Mindszentek van, es lehangolo idojaras uralkodik odakint es mirol is kezdek en itt irni? Igen, most a media kerul gorcso ala. Nagyon fontos dolognak tartom a mediat es meg sokan tudjak ezt es ki is hasznaljak rendesen. Rendszervaltas elott, bizony nagyon szuk keretek kozott volt lehetosegunk hirekhez jutni, ma ez mar nagymertekben megvaltozott. Kezdetben indultak a radio adok, majd a TV tarsasagok es nem utolso sorban mindezek megkoronazasara ma mar sok erdelyi otthonba Internet hozzaferes is van. Ime Erdely, nesze neked INFORMACIO!

Ma foleg a TV-t, mint a legtobbet hasznalt informacios media kozeget szeretnem egy kicsit megregulazni. Jol megerdemelt szabadsagom alatt, volt idom belenezni kisse, hogy mi is folyik abbol a csudabol, ami ma mar lapos es nagy felbontasu es igencsak elethu, vagyis a televiziobol. Jovevenyszo az ketsegtelen de ma mar oda jutunk, hogy sokunk letezni sem tudna nelkule, minden szobankba van belole legalabb egy es mar a konyhaban is ott figyel egy kisebb meretu, hisz konyhai tevekenysegunk alatt sem akarunk elszakadni kedvenc musorainktol, kedvenc hirenktol, zeneinktol, a meses vadregenyes tajainktol es meg sorolhatnam ...... Felreertes ne essek, nem a TV karos hatasait probalom most ecsetelni (errol mar irtam egyszer egy cikket es meg egy egyetemi versenyen eleg is volt egy sovany III helyezesre). Fokeppen a most latottakat szeretnem inkabb elemezni.

Csaladom megrogzott TV rajongo es el sem tudna mar kepzelni az eletet ezen masina nelkul. Igy mi is boldog kabel-TV elofizetok vagyunk. Bizonyos technikai okok miatt, valtoztatnom kellett a kanalisokon es orommel veltem felfedezni, hogy azert a keves elofizetesi dijert 40-50 csatornat biztosit nagy szeretettel a szolgaltato. El tudjak ezt kepzelni? Mikor mar a 40-ik csatornanal tartunk fogalmunk sincs mi van az elso csatornakon. Hogy lehet ebben kiigazodni? Van itt minden. Roman, magyar, nemet, angol csatorna es mit tudom en meg mi minden. Hirek, legalabb egy tucat kulonbozo hircsatorna letezik, van termeszettel foglalkozo is es zene is legalabb 3-4, de vannak masok is, fogalmam sincs mar mindenikrol. Jomagam inkabb a hirek szerelmese vagyok igy inkabb ezeket neztem, mert bizony mas dolog olvasni azt a hirt illetve "latni es erezni" ugyanazt.

Elkepeszto amit ma lathatunk ezeken a csatornakon. Teljes ferto. Keves hir, annal tobb korites de az is a gyengebb fajtabol. Fura, hogy minden musort nagymertekben holgyek vezetnek es szerintem manapsag mar azzal merik a televiziozas mikentjet, hogy milyen mely dekoltazst visel a kedves holgy, aki eppen tetszeleg a nezoknek. Ugy beszelnek az egyes adasokban, hogy a jobb kiallasu piacon ezzel szemben magas roptu vitakrol beszelhetunk. Mig regebb, nevelo jellegu volt a TV, ma mar sokkal inkabb szenny es mocsok arad nagyreszukbol. A musorok erteke nagyon silany, a politikai vitak inkabb egymas ocsarolasaba csapnak at, a roman folklort eneklo holgyeknek ma mar tenyernyi rovid a szoknyajuk, gondolom igy volt ez a mult szazad elejen is vagy tan megsem? A politikusok olyan diszkurzust folytatnak, hogy ha nem tudnam roluk, hogy politikusok, netan nemelyikuk, meg tanult is, azt hinnem, hogy Janos bacsi eppen Pista bacsival porlekedik a kocsmaban egy eldugott kis falu kocsmajaban.

Ketsegtelen, a penz nagy ur es ma mar ez szamit mintsem a kultura es a neveles. Reklamok tomkelege arasztja el a musoridoket, de erheto, hisz ez hozza a nagy bevetelt, mert legyunk oszintek nem anya nehany eurora rugo TV-berlete fogja nekik meghozni az atuto sikert.

Mi marad hat? Szerintem az, hogy mi magunk tudjuk megszurni az informaciot es ne hagyjuk, hogy elarasszon a szeny es a mocsok es az olcso "cheap perfume" alapu musorok. Tegyunk kulonbseget jo es rossz kozott, az ertekes es silany kozott es hasznaljuk mindezt a magunk javara.

4 Comments:

  1. Argyelus said...
    Kedves Uram!
    aki a teven no fel,az megis ,hogyan fogja eldonteni,hogy mi a jo es mi a rossz abbol amit sugaroznak?
    ki fog segiteni eldonteni neki?vagy kortol fuggetlenul kepesek vagyunk kiszurni a jot?
    es vajon mindenkinek az a jo,amit on jonak itel meg?nem lehet ,hogy az on ertekrendjevel ,magas elvarasaival van a gond?
    hisz ha Onon mulna,akkor a tevetarsasagok nagyresze becsukhatna a kapuit akar azonnal
    Megis szaporodnak es a silany musorokat is elk tudjak adni
    Vajon miert?
    mert kereslet van ra
    Tegyuk fel meg egyszer a kerdest
    Valojaban mivel is van gond?
    a silany musorokkal vagy az On elvarasaival
    Argyelus said...
    a cikk jo es teljesen egyetertek veled,de ez meg keves
    Szilárd VAJDA said...
    A felvetes jogos. Mi tortenik azokkal a generaciokkal akik tenyleg ezen nevelkedtek? Lasd a pl. a posztkommunista Erdelyi fiatalsagot, akik valojaban mar a szabad televiziozas vilagaba szulettek.

    Ok mas alternativat nem is igazan ismernek es mint az latszik az olvasas egyre inkabb hatterbe szorul. A feladat azoke akik lattak mast is es nem csak TV-t. Nekik kell vallalni a felelosseget es segiteni a fiatalabbaknak, hogy ok is rajojjenek, hogy lehet elni TV nelkul vagy ha sokan mar nem is de legalabb is korlatolni, hogy teljes mertekben elhatalmasodjon rajtunk es kimondottan celtudatos tevezesre szoktasson.
    Argyelus said...
    mennyivel egyszerubb a konnyu utat valasztani es mennyivel olcsobb...
    ameddig 40 csatorna gyonyorkodtet valakit valtozatosabbnal valtozatosabb filmekkel es egyeb musorokkal egy honapon keresztul,mindez kevesebb mint egy konyv araert...hm
    egy este akar tobb"konyv"anyagan is atraghatja magat a kedves tevenezo
    egeszseguk es eles latasuk megovasanak erdekeben arra gondolnak,hogy talan a keszulek elott nem romlik annyira a szemuk,mintha az ejjelilmpa mellett olvasnanak

    es On mit tesz az olvasas nepszeruseitesenek erdekeben?

Post a Comment