Nem tartom magam egy maradi embernek, habar a halado eszmek mellett igencsak sok neo-konzervativ jelet is magamon viselek de megis egyik amulatbol a masikba tud ejteni a technika es a fejlodes aminek nap mint nap szemtanui vagyunk. Elviselhetetlen iramban fejlodunk minden teren, ugy tarsadalmilag, mint szocialis teren, mint gazdasagi teren es meg sorolhatnam es mindebben kulcs szerep harul a szamitogepre illetve ma mar inkabb halozatba kapcsolt halozatok tomkelegere, amit mi mar csak hanyagul Internet-nek titulalunk.


Ez valami megfoghatatlan digitalis csoda es mindenki vinne belole haza ha lehetne de legfennebb hozzaferest tudunk venni/berelni a legtobb esetben. Sokunkban fogalmi zavarok jelenkeznek rogvest mikor kiejtjuk ezt a magikus szot, de most nem ez a lenyeg. Fontosabb elso sorban hogy hasznaljuk kenyunkre-kedvunkre, majd a megfelelo fogalomtar amit general(t) majd csak kialakul valahogy. Roviden ez annyit jelent, hogy nem fontos tudni azt, hogy mi a p2p kommunikacios adat protocol es megis kepesek vagyunk, dacolva a szerzoi jogok megsertesevel, irdatlan mennyisegben filmeket/zenet letolteni masok gepeirol, amelyek a vilag masik vegen talalhatok de nem kizart, hogy eppen a szomszed geperol toltunk le anelkul, hogy arrol tudomast szereznenk. Itt mindeki IP cimek moge bujik es maris nevtelenne valik a dolog. No persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megtalalni, hogy ki is lapul igazan egy adott szamitogep mogott ....

Ketsegtelen, mar konyvtarnyi irodalom szuletett a temaban, folosleges lenne ujabb iromannyal boviteni a vilaghalot. En inkabb a fejlodesrol szeretnek irni es foleg annak irdatlan iramarol. Keleten kesobben jelentek meg a szemelyi szamitogepek, mint a vilag nyugati felen de ma mar joggal allithatom, hogy nem beszelhetunk lenyeges kulonbsegekrol. 15 evvel ezelott szamomra meg csoda szamba ment egy szamitogep ma mar torvenyszeruseg. A ZX Spectrum 64 KB memoriajara visszaemlekezve, mindig nevetnem kell de akkor az volt es azzal is csodakat muveltek, meg csak akkor igazan. Ma mindenki hordozhato szamitogepet hord magaval es evek ota nekem is ez jutott osztalyreszul. Ezzel meg nincs is gond, de ....

Minap, egy kezi szamitogepen keresztul, semmi madzag (alias kabel) nelkul bongeszhettem a halot, mellesleg szoveget szerkeszthettem es persze utbaigazitaskent is szolgalt utazasom alkalmaval (lasd GPS alapu helyzet meghatarozas es navigacio) majd elkuldhettem a dokumetumot egy masik e-mail cimre.

Most eppen ulok a repteren es varom a repulomet de kozben blog bejegyzest szerkesztek (lasd jelen iras), olvasom a hireket es toltom a telefonomat es nem unatkozom. No persze mindezt teszem madzag es megkotes nelkul. Evekkel ezelott mindez csak egy Stanislaw Lem fele regenybe illett volna .(Megjegyzes: Elnezest kerek Asimov urtol de Lem most kezd jobban tetszeni es talan meg valaki elolvas nehany irast ettol a brilians elmetol.) Ma valosag mindez es ennek "szenvedoi" vagyunk. A kerdesek csak ugy forognak bennem... Meg meddig vagyunk kepesek fejlodni? Van felso hatar az emberi elmeben? Es meg mi kovetkezhet?

Rovid tavon ami mar megvalosulni latszik az az, hogy nemsokara mar szabadon szorfolhetunk repulo utjaink alatt a sajat szamitogepunkkel, ami ma meg csak bizonyos lebutitott terminalokon lehetseges, korlatolt szolgaltatasokat igenybe veve. Es mi johet meg?

Ime a nagy Talany amire meg az Internet sem tudja a megoldast.

0 Comments:

Post a Comment