Christmas

"During this Christmas season may you be surrounded by the love of family and friends and filled with the spirit of the risen Christ."
-- Alabama Gov. Bob Riley


You know how a Christmas market looks like?! A lot of lights, Christmas trees, presents and of course in the same time a lot of people enjoying the feeling. Quite nice I have to admit. I like it. Of course this has a long tradition in Germany as well as in Austria. The Frenches also have big markets in the Eastern side of the country but we should admit, this is a stolen event from their neighbors, the Germans.

In Transylvania it is very important the Christmas but we do not have this habitual to have so big Christmas markets around the country. For us is much more important the joy and the ceremonial of the birth of the Lord. However, nowadays we try to steal the habits of our western partners but we still have the "real" Christmas feeling and meaning which should be the real purpose of celebration in each Christian family.


You know, a few weeks ago I have purchased a wireless Internet solution from my favorite GSM provider Vodafone. So from now on I do not need any cable or wire, I am just plug in my brand new 3G HSDPA modem and and I am online on the Net. It is quite good having such a device. The only problem is, the solution is for Windows OS but I also have a Linux distribution on my laptop so it would be nice to turn it under this crazy OS also.

In order to know, what kind of Linux distrib I am using to, just drop me an e-mail first. However, I can let you guess but it's a good one, I can assure you about that.

So as usual, I have started to look on the forums about how to set this thing on Linux. You know how these forums are. A lot of information with a lot of unreadable and long Linux commands and so on. You know, typical Linux.... For usual things in Windows XP you should suffer several hours, typing commands and commands without an end.

However, it is a miracle or what, ... I was able to set my modem in 5 minutes so I can use on both Windows XP and Linux. Can you imagine this? After a long day of work this is really a good news, isn't it? What a success, huh? So if you have similar problems just drop me an e-mail and I can give you some hint how you can avoid a hard labour with your Huawei E220 device. For more details look this blog.

Tudom, hogy kisse fura a cim de megis igy van. Valami olyanban volt reszem az elmult heten amiben meg sosem. Ez valami egeszen mas volt. Nehany napra atvedlettem amolyan pot-papaba es nagyon erdekes dolgoknak voltam a szem es fultanuja. El tudjatok kepzelni? Gondoskodni egy 1 eves aprosagrol? Ilyenben meg nem volt reszem de bevallom valami csodalatos dolog. No persze azert nem esem tulzasokban, a mamaja vele volt de azert nekem is maradt szerep.

Kezdodott minden a repteren. Szalltatok mar fel kisbabaval egy zsufolt repulore, ahol az emberek annyira modortalanok, hogy meg a terhes anyakat es a pici babasokat sem engedik elore hisz mindennel fontosabb egy jobb hely megszerzese, nem de bar? Lam lam demokracia, es Darwin keveredesbol rogvest ki is kristalyosodik a szomoru erdelyi valosag. Modortalansag es jolneveltseg teljes hianya. (Megjegyzes: Eppen Cartarescu irasat olvasom es teljes mertekben igazat tudok neki adni, hogy hova sullyedtunk de nem csak mi igy van ez mas un. civilizalt nepekkel is.)

A repulos utazas nagyon jora sikeredett es egy hang nem volt a gepen. No persze a szegeny kis picurkanak ujdonsag volt az ov es a kornyezet is de minden nagyon jora sikeredett. A vam papirokkal sem volt gond hisz tudjuk, hogy kiskorut csak mindket szuleje beleegyezesevel lehet kivinni az orszagbol. No es persze mindezt kozjegyzonel kell hitelesiteni, hogy ez is emelje eme papir felettebb nemes voltat. Ha viselkedni nem is, de papirokat gyartani azt tudunk.

Budapesten betuszkolodtunk egy nagy taxiba es maris kezdodott a nagy kaland. Lehet masnak nem az de nekem az volt. Ne feledjuk ez nem olyan du. baba latogatas hanem 24 orabol 24 es a mamajan kivul csak en voltam neki. Megerkeztunk egy telejesen ismeretlen lakasba hisz hozza kell tennem, hogy frissen koltoztem. Elmentunk vasarolni mindent ami kellhet elso nekifutasra egy uj lakasba es nehany utca jarkalas utan hajnali 7 orakor talaltunk is egy uzletet ahol mindezt nem i penzert be is lehetett szerezni. No [persze erdekes igy vasarolni mikor figyelned kell, hogy mit ne felejts ki de ugyanakkor a picurka eppen a polcokat ramolja es hasonloak. Ketten is kevesek voltunk hozza. Mikor befejeztuk, akkor indultunk volna haza fel a sok zacskoval de o akkor eldontotte, hogy lepep a jardarol es igy az n-edik kezunkkel sikerult okelmet betessekelni es jobb belatasra birni, marmint, hogy a jardan biztonsagosabb.

Sajnos ido szuke miatt a tovabbi reszletekkel nem untatom eme diszes olvaso kozonseget de annyi biztos, hogy nagy felelosseggel jar egy picurka nevelese, sok turelmet es odafigyelest kovetel es egy mosoly, egy puszi mindenert karpotol.



Mindszentek van, es lehangolo idojaras uralkodik odakint es mirol is kezdek en itt irni? Igen, most a media kerul gorcso ala. Nagyon fontos dolognak tartom a mediat es meg sokan tudjak ezt es ki is hasznaljak rendesen. Rendszervaltas elott, bizony nagyon szuk keretek kozott volt lehetosegunk hirekhez jutni, ma ez mar nagymertekben megvaltozott. Kezdetben indultak a radio adok, majd a TV tarsasagok es nem utolso sorban mindezek megkoronazasara ma mar sok erdelyi otthonba Internet hozzaferes is van. Ime Erdely, nesze neked INFORMACIO!

Ma foleg a TV-t, mint a legtobbet hasznalt informacios media kozeget szeretnem egy kicsit megregulazni. Jol megerdemelt szabadsagom alatt, volt idom belenezni kisse, hogy mi is folyik abbol a csudabol, ami ma mar lapos es nagy felbontasu es igencsak elethu, vagyis a televiziobol. Jovevenyszo az ketsegtelen de ma mar oda jutunk, hogy sokunk letezni sem tudna nelkule, minden szobankba van belole legalabb egy es mar a konyhaban is ott figyel egy kisebb meretu, hisz konyhai tevekenysegunk alatt sem akarunk elszakadni kedvenc musorainktol, kedvenc hirenktol, zeneinktol, a meses vadregenyes tajainktol es meg sorolhatnam ...... Felreertes ne essek, nem a TV karos hatasait probalom most ecsetelni (errol mar irtam egyszer egy cikket es meg egy egyetemi versenyen eleg is volt egy sovany III helyezesre). Fokeppen a most latottakat szeretnem inkabb elemezni.

Csaladom megrogzott TV rajongo es el sem tudna mar kepzelni az eletet ezen masina nelkul. Igy mi is boldog kabel-TV elofizetok vagyunk. Bizonyos technikai okok miatt, valtoztatnom kellett a kanalisokon es orommel veltem felfedezni, hogy azert a keves elofizetesi dijert 40-50 csatornat biztosit nagy szeretettel a szolgaltato. El tudjak ezt kepzelni? Mikor mar a 40-ik csatornanal tartunk fogalmunk sincs mi van az elso csatornakon. Hogy lehet ebben kiigazodni? Van itt minden. Roman, magyar, nemet, angol csatorna es mit tudom en meg mi minden. Hirek, legalabb egy tucat kulonbozo hircsatorna letezik, van termeszettel foglalkozo is es zene is legalabb 3-4, de vannak masok is, fogalmam sincs mar mindenikrol. Jomagam inkabb a hirek szerelmese vagyok igy inkabb ezeket neztem, mert bizony mas dolog olvasni azt a hirt illetve "latni es erezni" ugyanazt.

Elkepeszto amit ma lathatunk ezeken a csatornakon. Teljes ferto. Keves hir, annal tobb korites de az is a gyengebb fajtabol. Fura, hogy minden musort nagymertekben holgyek vezetnek es szerintem manapsag mar azzal merik a televiziozas mikentjet, hogy milyen mely dekoltazst visel a kedves holgy, aki eppen tetszeleg a nezoknek. Ugy beszelnek az egyes adasokban, hogy a jobb kiallasu piacon ezzel szemben magas roptu vitakrol beszelhetunk. Mig regebb, nevelo jellegu volt a TV, ma mar sokkal inkabb szenny es mocsok arad nagyreszukbol. A musorok erteke nagyon silany, a politikai vitak inkabb egymas ocsarolasaba csapnak at, a roman folklort eneklo holgyeknek ma mar tenyernyi rovid a szoknyajuk, gondolom igy volt ez a mult szazad elejen is vagy tan megsem? A politikusok olyan diszkurzust folytatnak, hogy ha nem tudnam roluk, hogy politikusok, netan nemelyikuk, meg tanult is, azt hinnem, hogy Janos bacsi eppen Pista bacsival porlekedik a kocsmaban egy eldugott kis falu kocsmajaban.

Ketsegtelen, a penz nagy ur es ma mar ez szamit mintsem a kultura es a neveles. Reklamok tomkelege arasztja el a musoridoket, de erheto, hisz ez hozza a nagy bevetelt, mert legyunk oszintek nem anya nehany eurora rugo TV-berlete fogja nekik meghozni az atuto sikert.

Mi marad hat? Szerintem az, hogy mi magunk tudjuk megszurni az informaciot es ne hagyjuk, hogy elarasszon a szeny es a mocsok es az olcso "cheap perfume" alapu musorok. Tegyunk kulonbseget jo es rossz kozott, az ertekes es silany kozott es hasznaljuk mindezt a magunk javara.



Nem tartom magam egy maradi embernek, habar a halado eszmek mellett igencsak sok neo-konzervativ jelet is magamon viselek de megis egyik amulatbol a masikba tud ejteni a technika es a fejlodes aminek nap mint nap szemtanui vagyunk. Elviselhetetlen iramban fejlodunk minden teren, ugy tarsadalmilag, mint szocialis teren, mint gazdasagi teren es meg sorolhatnam es mindebben kulcs szerep harul a szamitogepre illetve ma mar inkabb halozatba kapcsolt halozatok tomkelegere, amit mi mar csak hanyagul Internet-nek titulalunk.


Ez valami megfoghatatlan digitalis csoda es mindenki vinne belole haza ha lehetne de legfennebb hozzaferest tudunk venni/berelni a legtobb esetben. Sokunkban fogalmi zavarok jelenkeznek rogvest mikor kiejtjuk ezt a magikus szot, de most nem ez a lenyeg. Fontosabb elso sorban hogy hasznaljuk kenyunkre-kedvunkre, majd a megfelelo fogalomtar amit general(t) majd csak kialakul valahogy. Roviden ez annyit jelent, hogy nem fontos tudni azt, hogy mi a p2p kommunikacios adat protocol es megis kepesek vagyunk, dacolva a szerzoi jogok megsertesevel, irdatlan mennyisegben filmeket/zenet letolteni masok gepeirol, amelyek a vilag masik vegen talalhatok de nem kizart, hogy eppen a szomszed geperol toltunk le anelkul, hogy arrol tudomast szereznenk. Itt mindeki IP cimek moge bujik es maris nevtelenne valik a dolog. No persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megtalalni, hogy ki is lapul igazan egy adott szamitogep mogott ....

Ketsegtelen, mar konyvtarnyi irodalom szuletett a temaban, folosleges lenne ujabb iromannyal boviteni a vilaghalot. En inkabb a fejlodesrol szeretnek irni es foleg annak irdatlan iramarol. Keleten kesobben jelentek meg a szemelyi szamitogepek, mint a vilag nyugati felen de ma mar joggal allithatom, hogy nem beszelhetunk lenyeges kulonbsegekrol. 15 evvel ezelott szamomra meg csoda szamba ment egy szamitogep ma mar torvenyszeruseg. A ZX Spectrum 64 KB memoriajara visszaemlekezve, mindig nevetnem kell de akkor az volt es azzal is csodakat muveltek, meg csak akkor igazan. Ma mindenki hordozhato szamitogepet hord magaval es evek ota nekem is ez jutott osztalyreszul. Ezzel meg nincs is gond, de ....

Minap, egy kezi szamitogepen keresztul, semmi madzag (alias kabel) nelkul bongeszhettem a halot, mellesleg szoveget szerkeszthettem es persze utbaigazitaskent is szolgalt utazasom alkalmaval (lasd GPS alapu helyzet meghatarozas es navigacio) majd elkuldhettem a dokumetumot egy masik e-mail cimre.

Most eppen ulok a repteren es varom a repulomet de kozben blog bejegyzest szerkesztek (lasd jelen iras), olvasom a hireket es toltom a telefonomat es nem unatkozom. No persze mindezt teszem madzag es megkotes nelkul. Evekkel ezelott mindez csak egy Stanislaw Lem fele regenybe illett volna .(Megjegyzes: Elnezest kerek Asimov urtol de Lem most kezd jobban tetszeni es talan meg valaki elolvas nehany irast ettol a brilians elmetol.) Ma valosag mindez es ennek "szenvedoi" vagyunk. A kerdesek csak ugy forognak bennem... Meg meddig vagyunk kepesek fejlodni? Van felso hatar az emberi elmeben? Es meg mi kovetkezhet?

Rovid tavon ami mar megvalosulni latszik az az, hogy nemsokara mar szabadon szorfolhetunk repulo utjaink alatt a sajat szamitogepunkkel, ami ma meg csak bizonyos lebutitott terminalokon lehetseges, korlatolt szolgaltatasokat igenybe veve. Es mi johet meg?

Ime a nagy Talany amire meg az Internet sem tudja a megoldast.

Manapsag mar kezd megszokasomma valni, hogy megnezzem ezt a kiallitast. Etnografiai Muzeum, Kossuth Ter, Budapest. Nem is talalhattak volna neki jobb helyet. Kisse nehezkesen fer el a sok kep az elocsarnokba de hat .....

Sajtofoto kiallitas, vagyis azert nem kell osszehasonlitani mondjuk egy Louvre kiallitas XVII szazadi holland festeszetevel, ne adj Isten a francia impresszionizmus remekeivel. Itt olyan kepekekkel talalkozni mivel maskor vezeto ujsagok oldalain talalkozhatunk. Aktual politika, termeszet, sport es minden ami manapsag korulvesz. Es minden kepekben megorokitve. Feher es fekete vagy netan szinesben. Kegyetlen valosag pillanatkepekben.

Felelevenitve a mar regebbi kiallitasokat, mindig egy dolog lepett meg. A kepek mindig eroszakot, gyuloletet, haborut, halalt, nyomort es fajdalmat abrazoltak. Semmi mast csak ennyit. Szomoru, hogy manapsag csak ilyensmi bir hirertekkel es csak ez a fajta tematika az ami versenybe szallhat egy ilyen versenyen. De ez a sajto, probalom megerteni.

Ennek ellenere, az idei kiallitas kevesebb vert tartalmazott. Ma inkabb nyomort es fajdalmat lattam a kepekben. Lehet ez meg tragikusabb. Latni ahogy emberek menekulnek, hazukat vedik a katonak elott, Sao Paolo nyomor negyedeben elne, egy jobb elet remenyeben vallaljak a tobb szaz kilometeres utat lelekvesztokon, hogy meg ha emigranskent is de megvaltoztathassak az eletuket vagy netan annak ellenere, hogy mecsetuket a foldrenges tonkretette, megis imadkoznak az Istenukhoz.

A legcsodalatrameltobb kep megis bibliai indittatasu. Monda néki Jézus: Kelj fel, vedd fel a te nyoszolyádat, és járj! (Jn 5,8)

Reg volt, most mar annak 31 eve, hogy megszulettem. Ma is vallom, hogy minden gyerek szuletese egy csoda. Isteni csoda, fuszerezve Darwin apank intelmeivel de ez mit sem valtoztat magan a csoda tenyen.

Ragyogoan indult ez a mai napom, marmint a tegnapi ugyanis ma hajnali 5 ora van de erre is kiterunk. Igen, 1976 oktobereben, pontosan annak 2-ik napjan napvilagot lattam sok mas gyerek tarsasagaban, egy szuleszet n-edik kortermeben, egy ma mar feledesbe merult vilagban. Ketsegtelen, szuletesem korulmenyei kisse bonyolultak de most nem is ez a lenyeg. Talan errol erdemes lenne irni majd egyszer de oda higgadtabb fej kell mintsem a ma reggeli, hisz ne feledjuk, hajnali 5 ora van.

Napsutes es jokedvvel indult a nap. Koran ebredes, a mar jol bejaratott szokasok, furdoszoba es miegymas. Mindezek ellenere sikerult egy kis idot szakitanom ebben a monotoniaban annak, hogy elgondolkozzam nehany dolgon es mindezt megvitassam Vele. Nehany perc volt de megerte. Mindig megeri.

Ki koran kel, aranyat lel szerint mar nagyon sok aranynak kellene lennie a tarsolyomban de ha mar ez a materialista vilag legfobb leteleme nem is lapul a zsebemben, megis nyerek valamit mindig. Orvendek a reggelnek, az embereknek, a termeszetnek es mindennek ami korulvesz.
Mindig elcsodalkozom, hogy hogyan is kell eletre minden a sotetsegbol. Kis oromok de nekem megteszik. Talan Neked is?! Utban a munkahely fele csorgott a telefonom es valaki aki szivemnek nagyon kedves, rogvest bele is dormogte: "Boldog Szuletesnapot!". Elnosztalgiaztunk a teman kisse majd folytatodott a nap a maga csodalataval.

Anya mar hetfon koszontott, o mindig igy csinalja. Bevallom oszinten fogalmam nincs miert, de O biztosan jobban tudja es a fontos.

Reggelente teazni szoktam Samu baratommal de sajnos ma ez nagyon rovidre sikeredett, ugyanis Samu x, y, z okot hozott fel ezen teazas leroviditese erdekeben de ennyi nagylelkuseg szorult belem is, hogy megertsem, hogy neki fontosabb most, hogy angolul ragozza az igeket mintsem velem egy ujdonsult 31 eves emberrel teazni. Indult a munka, kezdetben meg egyedul de lassan a kollegak is kezdtek szalingozni hisz az az erzesem nekik a csoda az alvasban rejlik es ok ott talaljak meg azt amit en reggel az uton. Valoszinunke tartom, ok mas napszakokert rajonganak de sokan vagyunk, sokfelek. Mi is lenne ha mindenki a reggel szerelmese lenne? ....

Es kezdtek jonni az uzenetek. Franciaorszagbol, eloszor magyarul, majd romanul es jottek az uzenetek. Kesobb a magyar fovarosbol jott egy uzenet majd rogvest egy ropke Marosvasarhelyrol. Nemsokara kaptam egy tortat Messengeren. Erdekes mi? De megigertek, hogy legkozelebb meg is sutik nekem, igy nem kell majd sovarogva neznem a szolo tortat ha nem tevedek. Jo dolgom van. Igen nagyon jo dolgom van. Mindjart del es ehes is vagyok (erdekes modon ez minden delben igy van, miert is?) de nincs semmi extra csak a megszokott ebed no es persze politizalunk vagy legalabb is ugy teszunk hisz manapsag c'est a la mode mondanak francia honfitarsaink.

Persze meg mielott ebedelni indulnek "vivok" egy csatat, hogy nekem ilyen ajandek kell de o meg nem hajlando csak olyan ajandekra, de vegul is ugy tudunk kompromisszumot kotni, hogy az mindenkinek elfogadhato legyen es igy nagyon szep ajandekom lesz mar tudom de errol majd kovetkezo irasomban.

Kora delutan van es cseng a telefonom. Egy masik fovarosbol telefonalnak es szinten koszontenek es meg a javuloban levo allapotomrol faggatnak ugyanakkor kiderul, hogy abban a masik fovarosban is meg lehet betegedni de mindez egy kis alvassal es nehany gombbal (ez nalam gyogyszert jelent) mindent helyre lehet hozni. A jokivansagok megorvendeztetnek de valami megis hianyzik. Hianyzik. Akkor meg nem tudatosult bennem de a beszelgetes utan rogvest. Hogy mi is ez? Ez a Talany. Onoknek nem valoszinu, hogy sikerul kideriteni de estere vegul is kiderult, hogy valaki megfejtette a talanyt. Igy beteljesedett minden.

Du. ujabb uzenet. Ez mar Marosvasarhelyrol jott. Jo erzes latni, hogy nehany embernek fontos vagy. Itt is kellett egy hasonlo "ajandek csatat" vivni de ez is megoldodott. Ujabb csodalatos ajandeknak vagyok a varomanyosa. De jo nekem! Lassan eltelik a nap es mar sietek is haza. Ennek a sietsegnek lett az aldozata a laptop-om tabkabele de egy kis bravur es egyik kedves kollegam is hozzajarult a szuletesnapomhoz azaltal, hogy elhozta nekem este. Fontos dolog volt hisz valami hianyzott meg(?). Tudattalanul is nagy szivesseget tett az emberisegnek de ha annak nem is, nekem igen. Koszonom.

Az este nagyresze egy technikai csoda korul forgott ( nem arulom el mirol van szo de nemsokara kiderul, mert errol is szandekszom majd irni hamarosan) de ez nagymertekben hozzasegitett ahhoz, hogy a hianyzo lancszem is megkeruljon. Mar kesore jart az ido ketsegtelen, de megkerult es bevallom nagyon orvendtem neki. A lenyege annyi, hogy tudtam, hogy megkerul, hisz ahogy Lavoisier is mondana, semmi nem vesz el csak atalakul. Koszonom, hogy megkerult az ami nagyon hianyzott.

Az este hatralevo reszeben meg faggattak az unneplesrol de szerintem unnepelni a hetvegen fogok. No persze ehhez meg nehany apro elofeltetelnek teljesulnie kell de szerintem meglesz.

Elaludtam ugy hogy ket laptop zugott korulottem de mar nem volt erom lekapcsolni oket igy hat zummogtek a fejem mellett. Csak arra ebredek, hogy nagyon rossz almom volt. Annyira rossz, hogy meg is ebredtem. Kisert a mult? Talan. Es most hajnali 5 ora van. Zenet hallgatok, amolyat ami kozben lehet irni, gondolkodni es mosolyogni, elvezni es megbecsulni az elet kis apro oromeit, elfelejteni a baljos almokat.

"Elvezd a kis dolgokat, mert egy nap vissza fogsz tekinteni es rajohetsz, hogy azok voltak a nagy dolgok!" (Robert Brault)



Kommunikacio


Ujabb hangzatos szo, mi? Ma mar minden honnan ez folyik. A szamitogepek betortek az eletunkbe es ez nagymertekben hozzajarult, hogy manapsag mar senki nem ir kezzel levelet, hanem ma mar csak arra vagyunk kivancsiak, hogy kinek mi az e-mail cime vagy a mobil telefon szama. Megvaltozott a vilag. Megvaltozott. Es majdnem elfelejtettem. A kommunikacio magasabb fokat jeloli az utobbi idoben annyira felkapott chat programok ugyanis igy mar online lehet rovid szoveges uzeneteket kuldeni, netan kepeket vagy egyeb dokumentumokat kuldeni es ma mar video konferenciakat is lebonyolithatunk ahol latjak a felek egymast es egyidoben halljak is egymast. Valoszinu sok telefon tarsasag nem orvend ennek de hat erre csak egyszeruen a valasz: ime ez az Internet. Mindent lehet. Mindent de megsem.

Ma mar konnyuszerrel meg lehet talalni egy reg nem latott baratot, akar a vilag masik vegen, kapcsolatba lepni vele mig ezelott nehany evvel errol meg almodozni sem mertunk volna. Ma mar valosag es csak fejlodunk. Es nem kell hozza csak egy szamitogep vagy valami hasonlo eszkoz es egy eletet ado madzag, ami viszi a biteket.


Most nem is ezt akarom magasztalni hanem sokkal inkabb egy arnyalatara akarnek kiterni, espedig milyen befolyassal lehet ez a digitalis kommunikacio az emberek kozott kommunikaciora. Segiti azt vagy sem? Ezt a szoros osszefonodast szeretnem most vizsgalni bizonyos kriteriumok alapjan.

1) Gyorsasag.

Ketsegtelen hogy az. Manapsag napi 15 milliard level (lasd e-mail) cserel gazdat es lassuk be sokuknak igencsak fontos hirerteke van. Egy level a vilag egyik reszen masodpercek toredek alatt a vilag masik reszen levo cel szemely levelesladajaban landol. Ez igen gyorsasag. Irtozatos sebesseggel terjed manapsag az informacio. Ujsagokat olvashatunk online igy nem kell megvarnunk napokat heteket, hogy a nyomtatott sajto eljusson hozzank. Csak bird kovetni.

2) Hirertek, tartalom

Sok a hasztalan informacio de mindeniknek van hirerteke es tartalma. A fontos, hogy kepesek legyunk szelektalni ebbol az aradatbol ami csak ugy omlik felenk. Ma mar az a muveszet, hogy ki tudj igazodni ebben a rengetegben. Regebb csak egyesek jutottak hozza az informaciokhoz de ma mar barki kepes erre es mindezert meg fizetni sem kell. Nehany kattintas es maris megtudhatjuk, hogy hogyan kell H bombat kesziteni vagy netan a hitbuzgobbak arra is valaszt kapnak, hogy milyen elliptikus integralok kellettek A. Wiles matematikusnak, hogy bebizonyitsa a Fermat sejtest. No persze hasonlo elven mar papirra is nyomtathatjuk a nagymama kedvenc sutemeny receptjet vagy netan a kedvenc autonkat, melyet hamarosan megvasarolunk.

3) Minoseg

Nos itt mar kezdodnek a gondok. Tudni kell azt, hogy naponta tobb millio weboldal kerul fel a vilaghalora ami kozvetlen vagy kozvetett uton elerheto az Interneten "szorfolok" szamara. Sajnos sem ido, sem penz, sem hatalom nem all rendelkezesunkre, hogy a kozzetett informaciot megszurjuk. Rogvest jogorvoslatert is kialtanannak az emberek, ha kulonbseget tennenk oldalak es oldalak kozott. Igy vallom, hogy sok gyenge minosegu oldal is felkerul, ami vagy tartalmilag, vagy minosegileg vagy mindketto szempontjabol nem megfelelo de sajnos nem tehetunk semmit ellenuk. Magara az egyenre harul a feladat, hogy tudjon kulonbseget tenni jo es rossz kozott, hasznos es hasztalan informacio kozott. Ez nagy felelosseg.

4) Szemelyes

Ez az a pont amire legjobban szeretnek kiterni ugyanis ebben latom a nagy hatranyat ennek a merhetetlen kommunikacionak. Kuldjuk a leveleket, a rovid uzeneteket (sms) de ne feledjuk el, hogy ezeket a gepunk elol kuldjuk es a cimzett tolunk sok sok kilometerre lehet es nem latjuk a reakciojat, a hansulyt amellyel mondja (netan irja) a szavakat. Habar ma mar sokak webkameraval is rendelkeznek, meg ez sem eleg arra, hogy a tobb ezer eves emberi kommunikaciot teljes mertekben helyettesitsek. Nem latvan a komunikacios partnert netan nem latjuk ot, ez sok felreerteshez vezet. Igy szerintem az a legjobb, hogy az informacio jellegu dolgokat erdemes es hasznos ezeken a gyors informacios csatornakon keresztul kommunikalni, mig a szemelyes jellegu dolgokat probaljuk meg szemelyesen elintezni.

Sokat lehetne meg errol irni es gondolkodni de szerintem kezdetnek mar ez is jo. Kommunikaljunk de esszel!


Hogy lehet egyszerre felemelkedni es megbukni? Az emberisegnek sikerult mindez ezelott 62 eve. Sokunknak nem mond semmit 1945. augusztus 6 de akkor valami nagyon fontos dolog tortent. Szerintem ez sarkalati pont volt az egesz emberiseg torteneteben. Mi tortent akkor? Japan ido szerint reggel 8:15 az Amerikai Egyesult Allamok Hadserege atomtamadast inditott a japan Csaszari Seregek ellen. Egy 350 kg atombombat dobtak le ami egy 13 kilotonnas TNT bombanak felel meg. De hogy is volt pontosan?

Mint tudjuk, mindket hatalom az USA es a fuhreri Nemetorszag titkos vagya volt az atomot megszeliditeni es sajat propaganda celjaira felhasznalni. Mindket propaganda gepezet azt erositette, hogy egy ilyen uj tipusu bomba eldontene a II. Vilaghaboru sorsat. Igy alakul ki az USA-ban a Manhattan terv melynek elsodleges celja egy ilyen fuzios reakcion alapulo bomba kifejlesztese. Roosevelt elnok halal utan Truman veszi at a vezetest es o ra harult a dontes, hogy bevessek az atombombat vagy sem. Megtette.

A Manhattan terv resztvevoinek nagyresze olyan hires fizikusokbol, mernokokbol es matematikusokbol allt akik Europabol menekultek a nacizmus nyujtotta borzalmak elol. Igy kerul Oppenheimer vezetes alatt Amerikaban Albert Einstein, Neumann Janos, Teller Ede, Enrico Fermi, Szilard Leo es Richard Feynman (o amerikai allampolgar). Ketsegtelen, ok inkabb a tudomanyos eredmenyek fontossagat surgettek de ugyanakkor ok is tudataban voltak, hogy a propaganda veget vethet ennek az ertelmetlen haborunak. Es ennek a propagandanak szerves resze volt a bomba. Az elso teszt robbantas Uj Mexikoban julius 16-an sikerrel jar.

Truman felbuzdulva a latott sikereken, a Potsdam-i Beke Konferencian bejelenti, hogy fel fogjak hasznalni az atombombat Japan ellen ha az nem kapitulal. Sajnos sem Suzuki kormanyfo sem Hirohito csaszar nem tettek semmit ennek megakadalyozasa erdekeben. Igy tortenhetett, hogy 1945. augusztus 6-an egy Enola Gay nevre keresztelt B29 gep gyomrabol ledobjak az elso atombombat Hiroshimara. Ugy tartjak, hogy a detonacio kozvetlen kozeleben kb. 70.000 vesztette eletet azonnal, majd az egesi sebekkel kuzkodo egyedek ujabb 70.000 noveltek az elhalalozottak szamat. Es letaroltak a fold szinerol egy varost. De miert is irtam en mindezt?

Ma a sajat szememmel sikerult meggyozodnom, hogy mit is jelent es jelentett japannak lenni akkor es most Hiroshimaban.

Nagyon meleg volt es hatalmas merteku paratartalom de meg ez is keves volt ahhoz, hogy elnyomja azt az erzest ami uralkodott ott bennem. Latni a foispani hivatalt romjaiban, ugy ahogy azt a detonacio hagyta. Valami megmagyarazatlan fura erzes lett rajtam urra. Orulnom kellett volna, hogy eljutottam a vilag emezen reszere de bevallom nem is igazan tudtam orvendeni. Csak probaltam aterezni mindazt amit ezek az emberek megeltek. Borzalom. Ketsegtelen, az Auschwitz-Birkenau-i tabor is hasonlo de ott legalabb az emberek lathattak, hogy ki keze altal haltak meg. Itt ezek, a zomeben civil aldozatok nem is tudtak, hogy mi tortenik. Nehany masodperc erejeig 3.000-4.000 C fok kepzodott ami mindent letarolt a mi utjaban volt, nehany beton szerkezetu haz kivetelevel, melyek ha romokban is de megmaradtak.

Megszeliditettek az atomokat de gaz celra hasznaltak. Mint kutato, felelosseget erzek jomagam is az akkor tortentekert habar meg sem voltam szuletve. A felelosseget, mint erkolcsi felelosseg ertem es gondolom. Nagyon galad tett volt es ez csak egy finom fogalmazas.

Probalok irni rola de nem tudok. Valami azt sugja bennem, hogy tartsd meg magadnak ezt a dolgot es masokkal csak szep es nemes dolgokat ossz meg. Ha majd valamikor el tudom meselni azt amit lattam es ateltem, akkor majd meg fog a kedves Olvaso hallani errol.



Nem vagyok etologus megis ma valami erdekes emberi viselkedes format szeretnek targyalni. Sok ember eleteben fontos a karrier, elerni az elysiumi magassagokat, a hirnevet, az elismertseget es persze nem utolso sorban az ezzel jaro anyagi javakat. Ketsegtelenul kecsegteto es be kell vallani nem mindenkinek adatik meg. Manapsag beszelhetunk siker szakmakrol mint pl. politikus, jogasz, orvos, kutato, kozgazdasz, informatikus es itt egy kis tudassal, szerencsevel es ismeretseggel igencsak lehet aratni a baberokat. No persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hirnevre szert tenni maskeppen meg talan kulonosebb iskolai tanulmanyok nelkul.

A kerdes, hogy mindezt milyen aron? Ahhoz, hogy eljuthassunk a siker legalso lepcsofokara eleg sok munkat kell befektetnunk ami kimerul a gimnaziumban illetve az egyetemi evek alatt igy az emberek sok mindenrol lemondanak a varva vart siker erdekeben. A dolog halad tovabb es elkezododik a varva vart munka, ahol elso sorban bizonyitani kell hisz meg ismeretlenek vagyunk, fel akarunk torni. Ez ujabb adag munkat jelen ami szinten sok mindent kizar az egyen eletebol, gondolok itt csaladra, kapcsolatokra, baratokra, stb.

Mikor mar tul vagyunk az elso fokon, szerintem akkor kezdodnek a bajok. A kapuk megnyilnak es akkor beindul a hajtas, tortetni es tortetni. Sajnos ez a hajsza vezet sok embert a teves utra. Es ujra csak a penz es a hatalom az ami mergezi a levegot. Egy kis hatalom netan valamelyest tobblet gyarapodas mar teljes mertekben megvaltoztatja az emberek viselkedeset es masokkal valo kapcsolatukat. Miert? Talan nem ugyanazok az emberek vagyunk? Talan mar nem ...

Kepesek vagyunk meghazudtolni onmagunkat, kepesek vagyunk masokat letaposni, atgazolni embereken nemi kis apropenzert es egy csillogo kocsiert. Ennyit er az ember? Szomoru. Kepesek vagyunk kapcsolatokat megszakitani, tobb eves baratsagokat felrugni, csaladot figyelmen kivul hagyni es mindezt holmi rongyos 30 ezustpenzert? Hazudunk, csalunk, nem vagyunk oszintek sem massal sem onmagunkkal csak azert, hogy haladjunk elore a szamarletran es netan tobb penzt keressunk, mint a masik aki hasonlo mind te csak o talan becsuletesebb. Eloterbe kerul az egoizmus es nincs visszaut. Szerintem manapsag igencsak ujszeru a: Quo Vadis Domine?

Egy dolog biztos, a hirnev, a csillogas, a ragyogas, a hatalom, a penz mulando, a csalad, a baratsag, az emberi ertekek (ha meg van ilyen?) nem.

Megjegyzes: Ajanlom mindenki figyelmebe a "The devil wears Prada" c. filmet, talan ha a mondatok nem is voltak erthetoek, a film talan az lesz.


No persze ha minderrol ma reggel kerdeztek volna akkor csak azt kertem volna, hogy hagyjanak aludni hisz mar egy hete csak nehany orat alszom es ma meg majdnem semmit utana meg repulozgetes es utana munka. Most igy este fele mar sokkal nyugodtabb vagyok es marad ido az "ido feszegetesre" is.


Nem ido elmeleteket akarok most targyalni habar nem is lenne rossz otlet. Az idot most, mint a kontinuum reszet szeretnem hasznalni. Az ember elete egy adott esemeny sorozat, ilyen vagy olyan, predesztinalt vagy sem, teljesen kaotikus esemenyrendszer, dontse el mindenki. Nem ez a fontos. Az esemenyek egymasutanisaga az ami igencsak befolyasolja napjainkat, ezaltal meghatarozva letunket. Dontunk, cselekszunk es telik az ido. A fentebb felsoroltak sorrendje emberenkent valtozik ezt azert ne feledjuk illetve egyeseknel egyik vagy masik ki is maradhat. Fura egy allatfaj az ember...

Donteseinknek kozvetlen es kozvetett kovetkezmenyei vannak es ne feledjuk az idot. Mindezen folyamatok idoben sztohasztikusan valtoznak. (Megjegyzes: a sztohasztikus folyamatok elmeletet Markov orosz matematikus fektette papirra a mult szazad elejen.) A kerdes: Kell azon ragodnunk, hogy hogyan dontottunk? Mikor mar "alea iacta est", van-e ertelme a mult feszegetesenek? Ketsegtelen a dontes megszuletett mar, annak fuggvenyeben cselekedtunk es akkor van meg helye a morfondirozasnak? Pragmatikus szempontbol tekintve a rendszert szerintem mar nincs ertelme civodni azon, hogy jol vagy rosszul, hisz a dontest mar meghoztuk es az idot meg nem tudjuk visszaforditani, nem de? No persze emberi lenyek vagyunk es van tudatunk ezaltal neha kisse fejlettebben viselkedunk allati sorstarsainknal de sokszor nem sikerul minden igyekezetunk ellenere sem. Mi is csak emberek vagyunk, nezzek el nekunk!

Ennek ellenere, hogy pragmatikus oldalrol tekintve ertelmetlen es folosleges megis sokan sok energiat es idot fektetnek arra, hogy elemezzek tetteiket, donteseiket. Ez nagyon jo hisz mar valtoztatni nem is tudunk rajta, hisz az ido telik megis lehetoseget ad(hat) arra, hogy a jovoben esetlegesen jobb es megfelelobb dontoseket hozzunk felismerve elozo donteseink hianyossagat. Tetteinket vallalnunk kell ha tetszik ha nem. Sokan meg nem nottek fel egeszen ehhez a feladathoz de remelem idovel majd csak ....

Szerintem csak ismerve a multunkat tudhatjuk meg a jovonket de nem szabad tul sok idot az "ido feszegetesre" hasznalni. Donteseinket tudatunk szerves beiktatasaval kell meghoznunk de mikor a dontes megszuletett akkor mar (csak) elore kell nezni es a dontes utjat kell kovetni. Ezt hivom en kovetkezetessegnek. Ha donteseinket mindegyre felulbiraljuk akkor ez frusztraciokhoz fog vezetni es mar nem is elet hanem csak egy folytonos szorongas. Valahol olvastam, hogy "felve elt elet felig elt elet". Nagyon fontos, hogy az adott korulmenyekhez kepest a leheto "legjobb" dontest hozzuk meg de ennek ellenere a tevedes lehetosege meg mindig adott.

Szerintem nem szabad felni donteni, tudni kell merlegelni es ha netan tevedunk, akkor tanulni belole es ujra donteni.


Meg hajnalba szerettem volna leirni mindezt de gondoltam igy kipihenten mar sokkal enyhebben fogok fogalmazni. LGT. Igen, ujra itt volt az LGT nalunk, Erdelyben, sok sok ev utan Marosvasarhelyen. Sokunknak annak ellenere, hogy eltelt 30 ev, ez volt az elso elo koncertunk, ahol lathattuk oket, hallhattuk oket, veluk enekelhettunk. Hatalmas tomeg gyult ossze. Idosek, fiatalok, hisz mindenki oket akarta latni: Somlo Tamast, Presser Gabort, Karacsony Janost es Solti Janost. Latni lattuk oket, hallani hallottuk oket de tetszeni nem tetszett. Fura de tenyleg nem. Nem tetszett. Amolyan keseru szajizzel tavozott a tomeg nagyresze. Miert?

Nem kell lemenni freudi melysegekig, hogy megtalaljuk az okokat. Nagy volt az elvaras igy 30 ev utan es ok meg egyszeruen nem tudtak felnoni a feladathoz. Kulon-kulon meg jol zenelnek de igy egyutt mar nem az igazi. Mast vartak az emberek: szebbet es jobbat.

Mar a kezdet rossz volt es utana ezt csak tetezte a teny, hogy nagyon rosszra sikeredett a Mienk itt a ter. Teljes csod. Utana hasonlo stilusban adtak elo a Neked irom a dalt c. szamot. Csod, egyszeruen teljes csod. Nem kell mondjam, hogy a koncert felenel megtoredeztek a sorok es az emberek kezdtek elmenni. Igen, ez az igazsag, sokan kileptek a sorokbol vagy egyszeruen elballagtak a helyszinrol. Ezt igazolt az a teny is, hogy egy ido utan mas sokkal szabadabban lehetett kozlekedni a sorok kozott.

A koncert vegen mindeki ertetlenul bamult a masikra es senki nem ertette. Mi tortent itt? Mindenki varta a nagy LGT koncertet es ehelyett mit is kapott? Semmit, vagy majdnem semmit. Aki meg mindig vagyik egy kis jo zenere, annak javaslom, hogy hallgassa meg feltve orzott bakelit lemezerol mindezt es remelhetoleg a keseru szajiz majd talan elmulik.


Eppen, hogy leszalltam a repulorol es maris a Felsziget forgatagaban talaltam magam. Szervezes eleg jo, program millio es ami meg fontosabb, nagyon sok ember. Ami meglepett az a korosztaly. Nagyon sok fiatal (12-16) es nagyjabol ennyi. Sok felugyelet nelkul hagyott fiatal akik cigarettaznak, isznak es valoszinu drog is megfordul a szigeten de hat valoszinu en vagyok tul maradi. Ez mar csak a korral jar.

Ketsegtelen szorakozni kell, ezzel meg semmi baj nincs de valoszinu, hogy nem ez a legmegfelelobb. Reszben az arusok is hibasok, hisz elvileg csak nagykoruaknak szolgalhatnak cigarettat es italt de ha nem tennek, akkor oda lenne a nyereseg es azt meg nem szabad, nem de?

Sok koncert, megtobb arus, minden, mi "szem szajnak ingere", reszegen fetrengo fiatalok es meg sorolhatnam. Valoszinu ez ma a trend es erre van kereslet. Igy szorakozik a mai fiatalsag. A koncertek neha jok, neha kevesbe, magyarok, romanok, kulfodiek. No persze nem volt idom minden koncerten reszt venni de az az erzesem, hogy minosegileg nem a legjobb az idei koncert repertoir. Remelem a vasarnapi LGT koncert megis megkoronazza az egesz Felsziget musor programjat.


Ma koran reggel hallottam a kozszolgalati mediaban ezeket a szavakat es elgondolkoztam. "Nem kicsit, nagyon", ha mar szabad a magyar miniszterelnokot idezni habar o nem eppen igy ertette Isten igazabol. Nemetul ez meg igy hangzik "Ich bin der Weg und die Wahrheit und das Leben" mig angolul "I am the way, the truth, and the life". Romanul "Eu sunt calea, adevărul şi viaţa" mig franciaul "Moi, je suis le chemin, et la vérité, et la vie".

Sok konyvet olvastam de sehol ilyen meresz kijelentessel meg nem talalkoztam. Miert? Talan, mert senki nem mer ilyet allitani? Talan, mert lehetetlen, meghaladja emberi mivoltunkat? Erdemes rajta gondolkodni ....

Mar sokszor kerulgettem de a tegnap ugy dontottem, hogy belulrol is megtapasztalom. A Deak teri lutheranus templomrol beszelek. Ott van, kisse erdekes neo-klasszicista epitkezesi stilusban epult a XVIII szazad utolso eveben, de sosem jartam benne. Bementem es nem bantam meg. Jo volt megpihenni a padokban, nezni a feher falakat es a templom vegeben levo falfestmenyt. Akinek van egy kis ideje csak ajanlani tudom.

Valoszinunek tartom, hogy aki kisse is jartas a meleg szubkulturakban, az egyenesbe is van, hogy mirol is szeretnek blog-olni. Igen, a melegekrol szeretnek irni. Miert? Mert nem titkolhajtjuk el oket, nem uzhetunk strucc politikat, ahogy teszik azt sokan, nem szerezve latszolgosan tudomast egy olyan jelensegrol ami igencsak resze a mindennapjainknak akarva akaratlanul. Ok is emberek, akarcsak mi vagyunk annyi elteressel, hogy azonos nemu tarsaikhoz vonzodnak leginkabb. Elnezest kerek ha valakit is megsertettem ezzel a laza definicioval de en megelegszem vele.

A dolog nem ujkeletu, mar az Okorban is voltak melegek (lasd gorogok) es ezt bizonyitja sok rajz is, meg ha errol sokan nem is tudnak. A nagy romai kultura is bovelkedett hasonlo esetekben es errol irasos dokumentumaink is vannak. A feudalis Japan is sok kepet hagy hatra ebben a temakorben. Hasonlo esetekrol hallani a Kozepkorban is de akkor bizony egtek is ha kiderult, hisz az egyhaz nem toleralta ezt.

Rendellenesseg lenne, vagy tan csak szabad akarat? Nehez ra valaszt adni. Manapsag mindent lehet olvasni de megsem tiszta a kep, legalabb is nem nekem. Ha mar rendellenessegnel tartunk, akkor gorog oseink ezt ugy oldottak meg, hogy a fiatalokat melyek fizikai rendellenesseggel szulettek levetettek a Taigetosz hegyerol. Persze ma ez mar nem megoldas. Ha jobban belegondolunk akkor manapsag is meg sok tarsadalomban a fogyatekos egyedeket elrejtik a tarsadalom elol. A nyugati kulturak felismertek ennek negativ hatasat az egyedekre es ma mar sok nyugati orszagban nem is letezik specialis iskola rendszer az ilyen gyerekeknek, hanem oket is probaljak szerves reszkent integralni a "normalis" tarsadalomba es valahol joggal, hisz ha burokba zarjuk oket akkor eletkeptelenek lesznek abban a tarsadalomban amelyben majd nekik is boldogulniuk kell. Ha az erem masik oldalat tekintjuk, akkor nem biztos, hogy ez a jo megoldas hisz egy fogyatekos diak, fogyateka miatt nem kepes lepest tartani osztalytarsaival es emiatt frusztraciok lepnek fel benne es maris jon a csod.

Az az erzesem, hogy nem tudjuk kezelni a massagot. Ha mar valami elter az atlagtol akkor panikba esunk es az egekbe kialtunk. Miert? Talan nem vagyunk elegge nyitottak ....

Modern tarsadalmainkban, mint azt mar emlitettem egy regebbi irasomban, igencsak buszkek vagyunk arra, hogy sikerult megnyirbalni az egyhaz hatalmat es igy az allam es az egyhaz kulon uton jar. Mig ezen ket intezmeny osszetartozott bizony nehez volt veteni az erkolcs ellen. Igy ma mar a modernseg amire oly buszkek vagyunk kevesbe reszesiti elonybe az erkolcsot, a moralitast es inkabb eloterbe helyezi az egyedet jogaival es ne feledjuk, kotelessegeivel. "Liberte Egalite Fraternite" kialtottak az egbe a forradalom napjaiban Parizs utcain. Es ma ez van. Szabadsag, Egyenloseg, Testveriseg.

Igy jogos, hogy ezekben a tarsadalmakban mindinkabb megjelennek a melegek es ma mar egeszen kivaltsagokat elveznek, hisz egy kissebbsegrol beszelhetunk akik masok mint az atlag es akik bizony sokszor falakba utkoznek mert ok masok. Leven, hogy a torveny elott egyenloek vagyunk, teljes mertekig logikus, hogy hasonlo jogokat kovetelnek maguknak. Hazasodni akarnak habar lehet, hogy ezt a kapcsolatot marmint ket meleg kozotti hazassagot mas szoval femjeleznem de egyelore meg masok is csak ezt hasznaljak. Keresuk akar jogos is lehet, ha kimondottan torveny tisztelok vagyunk, hisz a tobbseg manapsag meg sok helyen probalja korlatozni ezen jogukat de szerintem mar csak ido kerdese az egesz. Az EU sok orszagaban mar kezdik elfogadni oket es ami erdekes spanyol honban akarcsak olasz honban ahol a katolikus egyhaz hatalma szamottevo, mar torveny teszi lehetove hazassagukat.

Mitevok legyunk? Bizony sertik sok ember erkolcset, ez ketsegtelen, de jogaikban nem korlatozhatjuk meleg honfitarsainkat. Hogy hazasodnak az szerintem nem jelent gondot de bizony mar egy gyerek nevelese egy meleg csaladban bizonyos aggalyokat tamaszt(hat). No persze sok esetben inkabb lenne erdemes egy ilyen csladban felnoni, mintsem egy csonka csaladban netan egy olyan csaladban ahol fizikai eroszak uralkodik vagy az alkohol az ur. No persze az mar kerdeses, hogy milyen csalad modelt sajatit el egy ilyen meleg csaladban felnott gyerek es mennyire befolyasolja ez majd nemi identitasanak kialakulasaban. No es persze hol van meg az erkolcs? Es a Bibliai intelem (lasd Sodoma es Gomora esetet Mozes I konyveben)?

Mi is a coming out? Leven, hogy a tarsadalom nagyresze erkolcsi alapon eliteli ezen egynemu kapacsolatokat sokan felnek bevallani meleg voltukat es titkoljak azt. Ennek ellenere, manapsag mar egyre tobben merik felvallalni nemi identitasukat es mar felvonulasokon vesznek reszt, ahol probaljak felhivni magukra a tarsadalom figyelmet. Ilyen felvonulasok alkalmaval bizony sok mindennek kiteszik magukat. Kivancsi pillantasoknak azon egyedek reszerol akik nem tudjak, hogy hova tegyek oket illetve a megvetesnek es undornak azon egyedek reszerol, akik erkolcsi vonalon nem tudjak toleralni massagukat es van a tobbseg aki hallgatolagosan vagy kozony miatt "elfogadjak" oket. Tojassal dobalni oket es szitkozodni szerintem nem fogja meggatolni ezt a folyamatot? Ilyenkor ujabb szegenysegi bizonyitvanyrol adunk tanubizonysagot. Felreertes ne essen, nem kell azonosulni vele, es ha nem tetszik valami annak hangot lehet es kell adni de mindezt bizonyos keretek kozott, hogy azzal ne bantsuk meg senkit.

Az az erzesem, hogy kisse dramai kontosbe oltoztetjuk oket. Ok is nok es ferfiak, es munkat vegeznek es adoznak, mint a tobbseg vagyis teljes koru allampolgarok CSAK ....

Ketsegtelen, nehez elfogadni oket, hisz az atlaghoz kepes devians kepet mutatnak, legalabb is igy latjuk oket mi de ameddig ezt az eletmodot nem akarjak eroszakosan masokra is atorokiteni addig szerintem nem vetenek senkinek. Toleransaknak kell lennunk, el kell tudnunk fogadni massagukat ugyanakkor ez nem kell azt jelentse, hogy azonosulunk veluk es hasonloan kell cselekednunk akarcsak ok. Gyerekeink neveleseben szerepet kell nekik szanni es meg kell tudni magyarazni, hogy a szomszed kislanynak miert van ket anyukaja es hasonloak. Elitelhetjuk oket erkolcsi normaink alapjan, de emberileg es a torveny adta jogaink es kotelezetsegeink altal toleralnunk es egyenlo felkent kell oket kezelnunk. Tudom, hogy nem konnyu de nem is lehetetlen.



Szinten laikuskent fogok neki ennek az irasnak is, de mint allampolgar azt hiszem alanyi jogon jar ez nekem, hogy igy vagy ugy velemenyt nyilvanitsak. Ketsegtelen, a jogrend a modern tarsadalom szerves resze es manapsag elkepzelhetetlen is lenne nelkule letezni. Sok szabaly, rendelet, torveny es minden ami kell ahhoz, hogy olajozottan vagy kevesbe, de az emberiseg szekere ujabb es ujabb merfoldeket meghodit(has)son.

Annak ellenere, hogy ma minden tarsadalom buszke arra, hogy onmagat laikus tarsadalomnak definialja, ezaltal kulonvalasztva az allam es az egyhaz szerepet, megis legyunk oszintek es valljuk be, hogy a torvenykezes alapjai, meg ha az iskolaban azt a kora romai jogrendbol szarmaztatjuk is, a Mozesi torvenyekben gyokereznek. Ezek az Isteni rendeletek adjak a mai modern jog alapjat es ma is idoszeruek.

Ha vannak torvenyek akkor azokat be is kell tartani, mert azert torvenyek, nem de? Es ha itt mar megfogalmazodik egy felteteles osszefugges rendszer, akkor szuksegunk van arra, hogy valaki el is dontse, hogy betartottuk a torvenyeket vagy sem. Egy adott allam torvenyeit az egyed megorokli ha az illeto az adott allam allampolgara. Jelen pillanatban meg csak jogallamrol beszelek. Ketsegtelen mas orszagok torvenyei is kotelezoek rank. (Megjegyzes: A diktatorikus rendszerekrol talan maskor. Orommel velem felfedezni, hogy egyre kevesebb ilyen allamformaval allunk szembe, habar mi lesz ha kihal?! Mar csak nosztalgiazni fogunk azon, hogy lam-lam Kuba, netan Eszak-Korea.) Azert foglalkozom most ezzel, ugyanis a jelen demokracia ertelmezese arrol szol, hogy nekem, mint egyednek, az allam szerves reszenek es alkotoelemenek, vannak jogaim es azoknak ervenyt akarok szerezni. Sajnos az egyedek tobbsege itt csuszik el, ugyanis ahogy van Alfa es Omega, Jing es Jang, ugy a jogok gyakorlasa mellett kotelezettsegeink is vannak. Talan majd egyszer raebredunk erre is?!

Nem vagyok jogasz sem ulema sem rabbi megtan jogtudos sem, megis felmerul bennem a kerdes, hogy milyen erkolcsi alapja van egy egyednek elitelni a masikat? Tarsadalmi alapja van, hisz kulonben kaosz uralkodna a vilagon es az eredendo bun ott lakozik mindenkiben. Ha van bun, bunhodesnek is kell lennie. Ezt nem vitatom. En inkabb a modozatat kifogasolnam.

Kezdenem egy intelemmel, ami megadhatja az alapjat az egesznek:

"Azért idő előtt semmit se ítéljetek, míg el nem jő az Úr, a ki egyrészt világra hozza a sötétségnek titkait, másrészt megjelenti a szíveknek tanácsait; és akkor mindenkinek az Istentől lészen a dícsérete." (1Kor 4,5)

Nem szoszerint valo ertelmezest mellett torok landzsat, mert ma ez igy lehetetlen de szerintem mindenkinek intelemkent kellene szolgalni ha itelkezik. Szabad akaratunk van es donteseinkert kell vallalnunk a felelosseget Isten es ember szine elott de miert vagyunk, mi tobbek mas embertarsainknal? Szerencses helyzetben, jobb helyre szulettunk es nem gyotor napi ehseg es kinlodas de ez meg nem hatalmaz fel arra, hogy tobbnek es jobbnak kepzeljuk magunkat hatranyosabb helyzetu tarsainknal.

Minden jogallam alapja az alkotmany, illetve az erre epulo torvenyek. Jol kepzett birok dontik el, hogy egy adott esetben kit milyen reszben vadolhatnak bunreszesseggel es ezert milyen buntetest szab ra ki a tarsadalom (lasd bunteto torvenykonyv). Manapsag a fobenjaro bun meg mindig a gyilkolas, habar penzzel es hatalommal ma mar ezalol is van mentseg. Miert? Egyenlo banasmodot hirdet minden allam, megis vannak sokan akik kisse egyenlobbek. Talan ez sosem fog megvaltozni. Gyarlok vagyunk es enkozpontuak. Ezek mar sok esetben tulmutatnak az egzisztencializmuson, mellyel sokan takaroznak. Ketsegtelen, Lenin atyank karoltve Marx es Engels-el, kidolgoztak a tudomanyos szocializmus alapjait, mely mint tarsadalmi forma igencsak ujszeru es meltanyos volt, de egy apro dologrol megfeledkeztek ezen bolcs gondolkodok is, espedig, hogy mindezt emberekkel kell majd megvalositani. Sztalin elvtars bizony valora is valtotta a szocializmust. Emberek millioi rettegtek, eheztek mig a PB vezerei osztottak a tanokat. Ezen rendszerek idovel megbuknak, de azert a tortenelembe beirtak bizony nehany sotet evet.

A tarsadalmat ugy kepzelem el, mint egy onszervezodo fizikai rendszert. Minden rendszer stabil allapotra torekszik igy elobb vagy utobb ha az illeto allamforma nem felel meg a tarsadalomnak akkor az vagy magatol vagy nepakaratbol elobb vagy utobb felbomlik. Mindezen folyamatokat csak ideig oraig sikerul meggatolni, ez elol nincs kibuvo.

De megis kanyarodjunk vissza ama jogosultsaghoz, hogy masokat eliteljunk. Tarsadalomban elunk, kisebb nagyobb kozossegek resze vagyunk es emiatt kell alkalmazkodnunk bizonyos ember alkotta szabalyokhoz. A szabalyog jogos voltarol es idszerusegerol ujabb vitat lehetne nyitni de most nem ez a fontos. Ha nem vagyunk kepesek beilleszkedni (itt inkabb alkalmazkodasrol beszelnek inkabb, mintsem beilleszkedesrol) akkor az illeto kozosseg, tarsadalom kivet magabol. Mig egy klubtagsag visszavonas megteszi egy adott kozossegen belul, sulyosabb vetsegek eseten, mar a torveny szigora is lesulyt es bizony halal buntetes, szabadsag vesztes, kozeleti jogok gyakorlasanak megvonasa es meg sorolhatnam a penitenciakat, melyeket kiszabhatnak rank. Nem vitatom jogossagukat, megis sok mindent nem tudok elfogadni. Mi a kulonbseg egy gyilkos es egy gyilkos kozott? Semmi. Megis sok esetben mas elbiralas ala esnek. Egyesek eletukkel fizetnek, masok meg eletfogytiglani bortonbuntetest kapnak mig masok nehany evvel megusszak. Miert teszunk kulonbseget kozottuk? Mindenikuk gyilkos, embert olt!

Kik hivatottak elitelni? Emberek akik hasonloak mint mi. Van hozza joguk, hogy halalbuntetest szabjanak ki mas emberekre? Ezek nagyon mely vallas-filozofiai elmelkedesek alapjat kepezik manapsag es en ugy erzem, hogy egy ember ma nem donthet egy masik ember eleterol, legalabb is nem a torveny adta joganal fogva. Nincs Isteni felhatalmazasa erre, senkinek. Ujabb bizonyitekkent szolgalhat a Janos evangelium, ahol is "De mikor szorgalmazva kérdezék őt, felegyenesedve monda nékik: A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ". Ez, azt hiszem mindenre magyarazatot szolgaltat.



Nem all szandekomban kimondottan politikai blog-ot vezetni, habar a velemenyemet mindig is vallaltam es vallalni fogom ezutan is, nem ugy mint sokan masok, de probalom azert megorizni a blog-om politika mentes voltat. Ma azonban ket szomoru esemenynek lehettunk tanui es nem hagyhatom szo nelkul.

Eltavozott kozulunk Domokos Geza, iro, szerkeszto es nem utolso sorban politikus, az erdelyi magyarsag egyik vezeregyenisege, aki rajott, hogy becsulettel nem lehet politizalni es atadta a stafetat (vagy talan kiragadtak volna a kezebol?) olyanoknak akiknek ez csak, egy elhanyagolhato kis reszletkerdes.

Bucsuzoul csak annyit: "És majd ama napon, a melyen nyugalmat ád néked az Úr fáradságodtól és nyomorúságodtól és ama kemény szolgálattól, a melylyel szolgálnod kellett" (Ézs 14,3)

Mig egyesek eltunnek az Elet porondjarol, masok csak lekoszonnek. Ma ugyanis ez tortent Tony Blair miniszterelnokkel, aki tobb, mint 10 ev politikai siker story utan, atadta a stafetat a skociai szuletesu Gordon Brown volt penzugyminiszternek. Elkepeszto, hogy ez a munkasparti politikus mennyire meg tudta valtoztatni a szigetorszag politikajat es nem utolso sorban gazdasagat. Sok ilyen politikusra lenne szuksegunk. Sajnos sem Romaniaban sem Magyarorszagon nem talalni sok ilyen igazi politikus venat. Eloljaroinkbol igencsak hianyzik a karizma, a tudas es meg sorolhatnam ....

Megjegyzes: Ne feledjuk el, Blair az Oxford jogi egyetem hallgatoja volt, nalunk sokaknak csak egy keservesen megszerzett magyar-francia diploma jutott de manapsag ez mit sem szamit. A lenyeg, hogy szenvtelenul tudjunk a valasztoink szemebe hazudni es mindig a kedvezo szellel hajozzunk, meg ha ez homlokegyenest ellenszegul is a valasztok erdekeivel. Talan egyszer csak eljon az igazsag oraja es akkor mindenkinek szamot kell adnia.


Tobb blog bejegyzest is jegyzek az Interneten es ha masok irasaiban ugy erzem, hogy hozzatehetek valamit erdemben, akkor nem szoktam szegyelni a nevem es a lehetosegekhez merten, nyugodtan es higgadtan, probalok nehany mondatot hozzaadni elozo tarsaim megjegyzesehez, netan sajat velemenyt formalni a mar kozzetettekkrol.

Egy politikai vita margojan a napokban figyelemmel kisertem egy blog-ot es elkepeszto, hogy mennyire nem tudnak az emberek objektiv velemenyt formalni. Indulatokkal teli vadaskodasok es semmi konstruktiv. Figyelmen kivul hagyjak a masik fel velemenyet, tuzzel vassal probaljak vedeni a maguk igazsagat. Demokraciat predikalnak es sokuknak fogalma sincs, hogy mit jelent demokracia, szabad velemeny nyilvanitas, tisztelet az esetleges vita partnereinkkel szemben es meg sorolhatnam.

Ketsegtelen, leven, hogy a blog politikai indittatasu, elszabadulnak az indulatok de azert hol a becsulet, a tisztelet, a mertektartas? Sajnos ezekbol a poszt-kommunista orszagokban nagyon sokan meg elegtelenre vizsgaznanak es ezert is tart a Nyugat joggal Balkannak. Fent hordjuk az orrunkat mert most mar EU tagok vagyunk de annal tobbet, hogy "felkeszuljunk" az esetleges unios tamogatasokra, mast nem igazan zavarunk a nagyok politikajaban. No persze vilagos is kell legyen, hogy ilyen magatartassal nem is igazan lehetunk egyenlo vita partnerek. Demokraciabol meg bizonyitanunk kell, nem is keveset! Sajnos ezt a modortalan magatartast belenk neveltek es igencsak nehezen tudunk megszabadulni tole. A demokracia gradicsan meg nagyon alul allunk, nagyon alul.


Sokat gondolkodtam azon amit most fogok irni, de ugy dontottem, hogy megosztom gondolataimat masokkal is. Az emberek altalaban felnek mindentol ami ismeretlen szamukra. Rettegnek es minden erejukkel tiltakoznak ellene. Ennek lettek aldozatai a sotet Kozepkorban a tudosok, hisz valami olyanrol probaltak meggyozni a tomegeket, mely a kor szellemeben igencsak nehezen volt felfoghato. Nem all szandekomban vedeni kulonosebben a Katolikus Egyhazat, hisz 800 evnek kellett eltelnie azert, hogy II Janos-Pal papa bocsanatot kerjen a keresztes haborukert es ha ne tevedek meg a XIX szazadban is hallani boszorkany egetesekrol. Ennek ellenere, ha a modszerek kegyetlensegetol eltekintunk, akkor talan meg lehet erteni ezt is valahogy. No persze manapsag ha iszlam szelsosegesek robbantanak, akkor az ma mar teljesen elfogadhatatlan. Olyan paradoxon ize van az egesznek. Nem akarok odat zengeni az eroszakrol es foloslegesnek tartom az emberi aldozatokat, de ne legyunk elfogultak. Ez a kereszteny-muzulman "csatarozas" szerintem orok marad es a mindezert Jeruzsalem, mint vallasos jelkep a felelos. Ahelyett, hogy minden vallas orommel unnepelje a Szent Foldet, ma csak ujabb es ujabb csatarozasok szinhelye es ember aldozatok es veres indulatok mozgato rugoja.

Igy van ez a hittel is. Fogalom szinten csodalatos, mig gyakorlas szinten mar bizony gondok adodnak. Ketsegtelen sokan a vallast es a hitet keverik es ebbol sok esetben baj is szarmazhat, de szerintem ez egy mas elmelkedes. Maradjunk csak a hitnel. Olyan egyszeru szo, megis csodalatos. Szerintem maga a szo egyszerusege biztositja nagysagat es erejet. Ha mar itt tartunk azt hiszem ezt nem hagyhatjuk ki: "Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek." (Jn 20,29). Ez szerintem a Biblia egyik legcsodalatosabb vers sora es konyveket lehetne rola irni. En legalabb is nagyon szeretnek ...

Terjunk vissza megis ahhoz ahonnan elindultunk, espedig a hit es az imadsag kettossege. El kell szomoritanom azokat akik dogmatikus megkozelitest varnak tolem. Mar regebbi irasaimban is kifejtettem, hogy nem vagyok kepzett ilyen teren, ezert inkabb a laikus megkozelitest reszesitem elonybe. Az a velemenyem, hogy az imadsag nem foltetlenul fugg ossze a vallassal. Ketsegtelen maga fogalom innen honosodott meg (lasd Biblia vagy Koran) de ennek ellenere el tudok kepzelni imat vallasos tartalom nelkul is. Maga az imadsag sokkal inkabb osszefuggesbe hozhato a hittel.

Szerintem imadkozni nem konnyu es nincs ra recept. A Biblia ad ra tobb lehetoseget is, tobbek kozott az egyik legfontosabb a "Mi atyank", de sok mas imadtsagot is talalni. Ennek ellenere szerintem az igazi imadtsag belulrol jon es lehet nem is kellenek hozza szavak. Szerintem ido kell hozza es hit. Sok hit es meg annal is tobb. Elsosorban ez egy bensoseges kapcsolat az egyed illetve imadsaganak "cimzettje" kozott. Legyen ez Isten, Allah, az Alfa az Omega vagy valami mas. Egy bensoseges parbeszed, kerdesek, valaszok, koszonetek, fohaszok es barmi ami beletartozik egy imaba. Az egyed teszi a parbeszedet imava. Szerintem csodalatos dolog aki tud imadkozni. Aki tud imadkozni, annak a hite nagy. Azok az emberek boldogok. Ketsegtelen, hogy minduntalan bibliai utalasokat hasznalok de valahol ez ertheto is es gondolom ezzel az Olvaso is egyetert.

Altalaban az emberek templomban szoktak imadkozni de ez nem kizaro hely. Nagyon erdekes intelem talalhato a Bibliaban: "Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván." Ez csodalatos dolog. A templom csodalatos hely es valami oriasi nyugalmat es biztonsagot kolcsonoz de imadkozni barhol lehet. Barhol, barmikor. Mikor az ember ugy erzi, hogy imadkozni akar akkor megteheti az barhol es joggal teszi.

Az az erzesem, hogy egy ilyen ima elsosorban lelki es szellemi kihivas. Ugyanakkor nyugalmat es biztonsagot ad(hat). Lehet, hogy tul onzo vagyok de meglatasom szerint elsosorban az ima szemelyes es az egyen fele iranyul. Ketsegtelen imadkozni szoktunk onmagunkert, csaladunkert, baratainkert, es mindenkiert aki fontos nekunk de ez nem jelenti azt, hogy nem imadkozhatunk olyan emberekert akivel sosem talalkoztunk de talan megerdemlik es raszorulnak. Ez csak emberi nagysagunkat dicserheti es ajanlom mindekinek, hogy ne furkadjon hisz annyi vedtelen es raszorult ember van. Ha maskeppen nem tudunk segiteni rajtuk, legalabb igy. Ugyancsak a nagysagot dicseri ha olyan emberekert is tudunk imadkozunk akik ellensegeink es talan logikusan nem is erdemelnek meg, hogy figyelmunket felejuk iranyitsuk. Erre megint csak a Bibliaban talalni egy nagyon talalo tanitast: "Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." (Mt 5,44)

A japan utam alatt egy nagyon kedves ismerosom, mondott nekem valamit es ez nagyon megdobbentett. Remelem szo szerint idezem de ha tevednek remelem nem veszi zokon. Valami hasonlot mondott: "Imadkozom erted!". Biztosan mindenki imadkozott mar masokert annak tudta nelkul es ez igy rendjen is van de ez a valaki tudatta velem azt, hogy imadkozni fog ertem es igy az egesz teljesen mas dimenzioba kerult. Bevallom nem az elso alkalom, hogy ilyet mondanak nekem, de azert ezek az emberek kevesen vannak de jo hogy vannak. Ez minden csak nem onzes. Ertekesek ezek az emberek. Nagyon ertekesek. Mindekinek ilyennek kellene lenni es maris sok minden megvaltozna. Tobb figyelmet kellene szentelnunk embertarsainkra es felebaratainkra.

Ha mar a Biblianal tartunk meg lenne egy megjegyzesem. Annak ellenere, hogy kutato vagyok es a real tudomanyok erdekeltek mindig az az erzesem, hogy ha egy atomhaboru utan semmibol kellene egy "ujj" vilagot teremteni a Biblia lenne az amit ezeknek az uj embereknek adnek utravaloul, hogy a "semmibol egy ujj mas vilagot" teremtsenek.

Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fû kinõ utánad.

A bûn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.

Emlékezz, hogy hörögtél
s hiába könyörögtél.
Hamis tanúvá lettél
saját igaz pörödnél.

Atyát hivtál elesten,
embert, ha nincsen isten.
S romlott kölkökre leltél
pszichoanalizisben.

Hittél a könnyü szóknak,
fizetett pártfogóknak
s lásd, soha, soha senki
nem mondta, hogy te jó vagy.

Megcsaltak, úgy szerettek,
csaltál s igy nem szerethetsz.
Most hát a töltött fegyvert
szoritsd üres szivedhez.

Vagy vess el minden elvet
s még remélj hû szerelmet,
hisz mint a kutya hinnél
abban, ki bízna benned.

(József Attila, 1937. július-augusztus)


Csodalatos elmenyben volt reszem a hetvegen. Nyari meleg es megsem a vizet valasztottam, hanem inkabb a hegyeket ha mar hegyeknek lehet nevezni Magyarorszag hegyeit, pl. a Matrat. Amikor az alfoldrol bevezetett az ut a dombok koze azt ereztem, hogy ez olyan jo, otthonias. Valami azt sugja nekem, hogy mi erdelyiek sosem tudjuk megtagadni a hegyeinket, akar csak Wass, akinek segelykialtasa "adjatok vissza a hegyeimet" ma is idoszeru. No persze nem revizionizmusrol almodozom, sot egyaltalan nem, de ez mindig idoszeru es szerintem erdelyi ember hegyek nelkul olyan, mint madar feszek nelkul. Ez nekunk letelemunk, eletunk szerves resze es marad is mindorokke.

Utunk elso szakaszaban Holloko varat illetve a hozza tartozo regi falut neztuk meg. Csodalatos mindketto es jo volt latni, hogy van meg erdekes es szep Magyarorszagon is, hiszen lassan a modern es az uj ugencsak megtelepszik itt is. Hagyomanyok igencsak elvetve habar nehany ismerosom felhivta a figyelmemet, hogy Budapesten igencsak sok a hagyomanyorzo csoport es sokan tancolnak nepitancot. Orommel hallom.

Ezutan roviddel, kovetkezett egy csodalatos hely. Bevallom tegnapig sosem hallottam rola de ma mar sokkal gazdagabbnak erzem magam. A hely: Matraverebely. Egy kis falu, melynek a vegen talalhato egy csodalatos templom es egy Maria kegyhely es egy forras es remete lakok a hegyoldalban es egy csodalatos park es egy csodalatos erdo. Valami elkepeszto.

Ha jobban megfigyeljuk, az evezredek soran az emberek a kultikus helyeiket igencsak kozponti helyre epitettek. Varakat oda ahol jol lehet oket vedelmezni (lasd Budai var, Deva vara, stb.), templomokat vagy egyeb mas kultikus helyeket oda ahol kozponti szerepet kaphat vagy valahova eldugott helyre ahol csak azok talalnak ra akik jo szandekkal mennek.

Protestans vagyok es nem mindig ertem, a katolikus dogmat (joggal, hisz oda komolyabban kellene vele foglalkozni, mint azt teszem en, laikus) de megis ez a hely valami kellemeset sugarzott. Nyugalmat es beket, szeretetet es fenyt. Nagy hatassal volt ram. Kevesen voltak igy egeszen erdekes kepeket tudtam kesziteni. A templom a Szent Istvan Bazilika utan a masodik legfontosabb templom Magyarorszagon, legalabb is ezt hallottam.


Mindenbol aradt a csend es a nyugalom. Nem volt zaj es stressz csak beke honolt minden agon es elarvult padon. A templom mellett talalhato egy kis kapolna ahol a Szuzanya szobrat illetve egy hozza esengot latni korulveve kis tablacskakkal, melyek halat rebegnek a Boldogasszonynak. Pillangok had tolti el a helyet, valami vonza oket. Mi lehet ez? Kut is van az udvaron, csoda tevo kut Szent Laszlo kiraly fakasztotta, mondja a legenda es a vandorok mindenike ma is vizet merit es energiat hus vizebol. A padok uresek es mindenhol csend honol csak a nap ragyog es arasztja a fenyt szerte a vilagba.

Jovet lefele a kegyhelytol, egy idos fekete ruhas neni allit meg es felhivja a figyelmemet, hogy a lent allo Krisztus szoborba milyen nagy tuskeket szurtak a Megvalto fejebe. Elgondolkodtato. Latszott, ahogy ez az idos neni teljes mertekben atelte az a fajdalmat. Hajlott hatu, idos neni volt de erzo es emberi lelek. Meg annyit mondott, hogy mindez a bunokert kellett csereben, melyet az emberek elkovettek Isten elott. Neha azon gondolkodom, hogy eleg volt ez az ember aldozat? Talan igen, talan nem?


Minap egy ausztraliai gyerekkori baratom kerdezett valami nagyon erdekeset. "Szerinted lehet felnot korba baratsagot kotni?" kerdezte. Sajnos abban a pillanatban nem sikerult egy gyors valaszt rogtonoznom. Ereztem, hogy ez valami olyan dolog, ami tobbet igenyel, mint egy gyors valasz.

Kezdjuk mindjart az elejen. Hol is beszelhetunk eloszor baratsagrol? Valoszinunek tartom, hogy a gyerekek nagyresze az ovodaban kezd szocializalodni es itt is alakulnak ki az elso baratsagok. Kolcsonos szimpatia, hasonlo erdeklodes es maris egyutt tologatjuk a kisautot, netan egyutt babazunk es erezzuk az elso gyerekes vonzalmat az ellenkezo nem irant. Nem veletlen, hogy egyszerre tobb pajtas is tetszik, es erzeseink naprol-napra netan orarol-orara is kepesek valtozni.

Az elkovetkezendokben baratsagrol es szerelemrol is fogok beszelni es neha keverni is fogom a fogalmakat remelem a szakember elnezi nekem ha neha osszemosom a ket fogalmat.

Ezek az ovodai dolgok idovel elmulnak, hisz nem is igazan emlekszunk rajuk, hisz mar olyan regen voltak. Az elso igaz baratsagok feltetelezesem szerint az iskolaban kottetnek. Itt negy evig vannak egyutt a gyerekek es igencsak ez az elso tudatos kozosseg, ahova a gyerek tartozik. Itt mar beszelhetunk egy igazi kozossegrol, egyutt tanulnak irni-olvasni, egyutt enekelnek es szerintem itt alakul ki igazan a csapat szellem is. Itt mar akar eletre szolo baratsagok is kottetnek. (Szerk. Nekem is van/volt egy ilyen baratom de sajnos a tavolsag mara igencsak felemesztette.) Manapsag, a szulok jarnak a gyerekekert az iskolaban de az en idomben meg gyalog hordtuk a hatitaskat a hatunkon sok-sok konyvvel es igencsak fontos szerep harult haza bandukolasban az egyes baratsagok kialakulasaban. Itt mar kezdenek jarni a gyerekek egymashoz es itt mar nagyon komolyra szovodnek a baratsagok. Szivesen ulnek a gyerekek egyutt egy padban, habar ma mar onalloan ulnek a gyerekek ha nem tevedek, ugyanis ez a trend. Szerintem nagyon jo otlet volt, hogy a diakok kettessevel ultek ez osztonzoleg hatott a diakokra, illetve sokat segithetett egyik diak a masiknak. Itt is igencsak van lehetoseg arra, hogy erzelmi kapcsolatok is kialakuljanak ellentetes nemek kozott de meg mindig gyermetegek es osztonosek. Utana jon a felsobb tagozat majd a gimnazium, ahol mar kezdenek igencsak kialakulni az egyenisegek es itt mar teljesen mas kezd lenni a baratsag. Sokkal komolyabb es melyebb es meg nincsenek kulonosebb erdekek belekeverve. Ezert gondolom ugy, hogy az ekkor kottetett baratsagok igencsak idotalloak. Jomagam is itt szereztem a legtobb baratomat es erzem es tudom, hogy ok azok akik mindig a barataim lesznek.

Vegso soron meg jonnek a felnottkorban kialakult baratsagok, melyek mar sokkal nehezebben hozhatoak teto ala, mivel az egyed mar igencsak kiforrott es itt mar kozbe lepnek az erdekek is. Itt nem feltetlenul gazdasagi/anyagi erdekekre gondolok de sok esetben kolcsonos vagy egyoldalu erdekek is szerepet jatszanak. Megfigyelheto, hogy (meg ha durvan si fogalmazok), hogy modosabb emberek modosabakkal baratkoznak es lehetoleg kerulik a baratsagokat kevesbe tehetos tarsaikkal es hasonlo a helyzet a masik felterben is. Nem allitom, hogy nem lenne kivetel ezen szabaly alol, de nagymertekben ez a dominans jelenseg.

Mi tortenik a parkapcsolatban? Ilyenkor az ember nagyjabol letisztult mar, kialakult szemelyiseg, meghatarozott az ertekrend es erkolcsi normak es valamit akar. Nagyon pontosan tudja, hogy mit akar. Csaladot, gyerekeket, biztonsagot, kozos teher viselest (manapsag ez a magyar tarsadalomra egyaltalan nem jellemzo, hisz mig az atlag magyar a keves fizetesebol befizeti az adojat, addig sokan ezt megprobaljak elcsalni es baleknek nezik azt aki becsuletesen befizeti azt) es folytathatnam a sort. Ilyenkor mar erdekes modon az erzelmek mellett megjelennek az erdekek is es a felek teljes mertekben szamitanak (Szerk. Jelen esetben nem matematikai szamitasokra gondolok itt elsosoron.). Tudom, hogy ez most akar sertoen is hangzhat, de igy van. Barmennyire is az erzelmek vezerelnek, az erdekek igencsak fontos szerepet kapnak a parvalasztasban. Ugy szocialis szempontbol, mint gazdasagi, mint kulturalis szempontbol erdekek merulnek fel az erzelmek menten. Valahol ez logikus es elfogadhato is. Az erzelmek lehetnek nagyon intenzivek de tudjuk, hogy nehany even belul rohamosan csokkennek es atalakulnak egy szoros kotodesse, megbecsulesse, szeretette, tisztelette, odaadassa es meg sorolhatnam. Ilyenkor ha nincsenek kozos erdekek a kapcsolat tonkremegy, ez ketsegtelen.

Ha ossze akarnam nagyon tomoren foglalni, akkor azt mondanam, hogy a gyerekkorban kialakult baratsagban 100% erzelem es 0% erdek motival (esetleges kisebb eltolasokkal) egy baratsag/kapcsolat kialakitasaban, mig a felnottkorban kialakult baratsagoknal mar az arany eltolodik es 51% erdek es csak 49% erzelem az ami meghatarozo. Szomoru a megallapitas de valos es emberi mivoltunkat "dicseri". A tudatos enunk szinre lep, a hatterbe szoritva a tudattalant. Eszem agaba nincs Freud bacsi kenyeret elvenni, ez nem tisztem de megis az a velemenyem, hogy nem lenne szabad teljes mertekben elfolytani a tudattalant.

Erdekes modon a gyerekkorban kialakult baratsagok megmaradnak olyannak amilyennek voltak azok regen. Ezek az igaz baratsagok es ezek a sirig elkisernek.


Eppen zuhog az eso es nem tudok haza menni, igy gondoltam toltsuk ki hasznosan az idot egy blog bejegyzessel. Legutobbi otletemet Tokyo varos metrojaban talaltam meg es nagyon elszomorodtam. A kep is errol arulkodik, vagyis, "az vagy amit vasarolsz" forditva magyarra a bankkartyakat ajanlo ceg szlogenjet. Elgondolkoztato, tomor es velos mondat, mi tagadas. Valoszinu busas jutalmat is kapott a kitalaloja. Erdekes modon manapsag mas hasonlo celzatu reklam szoveget latni mas orszagokbn, legutobb Magyarorszagon jelent meg egy elektronikai es szorakoztato ipari cikkeket arusito ceg jelmondta, mely szerint a vasarlo hulye ha nem vasarol es nem unnepel. Hova jutottunk? Miert kell nekem hulyenek lennem ha eppen nincs kedvem vasarolni? A tobbi reklam is azt sugallja, hogy ha nem markas inget, cipot, sport felszerelest viselunk, netan nem kvarkra emlekezteto jelzes van a kocsinkon akkor az mar hasznalhatatlan vagy osdi.

Ketsegtelen egy fogyasztoi tarsadalom ivadekai es varomanyosai vagyunk, de azert nem kellene ilyen melyre sullyedni. Megint csak szegeny Ady jut eszembe es ha latna ezt a mondatot forogna a sirjaban. Mindent a penz ural? Hova lettek az ertekek. No persze az is igaz, hogy juhaszbol is lehet ma-holnap elnok Romaniaban es mindennek, valljuk be nem a karizma es a politikus vena, hanem sokkal inkabb a vicces kulso, a kirivo butasag, a nyelvi botlasok meg a temerdek penz az oka. Manapsag erkolcsi ertekerol mar csak mult idoben beszelhetunk es ezt sugallja a tarsadalom is, hogy ezen ertekeknek mar nincs helyuk ebben a modern, uj vilagban. Szerencsere Bolyai apjanak cimzett leveleben nem errol az "ujj" vilagrol szamol be. Abban a vilagban csak ertelem, erzelem es zsenialitas volt. Ma mar az uj vilag a penzt jelenti es semmi mast. Meg hova tudunk sullyedni? ....


Szerencsesen landoltam Amsterdamban ropke 12 ora utazas utan de elotte meg utba ejtettem Kamakura-t, ami egy kis varos Tokyo mellett ahol lattam egy templomot meg egy nagyon erdekes parkot meg sok kedves kis gyereket, majd meg 2 ora es maris Budapest utcain zotykolodtem es raebredtem, hogy ujra kozep-kelet Europaban vagyok, ahol mar van duda szo, cigaretta vegek a foldon es amolyan igazi balkan, ahogy az rank mar oly jol illik. Persze sokan ezert elitelnek, hogy elek egy orszagban, amely jelen pillanatban otthont ad nekem, megelhetest biztosit es meg folytathatnam es gondoljak, hogy ezert halasabb es alazatosabb kellene lennem de hat akik ismernek tudjak, hogy nalam ez azert nem igy mukodik. Meg mielott tarsadalmi netan szocio-kulturalis fejtegestere vetemednek, inkabb meg nehany japan elmenyt szeretnek "papirra vetni". Elgondolkoztak azon, hogy mar a gyerekeink szotarabol nagy valoszinuseggel ezek a szavak hianyozni fognak. No de nem kell felteni, hogy reszaranyosan csokken majd a gyerekeink szokincse, hisz kivaltjak ezen osdi regi szavakat mint papirra vetni, tollba mondani, valami cyber akarmik, melyek oly divatosak manapsag.

Kommunikacio. Tudom, hogy nem mindenki szamara fontos, de leven, hogy szakmabeli vagyok, meg ha nem is eppen a telecom az eros oldalam, megis gondoltam megosztom ezt a nehany technikai adatot az Olvasoval is.
Kezdenem mindjart a mobil kommunikacioval, ugyanis ma ez a dolog teljesen elvalaszthatoatlan minden japantol. Minden szigetlako rendelkezik telefonnal. Mint azt mar emlitettem, ott nem a hagyomanyos altalunk ismert mobil szolgaltatas letezik, hanem sokkal nagyobb adat atvitelt biztosito halozatot hoztak letre, amolyan 3G technologiat. Szerintem a technikai megoldas hattere nem is annyira fontos. A telefonok aranylag nagyobbak, vagy nagyobb kepernyovel rendelkeznek es nagyreszuk kagylos tipusu, ugyanis a ket reszbol allo telefon egyik reszet majdnem teljes mertekben a kepernyo foglalja el. Minden japan telefonjan van egy kis kabala figura, ami manapsag mar itt Europaban is kezd terjedni, de bevallom, mar elkepeszto dolgokat is kepesek raaggatni a kis ekszerre. Ennek ellenere, hogy a telefonjuk szerves resze az eletuknek, megis nagyon diszkreten hasznaljak. El lehet kepzelni, hogy mit jelent ez, ha mondjuk Tokyo metroban egyaltalan nem hallani zavaro telefon csengest, sem hangos beszedet. No persze erre szoban es irasban is figyelmeztetnek csak annyi a kulonbseg, hogy ott hajlanak a jo szora es ezt be is tartjak. Ezzel ellentetben, a metroban mast sem csinalnak a japanok, mintsem a telefonjukat babraljak, alszanak es olvasnak, ebben a sorrendben. Probaltam kideriteni, hogy mi koti le figyelmuket ennyire egy kis telefon kepernyojen es arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy nagyreszuk jatszik. Erdekes modon ezt csinalja idos es fiatal egyarant. Neha olyan furan latni, hogy 50 kozeli, jol oltozott uriember is atadja magat a jatek oromeinek. Ezt koveti az adatletoltes illetve az informacio szerzes. Sokan a telefonjukat hasznaljak, hogy megkeressenek csatlakozasokat ugyanis tudni kell, hogy a metro illetve HEV tipusu elovarosi vonat halozat egy kicsit nagyobb, mint mondjuk Budapesten, netan Parizsban habar ha figyelembe vesszuk az RER jaratokat is akkor talan de en megis azt mondanam, hogy nem. Kulon fenttartott helyek vannak idoseknek, gyerekes anyukaknak, betegeknek es erre fel is hivjak plakatokkal es szoval is a figyelmet, raadasul meg azt is tudni kell, hogy megkernek, hogy ezen szekek (helyek) kozeleben a kedves utazo legyen szives kikapcsolni a telefonjat. Kivancsi leszek mikor jutunk mi el ide? Szerintem soha. Rend es fegyelem. Ime hova vezette ezt az orszagot. Ne feledjuk Japan a II Vilaghaboru elottig agrar allamkent szerepelt a nagyhatalmak szemeben es akkor Pearl Harbor es minden megvaltozott. Ma Japan elit helyet foglal el a G8-ak csaladjaban es joggal. Sajnos ez a fegyelem es rend az ami ebbol a modern nyugati vilagbol elfogyott. Japan kepes volt atvenni mindent ami jo volt a nyugati demokraciabol de megorizte a fegyelmet, a rendet, a tiszteletet amely oly nagy multra tekint vissza a sziget orszagban.

Mivel lehet a legjobban buntetni egy japant? Hat semmi egyebbel, mint elvenni a telefonjat utazas kozben. Szerintem ennel nagyobb buntetes nem is letezik. Eddig nem lattam olyan japant aki belepett volna a vonatba (metro), hogy ne nezett volna ra a telefonjara. Ime leteznek a buntetes vegrehajtasnak nemesebb fajtai habar manapsag meg sok helyen van es letezik halal buntetes. Van jogunk valaki elete felett itelkezni? Ezen erdemes lenne elgondolkodni...

Internet. Itt is kisse elen jarnak a szigetorszag lakoi, de hol nem, ha szabad oszintenek lennem? Mig manapsabg itt mega bites vonalakert folyik a harc, ott nagyon termeszetes, hogy barmely lambda user GB meri az adatforgalmat. No es persze teljesen normalis, hogy barmely hotelben (utam alatt 4 ilyen "intezmenyben" laktam) van Internet hozzaferes es ez is GB meretu. Talan egyszer majd nalunk is igy lesz....

Kozlekedes. Hat ez az a valami ami nalunk nincs es nem is lesz. A pontossag az ami ott van es itt nincs. No es persze a szolgaltatas minosege is kisse mas. Az arak nagyjabol megegyeznek az Europaban megszokott arakkal de ott az emberek kapnak is valamit a penzukert. Tokyo es vonzaskorzeteben ket tipusu vonatot lehet talalni. Az egyik a metro, a masik meg az elovarosi vonat de bevallom nagy kulonbseg nincs a ketto kozott. Mindketto pontos, tiszta, gyors es olyan amilyennek egy vonatnak kell lennie. Erdekes modon ott is emberek laknak megis nincs lokdosodes a bejaratoknal, kellemes a legkor a vonat kocsikban, a meleg ellenere a legkor teljesen normalis es a padlozat is teljesen tiszta. Jegyeket mindenki automatakban vasarol vagy berlettel rendelkeznek az emberek es a kapuk ugy vannak megoldva, mint Parizsban. Talan Budapest BKV nagy moguljai elmehetnenek egy kis tapasztalat cserere es maris megtakarithatnanak egy rakas penzt igy talan meg ki tudnak fizetni a lekoszono BKV vezer elmaradt beret.


Tudom, hogy hihetetlennek tunik, nekem megis sikerult. Az volt a gond, hogy utolso pillanatba derult ki, hogy Tokyo is bekerul az utvonalba igy nem is igazan keszultem ra. Tudom nem igy kellett volna de nagyon jora sikeredett. Bevallom, annyit megneztem vasarnap reggel, hogy hol van a Csaszari Palota es maris indultam. Bementem egy HEV tipusu vonattal Tokyo Main Stationra es maris indult a Tokyo tura. Akkor meg mosolygosan es tele energiaval. Egy utcan be es maris elem tarult a japan Csaszari Palota es az ot korulvevo kert. Tokyo sziveben, a felhokarcolok kozott egy csodalatos oazis, zold, es viz, es fal es epuletek es csoda. Hatalmas teruleten terul el a palota, amelyet falak vesznek korul es vizes arok, vagyis athatolhatatlan, illetve vannak olyan oldalai, ahol tobb tiz metert kell felkapaszkodni. Egyszeruen bevehetetlen. Sajnos nem igazan lehet latogatni vagy ha lehet is nem vasarnap. Igy maradtak a kepek es az elmenyek. Valoszinunek tartom, hogy amiatt is epult ilyenre a palota, hogy az uralkodo nagysagat es hozzaferhetetlenseget hirdessek tova az egesz tartomanyba.

Utana kovetkezett a belvaros, vagyis az a hely, ahol a yuppiek dolgoznak, vagyis a felhokarcolok. Frankfurtban es Parizsban tenyleg van nehany nagy torony de itt egy utcaban van annyit mint Europaban. Meg sem lehet szamolni hany emeletesek, csak fennebb es fennebb es meg mindig van emelet.
Oracle, Sony es mindenki aki szamit, sajat toronyhazat birtokol. Itt a nev kotelez. Egyik utca a masik utan, hotel hotel hatan. Csak ugy kapkodja az ember a fejet, mert van amit latni. Erdekes modon annak ellenere, hogy ezek amolyan acel rengetegek, sok uveggel, megis nincs az az erzesed, hogy valami sci-fi az egesz. Talalni a belvarosban is kis utcakat, kedves kis vendeglokkel, kedves idos emberekkel. No es persze csak mesz es meg mindig nincs vege, es meg mindig nincs vege. Es en mentem. Es meleg volt. Nagyon meleg. Ime itt egy kis feludules.

Bekerultem egy shopping negyedbe. Ilyeszto. Nem tudsz haladni, mindenhol emberek, mindenki tele van csomagokkal, zenet hallgatnak, reklamok hada vesz korul mindehol es zene es feny es ragyogas es vibralas es energia. Valami leirhatatlan. A budapesti Vaci utca amolyan csendes kis mellekutcanak szamitana ebben a forgatagban.

Csak hogy szavamat ne feledjem meg mindig megyek es fogalmam sincs, hogy merre. Annyit tudok, hogy kb. a bal kezem iranyaba meg kellene talanom a tengert de hogy az meg mennyire van arrol fogalmam nincs. Fenykepezgetek, nezelodom es haladok, elore. Meg azt sem mondhatom, hogy toronyiranyt, hisz csak felhokarcolok vannak mindenhol, egyik eltakarja a masikat. Kezdetben gondoltam, hogy tajekozodom majd a Tokyo Tower utan ami 333m de sajnos a torny irant modszer ahogy emlitettem nem mukodik. Igy csak taposom a kilometereket. Persze a tablak nagyresze csak japanul es abbol nem sokat erteni. Vegre megis sikerul talalni egy utiranyt.

Meiji Shrine es Park. Tokeletes uticel egy turistanak aki valojaban azt sem tudja, hogy hol van. No persze valaszthattam volna metrot vagy elovarosi vonatot de ugy az egesznek nincs ertelme. Egy varost gyalog lehet megismerni. Erezni kell a kilometerek a labadban. Ez a park valami csodalat. Oriasi es egy egesz erdorol van szo, a kozepeben meg egy templom. Szerencsemre eppen olyankor ertem oda, mikor is egy japan eskuvo fenykepeit keszitettek. Bevallom mar en untam, hogy meddig igazitjak a fotosok az arat de bevallom a ket kep amit keszitettem az ekuvorol, megert minden varakozast.

Kierve a parkbol fiatal zeneszekbe botlottam es bevallom nagyon lekesek, talan beloluk kerul ki az uj japan Elvis Presley. Mindenki a sajat felszerelesevel, muzsikajaval, rajongoival. Fiatalok es idosek egyutt orulnek es adjak at magukat a zenenek.


Ezutan kovetkezett egy legalabb egy oras kitero mikor is rajottem, hogy korbe forgok. No persze nem volt elveszett ido, mert sok mindent lattam, uszo halakat, melyeket gondolom amolyan latvany konyhan feltalaltak ha volt szived ramutatni valamelyik halacskara, beszelgettem rendor bacsival es o miatta fordultam balra ahol jobbra kellett volna majd egy utcai arus igazitott utba es tudatositotta bennem, hogy jobbra kellett volna fordulnom, ahogy azt en ereztem. El is felejtettem mondani, hogy az uticel a Tokyo Tower volt. Ekkorra mar tenyleg el voltam faradva, ugyanis kb. 7-8 oraja uton voltam. Nem kell mindanom, hogy minden udito automatat kiuritettem ami utamba kerult. Ehes nem voltam de szomjas igencsak. Elkepeszhto mennyi fizet el tudtam nyelni nehany ora alatt. Vegul is feladtam es a gyorsabb megoldashoz folyamodtam vagyis metro. Nehany ropke kerdes es maris repultem egy erdekes allomas fele, ami kozel van a Roppongi allamashoz. Sajnos csak ez maradt meg. Kisse maskeppen hangzanak itt a nevek es nem tudok mindent megjegyezni.

Kiszaltam de hult helye volt a toronynak. Semmi sehol. Ha mondjuk a Szajna partjan kiszalsz, rogvest meglatod az Eiifel Tornyot de itt semmi. Mar el is keseredte, hogy rossz iranyba iranyitottak de vegul is egy bacsi utba igazitott. Egy kicsit elore majd balra. Bingo. Elfordultam balra es tenyleg ott volt. Elotte meg beultem egy kedves St. Andras templom kertjebe es utana kovetkezett a Torony. Erdekes modon nagyon emlekeztetett a parizsira de azert ne vadoljuk meg japan baratainkat masolassal hisz nem lenne diplomatikus. Belegondoltak egy percre is, no more Panasonic, Sony es meg sorolhatnam. Meg ragondolni is rossz.

A torony sarga, ami igazan eltero a parizsi szurke kolosszustol de nagy es nincs messze a japan Tokyo kikototol. Meresz dologra adtam a fejem. Az elejen csak fenykepeztemd e utana mertem nagyot gondolni. Miert is ne? A tetejerol minden mas. Igy volt. Nem bantam meg. Nem is kellett sokat varnom es maris 150 m magassagban talaltam magam. A kepek magukro beszelnek. Es utana jott a 250 m magassag, ami mar szedito volt. Es egy kicsit szamitottam es vartam es megerte. Ime a japan csoda: Tokyo by night.

Utana kovetkezett egy 1 oras vissza ut, most mar vonattal es este 9 orakor mar a hotel szobamba voltam. Kb. 10 orat voltam gyalog a japan fovarosba anelkul, hogy terkepem lett volna.