mint nalunk, hogy arrol is ertesulunk, hogy a kedves telefonalo mit reggelizett vagy eppen kivel es hogyan, ahogy ez nalunk megszokott.

En idoben elkeszultem, de a vonat csak pontos orakor ert oda, ahogy ez errefele normalis es szerencsemre eppen egy feljaro melle kerultem. Es irta angolul, hogy fast train tracks, vagyis gyors vasuti sinek igy eltevedni nem lehetett. A jegyemet atdugtam egy kezelon, de valami miatt beakadt de jott valaki es segitett igy haladhattam tovabb. Egy vonatos bacsi mar angolul magyarazta, hogy track no. 12 vagyis minden rendben, nem kestem le es idoben oda is ertem. Egy lejaron le, egy kis pislogas es maris tolatott be a vonat. El kell mondanom, hogy kellemes latvany volt. A design kisse elter a mar ismert TGV-tol lletve DB vonataitol, nagyon aramvonalas de mondjuk szuksege is van ra, mert 250 km/h sebesseggel ropit a messzesegbe.

Belepsz a vonatba es latod, hogy tiszta, az emberek megint nagyon fegyelmezettek es minden olyan amilyen kell legyen egy vonatba. WC tiszta es tagas, a szekek kenyelmesek es sok hely van a labadnak es majdnem 45° szogbe le lehet hajtani a szek hattamlajat. A jegykezelo kedves es mar beszel angolul is. Ez kisse megnyugtat de a szerencse ugy hozta, hogy a hatam mogotti szekben egy europai kinezetu uriember olvassa a lapjait tehat azert mar nepes kissebbsegben vagyunk, ha netan jogainkat akarnank ervenyesiteni.

A vonat nagyon gyorsan megy az ketsegtelen es mikor gyorsulni kezd akkor csak hallasz egy suvitest, amolyan bugast es maris nehezen megy az utszeli fak megszamlalasa. Az erdekes az utazasban, hogy nincs erdekes, hegyek, minden zold es otthonra emlekeztet de amint lakott telepules kornyekere erunk sajnos nem tudok kulonbseget tenni az egyes varosok kozott. Mindehol ugyanaz. Gondolom egy tapasztalt japan nem igy latja de egy magamfajta zoldfulu europai csak ennyire tudja megitelni a helyzetet.

A szekek. Nem Ionesco szekeirol beszelek hanem a vonat szekei menet iranyba vannak, igy senki nincs hatrnyos helyzetbe es nem kell azon veszekedni, hogy ki ulhet menetirany es ki hattal ha a csalad eppen kirandulni indul. Most eppen Toyohashi alllomasra erkezunk de sajnos ez nekem ennel tobbet nem is mond. Minden kocsi elejen vagy egy kijelzo ahol japanul majd angolul lathato, hogy eppen mi tortenik es mi a kovetkezo allomas.

De ez mar nem is lep meg. Akarcsak Seoul-ban, itt is az emberek nem lezengenek hanem a megjelolt helyeken, ahova a vonat ajtajai kerulnek az emberek egyes sorban varjak, hogy felulhessenek, nem mint az nalunk, hogy rohanunk esz nelkul, hogy hamar felulhessunk meg a lehetoseget is elveve azoktol akik mondjuk eppen szeretnenek leszallni. Mas emberke, mas vilag, mas kultura, mas ertekek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Japan a II Vilaghaboruban vesztes oldalon allt es ma viragzo orszag lett Ketsegtelen sokat koszonhet Amerikanak emiatt de kellett mindehez az emberallomany es az akaras. Es itt volt, es fegyelemmel, szorgalommal ma Japan vilaghatalomma notte ki magat es melto a G8 helyehez.

Most, hogy nem kell idegeskednem, hisz a vegallomas Tokyo Main Station, van idom jobban korbe nezni es erdekes modon azt tapasztalom, hogy van nagyon kedves es vonzo kulseju holgy is, igaz inkann idosebbek, amolyan 50 korosztaly ha nem tevedek es latszik, hogy teljesen tisztaban vannak azzal, hogy Parizsban mi a trendi vagy netan Milanoban hgoy oltozkodnek europai fajtarsaik.

Az utazasrol meg annyit es gondolom mas sokat nem is fogok irni, de nehany ora leforgasa alatt, kb 3 ora, atvonatoztam a Japan keleti partjarol a nyugati partra.


Ma egy eleg nehez napon vagyok tul, es ma ugy dontottem, hogy nem Japanrol szeretnek irni, hanem valami egeszen masrol. Csodalatos dolog utazni es latni az ketsegtelem, ma Japan, holnap India, Kanada, Ausztralia es meg sorolhatnam a vonzobbnal vonzobb helyeket de ez is csak egy resze az eletnek. Es ma az eletrol szeretnek irni: a szulokrol. Valoszinu, hogy 10 eve, jomagam sem igy lattam a helyzetet de ahogy telik az ido, egyre tobb dolog kezd megvilagosodni es kezd kitarulni a Ter.

A szulok. Ketsegtelenul eletunk egyik legfontosabb szereploi es ahogy telik az ido egyre csak ertekelodnek es valtoznak szemunkben ezek a csodalatos emberek akik eletet adtak, szerettek, gondoztak, apoltak, feltettek, ovtak, megvertek, velunk sirtak, velunk orultek, ertunk eltek. Valoszinu sok mindent kifelejtettem de remelem a legfontosabbakat azert megis megemlitettem. Gyerekkorunkban amolyan faradhatatlan titanoknak tuntek, hisz mindent elvegeztek helyettunk, nekunk csak gyerekeknek kellett lennunk. Toluk hallottuk az elso szavakat es ok ringattak ha sirtunk, ok futottak ha valami gond volt es ok voltak a minden. El sem tudtuk volna kepzelni az eletet nelkuluk.

Az evek meg csak teltek es teltek es a kis vedtelen gyerekbol egyszer csak felnott lett es kirepult a csaladi feszekbol es mar nem o a csalad kis mindenkeje hisz mar nem is lakik otthon, de olyan jol esik nekik ha megis ugy esik, hogy naluk alszol, mert ujra tudjak vigyazni az almodat, vacsorat fozni neked ugy, mint regen es ha a valosagban nem is de azert egy kicsit nosztalgiazni a multon. Sajnos az evek oket sem kimeli, sot manapsag mar igencsak meglatszik rajtuk az ido es az ifju, faradhatatlan titanokbol manapsag mar faradt, barazdas homloku, kedves kis emberek tekintenek vissza. Mozgasuk lelassult, furtjeik megszurkultek, legzesuk felgyorsult, betegsegekkel kuszkodnek, de ok a szuleink es azok is maradnak az idok vegezeteig.

Mig egykoron ok vedtek es ovtak most rajtunk a sor, hogy mi vedjuk oket, mi ovjuk oket, egyutt gondolkozzunk, egyutt nevessunk es sirjuk velunk es probaljunk velok minel tobb idot eltolteni hisz mi tagadas az ido veges. Az ember mindig attol fel amit nem ismer es a halal ilyen. Konyvek garmadajat talalni halal kozeli elmenyekrol, a Biblia is orokeletet hirdet akar az iszlam mig a hinduk a reinkarnacioban latjak a halal utani letet. Es eljon ennek is az ideje. Sajnos nem tudjuk az idot megallitani. Az megint kerdes, hogy erdemes lenne megallitani az idot vagy sem? Ha meg tudnak allitani az idot, akkor mar beleavatkoznank a Vilag nagy dolgaiba es teljes kaosz alakulna ki legalabb is szerintem. De mar megint elkalandoztam. Nalam ez mar csak ilyen.

Manapsag mar jomagam is erzem, hogy nem vagyok 14 eves de ennek ellenere ugy erzem, hogy most kezd igazan kiteljesedni a letem. Kezdem latni a nagy osszefuggeseket meg ha neha csak homalyosan es docogosen de kezd ritkulni a kod es vilagosodik az elme. Sajnos ez idobe telik, sok sok idobe es mig nekunk most kezd igazan ragyogni az egbolt addig kedves szuleink sajnos mar nem igy elik meg ezt. Orvendenek a sikereinknek, segitenek ha tehetik, lelkileg tamogatast nyujtanak vagyis megtesznek minden toluk telhetot de naprol-napra fogynak el, sok a gond, a fajdalom, a faradtsag es szerintem sokukban mar ott a tudat, hogy az elkerulhetetlen veg kozeleg. Igaz, hogy teljesen normalis de sajnos megsem tudjak az emberek elfogadni. A szeretet, a kotodes, az emlekek nem akarjak engedni elfogadni, hogy ez megtortenhet. Es megis megtortenik. "Felerni esszel a mulast" irja Vaci egyik verseben, mely bevallom egyik kedvenc versem es ajanlom figyelmebe mindenkinek. A kerdes ez, hogy meg tudjuk erteni a mulast? Sajnos valasztas nincs, el kell fogadni, hogy egy szeretett ember eltavozik de meg tudjuk erteni? Talan igen, talan nem? Talan idovel, az emlekek elhalvanyulnak de a szivunkben egy kis hely mindig ezen kedves, joszivu, csendes embereke marad.



Ma egy nagyon erdekes napom volt. Mint az mar a tegnap este kiderult, egy 8 emeletes szallodaban hetvegere csak kollegaim es jomagam voltunk a vendegek es a folyosok csak ugy kongtak az uressegtol. Reggel is csak nekunk negyunknek keszitettek reggelit. Delelott kimentunk a kozeli varosba ugyanis valami fesztival volt es keszitettem nehany kozeli fotot, mig delutan egy ora alvas utan indult egy eleg sztresszes munka ugyanis holnap reggelre valami uj vezerlo software kellene keruljon a kutyube es sajnos ez munkat jelent(ett), nem is keveset. Megfeszitett orakon keresztul ment a munka es ejfelre jutottam oda, hogy elkeszultem. Egy kis halozat surf utan meg ellazultam. De hogyan?

Ha eddig nem emlitettem volna, itt mi european style szobakban vagyunk ami otthoni viszonylatban egy 3-4* szallodanak felelne meg es a tobbi szoba meg amolyan japanese style vagyis ha nem tevedek akkor nincs benne zuhanyzo es kad ami nalunk van. Gondolom ezert van estenkent nepvandorlas, mert mindeki felolti a kis kimonojat, ami a szobababan van es elmennek furdeni. A reggel koran ma en is kiprobaltam ezt a furdot es valami fantasztikus. (Megjegyzes: Ezert a mi szobaink sokkal dragabbak is es leven, hogy a templonak van sajat kapolnaja (katolikus) sok par ilyen europai szobaban tolti a naszejszakat. Tudnak valamit ezek az europaiak ha a japan fiatalok egy ilyen felejthetetlen ejszakat igy rendeznek meg.)

A furdo harom helyisegbol all. Az elsoben lehet a ruhaidat berakni egy kis gyekeny kosarba, illetve itt talalni tukroket es hajszaritokat, a masodik resz meg maga a medence illetve a vegeben vannak a zuhanyzok. A medence 40-50 cm mely es valami csodalatos melegviz aramlik folyamatosan benne ezzel megoldva a cserelodes problemajat is. A helyiseg vegeben talalni a zuhanyzokat melyek amolyan gyerek magassagban vannak ugyanis nagy valoszinuseggel ok ulve zuhanyoznak egy talon, ami minden zuhanzzohoz jar. Azert mondom, hogy igy van ugyanis csak feltetelezem, mert mindketszer, reggel es most ejfelkor is csak jomagam voltam es eppen errol szeretnek irni. Elfelejtettem mondani, hogy nem koedukalt a furdo igy holgyek es urak kulon furdenek es persze anyaszult meztelenul, habar ruhaban eleg nehez lenne mosakodni de talan meg ez sem lenne lehetetlen.

Hajnali 1-ig van nyitva a furdo igy lekapcsoltam gyorsan a gepemet es rohantam a furdobe. Hasonlo szerencsem volt akarcsak reggel, most sem volt senki, mondjuk csak egy elborult elmeju europai hajlando ejfel utan, egy felig vegig dolgozott nap utan furdobe menni, raadasul tehetne ezt intim korulmenyek kozott a sajat szobajaban. Kellemes felhomaly uralkodott a furdoben es csend. Orommel merultem el a meleg vizben, es mintha megall volna az ido. Csak en, a viz, a zubogas, a csend es a para ami kicsapodott es zavartalanul magasra tort. Ulsz a meleg vizben, minden izmod ellazul, az ereid kitagulnak, melyen lelegzel es pihensz. Fantasztikus erzes. Teljesen letisztulnak a gondolataid, mintha mas dimenzioba kerulnel es bevallom, hogy a viz es a meztelen test erintkezese valami kulonleges varazst kolcsonoz az egesznek. Szandekomban nem all szobrot allitani naturalista sorstarsaimnak de ilyenkor rajon az ember, hogy kevesbe a kulsoseg az ami szamit. Az eredendo bunig oseink is ugy tartottak, hogy ez igy teljesen normalis. Szerintem igazuk volt. Neha szukseg van igazan kozel kerulni a Termeszethez.


A viz az en ingerkuszobom hataran van (manapsag inkabb ezt tudomanyos berkekben csak threshold-nak nevezik) vagyis eppen elviselheto de sajnos hofokkal nem szolgalhatok. Amolyan hagyomanyos furdozest imitalva, 5-10 perc lazitas majd 1 perv jeghideg viz es minden kezdodott elolrol. Le nem tudom irni mennyire ellazultak az izmaim es a sztressz is teljesen ismeretlen lett szamomra. Tudtam olyan dolgokra gondolni amire napkozben nem sikerul es mintha minden megvilagosodott volna. Ha tehetitek ne sokat gondolkozzatok es csobbanjatok bele ey kad melegvizbe vagy netan aki szerencsesebb az furdobe is elmehet (lasd Budapest csodalatos furdoit). En sem szeretek egyedul furdobe jarni, mert neha unalmas, de most azt kell, hogy mondjam, hogy igy egyedul volt a tokeletes. Eppen azt kezsultem leirni, hogy a "legtokeletesebb", de ha megnezzuk jobban, akkor ez abszurdum, hisz ha ez mar tokeletes akkor a legtokeletesebb elveszti ertelmet. Igy van ez az optimalis fogalmaval is habar szamitogepes berkekben, foleg algoritmus elmeletben sajnos neha igencsak elhangzik, hogy "legoptimalisabb megoldas" aminek szinten nincs ertelme.

Mint az ma reggel kiderult, ez a furdo valami helyi specialitas es termal furdo ez sokat megmagyaraz.


Nem is irok tobbet, mert itt mar mindjart hajnalodik de aki teheti az ne hagyjon ki egy kellemes furdozest. Sokat segithet a kozerzeten es a testnek neha szuksege van ra.

Just simply Japan


Ma ugy dontottem, hogy nem irok ujabb elmenybeszemolot, de azert leirok nehany erdekesseget, amit sikerult megtapasztalnom Japanrol es ami talan egy magamfajta europainak fura, netan erdekes is lehet.

1) A szallodaban nincs 4 illetve 9 szamu szoba, ugyanis ezek a szamok szerencsetlenseget hoznak az emberre.
2) Forditott menetrendet hasznalnak, vagyis angol honfitarsainkhoz meltoan, ok is furan vezetnek. Probal atkelni az uton az ember, balra nez es maris indulna es eppen akkor kovetkezik a baj, hisz itt jobbrol jonnek az autok.
3) Ritualis szertatasok alatt nem lehet a budhista papokat fenykepezni. Hogy miert azt meg nem sikerult kideritenem....
4) Itt az emberek igencsak nem tudjak mi az, hogy ropogos kenyer es emiatt mindent rizzsel esznek. Reggel rizs, delbe rizs, este rizs. A rizsfoldek behalozzak az egesz japan szigetcsoportot es itt az emberek megtermelik sajat maguknak a megfelelo rizsmennyiseget, ami naponta kb. 1kg fejenkent. Lapalyos fuvest reszt nem igazan talalni Japanba. Ahol erre lehetoseg nyilik ott rizsfold ektelenkedik.
5) Egy japan soha nem tud nemet mondani, ugyanis ez valahogy nem igazan megy nekik. Gondolom kulturalis okai lehetnek de meg nem sikerult kideritenem, hogy miert.
6) Itt a vonatok nem kesnek. Ha netan kesik egy percet a vonat, az bemondjak es szives elnezest kernek az utasoktol. Ezen a teren meg van mit tanulnunk a japan kollegaktol.
7) A japan lanyok akar a fiuk, nagyon alacsonyak illetve nem tudnak normalisan jarni. Valoszinu, hogy ez az x-es jaras is a kulturajuk resze.
8) A sake az bor es nem palinka, ahogy sokan tudjak. Es lehet melegen is inni sake-t. (Megkostoltam es nekem izlett meg talan jobban is, mint a normalis.)
9) Japanban nem mukodnek a tradicionalis GSM telefonok, ugyanis ok egy teljesen mas halozati rendszert alkalmaznak. A 3G technologiaval felvertezett telefonok azonban mar mukodnek.
10) Minden rendes japan ember mikor atkel egy utkeresztezodesnel, legyen ez uton, vagy epuletben, eloszor jobbra nez es jobbra mutat, majd balra nez es balra mutat a kezevel es utana atkel. Es ezt kicsi es nagy egyarant csinalja. Lam lam hogyan is lehet csokkenteni a balesetek szamat.
11) A japan etelek nagyon erdekesek es finomak es aranylag elmondhato roluk, hogy friss alapanyagokbol keszulnek. Foleg hal, kagylo, rak, oktopusz, tintahal es persze a felejhetetlen noodle, no meg a tofu es a szoja es meg egy rakas mas dolgot amirol halvany fogalmam sincs.
12) Van egy rakas auto melyeket nem igazan latni Europaban es oyan fedelzeti szamitogepek vannak az also kategorias autokban is, hogy neha azt hiszem a Star Trek valamelyik epizodjaban vagyok.
13) A japan emberek nagyresze nem beszel angolul ami reszben ertheto is hisz egy jo darabig csak sajat irasjeleik megtanulasaval vannak elfoglalva.
14) Nehez megkulonboztetni egy fiatal japant egy idosebb Japantol ugyanis mig Europaban az emberek vagyont koltenek, hogy a rancokat elsimitsak mig Japanban ez csak adott.
15) A japan duda gyarosok csodot mondanak ugyanis itt az emberek nem nyomkodjak az autok dudait ahogy azt nalunk Europaban szinten nemzeti sportkent uzzuk. Mindenki betartja a szabalyokat es ezert nem is igazan vannak kozlekedesi balesetek.
16) A nemzeti sport a sumo de igencsak eloretort a baseball is, ami igencsak nepes tomeget vonz manapsag Japanban.
17) Ezek az emberek a tokeletesseg bajnokai. Elvileg itt semmi sem tortenhet spontan, minden jol meg van tervezve es be van osztva igy keves a meglepetes. Erdekes lehet igy elni de amint a gazdasagi mutatok ezt mutatjak, el kell hinnunk, hogy nem a nagy szabadsag a gazdasag mozgato rugoja, mint ahogyan azt sokan kepzeljuk Europaban. Rend es fegyelem. Ha Europa viragzo akar lenni akkor fel kell adni a nagy szabadsag eszmet es otvoznie kell mindezt renddel es fegyelmmel, kulonben minden szetesik.
18) Mindennel fontosabb a tisztelet es ha kaszt rendszer nincs is de itt igencsak megbecsulik az embert. Neha fura es mosolyt csal az arcodra ahogy latod, hogy hajlonganak de ennek is megvan a maga szerepe ebben a sokszinu japan tarsadalomban.
19) A beosztott sosem megy el mig a fonoke bent van. Nem szamit ha nincs mit csinalnia de a fonoke elott nem megy haza meg ha a fonok egeszen este kesoig is bent van. Lam-lam japan piacgazdasag. Jol fizetett fonokok es maris megy a munka. Felre teve a viccet, ez is szerintem a tisztelet resze de ennek meg utana fogok nezni, mert erdekel.



Japan konyha


Itt mar ejfelre jar az ido de egyszeruen nem hagyhatom szo nelkul a mai ebedet. Ma delben egy ujabb vendegloben ebedeltunk es valami csodalatos elmeny volt. Amolyan igazi tradicionalis kis etterem, amolyan kellemes new age zenevel (akit erdekel bovebben itt talal egy Internet radiot ahol csak hasonlo zenet lehet hallgatni) es persze kedves es mosolygos japanokkal, akik folyamatosan mondanak de sajnos nincs akinek, hisz ezen tudomanyag meg igencsak messze all tolem, es a kandzsik is es sajnos meg sok minden de hat a polihisztorok ideje regen lejart. Az is igaz, hogy konnyu volt polihisztornak lenne a XVIII. szazadban, hisz akkor voltak a nagy felfedezesek a fizikaban es matematikaban, csillagaszattanban, de ma ezeket mar egy kis iskolas is fujja. No persze azert kivancsi lennek manapsag hanyan ertik igazan Einstein relativitas elmeletet es a ter-ido fogalmat, netan a vegtelenben talalkozo parhuzamosok Bolyai fele megkozeliteset de ne kalandozzunk el es terjunk vissza a kis japan ebedemhez.

Az ajto fabol van es amolyan elhuzhatos. Egy magamfajta europainak ez mar teljesen a csucs es a lekesedesem hatartalan. Fura modon egy nagy helyisegre gondoltam, megsem az de azert tagas es befer nehany asztal. No persze az asztal fogalma kisse mas, ugyanis asztalnak asztal csak a labai kispicurkaknak (20 cm) keszultek. A helyiseg egyik fala teljesen uveg, itt helyezkednek sorban az asztalok es a kis zsamolyok, ahova ulni, allni, terdepelni lehet. Ami meglepett, az az, hogy itt is letezik a bar pult fogalma es ott is lehet enni, de az is ugy van kialakitva, hogy sokkal alacsonyabb, igy aki egyedul van vagy eppen siet vagy neki eppen ott esik jol elkolteni az ebedjet, netan csak ott van hely, az ehet a pultnal is. A pult hata mogott van a konyha es onnan kerultek teritekre a jobbnal jobb falatok es teak. Leven, hogy itt sem igazan kulfoldi partiak, nem volt angol etlap. Nem tudom ha ismeros a teny, de Japan Amerika egyik legkiemeltebb kulfoldi katonai tamaszpontja es tobb csata hajo is allomasozik Japan partjainal es eros az amerikai befolyas, itt azonban megsem erezni hatasat.

Igy nehany rovid szovaltas utan kiegyeztunk a japan kollegankkal, hogy mi valami sult dolgot szeretnenk igy kikuszobolven annak lehetoseget, hogy ujabb nyers halat kelljen ennunk. Semmi bajom a nyers dolgokkal, de azert csak mertekkel es nem kell elfeledni, hogy szep Erdely orszagban nem igazan a nyers hal a kedvenc, sokkal inkabb a kolbasz es sult etelek, nem de? Ilyen "ingerszegeny" etel kornyezetben nem mindennap jar az ember. Bevallom a gyoszergyarak itt rogvest csodot is jelentenenk ezekkel a zsir egetokkel illetve koleszterin csokkentokkel, meg hasonlo keszitmenyekkel. Itt az emberek halat, zoldseget es gyumolcsot esznek. Mondjuk ez latszik is rajtuk.

Vegul is egy vegyes talat rendeltem, amin sult hal, sult rak es sult csirke volt. A talcan amin kihoztak megint volt legalabb 10 fele edeny mindenikben mas es mas erdekesseg lapult. Volt leves hagymaval es rakkal. Fejedelmi. Ez olyan hazai leves izekkel is azonosithato no persze a rak kivetelevel. Volt 2-3 tal amiben zoldsegek voltak. Volt ami savanyu volt, ecettel, volt ami csak fove, sajnos ezt nem sikerult beazonositani. Volt tok illetve volt egy edeny amiben egy szosszal leontott nyers kaposzta es rizs spagetti volt. Utana jottek a husok egy masik talon. Ahogy mar emlitettem, sult hal, sult rak es sult csirke. Persze a fuszerek is masok, az elmeny is mas de mig a csirke felejtheto elmeny volt, a hal es a rak az teljesen bearanyozta a napomat. Sajnos a husok eleg nagyok voltak igy neha benaztam egy kicsit a palcikakkal, habar japan kollegam meg is dicsert, hogy mennyire jol megy ez nekem. Gondolom ez nalatok sem jelen t gondot, csak palcikaval enni, egy nagy szelet sult csirket, hat nem mondom, hogy eletem kihivasa de azert igenyel nemi ugyesset. (Megjegyzes: Szegeny anya, mindig ketbalkezesnek hiv, gondolom tud O valamit.)

Nem kell elfelejteni, hogy nem asztalnal ulunk, hanem a foldon. Eloszor terdeltem aztan rajottem, hogy torok ulesben kenyelmesebb es utana mar mindvegig igy ettem. Elvezet palcikakkal enni, elvezet ebbe a kellemes kornyezetbe lenni es valoban gasztronomiai csodakat izlelgetni. Erdekes modon halhoz szoktam inni egy keves feher bort de valahogy most nem is ereztem a hianyat. Mondjuk azt tudni kell a japanokrol, hogy inkabb a tea es a sor hivei, habar mar lattam francia bort is nalluk de bevallom, hogy ebbol a szegeny franciak itt nem igazan huznak hasznot.

Majdnem kimaradt, hogy volt egy martas amibe a husokat martogattam es igy az egesz osszhatas csodasra sikeredett. Es mindez kis gusztusos edenyekbe, sosem sok es sosem keves. Amolyan tokeletesseg. Mondjuk ez jellemzo is rajuk. A puding az erdekes volt, ugyanis szokasainkkal ellentetben itt ez sos. Igen, nem kell csodalkozni, jol olvassatok, sos! Es a masik, hogy tojasbol keszul de hal darabok vannak benne es rakok es csirkehus. Meglepetesnek tokeletes, de ennel ellenere finom. Az asztalon viz volt es ez teljesen eggye alakitotta az egesz ebedet. A hangulat tokeletes, hangoskodas nincs, mindenki beszelget, elvezi az izeket es a hangulatot es minden mas mint otthon megszokott. Ami meg nagyon erdekes, habar lehet tevedek es megfigyelo kepessegem csal, de itt az ebed nem olyan protokolaris, mint az nalunk. Lehet csamcsogni, szurcsolni es nincs is ezzel semmi baj. Az etelek kozott sem tesznek kulonbseget, hanem mindent esznek mindennel es egyszerre vagyis nincs kulonosebb sorrend. Ami megis kimaradt az a zold tea. Minden ebed azzal indul. Kicsit fuizu es kulonos de jo es uj es mas.

Bevallom hosiesen az eves csodalatos volt de mikor abbol a kenyelmes ulo poziciobol felalltam , bizony sok "hangya" csipkedte a labam de szerintem ez csak szokas kerdese es harom nap meg sok mindenre azert nem elegendo. Ahogy mondta Erdos ( o kulonben egy hires magyar matematikus ha nem tevedek az elso Fields dijasunk) "My brain is open." vagyis nyitott kell lenni es be kell fogadni, el kell fogadni a massagot es tanulni kell belole. (Megjegyzes: A massag alatt itt kulturat ertek, ugyanis ezt a massagot manapsag sok minden egyebre is hasznaljak.)

Az elso nap elmenyei igencsak kifarasztottak ugyanis ma nagyon sokat dolgoztunk de szerintem az elmenyek, azok feledtetik a faradtsagot. Ma reggel a szaloda legfelso emeleten reggeliztunk es panoramas kilatas nyilik a kikotore. Amolyan ipari kikoto, nem kell elkalandozni, de azert szep. A reggeli amolyan europai stilusban zajlott de azert volt nehany japan etel remek is amibol elso korben csak ket fele halat probaltam ki es teljesen meg voltam veluk elegedve. No es persze lehet behatasosan gyakorolni a palcika evest. Kenyeret nem latni sehol, csak nehany croissante figyel a reggelizokre. No es persze a felejthetetlen zold tea, ami valojaban amolyan zold fure emlekeztet mikor gyerek voltam es jobb hijan fuvet ragcsaltam. Ilyen szempontbol azert csak eljenek az angol polgartarsak.

Reggeli utan ertunk jottek es bevittek az uzembe, ahol a robotot kell majd uzembe helyezni. Erdekes modon mindeki egy szobaban ul, fonok, beosztott, elvalaszto fal sincs csak annyi kulonbseg van kozottuk, hogy a nagy vezetok azok ulnek egy asztalnal a terem vegeben, majd ra merolegesen, vagy netan fuggolegesen ujabb asztalok, ahol egymast kovetik az alkalmazottak. Amolyan galya rabok szintjen, vagyis a fonok diktalja a tempot es a beosztottak meg vegzik a feladatukat. Egy rovid eligazitas utan be lehetett menni a gyar epuletebe es be kell vallanom meglepodtem. Masoknak a haza nem olyan tiszta , mint itt egy aktiv gyar epulet. Minden ki van jelolve, az utvonalrol nincs leteres es csak azert, hogy igazan meglepodjon az ember, az asztal amit behoztak nekunk is be volt jelolve vagyis a foldon meg van jelolve az asztal negy laba igy hat egy tapottat sem lehet arrabb mozditani, mert annak ott van a helye. Mindenki a kezunk ala dolgozik ha kerunk segitseget, de mindehol az a tapasztalatom, hogy az angoljuk meg csiszolodhatna.

A deli ebedet erdekes zene jelzi, ilyenkor fonok es beosztott egyarant kiejti a tollat, kalapacsot, egeret a kezebol es mindeki megy ebedelni. Mi is ezt tettuk, elvittek egy nagyon kellemes kis etterembe, gyekeny a foldon de azert asztaloknal ettunk. Hazigazdank valasztott egy ebedet nekunk es bevallom nem csalodtam. Kihoztak mindenkinek egy 10 fogasos ebedet, amiben leves, salatak, wasabi, ket fele nyers hal, kagylo, lazac, parolt zoldseg, oktopusz es meg nem tudom meg mi volt de valami nagyon finom. Utana ujra autoval vissza mentunk a ceghez es kezdodott a masodik resze a dolognak elvileg 17 oraig. Ekkor ujra indul a kis zene de mozgas nem tortent, ugyanis mi dolgoztunk es mivel mi dolgoztunk ok sem tudtak haza menni es bevallom hosiesen, hogy mi 19 ora magassaban jottunk el igy hat ok is addig maradtak. Gondolom emlegettek is surun miatta, de meg nem csuklom. Talan majd holnap. Az erdekes dolog a gyarban, hogy mindenhova mas es mas papucs kell, es mar unom le es fel huzigalni az egyik cipomet, a masik cipomet es hasonloak. Az eredmeny az latszik hisz minden tukor fenyes ami egy otthoni uzemrol nem igazan mondhato el. A mellek helyiseg amolyan japanese style vagyis amolyan torok WC ami meg annak idejen a Bolyai palyan is ektelenkedett. Remelem azota kicsereltek de sosem lehet tudni. De nem is ez a fontos, hisz az ember tiszteli meg a helyet es nem forditva.

A gyarban is mindehol automatak vannak es en meg rakaptam egy Fanta Grape nevu italra, ami nagyon finom es nagyon olcso (100 yen). Az egeszben az az erdekes es szerintem azert varazsolt el ennyire ez az ital, mert itt minden aluminiumbol van, igy az udito doboza is. Azt kell elkepzelni, hogy uveg majdnem semmi, muanyag is keves es csak aluminium meg acel palackok vannak. Kicsik es gusztusosak es uveg formajuk van, nem olyan dobozos, mint az nalunk ismert. Egyszeruen csak ranezel es maris kedved szottyan meginni egy kis uveg uditot. Majd lefenykepezek egy ilyen palackot es akkor maris orok huseget lehet fogadni neki.

Holnap es azutan ket nehez nap kovetkezik, de ennek ellenere ha netan roviden is de megprobalok ujabb sorokat vesni a tobbi moge es leirni nehany erdekesseget, otletet ami kisse elter az altalunk jol megszokott es bevalt europai elettol.




Mig eddig Indiabol es Koreabol irtam elmenybeszamolokat, most igy hozta a sors, hogy Japan kerult teritekre. Nagyon faradt vagyok, hisz hosszu orak es napok ota nem alszom de megis megprobalom leirni az elso elmenyeimet, ugyanis ma meg frissen elnek bennem, de holnapra mar atertekelodnek es mar sokkal ovatosabban fogalmazok. Ha egyetlen szoval kellene jellemeznem Japant, akkor azt hiszem, hogy a legjobban az illene ra, hogy amolyan japanos. Az epitkezese kaotikus, a termeszete csodalatos, mindenhol, leheto es lehetetlen helyeken talalni rizs ultetvenyeket, az emberek fegyelmezettek, mig csucs technologiaja behozhatatlannak latszik. Az nagyon latszik, hogy itt kisse mas a vilag, mint az nalunk nyugatiaknal megszokott.

Az utam mar nagyon erdekesen kezdodott, ugyanis Budapest-Amsterdam utvonalon indult majd onnan egy 12 oras repulozes Osaka-ig. Egy tevedes miatt, kisse keson sikerult a checkin es igy a masik harom kollegammal akikkel utaztam kulonbozo helyeken kellett megtapasztalnunk a KLM legitarsasag vendegszeretet, ugyanis nem talaltunk helyeket egymas mellett. Kenyelmes, jo, kellemes ez az Airbus de azert megis csak egy repulo es turista osztaly. Nekem osztalyreszul ket idosebb holgy jutott utazo tarsnak, mint az kiderult kesobb. Ennek azert tulajdonitok kulonosebb jelentoseget, ugyanis tortent egy dolog, ami esetleges un. diplomaciai botranyhoz is vezetett vona ha nem veszem eszre , hogy utazo tarsaim Davidnak varosabol vagy annak kozelebol valoak. Semmi gyulolet nincs bennem irantuk, annak ellenere, hogy manapsag ez ma mar divatnak szamit Magyarorszagon, de azert megis lehett volna belole botrany, hisz mit ad az Isten, nalam Stanislaw Lem es a Time magazinom mellett volt egy nyomtatott iras is ami egy konyv 9-ik fejezetet kepezi es nem mas a cime mint: Faj es nemzet. (Angolul a cime Race and people, sajnos a nemet megfelelojet nem tudom, habar a mu ezen a nyelven szuletett.) Nalam kuriozum, naluk meg talan gyulolet. Szerencsemre az egyik neni eppen keresztrejtvenyt fejtegetett amolyan erdekes betukkel igy jottem ram, hogy talan megis jobb lesz ha nem faj elmeletekkel utom el az idot a repulon, ezzel elkerulve egy esetleges botranyt.

Reggel koran erkeztunk a Japan nagyvarosba de mar itt is gondokkal inditottam. Espedig a Bevandorlasi Hivatal egyik szemfules hivatalnoka eszrevesz valamit az utlevelemben. Telefonal, latom jonnek es mar tessekelnek is egy terembe ahol rossz arcu emberek uldogelnek es buslakodnak hisz nem lephetnek be az orszagba. Felni azert nem feltem, de tudtam, hogy valami gond van. Latom nezik a szamitogepet, telefonalnak es vegul is nehany percen belul megoldodik a konfliktus es orommel veszem ujra birtokba a kis piros szinu most mar EUs utlevelemet. A gond, amiert feltartoztattak teljesen jogos, mutatja a tisztviselo, ugyanis a vizumomom, nem azt irja, hogy ervenyes 90 napig, hanem azt, hogy 3 honapig ami kisse erdekes, hisz mit is takar az a fogalom, hogy "honap"? De ez nem is gond, mar ugyanis kiengedtek es hagytam elmelkedjenek ok, hogy milyen felelotlen kulkepviseletuk van ezen preciz emberekenek Magyarorszagon. A repteren jon velem szembe egy csodalatos fekete labrador es mar felni is kezdek tole, amikor is a japan gazdaja inti, hogy ne feljek es ketszer is megszagol a kutya, mire rajovok, hogy o tiltott szereket keres de velem nem jar jol, ugyanis nem hoztam semmi illegalisat erre a szigetre es amugy is. Idosebb kollegamal indulunk neki a vamvizsgalatnak de igencsak leri arcunkrol a komolysag hisz megnezik az utlevelunket es maris mehetunk, a csomagjainakt meg sem nezik. Es maris a repter szabad oldalan talaljuk magunkat. Hatalmas es impozans, tobb emeletes es osszetett, Minden acel es uveg. Telefon feltolto kartyat kell vasarolnom, hisz egy fura mobil telefon van nalunk, amolyan Vodafone in japanese style, ugyanis a sziget orszagban nem gsm technologiat alkalmaznak igy a mar jol bevalt telefonok teljesen nemak itt. Manapsag az uj 3G technologival felvertezettek azert mar mukodnek itt is. Kerdem a nenit angolul az informacios pultnal. Latom kisse gyorsan beszelek hozza angolul igy lassabra huzom a hadaro gepet es lassan es mosolyogva ujra probalkozom. Siker. Megertett. Magyaraz egy erdekes angol nyelvjarasban de nincs kommunikacios zavar. Hurra! Meg terkepet is elohuz, igy a magyarazat mar tokeletes. Egy fiatal holgyhoz iranyit aki, mint az kesobb kiderul segiteni nem tud, hisz o csak mobil telefonokat ad berbe. O mar sokkal rosszabbul beszel de egy ujabb informacios pultba botlok es ott ujra mar szep angol kiejtessel hallgatom a valaszt es a magikus szo: elso emelet. Megyunk is rogvest a lifttel es elenk tarul a Lawson. Amolyan mindenes kis uzlet sok nyuzsgessel. Kezdem magyarazni a bizonyitvanyomat es lass csodat megertik es mar intik, hogy kit keressek telefon kartya ugyben. Egy fiatal lany segit, mert kulonben teljes csodot mondtam volna. Egy automatabol kellett elovarazsolni a szelvenyt, de bevallom hosiesen egyedul nem ment volna. A sok kandzsi es a sok gomb a kezelo pulton tul sok volt egyszerre. Nem nekem valo. Anyanak el sem mondom, mert szegeny megkerdezne: "Te fiam, azert etettelek annyit es jarattalak jo iskolaba, hogy mar a szamitogepekhez sem ertesz?" Maris egy japan telefon szelveny boldog tulajdonosa voltam most mar csak ki kellett fizetnem 3000 yent es mehettunk is.

Hasonlo sikerrel jartunk a vonatjegy vasarlas kozben is ugyanis szerencsenkre a vonat az eppen a repteren volt, igy maris indulhattunk Fukui fele, ami a Japan tenger partjan talalhato es egy ipari varos. Az allomas teruletere valo belepeskor tortent egy kis malheur de maris ott termett a semmibol egy fiatal vasutas holgy es megoldott a problemat. Mindenhol csend es beke es tisztasag es meltosagteljes japanok. Es hajlongas. Ezek az emberek a ma elerheto fejletseg legmagasabb fokan allank es megis tartjak a feudalis Japan tradicionalis jelleget es tiszteletuket hajlongassal fejezik ki.

A vonat. Hat "erdekes" volt. Hogy pontos az meg rendben, de mikor elkezdtek forogni a szekek benne es nehany masodperc alatt a szek armadia a menetrend iranyaba rendezodott akkor az mar egy kicsit sok volt egy magamfajta utazonak is. Igen, nem irtam tevesen. A szekek kepesek forogni sajat tengelyuk korul es igy nincs szukseg mozdony manoverezesre a vonat kocsik megforditasa erdekeben. A kocsik rendezettek es amolyan jobb fele IC vonatokra emlekeztetnek. Mondanom sem kell, hogy a vonat pontosan indul es maris robogunk Fukui fele. A repter egy fold nyelven van, igy nemsokara tenger az egyik oldalon, tenger a masik oldalon es kozepen mi. Es ekkor jon a kulturalis sokk. Ezek a fejlett nepek szotaraban nem letezik az a fogalom, hogy varos rendezes. Teljes kaosz uralkodik az epitkezesukben. Altalaban picik a hazak, tombhazak es mindenhol talalni beloluk, ahol eppen nem rizs foldek viritanak. A vonat sinek kozvetlen kozeleben is talalni lakohazakat. Az az erzesed, hogy csak kihajolsz a vonat ablakabol es maris megerintheted oket. Semmilyen stilus nem uralkodik- Kis haz, nagy haz, rizs fold a tombhaz elott, sok bicigli, ismeretlen autok no es persze forditott utrend, ugyanis a japan kollegak is az angol stilusra eskudoznek es forditott menetrendet hasznalnak. A termeszet gyonyoru es kisse mas. Japan kertet is latni, meg ha a hazak elott keves is de latszik mindehol a precizitas es pontossag.

A vonaton kevesen vannak igy mi is kenyelmesen ulunk es beszelgetunk. Es jomagam meg fenykepezek mar amennyire lehet egy robogo vonatbol. A jegy kezelo holgy teljesen lenyugoz. Belep a fulkebe es rogvest meghajlik es udvozli az utazo kozonseget majd megvizsgalja a jegyeket es hajlong. Ezzel meg nincs is gond de mikor eljut a vonat vegebe ujra megfordul, menetiranyba es megint meghajol es ugy megy ki a kocsibol. Es mit nem ad az Isten, ahanyszor bejon ujra es ujra "eljatsza" a hajlongast es ujra hajlongast. Meg mosolyog is nekem, amikor lefenykepezem, buta turista letemre. A vonat vegig a tenger partjan robog de erdekes modon nem latni taj beli kulonbseget. Mindehol ugyanaz. Kyoto-t is utba ejtjuk, de maris robogun tovabb. 2-3 ora utazas utan leszalunk egy kis allomason es ahol is varnak es irany a szalloda. Fiatal kollegammal mi egy taxiba szallunk, mert 4 fo nem fer be egy hatalmas jeep belso terebe de igy mar taxizni is tudunk Japanba. A taxiban minden himzett es feher es kellemesen utazunk vegig mig egy kellemes tengerparti szalloda elott veget nem er az utazas. Az elso kepeket itt talalni.

Az integralodas ara


Egy korabbi blog bejegyzesemben emlitettem, hogy ez a kulfoldi let magaba rejti ezt a paradoxont is, espedig, hogy mennyire integralodunk az idegen tarsadalomban melyben eppen elunk. Minden kulfoldon elo ember szembesul ezzel a problemaval es mindenki maskeppen iteli meg es maskeppen velekedik rola. Sokan vagyunk, sokfeleek!

Nekunk erdelyieknek el sem kell mozdulnunk otthonrol es maris bizonyos mertekben integralodnunk kell, habar ez a tipusu integralodas kisse elter a tobbi integralodas fajtatol mit talalhatunk a vilagban. Mit is takar ez a fajta integralodas? Hat leven, hogy egy tobbsegi nemzettel elunk egyutt, akarva akaratlanul, bizonyos integracios kompromisszumot meg kell kotnunk. Nem hasznalhatjuk anyanyelvunket minden szinten, habar ez akar irhato az elonyunkre is hisz nagyreszunk ketnyelvukent nott fel es ez csak hasznunkra valhat. Nem vegezhetunk anyanyelvunkon bizonyos szakteruleteken (lasd pl. mernok kepzes) es meg sorolhatnam. A lenyeges kulonbseg ebben az esetben az, hogy leven, hogy mi mindig ezen a foldon eltunk, oseink is itt izzadtak ki a betevo falatot, kisse jogtalan, hogy integralodasrol kell beszelnunk de sajnos a tortenelemmel nem lehet jatszani. Elvileg megilletne minden es megsem. Ez egy fura paradox ebben az erdelyi letben de manapsag nem igazan tudunk tenni ellene. A turani atok kisert. Ha vegig nezunk ma Europan, amolyan csoda bogaraknak szamitunk, sehova nem tudnak beilleszteni, parunkat ritkitjuk es senki sem talal rank megoldast. Ketsegtelen, valami fura teremtesek vagyunk. Ezt valaki buszken viseli mig masok meg meg akarnak szabadalni ettol a magyar de megsem jelzotol.

Az integracio masik valfaja es errol szeretnek blog-olni most bovebben, az a kulfoldre elszarmazott embereket erinti illetve az ok beilleszkedeset abban az idegen tarsadalomban. Minden tarsadalom alapja a nyelv. Kommunikacio nelkul nem letezhet tarsadalom de gondolom a tarsadalom kutatok erre sokkal ossztettebb definiciokat talalnak es alkotnak. Ugy itelem meg, hogy egy idegen kornyezetben nem is beszelhetunk meg az integralodas legkisebb csirajarol sem ha nem uraljuk az illeto nep, tarsadalom, kozosseg nyelvet. Kozossegen ertek, most egy kisebb nepi csoportosulast ahol bizonyos nyelvjaras alkalmazott, ami igencsak lehet diszkriminacios alap, a szo nem foltetlen rossz ertelmebe.

De mi is az az integralodas? Jelen irasban az integralodast, mint tarsadalmi , faji es kulturalis integraciot ertem, vagyis mit takar a tarsadalmi integracio ami valojaban magaba foglalja a faji es kulturalis integraciot hisz maga a tarsadalom hozta letre a a faj es a kultura fogalmat. A legfontosabb kerdesek, hogy mi kell ahhoz, hogy integralodjunk illetve egyidoben, hogy mi az hatar ami meg nem veszelyezteti identidasunkat, mint egyed. Ketsegtelen, hogy Lock elmelete a tabula rasa teren nem alljak meg a helyet es bizonyos kulturalis es tarsadalmi impulzusok belenk vannak oltva (lasd pl. az olaszok nagyon temperamentumosak mig angol kollegaik sokkal higgadtabbak, kimertek) es ez amolyan predesztinaltsag. Minden egyed rendelkezik bizonyos belso indentitastudattal amelyben igencsak fontos szerepe van az anyanyelvnek, a kornyezetnek (lasd szulok, lakohely, stb) es nem utolso sorban az orszagnak amelyben elunk. Igy vallom en magamrol, hogy erdelyi magyar vagyok, mig masok kekveru angolnak netan bohem francianak es meg sorolhatnam. Az integralodas mit is jelent? Annak ellenere, hogy mas vagy probalod elfogadtatni magad ugy tarsadalmilag, fajilag es kulturalis szempontbol, hogy teljes erteku egyedkent elhess a befogado kornyezetedben. Roviden ennyit jelent szerintem az integralodas, mint jelenseg.

Es hogyan tovabb? Harom kulonbozo alaptipust kulonboztethetunk meg no es persze ezek bizonyos valfajat de megprobalom mindeniket bovebben probalom elemezni. Az elso es legkonyebb eset az amikor az egyed nem kepes integralodni. Kikoltozik kulfoldre, egyedul vagy csaladostul es megsem sikerul beilleszkedni. Az esetleges okok kozul elsokent megemlithetjuk a nyelvi problemakat vagyis nem vagyunk kepesek megfeleloen kommunikalni igy hat sajat magunkat rekesztjuk ki, hisz az egyik alapkovetelmeny, hogy beszeljuk az illeto idegen orszag nyelvet. Ebbol adodik, hogy munkat sem talalunk hisz egy adott munkahelyen muszaly kommunikalni. Hasonlo okkent emlegethetjuk az eros honvagyat is, ugyanis foleg egy otthon hagyott csalad vagy baratok nyomos ok lehet arra, hogy hagyjunk csapot s papot es haza vandoroljunk a mar jol megszokott kornyezetben. Nem utolso sorban anyagi vonzata is lehet a dolognak hisz sokan azt hiszik, hogy kulfoldon ott a Kanaan es kolbaszbol van a kerites. Altalaban ebben az esetben az elhatarozas veges idon belul megtortenik es az egyed visszater oda ahonnan elvandorolt. A masik ket esetben a problema sokkal osszetettebb.

A masodik esetben az egyed probal integralodni es ez sikerul is neki de megis eros nemzeti ontudattal rendelkezik es igencsak fontos szamara a szarmazasa es sokszor buszken vallaja nemzeti identitasat. Altalaban ezeket az embereket kedvelik legjobban a fogado orszagban ugyanis jomagam is ezt tartom a normalis magatartasnak. Kepmutatas lenne letagadni szarmazasunkat, identitasunkat hisz ha mas nem is de az idegen hangzasu nev illetve az akcentussal beszelt idegen nyelv mindig arulkodo jel. Nem is kell es nem is szabad ezeket a dolgokat letagadni hisz teljesen normalis ez a fajta magatartas. Ezen emberek nagyon kotodnek az anyaorszaghoz es erdekli oket, hogy mi tortenik politikai es gazdasagi vonatkozasban az illeto orszaggal ahonnan az egyed szarmazik. Az 56-os magyarok nagyresze ilyen es ma is latni, hogy aktivan szivukon viselik Magyarorszag sorsat es a nemzet problemait. Biraljak az aktualis rendszert de persze ezt az otthon elok nem mindig veszik jo szivvel hisz "Miert mentek el ha annyira fontos nekik az orszag?". Ez reszben jogos de nem szabad elfeledni, hogy ezek az emberek kulso megfigyelokent sokszor segithetik kritikaikkal, eszreveteleikkel a nep es a nemzet fejlodeset. Ezen egyedeket sokat foglalkoztatja az integralodas es mindig egy orok jatszmanak erzik ezt a problematikat de megprobalnak egyensulyt teremteni integralodas es az identitas tudat fenntartasa kozott. Pl. Ezen emberek nem szegyelik vallani nyelvuket, vallasukat meg ha ez diszkriminaciohoz vezet habar manapsag mindekinek joga van sajat nyelvet hasznalni es vallasat gyakorolni.

A harmadik eset mikor is az egyed megprobal azonosulni teljes mertekben az ot befogado orszag nyelvevel, kulturajaval szokasaival. "Elfeledni" is kepes anyanyelvet annak erdekben, hogy ott befogadjak es teljes jogu tagnak tartsak. Pl. Sok a iszlam hivo kepes lemondani Allah-rol annak erdekeben, hogy tessek masoknak. No de mar hallani arrol is, hogy nevet is valtoztatnak az esetleges ervenyesules erdekeben. Altalaban ezek az emberek minden teren probaljak eloterbe hozni, hogy ok kulonbek, mint a befogado orszag allampolgarai. Ezeket az eredeti kozosseg akar a befogado kozosseg is megvetessel veszi tudomasul es a nagy igyekezetben kint rekednek mindket tarsadalombol.

Ha megnezzuk nagyjainkat, Wass, Teller, Marai es a sor vegellathatatlan, rogvest rajovunk, hogy ezek az emberek buszkek voltak arra, hogy magyaroknak szulettek es halalukig muveltek e nyelvet es tettek ezt magas szinten. Jelen nincs mult nelkul. Tagadni a multat egyszeruen abszurd.

Minden kulfoldon elo embernek csak azt tudom kivanni, hogy talalja meg azt az utat ami szamara a legmegfelelobb de elfelejteni azt, hogy honnan szarmazunk es mi az anyanyelvunk SOHA.