World Press Photo '07

Manapsag mar kezd megszokasomma valni, hogy megnezzem ezt a kiallitast. Etnografiai Muzeum, Kossuth Ter, Budapest. Nem is talalhattak volna neki jobb helyet. Kisse nehezkesen fer el a sok kep az elocsarnokba de hat .....

Sajtofoto kiallitas, vagyis azert nem kell osszehasonlitani mondjuk egy Louvre kiallitas XVII szazadi holland festeszetevel, ne adj Isten a francia impresszionizmus remekeivel. Itt olyan kepekekkel talalkozni mivel maskor vezeto ujsagok oldalain talalkozhatunk. Aktual politika, termeszet, sport es minden ami manapsag korulvesz. Es minden kepekben megorokitve. Feher es fekete vagy netan szinesben. Kegyetlen valosag pillanatkepekben.

Felelevenitve a mar regebbi kiallitasokat, mindig egy dolog lepett meg. A kepek mindig eroszakot, gyuloletet, haborut, halalt, nyomort es fajdalmat abrazoltak. Semmi mast csak ennyit. Szomoru, hogy manapsag csak ilyensmi bir hirertekkel es csak ez a fajta tematika az ami versenybe szallhat egy ilyen versenyen. De ez a sajto, probalom megerteni.

Ennek ellenere, az idei kiallitas kevesebb vert tartalmazott. Ma inkabb nyomort es fajdalmat lattam a kepekben. Lehet ez meg tragikusabb. Latni ahogy emberek menekulnek, hazukat vedik a katonak elott, Sao Paolo nyomor negyedeben elne, egy jobb elet remenyeben vallaljak a tobb szaz kilometeres utat lelekvesztokon, hogy meg ha emigranskent is de megvaltoztathassak az eletuket vagy netan annak ellenere, hogy mecsetuket a foldrenges tonkretette, megis imadkoznak az Istenukhoz.

A legcsodalatrameltobb kep megis bibliai indittatasu. Monda néki Jézus: Kelj fel, vedd fel a te nyoszolyádat, és járj! (Jn 5,8)

1 Comment:

  1. Argyelus said...
    veres kiallitasokat regen is rendeztek akar evszazadokkal ezelott
    Egy akasztas vagy kivegzes barmikor elvezheto volt tobb dimenzioban is,katartikus elmenyt nyujtva tobb szaz szemlelonek

Post a Comment